Hovädzí burger
Hovädzí burger

Savory burger s karamelizovanou cibuľkou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 13:00
Savory burger s karamelizovanou cibuľkou
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

600 g mleté
2 ks
1 ks
4 ks
Karamelizovaná cibuľa:
4 ks
20 g
1 PL
120 g
30 ml
Na parmezánový čips:
80 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme karamelizovanú cibuľu. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky. V kastróle zohrejeme maslo s olejom. Vsypeme cibuľu a restujeme ju na miernom ohni do tmavšej zlatistej farby. Potom ju posypeme cukrom a necháme krátko skaramelizovať. Nakoniec pridáme balzamikový ocot a soľ. Premiešame, necháme niekoľko minút dusiť, aby sa odparila tekutina, a odstavíme z ohňa.

  2. 2

    Na parmezánové čipsy nastrúhame parmezán na hrubom strúhadle. Na plech vystlaný papierom na pečenie nasypeme parmezán do tvaru koliesok veľkosti priemeru žemlí. Vložíme do rúry a pečieme pri 180 °C asi 5 minút dozlatista. Potom necháme čipsy vychladnúť na plechu.

  3. 3

    Mäso zomelieme. Prepracujeme ho rukou a vytvarujeme z neho štyri burgery. Šampiňóny nakrájame na plátky, paradajku na kolieska. Pripravené burgery potrieme olejom, osolíme ich a okoreníme. Rozpálime grilovaciu panvicu a burgery na nej ugrilujeme 2 minúty z každej strany. Zároveň s mäsom opečieme osolené a okorenené šampiňóny a kolieska paradajky.

  4. 4

    Rozkrojíme žemle na polovice a položíme rezom na gril. Dobre ich opečieme a potrieme kečupom. Na spodný diel položíme burger, naň karamelizovanú cibuľu, parmezánový čips a navrch opečené koliesko paradajky so šampiňónmi. Priklopíme druhou časťou opečenej žemle.

Diskusia k receptu