Citrónová, pistáciová a mandľová granita

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, včera 15:00
Citrónová, pistáciová a mandľová granita
Foto: Shutterstock

Granita je ľadové osvieženie, ktoré sa na Sicílii podáva so sladkou brioškou brioche col tuppo. Najtypickejšie sú citrónová, pistáciová a mandľová granita.

Suroviny

Citrónová granita:
350 ml
175 g
 štipka
z 3-4 citrónov
Pistáciová granita:
100 g (blanšírované, nesolené)
500 ml
100 g
100 g
Mandľová granita:
350 g (blanšírované lúpané)
250 g
1 l




Postup

  1. 1

    Citrónová granita: Vodu necháme zohriať a tesne predtým, než sa začne variť, pridáme cukor, soľ a odstavíme z ohňa. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie v hrnci so studenou vodou. Potom vlejeme precedenú citrónovú šťavu, premiešame a dáme do zmrzlinovača. Ak ho nemáme, dáme hrniec či misku do mrazničky a raz za 45 minút prešľaháme tyčovým mixérom. Granita bude hotová asi za 6–7 hodín.

  2. 2

    Pistáciová granita: Blanšírované lúpané pistácie rozmixujeme. Vodu s cukrom necháme zvariť. Potom do nej pridáme pistáciový krém a miešame, než sa rozpustí. Pridáme pistácie, premiešame a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovača alebo do misky do mrazničky a každých 30 minút premixujeme. Krémovú konzistenciu získa asi za 4 hodiny.

  3. 3

    Mandľová granita: Všetky prísady dáme do mixéra a mixujeme dovtedy, kým sa mandle nerozmixujú a cukor neroztopí. Potom necháme dve hodiny odstáť a precedíme. Dáme do zmrzlinovača alebo do misky do mrazničky a každých 30 minút rozmixujeme, než je krémovitá.

Diskusia k receptu