Vegetariánske jedlá

Vegetariáni nejedia mäso, ryby, hydinu, ale ani čokoľvek obsahujúce tieto potraviny. Jedálne lístky vegetariánov sa však navzájom značne odlišujú. Hlavným bodom je nekonzumovať mäso. Vegetariánska strava ponúka potom viacero výživových výhod, akými sú napr. nižšie hladiny nasýtených tukov, cholesterolu, či živočíšnych bielkovín, tak ako aj vyššie hladiny uhľohydrátov, vláknin, horčíka, draslíka, soli kyseliny listovej a antioxidantov.

  • Pórová polievka

    Pórová polievka

    Nakrájame cibuľu, pór a zemiaky. Na olej dáme cibuľu a pór, pražíme do zmäknutia póru. V prípade potreby pridáme trochu vody.

  • Hlivový perkelt (vegan)

    Hlivový perkelt (vegan)

    Chutný obed, výdatný a sýty :)

  • Nakladaný pečený fenikel

    Nakladaný pečený fenikel

    Najskôr uvaríme nálev z octu, cukru, feniklových semien, ružového korenia a vody. Necháme zovrieť, stíšime a povaríme 15 minút.

  • Horúci kumkvatový džem s likérom

    Horúci kumkvatový džem s likérom

    Rozštvrtené a vykôstkované citrusy zalejeme pomarančovým freshom, necháme zovrieť a varíme na miernom plameni asi 20 minút. Pridáme cukor a varíme ďalších 15 minút.

  • Pikantný paprikový džem

    Pikantný paprikový džem

    Ocot nalejeme aj s vodou do hrnca a necháme variť asi 5 minút. Prisypeme cukor a necháme rozpustiť. Nasypeme rozsekané papriky aj s čili priamo z kuchynského robota.

  • Broskyňovo-slivkový koláč

    Broskyňovo-slivkový koláč

    Kombinácia broskýň a sliviek je perfektná - chute najlepšie vyniknú, keď budete koláčik podávať teplý. Výborný je aj keď vychladne, ale za tepla má osobité čaro. Cesto je krehké, ak by vám to prekážalo,...

  • Hruškové čatní s tekvicou

    Hruškové čatní s tekvicou

    Naše praprababičky vedeli chutne a kvalitne spracovať plody leta tak, aby im vydržali po celý rok. Mám rád, keď k tomu pridáme nový nápad, kúsok niečoho voňavého, nezvyčajného. Hľadajme inšpiráciu aj vo svete....

  • Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept)

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept)

    Veľmi jednoduchý recept na prípravu karfiolu pre tých, ktorí majú problémy s nadváhou, diabetes a či „len“ so sledovaním štíhlej línie. Inšpiráciou pre mňa bola kniha MUDr. Steven R. Gundry-ho „The Plant Paradox...

  • Jahodovo-čokoládový DUO nanuk (fotorecept)

    Jahodovo-čokoládový DUO nanuk (fotorecept)

    V horúcom lete nie je nič krajšie, ako sa osviežiť. Jedným skvelým osviežením je aj ľadový nanuk, v tomto prípade jemný smotanovo-krémový, rozplývajúci sa na jazyku. :) Chuť je jedinečná, lahodná, jednoducho výborná....

  • Recept bez obrázku

    Osvedčená zálievka na hlávkový šalát

    Na šaláte sme závislí :) Minule sa ma syn pýtal, mami, ako robíš ten šalát, jedol som u priateľky a nebol taký. Banálna záležitosť, ale možno sa to niekomu hodí.

  • Hlivový guláš z lesa

    Hlivový guláš z lesa

    V lete je najlepšie v lese a v lese sa najlepšie varí guláš :)

  • Ľadový šalát v octovom náleve

    Ľadový šalát v octovom náleve

    Pre mňa je tento šalát momentálne letná topka medzi šalátmi. Je rýchly, dostupný, lacný a v horúcom lete osviežujúci. Skvelý zdroj kyseliny listovej, dôležitej v tehotenstve. Robíte ho takto i vy, alebo...

  • Pečený zeler s kôprovou omáčkou (fotorecept)

    Pečený zeler s kôprovou omáčkou (fotorecept)

    Na krutóny vymiesime z uvedených surovín vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto ešte raz dôkladne vymiesime a vytvarujeme bochník. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút podkysnúť. Pečieme 30 minút v rozohriatej peci pri 200...

  • Paradajková polievka (fotorecept)

    Paradajková polievka (fotorecept)

    Je to jedno z mojich obľúbených jedál, robím ju na slano s chilli papričkami

  • Pirohy s ricottou a marinovanou cviklou
  • Pšeničná kaša s ovocím

    Pšeničná kaša s ovocím

    V kastróle zohrejeme mlieko, med, maslo a vyškriabaný vanilkový struk. Pšenicu prepláchneme pod studenou vodou a pridáme ju k mlieku. Necháme zovrieť, prikryjeme pokrievkou a dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme 1 hodinu pri 180 °C.

  • Paprikáš z kuriatok
  • Paradajkové košíčky so pšenom

    Paradajkové košíčky so pšenom

    Paradajkové košíčky plnené pšenom a šampiňónmi sú výborným šťavnatým predjedlom alebo pochúťkou počas dňa.

  • Grilovaný syr s cibuľou
  • Tekvica so žemľovou knedľou

    Tekvica so žemľovou knedľou

    Pečivo nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a na masle opečieme. Primiešame k pečivu spolu s vaječným žĺtkom a mliekom. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zapracujeme do žemľovej zmesi spolu so soľou a s korením.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist