Recepty, kde je citrón
Sviečková omáčka
Najprv na oleji urestujeme zeleninu, na ktorú nasypeme hŕstku cukru. Miešame, kým cukor skaramelizuje...
Jemná sardelová omáčka
Najprv si pripravíme sardelové maslo: sardely zbavíme chrbtice a jemne nožom vymiešame s 20 g masla...
Teľací paprikáš
Mäso umyjeme a pokrájame na kocky. Na masle speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme červenú papriku...
Pangasius filé zapečené v paradajkovej omáčke
Na olivovom oleji jemne speníme cibuľu a cesnak. Podlejeme bielym vínom. Pridáme paradajky, štipku...
Pomarančovo-citrónová nátierka ( orange and lemon curd)
Citron aj pomaranč dobre vydrhneme, postruhame najemno koru, a potom vytlacime štavu do misy. Pridame cukor, vajcia...
Omelety s jablkami
Vajcia, PL práškového cukru, soľ, citrónovú šťavu, hladkú múku a mlieko vymiešame do...
Pečená prepelička s bylinkami
Recept podľa J. Olivera. K tomuto jedlu sme pili ružové víno. Bolo to výborné......
Pochúťka zo sviečkovice a mletého mäsa
Mleté mäso vybalíme z bránice, prilejeme mlieko, vajcia, okoreníme a ochutíme rozpustenou slaninou...
Rybia nátierka s avokádom
Avokádo olúpeme a roztlačíme, pridáme tvaroh, sardinky a spolu vymiešame.
Zelerový šalát s hroznom
Olúpaný, umytý a najemno nastrúhaný zeler zmiešame s nakrájaným jablkom a umytým hroznom.
Kaviárové vajcia
Natvrdo uvarené vajcia rozkrojíme, vyberieme žĺtky a vymiešame s maslom, soľou a korením do...
Pražské rezne
Odležané rezne opatrne narežeme a mierne naklepeme tupou hranou noža. Do vytvoreného otvoru vložíme plátok šunky...
Kanapky s cesnakovou krevetkou
Cibuľu, cuketu a papriku nakrájame na drobné kocky, orestujeme na olivovom oleji, pridáme kečup
a...
Šafránová hruška s čučoriedkovým prelivom
Výborný dezert, ale dá sa použiť aj ako skvelá príloha napríklad k divine
Olivový tuniak
Do misky dáme tuniaka a na to nalejeme ocot a necháme postáť 20 minút. Vyhrejeme rúru...
Plnené morčacie prsia
Morčacie prsia prekrojíme, naklepeme, osolíme, okoreníme a naplníme kompótovými marhuľami a plátkom kivi...
Kapor s pomarančom
Porcie kapra umyjeme v octovej vode, pokvapkáme citrónom, osolíme a posypeme korením a rascou...
Filet zo zubáča s krevetovou omáčkou
Krevetová omáčka:
Nakrájame si pór na jemné pásiky. Na panvici rozpustíme maslo na ktorom speníme pór,...
Restovaná treska so šošovicou a brokolicou
Do kastróla dáme opláchnutú šošovicu, pridáme cesnak, čili, šalviu, rozpolené paradajky a zalejeme...
Škoricovo-jablkové kreácie
Recept sme vyskúšali nespočetne veľa krát. Mám ho od mojej priateľky a je výborný.
Tradičný biskupský chlebíček
Postupne si oddelíme žĺtka od bielkov. Polovicu cukru pridáme k žĺtkom. Druhú polovicu pridáme k...
Štedrovečerný vegetariánsky kapor
Dcérka Lucia (14) sa prepadla do vegetariánstva. Nepomáha, že jej spoza rohu radím, že...
Rybie filetky s broskyňami
Kúpime sladkovodné ryby, ak nie sú pstruhy, môže byť zubáč, sumec.
Jahňaco-cícerová fašírka s polentou a ratatouille
Prvý raz v živote som skúšal robiť fašírku. Z detstva nenávidené jedlo mi napadlo, keď...
Žobrácka chlebová polievka
Do 1 l vody alebo vývaru z kostí dáme chlieb, cesnak rozotrený so soľou, najemno...
Huspenina
Paprčky, kožu a kus hlavy vložíme do vriacej octovej vody, ktorá by mala mäso prekrývať...
Jahody s mätovým karamelom a čokoládovou smotanou
Niečo úžasné! Opäť inšpirácia od českých kuchárov Kluci v akci.
Červený kapor
Kapra vypitveme, zbavíme šupín a plutiev (kožu ponecháme), narežeme ho na podkovy, poriadne poumývame
a...
Pečený pstruh s pečenými zemiakovými dukátikmi
Pstruhy osolíme, obalíme do hladkej múky, poukladáme na plech, potrieme roztopeným maslom alebo olejom,...
Bylinkovo-cesnakový hermelín na rukolovom šaláte
pripravíme si bylinkové maslo : čerstvé maslo, cesnak, bazalku, čierne korenie a soľ spracujeme...
Zapečená paštéta s bylinkami
Nadrobno nakrájanú žemľu zalejeme smotanou a po chvíli ju vmiešame k mletému bôčiku s pomletou pečeňou...
Údený jazyk so slivkovou omáčkou
Nie je to celkom bežné jedlo, ale inšpiroval ma recept na egrešovú omáčku a spomienka že...
Sviečková omáčka
Najprv na oleji urestujeme zeleninu, na ktorú nasypeme hŕstku cukru. Miešame, kým cukor skaramelizuje...
Jemná sardelová omáčka
Najprv si pripravíme sardelové maslo: sardely zbavíme chrbtice a jemne nožom vymiešame s 20 g masla...
Teľací paprikáš
Mäso umyjeme a pokrájame na kocky. Na masle speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme červenú papriku...
Pangasius filé zapečené v paradajkovej omáčke
Na olivovom oleji jemne speníme cibuľu a cesnak. Podlejeme bielym vínom. Pridáme paradajky, štipku...
Pomarančovo-citrónová nátierka ( orange and lemon curd)
Citron aj pomaranč dobre vydrhneme, postruhame najemno koru, a potom vytlacime štavu do misy. Pridame cukor, vajcia...
Omelety s jablkami
Vajcia, PL práškového cukru, soľ, citrónovú šťavu, hladkú múku a mlieko vymiešame do...
Pečená prepelička s bylinkami
Recept podľa J. Olivera. K tomuto jedlu sme pili ružové víno. Bolo to výborné......
Pochúťka zo sviečkovice a mletého mäsa
Mleté mäso vybalíme z bránice, prilejeme mlieko, vajcia, okoreníme a ochutíme rozpustenou slaninou...
Rybia nátierka s avokádom
Avokádo olúpeme a roztlačíme, pridáme tvaroh, sardinky a spolu vymiešame.
Zelerový šalát s hroznom
Olúpaný, umytý a najemno nastrúhaný zeler zmiešame s nakrájaným jablkom a umytým hroznom.
Kaviárové vajcia
Natvrdo uvarené vajcia rozkrojíme, vyberieme žĺtky a vymiešame s maslom, soľou a korením do...
Pražské rezne
Odležané rezne opatrne narežeme a mierne naklepeme tupou hranou noža. Do vytvoreného otvoru vložíme plátok šunky...
Kanapky s cesnakovou krevetkou
Cibuľu, cuketu a papriku nakrájame na drobné kocky, orestujeme na olivovom oleji, pridáme kečup a...
Šafránová hruška s čučoriedkovým prelivom
Výborný dezert, ale dá sa použiť aj ako skvelá príloha napríklad k divine
Olivový tuniak
Do misky dáme tuniaka a na to nalejeme ocot a necháme postáť 20 minút. Vyhrejeme rúru...
Plnené morčacie prsia
Morčacie prsia prekrojíme, naklepeme, osolíme, okoreníme a naplníme kompótovými marhuľami a plátkom kivi...
Kapor s pomarančom
Porcie kapra umyjeme v octovej vode, pokvapkáme citrónom, osolíme a posypeme korením a rascou...
Filet zo zubáča s krevetovou omáčkou
Krevetová omáčka: Nakrájame si pór na jemné pásiky. Na panvici rozpustíme maslo na ktorom speníme pór,...
Restovaná treska so šošovicou a brokolicou
Do kastróla dáme opláchnutú šošovicu, pridáme cesnak, čili, šalviu, rozpolené paradajky a zalejeme...
Škoricovo-jablkové kreácie
Recept sme vyskúšali nespočetne veľa krát. Mám ho od mojej priateľky a je výborný.
Tradičný biskupský chlebíček
Postupne si oddelíme žĺtka od bielkov. Polovicu cukru pridáme k žĺtkom. Druhú polovicu pridáme k...
Štedrovečerný vegetariánsky kapor
Dcérka Lucia (14) sa prepadla do vegetariánstva. Nepomáha, že jej spoza rohu radím, že...
Rybie filetky s broskyňami
Kúpime sladkovodné ryby, ak nie sú pstruhy, môže byť zubáč, sumec.
Jahňaco-cícerová fašírka s polentou a ratatouille
Prvý raz v živote som skúšal robiť fašírku. Z detstva nenávidené jedlo mi napadlo, keď...
Žobrácka chlebová polievka
Do 1 l vody alebo vývaru z kostí dáme chlieb, cesnak rozotrený so soľou, najemno...
Huspenina
Paprčky, kožu a kus hlavy vložíme do vriacej octovej vody, ktorá by mala mäso prekrývať...
Jahody s mätovým karamelom a čokoládovou smotanou
Niečo úžasné! Opäť inšpirácia od českých kuchárov Kluci v akci.
Červený kapor
Kapra vypitveme, zbavíme šupín a plutiev (kožu ponecháme), narežeme ho na podkovy, poriadne poumývame a...
Pečený pstruh s pečenými zemiakovými dukátikmi
Pstruhy osolíme, obalíme do hladkej múky, poukladáme na plech, potrieme roztopeným maslom alebo olejom,...
Bylinkovo-cesnakový hermelín na rukolovom šaláte
pripravíme si bylinkové maslo : čerstvé maslo, cesnak, bazalku, čierne korenie a soľ spracujeme...
Zapečená paštéta s bylinkami
Nadrobno nakrájanú žemľu zalejeme smotanou a po chvíli ju vmiešame k mletému bôčiku s pomletou pečeňou...
Údený jazyk so slivkovou omáčkou
Nie je to celkom bežné jedlo, ale inšpiroval ma recept na egrešovú omáčku a spomienka že...