Majorán

majorán

Origanum majorana – jedno z najrozšírenejších korení, ktorému sa v minulosti pripisovali magické účinky – miešal sa z neho nápoj lásky, pri búrkach sa pridával do čerstvo nadojeného mlieka, aby sa nezrazilo a neskyslo. Pridávame ho do polievok, duseného mäsa, karbonátok, hydiny, dáva sa do paštét, údenín a nevyhnutný je pri výrobe jaterníc a placiek. Majorán je mierne sedatívum a diuretikum, používa sa pri nervovej slabosti, prechladnutí, pri zlom trávení, nadúvaní, hnačke a črevnej kolike. Urýchľuje trávenie
tým, že zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, upokojuje zažívanie, podporuje tvorbu žlče.

Majorán ako ingrediencia v receptoch:

  • Moja brokolicová polievka

    Moja brokolicová polievka

    Brokolicová polievka na masle s mrkvou ... Je ľahká na trávenie, lebo nepoužívam smotanu ...

  • Ragú polievka s drožďovými haluškami

    Ragú polievka s drožďovými haluškami

    V jedálni nám varievali ragú polievku, bola vždy veľmi mútna, a skoro nikomu nechutila, ale ja som ju mala veľmi rada. V nej som prvýkrát jedla ružičkový kel a hneď mi zachutil. Vlastne...

  • Mrkvová fašírka

    Mrkvová fašírka

    Pri varení mam rada jednoduché postupy. Fašírkovú zmes najčastejšie rozotriem na plech a zapečiem. Hotovú fašírku potom nakrájam na štvorce alebo trojuholníky.

  • Podlesník aj s ryžou (fotorecept)

    Podlesník aj s ryžou (fotorecept)

    Výborný podlesník s ryžou dnes upečený. Niekto pozná haruľu, zemiakovú babu , ale toto je podlesník.

  • Šľahaná kuracia sekaná

    Šľahaná kuracia sekaná

    Zvonku chrumkavá, zvnútra šťavnatá a jemná.

  • Bravčové krokety v „čiernom“ krupote

    Bravčové krokety v „čiernom“ krupote

    Očistené a umyté nožičky, srdce, kožu a jazyk vložíme do základu s cibuľou, cesnakom, koreninami a mrkvou a pomalým „tiahnutím“ varíme niekoľko hodín domäkka. Potom dierkovanou naberačkou mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Všetko spolu pomelieme, dochutíme...

  • Žemľovo-pečienočková knedľa s omeletou
  • Karfiolové placky (fotorecept)

    Karfiolové placky (fotorecept)

    Ľahký jednoduchý obedík.

  • Lasagne po slovensky (fotorecept)

    Lasagne po slovensky (fotorecept)

    Neviem, ako sa toto jedlo správne volá. Doma to voláme: to bravčové mäso s kapustou a zemiakovou babou navrchu. Počas Vianoc sme boli na horskej chate na Homôlke a tam mali slovenský hamburger, chlieb s...

  • Bravčový tokáň so zeleným hráškom

    Bravčový tokáň so zeleným hráškom

    Slaninu nakrájame na malé kocky a osmažíme. Keď pustí tuk, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájaný cesnak. Keď je cibuľa pekne sklovitá, pridáme deci vody. Podusíme a pridáme mäso nakrájané na slíže. Premiešame,...

  • Zagorská zemiaková polievka

    Zagorská zemiaková polievka

    Zvláštnu chuť zemiakovej polievky môžete obohatiť pridaním opečeného chleba alebo pokrájaným vareným párkom…

  • Držková z hlivy ustricovej (fotorecept)

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept)

    Nie všetci ľúbia hovädzie držky, z ktorých sa varí držková polievka, ja som bol jeden z nich, nemohol som to ani cítiť a moja mama ju , , milovala, , ... Dnes...

  • Mexický guláš podľa Sveťky

    Mexický guláš podľa Sveťky

    Mexický guláš je u nás veeľmi často, a to nepreháňam! Muž ho zbožňuje a aj ja. Rada by som vás inšpirovala, ako ho robím JA!

  • Baby zemiaková polievka (fotorecept)

    Baby zemiaková polievka (fotorecept)

    Pre mnoho mamičiek je prikrmovanie trochu za trest. Neustále vymýšľanie, čo navariť sebe a potom prckovi, ako to rozdeliť a spraviť akurát a tak, aby neostalo a nepokazilo sa... my skrátka varíme pre celú...

  • Černohorský rezeň

    Černohorský rezeň

    Výborný Černohor, ktorým nepohrdne nik!

  • Loštický řízek

    Loštický řízek

    Mám ráda "voňavé" sýry a všechno, co s němi nějak souvisí. Před časem jsem našla v Albert magazínu tenhle skvělý tip a nebyla bych to já, abych nevyzkoušela :-) @Remcula

  • Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept)

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept)

    Väčšinou takéto jednoduché jedlá robím na jednom plechu, plnka naspodu a na nej kurča alebo iná hydina. Určite to poznáte pod názvom Kurča na perine alebo pod perinou, podľa toho či je plnka naspodu alebo navrchu....

  • Krémová ryža s brokolicou a hubami

    Krémová ryža s brokolicou a hubami

    Výborná príloha k rôznym druhom mäsa, no aj samostatné jedlo z jednoduchých ingrediencií, ktoré nikdy neurazí.

  • Baby Hokkaido polievka

    Baby Hokkaido polievka

    Hokkaido (- slov. normovaný názov) alebo Hokkaidó (jap. 北海道 - Hokkaidó) je druhý najväčší japonský ostrov a jedna z prefektúr a tradičných regiónov Japonska. Napriek svojmu názvu však tekvica Hokkaido pravdepodobne pochádza zo strednej Ameriky...

  • Šošovicový prívarok (pôstne jedlo)

    Šošovicový prívarok (pôstne jedlo)

    Na oleji popražíme nakrájanú cibuľku, pridáme pretlačený cesnak, zalejeme vodou a vsypeme šošovicu. Pridáme soľ, čierne korenie a bobkový list. Necháme variť. Po zmäknutí šošovice pridáme paradajkové pyré a ešte 5 minút povaríme....



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist