Kysnuté vafle
Kysnuté vafle

Flámske vafle

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, dnes 13:00
Flámske vafle
Foto: Shutterstock

Nadýchané vafle vo Flámsku jedli už v stredoveku. Neskôr ich premenovali na bruselské vafle.

12 ks
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
5-6 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
21 g čerstvé
40 g
2 ks
500 g (T 405)
200 g
150 g (perlový)




Postup

  1. 1

    Mlieko izbovej teploty nalejeme do misy kuchynského robota. Rozdrvíme doň droždie a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme hnedý cukor, vajcia a múku a 5 minút na nízkych otáčkach miesime na hladké cesto.

  2. 2

    Pridáme maslo izbovej teploty a miesime ďalších 10 minút, kým sa maslo úplne nezapracuje a cesto sa neodliepa od stien misy.

  3. 3

    Cesto prikryjeme a necháme 90 minút kysnúť na teplom mieste. Do cesta pridáme perlový cukor a dobre zapracujeme lopatkou, aby z cesta unikol vzduch. Z cesta odoberieme vždy približne 100 g porciu a položíme na kus papiera na pečenie.

  4. 4

    Porcie cesta necháme ešte 20–30 minút kysnúť pri izbovej teplote (alebo maximálne 6 hodín skladujeme v chladničke).

  5. 5

    Predhrejeme vafľovač a porcie cesta postupne pečieme dozlatista 5–6 minút. Ihneď podávame. Môžeme ozdobiť ovocím a ak trochu vychladnú, aj šľahačkou, zmrzlinou...

Diskusia k receptu