Apple pie z Bieleho Domu fotorecept

babav - fotkababav, 1. júla 2010
Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept)
Foto: babav

Paje ,cize ovocne kolace, su oblubenym americkym zakuskom ,hlavne v sezone ked je ovocie cerstve a v lete ,pri vonkajsom stolovani. Tento recept na jablkovy paj bol zverejneny Billom Yossesom,ktory je sefkucharom sucasneho americkeho prezidenta.Neodolala som a upiekla som kolac podla jeho receptu , s malou obmenou v ceste. Bol naozaj vynikajuci!

8
porcií
60 minút
príprava
30+45 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
3 salky
1/4 salky
1,5 cl
35 dkg
1/2 salky
Plnka:
1,5 kg
1 salka
1/2 salky
1/3 salky
1 cl
1/4 cl
1 citron
1

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Muku ,cukor ,sol a ladovo vychladene maslo rozdrobime na hrudkovitu formu ,do ktorej prilejeme ladovu vodu na spojenie surovin;cesto uz nemiesime iba vytvarujeme do hrudy .Food processor je vyborna pomocka na tento ucel,ale vystacia aj ruky .

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto ulozime minimalne na pol hodinu do chladnicky.

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokial cesto odpociva v chlade si pripravime plnku.Odporucane jablka:Gala,Granny Smith,Honeycrisp,alebo McIntosh.

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablka osupeme ; pokrajame na tenke platky.Vo vacsej panvici zmiesame cukor , skrobovu mucku,roztopeny med ,skoricu ,vanilkovy extrakt ,stavu a postruhanu koru z citrona;

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame jablka ;dobre premiesame a nechame ich v tomto naleve odstat.

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 20 minutach panvicu polozime na varic ; zmes varime za neustaleho miesania az pokial tekutina nezhustne .Odlozime z ohna a nechame vychladnut .

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladene cesto rozdelime na dve casti.Na pomucenej doske vyvalkame zakladny korpus ,ktorym vylozime dno aj okraje okruhlej formy na paj.Prikryjeme ho foliou ,zatazime a pecieme v predhriatej rure 30 minut.Vyberieme ,vychladime a naplnime pripravenou jablkovou plnkou.

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhu polovicu cesta vyberieme z chladnicky ;rozgulame do kruhu ;okraj naplneneho paja potrieme bielkom ;prikryjeme cestom ;okraj pritlacime po celom obvode vidlickou; v strede na povrchu paj viac krat narezeme ostrym nozom ,na uvolnenie pary pri peceni.

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pecieme v predhriatej rure 45 minut.

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upeceny paj nechame vychladnut ,minimalne 2 hodiny.Az potom krajame a servujeme .

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobru chut!

    Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
lucylee, to sa vola "blind bakind" pecenie na slepo, zataz co mas co nepotrebujes napriklad stara fazula alebo kratke suche cestoviny.
babav no te je super, a kde je whipped cream?
cheers pridavam do KK
:-)))))fantázia, jednoduchý, krásne vyzerajúci, voňavučký koláčik, už aj idem ošúpať jablká :-), myslím si, že môžem použiť aj Goldenky, či iné :-)
@2010 , dakujem za vysvetlenie pre @lucylee , to zatazovanie uz na Vareche bolo viackrat spominane ,tak som nefotila postup.Kolacik bol chutny aj bez slahacky,ale samozrejme ,ze mozno prilepsit a pridat kalorie ;-) .@jedlik ,neviem aky druh jablk maju v predaji u vas , dolezite je ,aby boli kyslaste a nie sypke . @zjezda , myslim ,ze ano.
Slepé pečenie poznám, dáva sa ( ako aj na tom videu) pap. na pečenie a lúšteniny. Kdo pekáva častejšie, tak si odloží napr. fazuľu a potom ju stále používa.Koláč sa mi páči, podobný mám v kuch. knihe z Raider Diges´t.
2010, už aj na Slovensku sú recepty, pri ktorých sa využíva zaťaženie. Aten pán mohol prejsť valčekom po obvode formy, cesto by samo odpadlo, nemusel ho strihať, bolo by rovnejšie.
zdezda, ja bych tie Goldenky na taky kolac nedala. Tieto jablka su vyborne na chrupkanie ale v pecive su nevyrazne. Skutocne najlepsie jablka do akehokolvek kolaca su tie GRANY SMITH. Myslim, ze su i vas uz k dostaniu. Alebo ine kyselkave jablka.
ďakujem, teraz už rozumiem, zase som sa niečo nové naučila :-)len ešte zohnať nejakú fazulu, ktorú tam dám, ten pán bol trochu ľavý, ale zato sa snažil :-)
tiež nechcem byť za blbú,ale zaujímalo by ma, že keď sa cesto predpečie 30min. a potom komplet ešte 45 min., to spodné nezhorí?A načo sa to vôbec musí predpiecť? tento koláč alebo zákusok mi pripomína náš " krehký jablčník" a tam sa dávajú jablká na surové cesto.
@alzbetka , spodne cesto nezhori,pretoze je chranene foliou,alebo papierom na pecenie a zatazou.Keby sa nepredpiekllo,kolac by sa nedal krajat,spodok by bol nedopeceny .Vrstva jablkovej plnky v nom je prilis hruba.V niektorych receptoch sa nemusi predpekat,
ale potom je teplota na pecenie upravena tak ,ze zacinas s vysokou
a dopecies na miernejsej.
@alzbetka , myslim si ,ze ano,ale nesmie byt prilis hlboka.Tu mame na vyber vela druhov okruhlych foriem ,ktore su urcene prave na pecenie takychto kolacov, sladkych aj slanych.
Koláčik vonia fantasticky z rúry, len akosi mi nevyšli všetky jablká do toho koláča :) Viete mi prosím povedať v akej veľkej forme ste to robili?
@katika , nasa bezna forma na paje ma priemer zhruba
23 cm(9 inches) .Jablcka mozes nalozit kopcovito ,pecenim sa
znizia a para vyfuci narezanym otvorom.Dolezite je dokladne
spojenie spodneho a vrchneho cesta ,aby stava z plnky
nevytekala .
Piekla som už dvakrát ale nikdy nevyzeral tak pekne ako ten Váš, ale zato chutil vynikajúco. Určite budem skúšať aj naďalej a raz sa hádam podarí aj vzhľadovo. A ešte sa chcem opýtať, vanilkový extrakt to je vanilková aroma? Ďakujem :)
@katika ,hlavne je ,ze vam chuti a pretoze" opakovanie je matka mudrosti",urcite sa ti postupne podari aj vzhlad...skusaj ;-).Vanilkovy extrakt je vyrobeny z vanilkovych strukov vyluhovanych v alkohole...
@katika : ak mas problem v tom, ze sa ti cesta dobre nezlepia a preto sa ti vzhlad pie nepodari tak ako @babav , skus urobit tak, ze spodne cesto valkane do misky si nechas dost prevysat cez misku- napln jablckami, vyvalkaj si druhe vrchne cesto, prikry jablcka, cesto na okrajoch potri vodou a zysok "prevysajuceho cesta z misky" daj na vrchne cesto. potom si vezmi vidlicku a velmi dobre pritiskni obidve cesta. urcite ti to vyjde dobre, len nezabudni na parny otvor v strede.
Tieo kolaciky su na tomto kontinente velmi oblubene v roznych prevedeniach a babav robi vsetko velmi preciznea ma pravdu, ze hlaavne, ked chutia. praxou sa vsetko upravi

Pridaj komentár k receptu: