Liptovská kapustnica

Vojto Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 3. decembra 2009
Liptovská kapustnica
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
0,5 l
200 g
20 g
200 g
200 g
10 ks
250 g




Postup

  1. 1

    Bravčové mäso uvaríme, vyberieme a vývar použijeme na prípravu polievky. Do vývaru vložíme údené mäso, pridáme kapustu, dolejeme vodou z kyslej kapusty a varíme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme celé zemiaky (švábku), klobásky, sušené huby a dovaríme do mäkka. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti. Ak máme svetlú kapustu, pre farbu použijeme trocha mletej papriky.

  2. 2

    Bravčové mäso, klobásky a údené mäso môžeme nakrájať do polievky alebo konzumujeme samostatne s cviklou a chrenom ako hlavné jedlo. Pri podávaní polievky vkladáme do taniera uvarené domáce rezance, jeden uvarený celý zemiak a jednu knedličku, tzv.slepú kuru.

  3. 3

    Náš tip: Kedysi táto polievka slúžila ako hlavné jedlo. Samotná polievka pozostávala pri podávaní iba z vývaru s kapustou, rezancov a zemiakov. Uvarené mäso, klobása a knedlička sa konzumovali ako samostatné jedlo.

Diskusia k receptu

jody
A kde je recept na slepú kuru?
mijaita
Polévka je nadherna, ale nechápu, že šéfkuchař vaří brambory v kysele vodě!? V ní se ještě nikomu neuvařily! Zustanou skleněné a tvrdé.
mijaita
@Radox1 když to bude tvrdit nejaký varecháč (ka) z lidu, přivřu oko. Ale šéfkuchař??? A navíc má na fotce tu bramboru celou! Tak tu bych opravdu chtěla "potkat" v jídle.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia