príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Rybu po vypitvaní zbavíme šupín a žiabrí, poumývame, vytrieme do sucha a po bokoch urobíme priečne zárezy. Dôkladne ju potrieme soľou a koreninami (bazalku pridáme až tesne pred tepelnou prípravou), pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odstáť 24 hodín na chladnom mieste.
- 2
Nadrobno nakrájanú slaninu mierne posmažíme a spolu s roztlačeným cesnakom pomelieme na jemnom mlynčeku. Šťuku dôkladne ponatierame touto zmesou a maslom (dbáme na to, aby sa jej dostatok dostalo najmä do zárezov a brušnej dutiny). Nakoniec to isté spravíme s bazalkou.
- 3
Pripravíme si viac vrstiev alobalu, pričom vnútornú ponatierame bravčovou masťou, na ktorú položíme rybu a dôkladne ju zatočíme a uzatvoríme. Pečieme na prírodnom rošte asi 50 minút. V polovici pečenia rybu obrátime na druhú stranu.
- 4
Po dokončení tepelnej prípravy rybu naservírujeme na ozdobnú oválnu misu, pridáme prílohu a spolu prelejeme omáčkou. Nakoniec pridáme ozdobne upravenú oblohu (šalátové listy, červené reďkovky, olivy s kapiou, vňať, cherry rajčiny, surové uhorky, limetky).
- 5
Príprava omáčky: huby namočíme do vody asi na 1/2 hodiny a potom ich uvaríme v slanej vode. Pripravíme si zásmažku z oleja a múky a pridáme smotanu a syry. Za stáleho miešania necháme syry roztaviť a prejsť varom. Pridáme 2 roztlačené strúčiky cesnaku, huby aj s vývarom a za stáleho miešania dovaríme.
- 6
Na zjemnenie omáčky pridáme trochu šťavy z limetky. Ako prílohu podávame usmažené zemiaky alebo kroketky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu