Zemiakové pečivo
Zemiakové pečivo

Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 13. apríla 2024
Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept)
Foto: luwinka

Náš dnešný obed.

9
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
1 ks
100 ml teplé
100 ml vlažná
1/2 kocky
100 ml
1 1/2 ČL
1 ČL
Plnka:
3 ks uvarené
1 menší strúčik
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Ako prvé si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme v hrnčeku. Pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru a medzi prsty múky. Zalejeme 0,5 dl mlieka. Necháme nakysnúť kvások. Do misy dáme múku, soľ, olej, žĺtok, kvások a zvyšné mlieko spolu s vodou a vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme ho nakysnúť 35 - 40 minút.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ kysne cesto si pripravíme plnku. Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Potom ich scedíme. Ešte horúce ich roztlačíme vidličkou, pridáme trochu oleja, mleté čierne korenie, majorán, nastrúhaný cesnak a nadrobno pokrájaný pór.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto máme vykysnuté.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pomúčenej doske z neho povykrajujeme kúsky a na každý jeden dáme zemiakovú plnku.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarujeme do tvaru buchty.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Otočíme a vyťapkáme po vrchu v dlaniach na placičky.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vidličkou ich po vrchu popicháme a potrieme olejom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 minút.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené potrieme olejom.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové uložíme do misy.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V reze.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Chutili s mliekom. Najlepšie sú teplé.

    Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

farbuska
Ó, museli byť veru chutné! Nikdy som takéto pagáče nerobila, ale láka ma použiť tento recept a skúsiť. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia