Beef fillet s Foie gras a salsou Pika de Calo

Ami El Gani
šéfkuchár reštaurácie a tapas baru Rambla v Bratislave, 2. júna 2010
Beef fillet s Foie gras a salsou Pika de Calo
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Suroviny

Suroviny na Beef fillet:
1 ks
1 plátok
1 ks
Omáčka:
Salsa Pika de Calo:
1 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Odkrojíme si hovädzí filet. Ten grilujeme asi 5 minút zo všetkých strán. Šampiňónovú hlavičku potrieme olivovým olejom a tiež grilujeme z oboch strán. Posypeme soľou. Foie gras opražíme na troche olivového oleja, osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Na omáčku si na panvici rozpustíme maslo a pridáme olivový olej. Pridáme prelisovaný cesnak, červené víno a necháme prevrieť. Osolíme a okoreníme. Pridáme sušený hovädzí vývar, prilejeme trochu vody, a sladkú smotanu. Premiešame a pridáme sójovú omáčku. Gustin si vymiešame s trochou vody a pomaly pridávame do omáčky podľa toho, akú ju chceme mať hustú.

  3. 3

    Na salsu Pika de Calo si najprv nakrájame uhorku na čo najdrobnejšie kúsky. Takisto nakrájame aj paradajku, a cibuľu. Pridáme posekanú mätu a petržlenovú vňať. Posolíme a okoreníme. Zalejeme olivovým olejom, pridáme citrónovú šťavu, a prelisovaný cesnak.

  4. 4

    Servírujeme nasledovne: na steak uložíme opraženú foie gras . Na to uložíme grilovanú hlavičku šampiňóna, v ktorom máme naaranžovaný rozmarín a tymián. Prelejeme omáčkou a podávame so zeleninovou salsou Pika de Calo.

Diskusia k receptu

tinca
neviem či som tak nevedomá, ale čo je foie gras ??
elmer
@tinca : laicky povedane : je to "velka" pecen z kacky/husy, ktora je "umelo" vykrmovana kukuricou...umelo preto, lebo klasickym sposobom vykrmovania by sa pozadovana velkost nedosiahla...
babav
Mna by zaujimalo kolko stoji tato porcia v restauracii Rambla(?!)
sjuz
v Ramble takúto dobrotu nemajú, babav...boli sme tam, a bola som veľmi sklamaná. Ale u Taliana stojí Foie gras do tisícky....:)
sjuz
v marci, Sandri. Mali sme tam rodinnú oslavu. Bolo nás 12, mali sme zadnú miestnosť pre nás. Dlho sme čakali na tácky s mäsami, mäsá mali stále rovnakú omáčku, v ktorej ich marinovali - nejaká sladko-kyslá omáčka to bola. Akosi nám nechutilo....nič výnimočné. Niektoré mäsá boli tuhé, neviem. Asi to bolo o očakávaniach. Ke´d si však prečítaš v ponuke, vyzerá to lákavo... :)
Zhodli sme sa na tom, že lepšie si ugrilujeme sami:)
sandratamer
My sme tam boli pred dvoma mesiacmi na veceri, uz tam ficalo all you can eat. Boli sme celkom spokojni. Kuchar je ale strasne sikovny...
honestka
@sjuz : mozem byt zvedava, kolko stoji v obchode (-restauracii)? u nas 450 dkg- stoji $99,00 a dostanem ju len mrazenu z francuzska. tu je proti zakonu krmit husi a kacky a aj ked mame znamych Hatturajts od ktorych ich kupujme, neurobia to pre nas. Pred rokmi to riskli, lebo nas poznali roky sme u nich nakupovali od zeleniny vsetko- dnes dostanem len tu mrazenu, ale aj ta je dobra, hoci s kvalitou, ktoru robila moja sestricka na "dolniakoch" cele roky mojej mladosti sa snad nic nevyrovna a netyka sa to len tej pecienky...
používateľ nemá avatar
dry
dry
Dnes sa na mňa zase zvezie sprška nesúhlasu, ale mi to nedá aby som sa k tomuto receptu a podobným "dobrotám" nevyjadril. Každý sa robí múdrým tak sa radšej k receptom podobného razenia nevyjadrí. Ja som hlupák , preto napíšem svoj názor. Tento recept je asi z reštaurácie, kde predávajú nazov jedla, ale nie kvalitu. Na jedálnom lístku uvidíte názov jedla a ste z toho grogy. Keď sa váš pohlad prenesie na pravo od názvu jedla doprava tak ste z toho grogy na druhú. A keď to jedlo položia pred vás ste z toho grogy tretíkrát. To sa už rovná gastronomickej rozkoši. Nie že to ochutnáte. Prečo? Lebo vtedy zistíte, že ste na zemi. V tvrdej realite, kde ti za týždenný zárobok predali podrážku z baganče s kuracou pečeňou a s klobúčkom hríbu z konzervy. Dobrú chuť!
Na Slovensku po slovensky!
hamana
"dry" suhlasím s tvojim názorom ,teraz sa veľmi použivaju anglické výrazy ktorým rozumeju len ty ktorý vedia po anglicky . Snad tak rusky , ved sme sa ju učili veľa rokov .
elmer
@dry : v istom smere s tebou suhlasim co sa tyka cien, ktore su u nas naozaj v niektorych restauraciach neumerne vysoke...s cim nesuhlasim, je ta podrazka z bagance, kuracia pecen a klobucik z konzervy...to je hlupost
honestka
"Foie gras" je odjakziva znamy specialne pre tuto surovinu (doma sme tomu hovorili pekne slovensky "vykrmena pecienka", ktora bola velmi rozdielna oproti tej nekrmenej (poznam aj preto, ze ju robila moja sestricka cele roky, pokial "na dolniakoch" v kazdom dome gagalo aspon 20 husi a kacic) a NAVIAC JE to francuzsky vyraz, nie anglicky.
Ak to bola narazka na mna, tak bez urazky prosim- mozem si ho rurobit presne takto, (a kedze dobry steak od zleho viem, mozno aj lepsie)- takze prepacte (!) - ak som sa niekoho dotkla nikdy to nie je mojim cielom. naopak.
babav
Ja som sa na cenu pytala len preto,ze v recepte je uvedene
file z uruguajskej svieckovice a husacia pecienka. Tieto suroviny su velmi drahe ,tak ma zaujima ,kolko stoji hotova porcia.Ziadne bocne umysly ani kritiku som nemala zalubom.
sandratamer
@babav , presne tak, napríklad tento recept možno brať ako inšpiráciu, čo s čím by sa dalo skombinovať. Šéfkuchári, s ktorými pripravujeme videorecepty nie vždy pripravujú jedlá, ktoré majú v ponuke, skôr chceme vždy prísť s ničím novým, čo na Vareche ešte nemáme...
používateľ nemá avatar
dry
dry
Nik nie je proti, aby sa novinky neobjavovali na strákach VARECHY. Ale prečo sa toto jedlo nevola "Sviečková s husacou pečeňou a šampioňonmi"? A prečo nie je dobrá domáca sviečková, ale to musí byť írska, uruguajska alebo argentínska. Ak vám pripravím zo slovenskej sviečkovice jedlo, ktoré sa podľa receptu pripravuje zo spomínaných zahraničných, nikto nepovie, že z akej sviečkovice to jedlo je. Ide len o správne ochjutenie a cit kuchára. Videl som už tatarský biftek aj z hovädzieho stehna. Ak nie ste gurman nepoviete z čoho je. A o pečeni z vykrmenej husy, tá môže byť francúzska? Veď v EU je zákaz trízniť zvieratá vykrmovaním. V ´Maďarsku prišli o živobytie desiatky rodín, ktoré sa zaoberali chovom a vykrmovaním husí, lebo na trhoch EU nebolo možné vykrmované zvieratá predávať. A francúzi môžu?
2010
dry, preto lebo taku svieckovu na slovensku nekupis,su to ine druhy krav a su inac chovane specialne na steaky .
Napriklad Black Angus.
honestka
@ DRY:
K tvojmu vyroku: .... "A o pečeni z vykrmenej husy, tá môže byť francúzska? Veď v EU je zákaz trízniť zvieratá vykrmovaním" ... chcem podotknut iba iba tolko, ze TU cerstvu, alebo mrazenu dostaneme prave IBA od Francúzov aj to asi len preto, ze maju vynikmku na jej produkciu lebo si to práve uzakonili tym, že "Foie gras patrí do chráneného kultúrneho a gastronomického dedičstva" a snad AJ preto ju mozu vyvazat do sveta tak isto ako konzervovanu pecen "foie gras" dostat kupit IBA z Madarska. A tieto sa daju zakúpiť po celej Európe a Amerike - ostatne krajiny ak si ich produkuju doma robia zrejme na cierno, kedze su zakazane a povazuju sa za tryznenie husi ci kacice krmenej tymto sposobom. Ale pochutka to ozaj je velmi dobra a verim, ze toto jedlo by ti smakovalo tiez.
sjuz
honestka, cca 300 Sk na starú menu necelého pol kg....
jedlik
neviete kde sa da zohnat foie gras a co to vobec je ???
sandratamer
@jedlik , prečítaj si diskusiu k tomuto receptu a budeš vedieť. Je to uvedené aj v surovinách - Foie gras - husacia pečeň.
tatranka
Foto aj recept ma dostali.Je to ako krásny veľký žaluď.Oči sa napásli,prišiel by rad aj na žalúdok.Určite veľmi chutné.
gman
vyzera to paradne, akurat ma zarazilo, ako moze v takej "paradnej" restauracii sefkuchar pouzivato cosi ako suseny hovadzi vyvar a preco zahustuje omacku skrobom, ked ju staci zredukovat. cosi taketo by som v restauracii tejto kategorie necakal...
modrykamen
Máš pravdu Gman a bejvávalo, keď sme si to mohli dovoliť urobiť doma alebo objednať v reštaurácii. Najvyberanejšie suroviny a najdrahšie. Dakedy boli takéto jedlá v maďarských reštauráciách za facku. A tí čo si to dáte dnes, nebuďte prekvapení, nebíčko v papuľke to nie je.
rumpel
Dry este zabudol dodat, ked ste grogy stvrtykrat ked pride k plateniu.
rumpel
Dry este zabudol dodat, ked ste grogy stvrtykrat ked pride k plateniu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia