Foto: Matus113
Klasický dezert, ktorý poznáme z každej cukrárne. Skúste ho urobiť doma. Urobíte radosť každému.
porcie
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
5 vajíčok rozdelíme na žĺtka a na bielka. Bielka rozšľaháme na sneh. Do vyšľahaného snehu pridávame postupne za stáleho mixovania 5 lyžíc práškového cukru. Do zmesi zašľaháme postupne aj žĺtka a 3 lyžice vody. Do zmesi pridáme 3 lyžice hladkej múky, 3 polievkové lyžice polohrubej múky a jeden prášok do pečiva. Všetko rozmiešame vareškou. Zmes nalejeme na plech pokrytý papierom na pečenie. Rozotrieme. Cesto dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 160 stupňov. Pečieme približne 15 minút. Necháme cesto úplne vychladnúť.
- 2
Medzitým si odvážime 150 gramov kryštálového cukru, ktorý pridáme do 3,5 dcl vody, nalejeme trocha rumu a trocha červenej farby na potraviny. Necháme prejsť varom.
- 3
Z cesta dáme preč papier na pečenie a odmeriame si 3 rovnako široké pláty cesta. Tie potom postupne namáčame pripravenou polevou. Prvý a tretí plát nesmie byť veľmi mokrý, stredný plát naopak musí byť čo najviac mokrý. Každú vrstvu potrieme marhuľovým džemom a dáme na seba. Zaťažíme a dáme do chladničky na celú noc.
- 4
Punčovú polevu si pripravíme tak, že zmiešame 20 dkg práškového cukru, trocha rumu a červenú polevu z predošlého dňa (môžeme si pripraviť aj prevarenú vodu pokiaľ by bola poleva veľmi hustá - pokiaľ nie, tak vodu nepoužijeme). Všetko zmiešame a vytvoríme polohustú polevu, ktorú rozotrieme na pripravenú vrstvu koláča. Necháme opäť stuhnúť v chladničke
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu