Plnená paprika
Plnená paprika

Plnená paprika fotorecept

rimm - bez fotkyrimm, 1. septembra 2024
Plnená paprika (fotorecept)
Foto: rimm
5
porcií
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g mleté
200 g
1 PL
1 ČL
1/2 ČL
3 strúčiky
2 ks
5-10 ks
Paradajková omáčka:
2 PL
3 PL
1 ČL
2 l
1 ČL (podľa chuti)
3 PL (podľa chuti)
1/4 ČL (podľa chuti)
5 ks
5 ks
6 ks
1/2 l




Postup

  1. 1

    Mleté mäso (nie karé a podobné suché mäso) zmiešame s uvarenou ryžou. Pridáme vajíčka, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Dobre premiešame a necháme uležať aspoň hodinku, aby sa spojili chute.

    Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäsom naplníme vydlabané papriky. A zo zbytku mäsa spravíme guľky. Dáme do osolenej vody variť na cca 20 minút. Pridáme bobkový list, nové korenie, klinček. Keď vyjdú na hladinu sú hotové.

    Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rovnako guľky.

    Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prejdeme k omáčke. Na masti spravíme bledú zásmažku a pridáme mletú papriku ideálne údenú.

    Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne zalejeme vývarom z guliek.

    Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme pretlak a dochutíme soľou, korením a cukrom.

    Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povaríme a podávame s domácou knedľou.

    Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mirop
robim priamo z paradajok, ziadna zasmazka neni treba, ked je to nutne zahustim pernikom.... tvoj pokrm sa mi nepaci...
mirop
a papriky, pripadne gulky peciem pred vlozenim do omacky, maju lepsiu chut
chemik
Kromě netradičního postupu jako obvykle chybí údaj, zda se jedná o váhu rýže syrové nebo vařené resp. dušené. Tradičně se bere na váhu masa 1/5 tj. 20% syrové rýže, která se po opražení na tuku udusí v minimálním množství vody nebo předvaří ve větším objemu a zcedí. (Odkaz: A.Dvorský a kol. Naša kuchárka, 5.vydanie 1966, Obzor, str.209)
1x rimm
evanaaa
Robím podobne, omáčku, do zásmažky dávam aj štipku škorice......ale cesnak a majorán do mäsa nedávam, to je už skôr zmes na fašírku.....na pol kg mäsa mi stačí jedno vajíčko, prípadne, ak sú malé tak aj dva. A ryžu len za hrsť povarím, nevážim, robím všetko od oka.
1x rimm
martakv
Pekne popísaný recept na klasickú plnenú papriku, aká sa varila, ale aj vari v mnohých slovenských aj českých domácnostiach. Tak ju varila moja mamka a tak ju varím aj ja. Upraviť si recept však môže každý podľa svojej chuti.
1x rimm
rimm
@mirop (2.9.2024 08:57)

Nikto ti nekaze varit podla mna. Ale ja varim ako moja babka a nespekulujem okolo sporaku. A v zime z tescovych rajcin musia byt fak skvele. Ja radsej domaci pretlak.
A ci peciem alebo nepeciem je jedno domaca paprika ma chut a vonu.
rimm
@chemik (3.9.2024 18:01)
Kedze nevazim ale odhadujem je to ompocite kolko ryze. Nie vzdy davam rovnako. Je to obycajny recept nic michelinske tak kazdemu ako chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia