Tarte tatin fotorecept

amelie - fotkaamelie, 16. augusta 2010
Tarte tatin (fotorecept)
Foto: amelie

Nasla som tu recept na oblubenu tarte tatin. Kedze ju robim trochu inak, pridavam recept na vyskusanie.

6
porcií
25 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

400  g
5-6 ks
1/2 ks
6  pl
60  g
1/2  cl




Postup

  1. 1

    Dno okruhlej formy na kolace vylozime platkami masla a zasypeme ich polovicou cukru. Osupeme jablka, vyberieme jadrince a jablka pokrajame na vacsie kusy. Pokvapkame citronovou stavou a konce zarovname, aby boli kusy rovnomerne vysoke. Poukladame ich do formy tesne k sebe a trosku vtlacime do cukru. Medzi jablkami a okrajom formy nechame 1-2 cm volneho miesta. posypeme zvysnym cukrom zmiesanym so skoricou a vlozime na 15-20 minut skaramelizovat do rury predhriatej na 180 stupnov.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozvalkame vychladnute cesto tak, aby bolo o kusok vacisie ako forma. Recept na Pate brisee (krehke maslove cesto)
    . Pomocou valceka ho prenesieme na skaramelizovane jablka.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Okraje cesta zosunieme do formy a dobre popritlacame okolo jablk, nepritlacame ho priamo na jablka. Povrch popichame vidlickou a dame na 15 minut piect.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upeceni tarte tatin vyberieme z rury a okamzite priklopime podnosom vacsim, ako je forma, v ktorej sa kolac piekol.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednym pohybom podnos spolu s formou preklopime. Musime davat pozor, aby nam horuci karamel nevytiekol na ruky. Keby sme kolac nepreklopili na podnos hned po vybrati z rury, karamel by stvrdol a zostal by na dne.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tarte tatin sa zvykne podavat s creme fraiche, hustou smotanou.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

alexdidi
Krásna tarte tatin. Vo Francúzsku som vídavala jablká nakrájané na mesiačiky a šupinovite rozložené do formy...vyzeralo to veľmi efektne...myslíš, že môžem aj takto použiť tvoj recept?...niečo mi však nie je jasné...v úvode receptu sa forma vyloží maslom, zasype cukrom a uložia sa jablká, ktoré sa vtlačia do karamelu...akého?Má sa cukor skaramelizovať?
amelie
moja chyba, uz je to opravene. v mysli som bola o krok dalej. dakujem za upozornenie.
jablka nakrajane na uzke mesiaciky sa davaju na predpecene krehke cesto a este sa zalievaju kremom. pri obratenom kolaci by sa rozvarili, nebolo by ich vidno. preto sa krajaju na vacsie kusy.
babidka
krasny a chutny kolacik . Ja ho mam rada este "s parou "/horuci/ a nanho si davame lyzicu vanilkovej zmrzliny . Ale on je dobry aj sam , nemusi byt k nemu ani creme ...
budim
Tak Amelie, svojimi receptami mi vylepsujes reputaciu tu na konci Bretonska;-) Rodicia mojho priatela su strasne smiesni niekedy, hlavne ked sa ma pytaju, ci gulasovu polievku scedit a "vyvar" jest ako polievku a maso so zemiakmi ako hlavne jedlo, nakoniec si pucili zemiaky vydlickou v polievkovom tanieri a jedli gulasovu polievku s vydlickou a nozikom.

Tvoju Tarte tatin som robila 3krat a zakazdym trosku inak, lebo som vyhrabala v original francuzskej kucharskej knizke z 50tych rokov recept na pate brise bez vajicka. Nakoniec treba povedat, ze najviac sa vydarilka s vajickom, lenze do cesta som dala sladku smotanu - cesto je vlacnejsie a este citronovu koru a balicek vanilkoveho cukru. Ja pouzivam teflonovu formu, viac cukru a jablcka davam po celom plechu, ked vyberiem skaramelizovane, lyzicou poposuvam a necham vychladnut. Potom cesto vyvalkam az skoro 5 centimetrov nad formu a po popritlaceni okolo formy konce prevratim dovnutra a popritlacam naspat, tak mam zaistene, ze karamel nevytecie.

Este raz velmi pekne dakujem:-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia