Recepty, kde je šťava
Čokoládová ľadová terina s jablkovým pyré
Jednotlivé druhy čokolády necháme
rozpustiť so smotanou v oddelených
hrncoch, pričom je potrebné zachovať
pomer šľahačky a čokolády (viď...
Pôvabnica fialová ako červená kapusta
Pripravené huby nakrájame natenko, cibuľu na kocky a podusíme na masti.
Pečené huby po indicky
Huby umyjeme, osušíme a nakrájame na stredne veľké plátky. Poprášime mletým čiernym korením, bazalkou...
Lahôdka z vatovca
Plodnicu vatovca obrovského, z ktorej sme odstránili pokožku, nakrájame na pláty hrubé asi 1, 5...
Marinované masliaky na špajli
Cukety pokrájame na kolieska hrúbky malíčka, papriku na štvorčeky primeranej veľkosti.
Kambala s jarnou cibuľkou
Rezy kambaly opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pokvapkáme...
Vyprážaná makrela v cestíčku s ovsenými vločkami
Makrelu rozdelíme na porcie. Každý kus obalíme v múke. Filé ponoríme do vymiešaných vajec a...
Rybacia panvica s cukinou
Rybu umyjeme, očistíme, nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme. Cukinu...
Lososové rizoto
Ryžu uvaríme v slanej vode. Poriadne umytý a kefkou vydrhnutý citrón nakrájame na plátky, ktoré...
Pečený pstruh s mandľami a citrónovou omáčkou
Vyčisteného pstruha posolíme a posypeme korením. Necháme odstáť asi hodinu.
Bučiansky plnený kapor
Ryby umyjeme, odstránime hlavu, cez otvor vyberieme vnútornosti, očistíme a umyjeme. Potom ich...
Kapor na zelenine
Kapra očistíme, umyjeme, zbavíme hlavy a naplníme 2 očistenými a na kolieska nakrájanými cibuľami a...
Tmavá treska v šafranovej omáčke
Filé opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme. V hrnci zohrejeme biele víno, mäsový vývar, ...
Rybacia roláda s lososom a pomarančovou omáčkou
Na rybie filé položíme plátok nepravého lososa a 2 olivy. Filé stočíme do rolky, spevníme...
Tuniakový šalát
Šalát a papriku umyjeme a pokrájame na kúsky. Z oleja, octu a pomarančovej šťavy si...
Studený šalát z rybieho filé
Filé nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónom a necháme aspoň pol hodiny odležať. Nadrobno nakrájanú zeleninu...
Palacinky s višňovou omáčkou
Z mlieka, vajec, soli a múky
ručným šľahačom vypracujeme
riedke cesto a necháme
ho aspoň 20 minút stáť....
Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou
Očistenú a umytú fazuľku
pokrájame na kúsky dlhé asi
1, 5 cm, rajčiakovú papriku
a rajčiaky rozštvrtíme, cibuľu
pokrájame...
Steak z lososa na bylinkovom masle
Steak potrieme všetkými ingredienciami (okrem bylinkového masla) a pečieme na grile - z každej strany 2 minúty....
Šťavnaté kúsky
Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Kožu oddelíme na prst od mäsa, no necháme ju k...
Grilované kuracie krídla s rozmarínom
Do hlbšej misy si nasypeme celé grilovacie korenie. Pridáme toľko oleja, aby vznikla redšia kaša....
Ražniči z diviaka
Mäso umyjeme, odblaníme,
nakrájame na kocky
a potrieme olejom, v ktorom
sme rozmiešali citrónovú
šťavu a potlčené borievky....
Sviečková na smotane
Oravskú slaninu pokrájame
a dáme opražiť na troške
oleja, pridáme na drobno
pokrájané cibule a počkáme,
kým zmäknú.
Ostrá gulášová polievka
Mäso nakrájame na kocky.
Cibuľu a cesnak ošúpeme.
Cibuľu pokrájame na
kolieska, cesnak pretlačíme.
Ošúpeme zemiaky, ...
Pomarančový steak
Rezy sviečkovice alebo roštenky opatrne narežeme tak, aby sme otvor mohli vyplniť plnkou, ktorú si...
Jahodová bábovka
Žĺtky vymiešame s práškovým
a vanilkovým cukrom a tukom
na penu. Pridáme tvaroh,
mlieko, citrónovú šťavu, ...
Jahodovo–tvarohová roláda
Bielok, vodu, soľ a citrónovú
šťavu ušľaháme na veľmi
tuhý sneh, potom postupne
pridávame cukor. Opatrne
primiešame...
Filé zapečené s topeným syrom
Filé osolíme, posypeme
drvenou rascou, pokvapkáme
citrónovou šťavou
a necháme chvíľu v chladničke
odležať.
Hubová polievka nakyslo
Očistené čerstvé huby umyjeme, pokrájame na tenšie plátky, zalejeme trochou vody a uvaríme.
Čerešňová polievka s vínom
Čerstvé alebo zavárané čerešne odkôstkujeme. Jablko zbavíme jadrovníka a olúpeme.
Ovocná polievka na studeno
Jahody preberieme a hrozno očistíme, spolu opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme do hrnca....
Krevety s cestovinami
Cestoviny uvaríme podľa
návodu, precedíme ich, osolíme
a uschováme v teple.
Sladkokyslá rybacia polievka
Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Olivový olej rozpálime v hrnci a opražíme v ňom...
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do 1, 2 l studenej vody, osolíme a varíme 30...

Čokoládová ľadová terina s jablkovým pyré
Jednotlivé druhy čokolády necháme rozpustiť so smotanou v oddelených hrncoch, pričom je potrebné zachovať pomer šľahačky a čokolády (viď...

Pôvabnica fialová ako červená kapusta
Pripravené huby nakrájame natenko, cibuľu na kocky a podusíme na masti.

Pečené huby po indicky
Huby umyjeme, osušíme a nakrájame na stredne veľké plátky. Poprášime mletým čiernym korením, bazalkou...

Lahôdka z vatovca
Plodnicu vatovca obrovského, z ktorej sme odstránili pokožku, nakrájame na pláty hrubé asi 1, 5...

Marinované masliaky na špajli
Cukety pokrájame na kolieska hrúbky malíčka, papriku na štvorčeky primeranej veľkosti.

Kambala s jarnou cibuľkou
Rezy kambaly opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pokvapkáme...

Vyprážaná makrela v cestíčku s ovsenými vločkami
Makrelu rozdelíme na porcie. Každý kus obalíme v múke. Filé ponoríme do vymiešaných vajec a...

Rybacia panvica s cukinou
Rybu umyjeme, očistíme, nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme. Cukinu...

Lososové rizoto
Ryžu uvaríme v slanej vode. Poriadne umytý a kefkou vydrhnutý citrón nakrájame na plátky, ktoré...

Pečený pstruh s mandľami a citrónovou omáčkou
Vyčisteného pstruha posolíme a posypeme korením. Necháme odstáť asi hodinu.

Bučiansky plnený kapor
Ryby umyjeme, odstránime hlavu, cez otvor vyberieme vnútornosti, očistíme a umyjeme. Potom ich...

Kapor na zelenine
Kapra očistíme, umyjeme, zbavíme hlavy a naplníme 2 očistenými a na kolieska nakrájanými cibuľami a...

Tmavá treska v šafranovej omáčke
Filé opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme. V hrnci zohrejeme biele víno, mäsový vývar, ...

Rybacia roláda s lososom a pomarančovou omáčkou
Na rybie filé položíme plátok nepravého lososa a 2 olivy. Filé stočíme do rolky, spevníme...

Tuniakový šalát
Šalát a papriku umyjeme a pokrájame na kúsky. Z oleja, octu a pomarančovej šťavy si...

Studený šalát z rybieho filé
Filé nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónom a necháme aspoň pol hodiny odležať. Nadrobno nakrájanú zeleninu...

Palacinky s višňovou omáčkou
Z mlieka, vajec, soli a múky ručným šľahačom vypracujeme riedke cesto a necháme ho aspoň 20 minút stáť....

Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou
Očistenú a umytú fazuľku pokrájame na kúsky dlhé asi 1, 5 cm, rajčiakovú papriku a rajčiaky rozštvrtíme, cibuľu pokrájame...

Steak z lososa na bylinkovom masle
Steak potrieme všetkými ingredienciami (okrem bylinkového masla) a pečieme na grile - z každej strany 2 minúty....

Šťavnaté kúsky
Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Kožu oddelíme na prst od mäsa, no necháme ju k...

Grilované kuracie krídla s rozmarínom
Do hlbšej misy si nasypeme celé grilovacie korenie. Pridáme toľko oleja, aby vznikla redšia kaša....

Ražniči z diviaka
Mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na kocky a potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali citrónovú šťavu a potlčené borievky....

Sviečková na smotane
Oravskú slaninu pokrájame a dáme opražiť na troške oleja, pridáme na drobno pokrájané cibule a počkáme, kým zmäknú.

Ostrá gulášová polievka
Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu pokrájame na kolieska, cesnak pretlačíme. Ošúpeme zemiaky, ...

Pomarančový steak
Rezy sviečkovice alebo roštenky opatrne narežeme tak, aby sme otvor mohli vyplniť plnkou, ktorú si...

Jahodová bábovka
Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a tukom na penu. Pridáme tvaroh, mlieko, citrónovú šťavu, ...

Jahodovo–tvarohová roláda
Bielok, vodu, soľ a citrónovú šťavu ušľaháme na veľmi tuhý sneh, potom postupne pridávame cukor. Opatrne primiešame...

Filé zapečené s topeným syrom
Filé osolíme, posypeme drvenou rascou, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu v chladničke odležať.

Hubová polievka nakyslo
Očistené čerstvé huby umyjeme, pokrájame na tenšie plátky, zalejeme trochou vody a uvaríme.

Čerešňová polievka s vínom
Čerstvé alebo zavárané čerešne odkôstkujeme. Jablko zbavíme jadrovníka a olúpeme.

Ovocná polievka na studeno
Jahody preberieme a hrozno očistíme, spolu opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme do hrnca....

Krevety s cestovinami
Cestoviny uvaríme podľa návodu, precedíme ich, osolíme a uschováme v teple.

Sladkokyslá rybacia polievka
Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Olivový olej rozpálime v hrnci a opražíme v ňom...

Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do 1, 2 l studenej vody, osolíme a varíme 30...