Šťuka s dubákovou omáčkou

redakcia - fotkaredakcia, 2. júla 2009
1440 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 kg
2-3 PL
60-75 g
50-70 g
3-4 strúčiky
2-3 ks
150 g
2 hrste




Postup

  1. 1

    Rybu po vypitvaní zbavíme šupín a žiabrí, poumývame, vytrieme do sucha a po bokoch urobíme priečne zárezy. Dôkladne ju potrieme soľou a koreninami (bazalku pridáme až tesne pred tepelnou prípravou), pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odstáť 24 hodín na chladnom mieste.

  2. 2

    Nadrobno nakrájanú slaninu mierne posmažíme a spolu s roztlačeným cesnakom pomelieme na jemnom mlynčeku. Šťuku dôkladne ponatierame touto zmesou a maslom (dbáme na to, aby sa jej dostatok dostalo najmä do zárezov a brušnej dutiny). Nakoniec to isté spravíme s bazalkou.

  3. 3

    Pripravíme si viac vrstiev alobalu, pričom vnútornú ponatierame bravčovou masťou, na ktorú položíme rybu a dôkladne ju zatočíme a uzatvoríme. Pečieme na prírodnom rošte asi 50 minút. V polovici pečenia rybu obrátime na druhú stranu.

  4. 4

    Po dokončení tepelnej prípravy rybu naservírujeme na ozdobnú oválnu misu, pridáme prílohu a spolu prelejeme omáčkou. Nakoniec pridáme ozdobne upravenú oblohu (šalátové listy, červené reďkovky, olivy s kapiou, vňať, cherry rajčiny, surové uhorky, limetky).

  5. 5

    Príprava omáčky: huby namočíme do vody asi na 1/2 hodiny a potom ich uvaríme v slanej vode. Pripravíme si zásmažku z oleja a múky a pridáme smotanu a syry. Za stáleho miešania necháme syry roztaviť a prejsť varom. Pridáme 2 roztlačené strúčiky cesnaku, huby aj s vývarom a za stáleho miešania dovaríme.

  6. 6

    Na zjemnenie omáčky pridáme trochu šťavy z limetky. Ako prílohu podávame usmažené zemiaky alebo kroketky.

Diskusia k receptu

Vymazať
fazuja
br stuka syr smotana dubaky kombinacie sa biju navzajom draha stuka sa stratila takze keby som pouzila lacne file nik to nespozna
Vymazať
fazuja
vynechala by som syr smotanu a zasmazku zaliala iba vyvarom s hubami a dovarila ako prilohu by som pouzila bagetky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia