Citrónová, pistáciová a mandľová granita
mesačník Varecha, včera 15:00

Foto: Shutterstock
Granita je ľadové osvieženie, ktoré sa na Sicílii podáva so sladkou brioškou brioche col tuppo. Najtypickejšie sú citrónová, pistáciová a mandľová granita.
Suroviny
Citrónová granita: | |
350 ml |
|
175 g |
|
štipka |
|
z 3-4 citrónov |
|
Pistáciová granita: | |
100 g (blanšírované, nesolené) |
|
500 ml |
|
100 g |
|
100 g |
|
Mandľová granita: | |
350 g (blanšírované lúpané) |
|
250 g |
|
1 l |
|
Postup
-
1
Citrónová granita: Vodu necháme zohriať a tesne predtým, než sa začne variť, pridáme cukor, soľ a odstavíme z ohňa. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie v hrnci so studenou vodou. Potom vlejeme precedenú citrónovú šťavu, premiešame a dáme do zmrzlinovača. Ak ho nemáme, dáme hrniec či misku do mrazničky a raz za 45 minút prešľaháme tyčovým mixérom. Granita bude hotová asi za 6–7 hodín.
- 2
Pistáciová granita: Blanšírované lúpané pistácie rozmixujeme. Vodu s cukrom necháme zvariť. Potom do nej pridáme pistáciový krém a miešame, než sa rozpustí. Pridáme pistácie, premiešame a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovača alebo do misky do mrazničky a každých 30 minút premixujeme. Krémovú konzistenciu získa asi za 4 hodiny.
- 3
Mandľová granita: Všetky prísady dáme do mixéra a mixujeme dovtedy, kým sa mandle nerozmixujú a cukor neroztopí. Potom necháme dve hodiny odstáť a precedíme. Dáme do zmrzlinovača alebo do misky do mrazničky a každých 30 minút rozmixujeme, než je krémovitá.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu