Záhorácke kysnuté koláčiky

redakcia - fotkaredakcia, 8. júla 2009

Suroviny

500 g
100 g
100 g
100 g
2 ks
20 g
400 ml
2 ks
500 g
150 g
50 g
2 ks
125 g
75 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do peny. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme ho do odváženej múky.

  2. 2

    Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Počas kysnutia môžeme cesto premiesiť ešte dva razy, bude vláčnejšie.

  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme malé bochníčky. Namáčame ich hladkou stranou do vajec rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky.

  4. 4

    Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.

  5. 5

    Tvarohovú plnku pripravíme tak, že všetky suroviny (tvaroh, cukor, hrozienka, žĺtky, vanilkový cukor, postrúhaná citrónová kôra) dobre zmiešame.

  6. 6

    Posýpku pripravíme tak, že zo surovín (hladká múka, tuk, žĺtok, strúhaná citrónová kôra, vanilkový cukor) vypracujeme tuhé cesto a postrúhame ho na jemnom strúhadle.

Diskusia k receptu