Recepty, kde je voda
Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme
redšie cesto, ktoré
necháme hodinu kysnúť.
Paradajky v octovom náleve
Paradajky umyjeme a necháme oschnúť. Každú paradajku desaťkrát prepichneme špáradlom a vložíme do pripravených pohárov...
Zaváraná tekvica
Očistenú tekvicu postrúhame a zalejeme studenou vodou. Necháme stáť od večera do rána. Ráno tekvicu...
Konzervovaný kôpor
Mladý kôpor umyjeme pod tečúcou vodou, natlačíme do fliaš od výživy a zalejme nálevom.
Poľovnícka čalamáda
Pokrájané suroviny zalejeme nálevom, necháme trochu povariť až do bodu varu, ešte teplé naložíme...
Cviklová čalamáda
Kapustu, cviklu a cibuľu nakrájame a všetky suroviny premiešame a natlačíme do pohárov.
Hubovo-zeleninový nakladaný šalát
Nálev: z vody, octu, cukru a nakladačov uvaríme klasický nále
Pikantné cukiny
Všetky ingrediencie na nálev (voda, ocot, kryštálový cukor, deko, celé čierne korenie) ...
Paprika v oleji
Papriky v horúcom náleve trochu povaríme. Potom ich ukladáme do predhriatych pohárov. Zalejeme horúcim nálevom...
Polievka mačanka
Najprv si urobíme cibuľový
základ s hríbmi.
Na bravčovej masti opečieme
cibuľku a na
záver pridáme hríby
a krátko osmažíme.
Pikantný cesnak
Biele víno, ocot, vodu, kryštálový cukor a soľ prevaríme. Na dno pohára od...
Mandarínkový džús
5 l vody prevaríme s cukrom. Olúpané mandarínky poriadne po častiach spolu s 0, 5 l...
Tekvicový džús
Ošúpanú, dobre umytú tekvicu bez semienok a citróny bez jadierok pokrájame na malé kúsky (najlepšie kocky),...
Ríbezľový sirup
Ríbezle a listy spolu s vodou necháme pol hodiny variť. Potom ich vyžmýkame, pridáme 1...
Sedmokráskovo-karamelový sirup
Sedmokráskam odtrhneme hlávky v čase, keď ich majú krásne rozvité. Zbierame najmä tie s bielymi...
Púpavový sirup
240 kvetov púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť...
Žihľavový sirup
Citrón najskôr umyjeme a nakrájame na kolieska, potom vodu a citrón prevaríme. Necháme vychladnúť a...
Syrová polievka
Vodu dáme variť spolu
s polievkovým korením,
môžeme pridať bujón,
karí, čili korenie, cesnak
a podobne.
Francúzka nátierka (French Paté)
Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.
Marhuľový kompót s marhuľovicou
Marhule rozštvrtíme a rozdelíme do zaváracích pohárov. Do každého pohára nasypeme na špičku noža sódy bikarbóny...
Francúzska srnčia polievka
Srnčie mäso (plece, alebo krk) uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Diétna čučoriedková marmeláda
Recept na chutnú marmeládu nám poradila televízna a rozhlasová moderátorka Eva Pribylincová.
Kurča na kvasenej kapuste
Do pekáča rozložíme 1 kg kyslej kvasenej kapusty. Na kapustu položíme rozpolené alebo rozporciované kurča, ...
Rybací paprikáš
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, na kúsky pokrájanú rybu, osolíme, ...
Ryba v aspiku
Očistenú rybu buď pokrájame na niekoľko častí, alebo menšiu vcelku vložíme do vriacej vody, v...
Zelenina na mexický spôsob
Vo väčšom hrnci na oleji opražíme nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pokrájanú papriku.
Čínska makrela
Nastrúhanú mrkvu podusíme na cibuľke, pridáme na kolieska pokrájaný pór, cesnak rozotrený so soľou, ...
Pečené rybie filety so zemiakmi
Zemiaky aj rajčiny nakrájame na krúžky, polovicu zemiakov si dáme na dno pekáča, ochutíme soľou,...
Cesnaková krémová polievka
Na rozohriatom masle speníme múku, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Pridáme rozmixovanú smotanu s cesnakom,...
Filé na dánsky spôsob
Mrazené rybie filé pokvapkáme citrónom, osolíme a uvaríme. Potom ho rozdelíme na menšie kúsky...
Rybacia polievka s kyslou kapustou
Rybu očistíme a podusíme v troche osolenej vody. Na masle osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme nadrobno...

Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

Paradajky v octovom náleve
Paradajky umyjeme a necháme oschnúť. Každú paradajku desaťkrát prepichneme špáradlom a vložíme do pripravených pohárov...

Zaváraná tekvica
Očistenú tekvicu postrúhame a zalejeme studenou vodou. Necháme stáť od večera do rána. Ráno tekvicu...

Konzervovaný kôpor
Mladý kôpor umyjeme pod tečúcou vodou, natlačíme do fliaš od výživy a zalejme nálevom.

Poľovnícka čalamáda
Pokrájané suroviny zalejeme nálevom, necháme trochu povariť až do bodu varu, ešte teplé naložíme...

Cviklová čalamáda
Kapustu, cviklu a cibuľu nakrájame a všetky suroviny premiešame a natlačíme do pohárov.

Hubovo-zeleninový nakladaný šalát
Nálev: z vody, octu, cukru a nakladačov uvaríme klasický nále

Pikantné cukiny
Všetky ingrediencie na nálev (voda, ocot, kryštálový cukor, deko, celé čierne korenie) ...

Paprika v oleji
Papriky v horúcom náleve trochu povaríme. Potom ich ukladáme do predhriatych pohárov. Zalejeme horúcim nálevom...

Polievka mačanka
Najprv si urobíme cibuľový základ s hríbmi. Na bravčovej masti opečieme cibuľku a na záver pridáme hríby a krátko osmažíme.

Pikantný cesnak
Biele víno, ocot, vodu, kryštálový cukor a soľ prevaríme. Na dno pohára od...

Mandarínkový džús
5 l vody prevaríme s cukrom. Olúpané mandarínky poriadne po častiach spolu s 0, 5 l...

Tekvicový džús
Ošúpanú, dobre umytú tekvicu bez semienok a citróny bez jadierok pokrájame na malé kúsky (najlepšie kocky),...

Ríbezľový sirup
Ríbezle a listy spolu s vodou necháme pol hodiny variť. Potom ich vyžmýkame, pridáme 1...

Sedmokráskovo-karamelový sirup
Sedmokráskam odtrhneme hlávky v čase, keď ich majú krásne rozvité. Zbierame najmä tie s bielymi...

Púpavový sirup
240 kvetov púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť...

Žihľavový sirup
Citrón najskôr umyjeme a nakrájame na kolieska, potom vodu a citrón prevaríme. Necháme vychladnúť a...

Syrová polievka
Vodu dáme variť spolu s polievkovým korením, môžeme pridať bujón, karí, čili korenie, cesnak a podobne.

Francúzka nátierka (French Paté)
Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.

Marhuľový kompót s marhuľovicou
Marhule rozštvrtíme a rozdelíme do zaváracích pohárov. Do každého pohára nasypeme na špičku noža sódy bikarbóny...

Francúzska srnčia polievka
Srnčie mäso (plece, alebo krk) uvaríme v osolenej vode do mäkka.

Diétna čučoriedková marmeláda
Recept na chutnú marmeládu nám poradila televízna a rozhlasová moderátorka Eva Pribylincová.

Kurča na kvasenej kapuste
Do pekáča rozložíme 1 kg kyslej kvasenej kapusty. Na kapustu položíme rozpolené alebo rozporciované kurča, ...

Rybací paprikáš
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, na kúsky pokrájanú rybu, osolíme, ...

Ryba v aspiku
Očistenú rybu buď pokrájame na niekoľko častí, alebo menšiu vcelku vložíme do vriacej vody, v...

Zelenina na mexický spôsob
Vo väčšom hrnci na oleji opražíme nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pokrájanú papriku.

Čínska makrela
Nastrúhanú mrkvu podusíme na cibuľke, pridáme na kolieska pokrájaný pór, cesnak rozotrený so soľou, ...

Pečené rybie filety so zemiakmi
Zemiaky aj rajčiny nakrájame na krúžky, polovicu zemiakov si dáme na dno pekáča, ochutíme soľou,...

Cesnaková krémová polievka
Na rozohriatom masle speníme múku, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Pridáme rozmixovanú smotanu s cesnakom,...

Filé na dánsky spôsob
Mrazené rybie filé pokvapkáme citrónom, osolíme a uvaríme. Potom ho rozdelíme na menšie kúsky...

Rybacia polievka s kyslou kapustou
Rybu očistíme a podusíme v troche osolenej vody. Na masle osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme nadrobno...