Foto: amelie
Nasla som tu recept na oblubenu tarte tatin. Kedze ju robim trochu inak, pridavam recept na vyskusanie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Dno okruhlej formy na kolace vylozime platkami masla a zasypeme ich polovicou cukru. Osupeme jablka, vyberieme jadrince a jablka pokrajame na vacsie kusy. Pokvapkame citronovou stavou a konce zarovname, aby boli kusy rovnomerne vysoke. Poukladame ich do formy tesne k sebe a trosku vtlacime do cukru. Medzi jablkami a okrajom formy nechame 1-2 cm volneho miesta. posypeme zvysnym cukrom zmiesanym so skoricou a vlozime na 15-20 minut skaramelizovat do rury predhriatej na 180 stupnov.
-
2
Rozvalkame vychladnute cesto tak, aby bolo o kusok vacisie ako forma. Recept na Pate brisee (krehke maslove cesto)
. Pomocou valceka ho prenesieme na skaramelizovane jablka. -
3
Okraje cesta zosunieme do formy a dobre popritlacame okolo jablk, nepritlacame ho priamo na jablka. Povrch popichame vidlickou a dame na 15 minut piect.
-
4
Po upeceni tarte tatin vyberieme z rury a okamzite priklopime podnosom vacsim, ako je forma, v ktorej sa kolac piekol.
-
5
Jednym pohybom podnos spolu s formou preklopime. Musime davat pozor, aby nam horuci karamel nevytiekol na ruky. Keby sme kolac nepreklopili na podnos hned po vybrati z rury, karamel by stvrdol a zostal by na dne.
-
6
Tarte tatin sa zvykne podavat s creme fraiche, hustou smotanou.
jablka nakrajane na uzke mesiaciky sa davaju na predpecene krehke cesto a este sa zalievaju kremom. pri obratenom kolaci by sa rozvarili, nebolo by ich vidno. preto sa krajaju na vacsie kusy.
Tvoju Tarte tatin som robila 3krat a zakazdym trosku inak, lebo som vyhrabala v original francuzskej kucharskej knizke z 50tych rokov recept na pate brise bez vajicka. Nakoniec treba povedat, ze najviac sa vydarilka s vajickom, lenze do cesta som dala sladku smotanu - cesto je vlacnejsie a este citronovu koru a balicek vanilkoveho cukru. Ja pouzivam teflonovu formu, viac cukru a jablcka davam po celom plechu, ked vyberiem skaramelizovane, lyzicou poposuvam a necham vychladnut. Potom cesto vyvalkam az skoro 5 centimetrov nad formu a po popritlaceni okolo formy konce prevratim dovnutra a popritlacam naspat, tak mam zaistene, ze karamel nevytecie.
Este raz velmi pekne dakujem:-).