Ahojte gazdinky a gazdikovia, prosím o pomoc a inšpiráciu.
Potrebujem cez víkend pripraviť hotové jedlá či polotovary, ktoré by
sa potom cez týždeň dali s minimom námahy a času dotiahnuť.
Mne napadli guláš, kapustnica, strapkáč a fazuľová s mletým mäsom,
tie vydržia pár dní a dajú sa urobiť výdatné ako hlavné jedlo. Potom
kadejaké gulky, mleté rezne, fašírky a podobne na zamrazanie. A
ešte mäso v páci vydrží aj 3 dni a dá sa dotiahnuť rôznymi spôsobmi.
Len sú to všetko jedlá s mäsom. Ďakujem

Alebo dusená zelenina tiež vydrží deň, dva v chladničke a ak uvaríme ryžu, máme zeleninové rizoto. Predvčerom som pripravovala na obed pirohy zo zemiakového cesta, zvýšilo mi cesto tak som si zamrazila šúľance najprv na tácke a potom som ich zosypala do sáčku.
Podobne si veľakrát pripravím už očistenú zeleninu, najmä koreňovú, ale aj inú, ktorú potom len vytiahnem a rýchlo pripravím buď šalát, polievku, prívarok alebo len tak podusenú.
Podobne mám takmer vždy uvarené aj väčšie množstvo ryže, krúpov alebo inej obilniny. V prípade potreby rýchlo vyčarím rizoto, ryžovú kašu, praženú ryžu na äzijský spôsob a iné ryžové jedlá.
Cícerový alebo šošovicový perkelt – stačí v týždni zohriať a pridať prílohu.
Vegetariánske chilli – super do tortilly, s ryžou alebo len tak s chlebom.
Zapekaná brokolica/karfiol – predvariť, v týždni len posypať syrom a šup do rúry.
Zeleninové karí – vydrží aj 2–3 dni, výborné s kokosovým mliekom.
Zeleninové placky alebo fašírky (cuketa, mrkva, fazuľa) – zamraziť po jednotlivých kusoch.
Napečená zelenina vo väčšom – v chladničke pár dní a dá sa z nej miešať rýchla príloha.
Polievky – minestrone, šošovicová, krémová zo zeleniny – preliať do skla a hotovo.
Studené omáčky – napr. hummus alebo tvarohová nátierka, k tomu čerstvá alebo opečená zelenina.
Ja si občas spravím aj hotové tortilly (naplniť fazuľou, zeleninou, syrom), zamraziť a v týždni len ohriať.
Dúfam, že pomôže 😊💡
Celkom správne si pripomenula strukoviny. Taktiež z nich varievam väčšie množstvo (najmä rôzne druhy fazule, a tiež cícer) a časť vždy zamrazím rozdelenú na menšie časti. Nekupujem konzervovanú. Pripravené dávky potom používam do polievok, prívarkov, strukovinových kaší, hummusu, ázijských jedál, na nátierky, ktoré sú z už uvarenej strukoviny rýchlo hotové.
Ja som nedávno bola na kurze "batch cooking" … Nie som si istá ako je to presne po slovensky ale je to niečo ako "varenie vo veľkom" "dávkovanie" … kde sa v jeden deň uvarí viac surovín, všetko sa presne naplánuje aby sa ušetrila voda, elektrina a čas a potom cez týždeň sa kombinujú rôzne jedlá.
Tento systém vyžaduje sadnúť si a porozmýšľať, čo sa dá a bude variť.
Mäso, ryby a zelenina sa uvaria nie úplne do mäkka aby sa to potom po zohrievaní malo tú pravú chuť a štruktúru.
Väčšina hotových jedál vydrží v chladničke 3-5 dní.
Na internete je veľa batch cooking receptov/informácií, s rozpisom a zoznamom surovín, časom prípravy, nákupom a niektoré dokonca aj s kalóriami.
My sme na kurze ( jedna z kombinácií ) varili napr.: kura, lososa, cestovinu, ryžu a čínske slíže, brokolicu, mrkvu, cícer a tekvicu. Všetko sa hneď aj kombinovalo do taperov. A na každý deň v týždni sa skombinovalo iné jedlo.
Mam namrazenú hotovú boloňsku omáčku, pestá, domáce plnené ravioli , gnocchi,
.ked mám menej času tak do 25min viem uvarit obed/večeru vtedy volím rýchle recepty (risotto, čerstvé cestoviny, bulgur, piadine(placky), frittatte(tortillas)
Náročnejšie recepty prenechávam na dni ked mi čas nechýba(musi byt jednoducho správna energia bez stresu). Ak je z rodiny "poptávka" po náročnejšich jedlách v kľude vysvetlim že ked bude viac času, a pekne spolu naplánujeme.:-).
nemôžme vyhoviet vo všetkom...to by sme len v kuchyni boli od rána do večera, a to nerobili ani naše matky, starké ani prababky.
Už len jednu vec: na zamyslenie v rámci výživy a zdravia
- Syrová versus tepelně upravená zelenina
Syrová zelenina ve větším množství není vhodná, protože zažívací trakt nám neumožňuje její bezproblémové strávení. Jediná slinivka může částečně pomoci, ale tato rozložením zeleniny je značně zatížená. Přesto ji nerozloží úplně a ta může v další části střeva podporovat plísně. Takže syrovou zeleninu velmi málo, ale hlavně kvůli vitamínu C. Výhodou tepelně upravené zeleniny je ta skutečnost, že z ní získáme až o 60% více živin, vitamínů rozpustných v tuku, včetně minerálů, protože tuto upravenou zeleninu umí lidský organismus lépe zpracovat.-
Ale je zde jedna záludnost-
Ta spočívá v tom, že tepelně upravenou zeleninu musíme sníst ihned po úpravě, protože je zásadotvorná. Jakmile chladne, stává se postupně kyselinotvornou. Pokud se chceme uzdravit(zdravo stravovat).. neskladovat a následně neohřívat tepelně upravenou zeleninu. Nicméně se to týká všech tepelně upravených potravin..