Maľovaný perník

douglas - fotkadouglas, 1. decembra 2009
Maľovaný perník
Foto: douglas

Dostala som desiatky zaručených receptov na výborné VIANOčNé medovníčky a perníčky, ale ani jeden z nich nebol tak výborný ako tento. Recept som dostala od svojej zubárky a ona od svojej vďačnej pacientky...

10
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
250 g
250 g
1/16 l
2 ks
2,5 g
5 g
1 lyžička
1 lyžička
1 lyžička
1 lyžička
1 lyžica
 štipka
60 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Med, práškový cukor, hladkú múku, žitnú múku a vodu zhnetieme a vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme na chladnom mieste odpočívať.

  2. 2

    Deň pred pečením perníčkov pridáme: žĺtky, jedlú sodu, 5g amonia, po lyžicke - škoricu, badyánu, muškátového kvetu, klinčeku (mletý), lyžicu pomarančovej kôry, trochu citronovej kôry, strúhaných nelúpaných mandlí.

  3. 3

    Takto vypracované a odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 5-7 mm a vykrajovátkami tvoríme rôzne tvary. Pečieme na vymastenom plechu v predom vyhriatej rúre cca 180 st.C.

  4. 4

    Perníčky maľujeme podľa našej fantázie bielou polevou dobre ušľahanou z 1 bielka, 160g preosiateho práškového cukru a šťavy z polovice citróna.

  5. 5

    Tip na servírovanie maľovaných perníčkov: plytký košíček vystelieme zelenými vetvičkami smrčku/jedličky a na to vrstvíme perníčky. Na niektoré z nich zaviažeme tenkú červenú stužku.

Diskusia k receptu

0 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: