Dusené slávky na bielom víne s bylinkami a cesnakom

Tomáš Opletal
šéfkuchár reštaurácie Flowers v Bratislave, 24. júna 2010
Dusené slávky na bielom víne s bylinkami a cesnakom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie

Suroviny

1 kg
2 strúčiky
2 PL
1 hrnček
4 hrnčeky
3 hrnčeky
1 ks




Postup

  1. 1

    Do širokého kastróla nalejeme olivový olej a necháme rozpáliť, pridáme očistený a na tenké plátky nakrájaný cesnak, šalotku nakrájanú nadrobno a necháme speniť. Potom zalejeme vínom a varením redukujeme na polovicu asi 5 minút. Pridáme už očistené a všetkých nečistôt zbavené mušle. Otvorené či inak poškodené mušle vyhodíme, okoreníme čerstvo podrveným čiernym korením.

  2. 2

    Priklopíme pokrievkou a na prudkom ohni dusíme, až sa mušle napoly otvoria - asi 2 minúty. Pridáme bylinky a ešte povaríme asi 2 minúty, aby sa mušle celkom otvorili, prípadne dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Neotvorené mušle vyhodíme. Podávame v hlbokom tanieri preliate šťavou z dusenia a ozdobené citrónom a bylinkami s bielym chlebom.

  4. 4

    Náš tip: Kto nie je zdatný v krájaní, môže cesnak nakrájať na plátky na strúhadle.

Diskusia k receptu