Karí z červenej šošovice s naanom podľa Moniky a Matúša Kopernických

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 18. júna 2022     Dĺžka videa: 5 minút 17 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Pozrite si, aké vegetariánske karí s chlebovými plackami nám v TV Varecha navarili tanečníci Monika a Matúš Kopernickí.

Suroviny

Šošovicové karí:
190 g
2 strúčiky
500 ml
1 konzerva (lúpané, drvené)
400 ml
1/2 ks
1 ks
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
2 ČL
1 ČL
Chlebové placky naan:
250 g
1 PL
1/2 ČL
1 ČL
1/4 ČL
60 g
100 ml (podľa potreby)
1 PL
 (na posypanie)
 (na posypanie)
 (na posypanie)
 (na potretie)

Postup

  1. 1

    Šošovicové karí: Šošovicu prepláchneme v studenej vode. Veľkú hlbokú panvicu rozohrejeme na stredne vysokú teplotu a pridáme kokosový olej. Keď sa olej zohreje, pridáme cesnak, zázvor a restujeme 2 minúty za častého miešania, aby sa cesnak nespálil.

  2. 2

    Pridáme rascu, koriander, čili prášok, korení karí, garam masalu, kurkumu a restujeme 30 až 60 sekúnd, kým koreniny rozvoňajú, za častého prehadzovania, aby sme zabránili spáleniu.

  3. 3

    Zalejeme zeleninovým vývarom a pomocou drevenej lyžice alebo špachtle zoškrabeme všetky pripečené kúsky na dne panvice. Pridáme šošovicu a drvené paradajky a dobre premiešame. Znížime ohrev na minimum a panvicu prikryjeme pokrievkou. Dusíme 20 až 25 minút, alebo kým šošovica nezmäkne. Ak po 25 minútach šošovica nie je celkom mäkká, pridáme ešte pár lyžíc vývaru alebo vody a varíme ďalších 5 minút.

  4. 4

    Potom k mäkkej šošovici vmiešame kokosové mlieko spolu so soľou a korením podľa chuti. Odokryté varíme na miernom ohni 5 až 8 minút, kým zmes zhustne a bude krémové.

  5. 5

    Nakoniec vmiešame citrónovú šťavu a nasekanú koriandrovú vňať a stiahneme z ohrevu. Karí podávame s ryžou alebo indickým chlebom naan a ozdobíme koriandrovou vňaťou.

  6. 6

    Naan: V miske zmiešame všetky suché ingrediencie. Pridáme grécky jogurt a olivový olej a 1/3 mlieka. Postupným pridávaním zvyšku mlieka vypracujeme elastické cesto. Vypracované cesto jemne naolejujeme a prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste (aspoň 30 minút).

  7. 7

    Po nakysnutí cesto znovu premiesime a rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na čo najtenšie placky. Vrchnú časť cesta posypeme cesnakom, koriandrovou vňaťou, rascou (podľa chuti) a prejdeme valčekom, aby sa posýpka prichytila na cesto.

  8. 8

    Zohrejeme panvicu (musí byť vhodná do rúry) na stredne vysokú teplotu a placky pečieme neposypanou časťou na spodu 3minúty. Po 3 minútach vložíme panvicu do rúry a pečieme na najvyššej priečke pod grilom ďalšie 3 minúty alebo do zlatista.

  9. 9

    Upečené placky potrieme rozpusteným maslom a podľa chuti môžeme osoliť.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Otázočka, v postupe na naan sa píše "necháme kysnúť aspoň 30 min", ale v ingredienciách chýba akékoľvek droždie?