Recepty, kde je masť
Polievka z diviny s hubami
Mäso vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme celé čierne a nové korenie, očistenú cibuľu...
Gulášová polievka s paradajkami
Mäso nakrájame na malé kúsky. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opražíme....
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do 1, 2 l studenej vody, osolíme a varíme 30...
Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami
vymiešame do peny.
V troške vlažného mlieka
necháme vykysnúť droždie
a pridáme ho...
Pagáče starej mamy
Múku rozmrvíme s masťou,
aby spolu držala, potom
pridáme smotanu, mlieko
a soľ.
Pečené buchty
Z vlažného mlieka, trošky
cukru a droždia urobíme
kvások, ktorý necháme
podkysnúť.
Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu
zomelieme, pridáme
zomletú cibuľu a cesnak,
vajce, osolíme, okoreníme
a posypeme nadrobno
nasekanou petržlenovou
vňaťou....
Polievka ragú s hubami
Drobky uvaríme namäkko,
medzitým na masti upražíme
cibuľu a po pridaní
húb a ostatnej zeleniny
všetko udusíme
v malom množstve vody....
Francúzska pečeňová pochúťka
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....
Francúzska roštenka
Vykostenú roštenku očistíme, nakrájame na plátky, naklepeme z oboch strán na tenko a posolíme...
Francúzska srnčia polievka
Srnčie mäso (plece, alebo krk) uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Dusená ryba na čínsky spôsob
Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame. Čerstvé huby očistíme, nakrájame na plátky, osolíme a necháme chvíľu...
Dusená kapusta s karfiolom
Kapustu zbavíme hlúbovitých častí, nakrájame na tenké rezance a opražíme v rozpálenej masti. Pridáme...
Kapor na zemiakoch
Umyté zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nakrájame na kolieska, ktoré poukladáme do vymastenej ohňovzdornej...
Šťuka s dubákovou omáčkou
Rybu po vypitvaní zbavíme šupín a žiabrí, poumývame, vytrieme do sucha a po bokoch urobíme...
Francúzska polievka s cibuľou
Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme...
Filé na dánsky spôsob
Mrazené rybie filé pokvapkáme citrónom, osolíme a uvaríme. Potom ho rozdelíme na menšie kúsky...

Polievka z diviny s hubami
Mäso vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme celé čierne a nové korenie, očistenú cibuľu...

Gulášová polievka s paradajkami
Mäso nakrájame na malé kúsky. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opražíme....

Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do 1, 2 l studenej vody, osolíme a varíme 30...

Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do peny. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme ho...

Pagáče starej mamy
Múku rozmrvíme s masťou, aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko a soľ.

Pečené buchty
Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme podkysnúť.

Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu zomelieme, pridáme zomletú cibuľu a cesnak, vajce, osolíme, okoreníme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou....

Polievka ragú s hubami
Drobky uvaríme namäkko, medzitým na masti upražíme cibuľu a po pridaní húb a ostatnej zeleniny všetko udusíme v malom množstve vody....

Francúzska pečeňová pochúťka
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....

Francúzska roštenka
Vykostenú roštenku očistíme, nakrájame na plátky, naklepeme z oboch strán na tenko a posolíme...

Francúzska srnčia polievka
Srnčie mäso (plece, alebo krk) uvaríme v osolenej vode do mäkka.

Dusená ryba na čínsky spôsob
Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame. Čerstvé huby očistíme, nakrájame na plátky, osolíme a necháme chvíľu...

Dusená kapusta s karfiolom
Kapustu zbavíme hlúbovitých častí, nakrájame na tenké rezance a opražíme v rozpálenej masti. Pridáme...

Kapor na zemiakoch
Umyté zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nakrájame na kolieska, ktoré poukladáme do vymastenej ohňovzdornej...

Šťuka s dubákovou omáčkou
Rybu po vypitvaní zbavíme šupín a žiabrí, poumývame, vytrieme do sucha a po bokoch urobíme...

Francúzska polievka s cibuľou
Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme...

Filé na dánsky spôsob
Mrazené rybie filé pokvapkáme citrónom, osolíme a uvaríme. Potom ho rozdelíme na menšie kúsky...