Citrónový koláč

adrianmisala - bez fotkyadrianmisala, 24. júla 2010

Tento jemne kyslý citrónový koláč dobre padne v teplých letných dňoch

8
porcií
130 minút
príprava
50 minút
na 210-120 °C

Suroviny

250 gramov
125 gramov
1 lyžička
1 kus
500 mililitrov
40 gramov
75  gramov
1 kus
4 kusy
40 gramov




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto rýchlo vypracujeme pevné cesto. Cesto vtlačíme do vymastenej a múkou vysypanej zúbkatej formy na ovocný koláč ( nie do tortovej ) a na 1 hodinu vložíme do chladničky. Po 1 hodine cesto popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C na 15 minút.

  2. 2

    V kastróli privedieme do varu mlieko a kôru z citróna. Pridáme múku a cukor. Varíme do zhustnutia a odstavíme z plameňa. Necháme mierne vychladnúť a primiešame žĺtky s citrónovou šťavou.

  3. 3

    Pripravenú zmes nalejeme na predpečené cesto a pri teplote 180 °C pečieme 20 minút. Medzitým z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého za stáleho miešania pomaly prisypávame cukor. Sneh rozotrieme na hotový koláč a pečieme ešte 15 minút pri teplote 120 °C

Diskusia k receptu

pivonka
Ahoj, Adrián! Tvoj koláčik je isto veľmi chutný. Ja mám ale zlé skúsenosti s predpečením krehkého cesta. Pred týždňom som piekla ríbezľový. Dno tortovej formy som vystlala papierom na pečenie. boky vymazala tukom a vysypala múkou. Tortovú formu som vyložila vyvaľkaným cestom, aj boky. Pri pečení sa mi cesto z bokov zviezlo na dnoformy. To ma riadne znechutilo. Ako sa to tebe podarilo? Poraď!
pivonka
Ešte som zabudla dodať, že koláč som prikryla potravinovou fóliou a nasypala suchú fazuľu.
adrianmisala
Problém bude zrejme v tom, že koláče z krehkého cesta sa mali robiť do zúbkatej formy na ococný koláč ( forma na quiche), potom sa Ti to určite podarí, pretože táto forma nieje kolmá, takže z bokov cesto nezlezie .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia