Beef fillet s Foie gras a salsou Pika de Calo
šéfkuchár reštaurácie a tapas baru Rambla v Bratislave, 2. júna 2010
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Postup
-
1
Odkrojíme si hovädzí filet. Ten grilujeme asi 5 minút zo všetkých strán. Šampiňónovú hlavičku potrieme olivovým olejom a tiež grilujeme z oboch strán. Posypeme soľou. Foie gras opražíme na troche olivového oleja, osolíme a okoreníme.
- 2
Na omáčku si na panvici rozpustíme maslo a pridáme olivový olej. Pridáme prelisovaný cesnak, červené víno a necháme prevrieť. Osolíme a okoreníme. Pridáme sušený hovädzí vývar, prilejeme trochu vody, a sladkú smotanu. Premiešame a pridáme sójovú omáčku. Gustin si vymiešame s trochou vody a pomaly pridávame do omáčky podľa toho, akú ju chceme mať hustú.
- 3
Na salsu Pika de Calo si najprv nakrájame uhorku na čo najdrobnejšie kúsky. Takisto nakrájame aj paradajku, a cibuľu. Pridáme posekanú mätu a petržlenovú vňať. Posolíme a okoreníme. Zalejeme olivovým olejom, pridáme citrónovú šťavu, a prelisovaný cesnak.
- 4
Servírujeme nasledovne: na steak uložíme opraženú foie gras . Na to uložíme grilovanú hlavičku šampiňóna, v ktorom máme naaranžovaný rozmarín a tymián. Prelejeme omáčkou a podávame so zeleninovou salsou Pika de Calo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zhodli sme sa na tom, že lepšie si ugrilujeme sami:)
Na Slovensku po slovensky!
Ak to bola narazka na mna, tak bez urazky prosim- mozem si ho rurobit presne takto, (a kedze dobry steak od zleho viem, mozno aj lepsie)- takze prepacte (!) - ak som sa niekoho dotkla nikdy to nie je mojim cielom. naopak.
file z uruguajskej svieckovice a husacia pecienka. Tieto suroviny su velmi drahe ,tak ma zaujima ,kolko stoji hotova porcia.Ziadne bocne umysly ani kritiku som nemala zalubom.
Napriklad Black Angus.
K tvojmu vyroku: .... "A o pečeni z vykrmenej husy, tá môže byť francúzska? Veď v EU je zákaz trízniť zvieratá vykrmovaním" ... chcem podotknut iba iba tolko, ze TU cerstvu, alebo mrazenu dostaneme prave IBA od Francúzov aj to asi len preto, ze maju vynikmku na jej produkciu lebo si to práve uzakonili tym, že "Foie gras patrí do chráneného kultúrneho a gastronomického dedičstva" a snad AJ preto ju mozu vyvazat do sveta tak isto ako konzervovanu pecen "foie gras" dostat kupit IBA z Madarska. A tieto sa daju zakúpiť po celej Európe a Amerike - ostatne krajiny ak si ich produkuju doma robia zrejme na cierno, kedze su zakazane a povazuju sa za tryznenie husi ci kacice krmenej tymto sposobom. Ale pochutka to ozaj je velmi dobra a verim, ze toto jedlo by ti smakovalo tiez.