Majorán

majorán

Origanum majorana – jedno z najrozšírenejších korení, ktorému sa v minulosti pripisovali magické účinky – miešal sa z neho nápoj lásky, pri búrkach sa pridával do čerstvo nadojeného mlieka, aby sa nezrazilo a neskyslo. Pridávame ho do polievok, duseného mäsa, karbonátok, hydiny, dáva sa do paštét, údenín a nevyhnutný je pri výrobe jaterníc a placiek. Majorán je mierne sedatívum a diuretikum, používa sa pri nervovej slabosti, prechladnutí, pri zlom trávení, nadúvaní, hnačke a črevnej kolike. Urýchľuje trávenie
tým, že zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, upokojuje zažívanie, podporuje tvorbu žlče.

Majorán ako ingrediencia v receptoch:

  • Cuketovo-syrové fašírky (fotorecept)

    Cuketovo-syrové fašírky (fotorecept)

    Možno už unavujem s cuketami. Ale ostalo mi pol cukety čo som varila polievku, tak som ju hneď spracovala a teda tak ako som už písala v recepte na polievku, dnešný obed u nás bol v...

  • Plnený pečený bôčik s kapustovými strapačkami

    Plnený pečený bôčik s kapustovými strapačkami

    Z rožkov, 5 vajec, urestovanej slaniny, cibule a trošky mlieka vypracujeme plnku, ktorú dochutíme majoránom, cesnakom, soľou, korením.

  • Pohánková baba (fotorecept)

    Pohánková baba (fotorecept)

    Prvý krát som to jedol na hodoch u známych. Od vtedy si to robievame, je to gurmánska delikatesa a ku kvakovej polievke s fazuľou to je ono.

  • Zemiakové placky s kačacou pečienkou (fotorecept)

    Zemiakové placky s kačacou pečienkou (fotorecept)

    Je placka, na ktorú sa nedá dlho pozerať. Človek sa do nej pustí, aj keď nie je hladný. Najťažšie ich je piecť, keď máte okolo seba veľa ľudí. Všetko mizne zázračnou rýchlosťou.

  • Krumplačka od babky Žofky

    Krumplačka od babky Žofky

    Táto zemiaková polievka je veľmi chutná a pritom ide o jednoduché varenie a pomerne rýchle.

  • Chlebová polévka s houbami (fotorecept)

    Chlebová polévka s houbami (fotorecept)

    Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší...

  • Zemiakové placky trochu inak

    Zemiakové placky trochu inak

    Vojna mäsu pokračuje...

  • Krumpláče babky Žofky (fotorecept)

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept)

    Tieto krumplače moja babka vedela také dobré uvariť, že som si musel vždy dať dupľu. Je to regionálny recept zo stredného Považia. Týmto receptom si uctím spomienku na ňu. Neviem ako s cestom čarovala, ...

  • Žurek

    Žurek

    Polská, nakyslá polévka z kvasu - žurku (žůru). Variant je mnoho, ale základ vždy je kvásek (většinou žitný), bílá klobása, brambory, houby. Takové polské kyselo. Z mnoha různých receptů a...

  • Kačica na karamelizovanej kapuste so žemľovou knedľou

    Kačica na karamelizovanej kapuste so žemľovou knedľou

    Kačicu umyjeme a deň vopred nasolíme a okoreníme majoránom. Na druhý deň naplníme očisteným pomarančom a pečieme asi 2 hodiny pri 180 °C. Naporciujeme.

  • Pečienky s medvedím cesnakom

    Pečienky s medvedím cesnakom

    Keď je sezóna medvedieho cesnaku, tak je medvedí cesnak vo všetkých mojich jedlách, vrátane rannej praženice alebo večernej avokádovej nátierky.

  • Moja brokolicová polievka

    Moja brokolicová polievka

    Brokolicová polievka na masle s mrkvou ... Je ľahká na trávenie, lebo nepoužívam smotanu ...

  • Ragú polievka s drožďovými haluškami

    Ragú polievka s drožďovými haluškami

    V jedálni nám varievali ragú polievku, bola vždy veľmi mútna, a skoro nikomu nechutila, ale ja som ju mala veľmi rada. V nej som prvýkrát jedla ružičkový kel a hneď mi zachutil. Vlastne...

  • Mrkvová fašírka

    Mrkvová fašírka

    Pri varení mam rada jednoduché postupy. Fašírkovú zmes najčastejšie rozotriem na plech a zapečiem. Hotovú fašírku potom nakrájam na štvorce alebo trojuholníky.

  • Podlesník aj s ryžou (fotorecept)

    Podlesník aj s ryžou (fotorecept)

    Výborný podlesník s ryžou dnes upečený. Niekto pozná haruľu, zemiakovú babu , ale toto je podlesník.

  • Šľahaná kuracia sekaná

    Šľahaná kuracia sekaná

    Zvonku chrumkavá, zvnútra šťavnatá a jemná.

  • Bravčové krokety v „čiernom“ krupote

    Bravčové krokety v „čiernom“ krupote

    Očistené a umyté nožičky, srdce, kožu a jazyk vložíme do základu s cibuľou, cesnakom, koreninami a mrkvou a pomalým „tiahnutím“ varíme niekoľko hodín domäkka. Potom dierkovanou naberačkou mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Všetko spolu pomelieme, dochutíme...

  • Žemľovo-pečienočková knedľa s omeletou
  • Karfiolové placky (fotorecept)

    Karfiolové placky (fotorecept)

    Ľahký jednoduchý obedík.

  • Lasagne po slovensky (fotorecept)

    Lasagne po slovensky (fotorecept)

    Neviem, ako sa toto jedlo správne volá. Doma to voláme: to bravčové mäso s kapustou a zemiakovou babou navrchu. Počas Vianoc sme boli na horskej chate na Homôlke a tam mali slovenský hamburger, chlieb s...



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist