Recepty, kde je pór
Mexický vánok
Kuracie stehná vykostíme a nakrájame na rezance. Mäso dáme do misky, pridáme trochu čili, ...
Kôprový koláč s hlivou
Hlivu nakrájame a uvaríme v slanej vode spolu s rascou. Lístkové cesto rozvaľkáme a uložíme na...
Bylinkový chlieb
Najprv zamiesime cesto z múky, droždia, cukru a vlažného mlieka. Zväzok kôpru, petržlenovej...
Bylinkový zemiakový šalát
Zemiaky v šupke uvaríme, ošúpeme a necháme trochu vychladnúť. Bylinky nasekáme.
Kôprové kuracie ragú
Mäso na oleji upražíme, ochutíme ho soľou, korením, horčicou a kôprom a všetko dobre...
Bravčová panenka s bylinkovou omáčkou
Umytú bravčovú panenku osolíme, nakrájame 3 kusy (hrubšie), nožom zľahka naklepeme, vložíme do panvice...
Šafranová polievka
V hrnci orestujeme cibuľu a pór na olivovom oleji. Pridáme zemiaky, šafran, rascu, ...
Mexická čili polievka
Na oleji urestujeme 2 veľké cibule. Zlejeme fazuľové konzervy a fazuľu necháme odkvapkať.
Mousse z bryndze so studenou polievkou z kefíru, uhoriek a žeruchy
Bryndza je dnes čoraz vzácnejšia. Obsahuje sto- až tisíckrát viac užitočných organizmov ako živé jogurty....
Mrkvová polievka s kalerábom
Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na masti, pridáme očistenú mrkvu a kaleráb postrúhané na hrubom strúhadle, ...
Ruská husacia polievka
Husacie drobky umyjeme a uvaríme. Na oleji opražíme pretlak, cukor, ocot, pridáme očistenú...
Diabolská polievka
Kosti, kuracie a hovädzie mäso dáme variť do osolenej vody. Pridáme celé čierne korenie a...
Kuracia polievka s ryžou
Kurča umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme 4 l vody. Pridáme citrónovú šťavu, ...
Hovädzia polievka s pečeňou
Do hrnca dáme 2, 5 l vody, soľ a mäso. Postavíme na mierny oheň a...
Sedliacka polievka
Do hrnca dáme mäso, ktoré sme nakrájali na malé kúsky, a zalejeme ho vodou...
Jarná bylinková nátierka
Nátierkové maslo vymiešame s rastlinným tukom, pridáme posekané vňate, posekanú pažítku, očistený a prelisovaný...
Zelená špargľa s citrónovo– maslovou omáčkou
Špargľu očistíme a dáme variť do vriacej osolenej vody so štipkou cukru na 10 – 12 minút....
Jarný vretenový šalát
V slanej vode uvarené cestoviny necháme odkvapkať, vložíme ich do misy.
Šalát so surovej zeleniny a hrášku
Hlávkový šalát nakrájame na rezančeky. Reďkovky a uhorku na tenké plátky a zmiešame s hráškom.
Studená uhorková polievka
Smotanu, mlieko a biely jogurt zmiešame, pridáme na kocky nakrájané olúpané uhorky, osolíme, ...
Balotínka z prepelice na špargľovom rizote
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...
Kapusta plnená hubami a vajcom
Cibuľu pokrájame a speníme na tuku, pridáme pokrájané, vopred namočené huby a spolu popražíme ...
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso pokrájame na kocky,
vložíme do studenej vody,
osolíme a varíme 30–40
minút
Rybie závitky plnené krabími tyčinkami
Krabie tyčinky orestujeme
na olivovom oleji,
osolíme, pridáme roztlačený
cesnak a jemne
podlejeme vínom. Filety
opláchneme pod studenou
vodou, ...
Balkánska cuketová polievka
Očistenú a umytú cibuľu
nakrájame nadrobno a vložíme
do studeného oleja.
Pridáme 2 PL vody a štipku
soli. Chvíľu...
Bulharská polievka
Kyslé a sladké mlieko spolu
dobre rozšľaháme, pridáme
soľ, roztlačený cesnak, mleté
čierne korenie a olej.
Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke,
necháme ich vychladnúť,
potom ich ošúpeme a nakrájame
na malé kocky
Farfalle s lososovou omáčkou
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Potom...
Chorvátska pórová polievka s krupicou
Umytý pór nakrájame na
kolieska. Krupicu opečieme
na masle, pridáme k nej pór,
osmažíme a zalejeme 150...
Pečená cvikla s morčacím mäsom
Cviklu umyjeme, trochu osolíme a s 2 strúčikmi ošúpaného cesnaku zabalíme každú zvlášť natesno do alobalu....
Ľahká kuracina na póre
Mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na troche oleja. Umytý pór nakrájame na kolieska...
Zeleninové kuracie prsia s tofu
Mäso opražíme na tuku, pridáme šampiňóny so slaným nálevom, kocku bujónu a rajčinový pretlak...
Opekaný zubáč s teplým šalátom
Varí: šéfkuchár Wellneshotela**** Patince Norbert Hegedüs

Mexický vánok
Kuracie stehná vykostíme a nakrájame na rezance. Mäso dáme do misky, pridáme trochu čili, ...

Kôprový koláč s hlivou
Hlivu nakrájame a uvaríme v slanej vode spolu s rascou. Lístkové cesto rozvaľkáme a uložíme na...

Bylinkový chlieb
Najprv zamiesime cesto z múky, droždia, cukru a vlažného mlieka. Zväzok kôpru, petržlenovej...

Bylinkový zemiakový šalát
Zemiaky v šupke uvaríme, ošúpeme a necháme trochu vychladnúť. Bylinky nasekáme.

Kôprové kuracie ragú
Mäso na oleji upražíme, ochutíme ho soľou, korením, horčicou a kôprom a všetko dobre...

Bravčová panenka s bylinkovou omáčkou
Umytú bravčovú panenku osolíme, nakrájame 3 kusy (hrubšie), nožom zľahka naklepeme, vložíme do panvice...

Šafranová polievka
V hrnci orestujeme cibuľu a pór na olivovom oleji. Pridáme zemiaky, šafran, rascu, ...

Mexická čili polievka
Na oleji urestujeme 2 veľké cibule. Zlejeme fazuľové konzervy a fazuľu necháme odkvapkať.

Mousse z bryndze so studenou polievkou z kefíru, uhoriek a žeruchy
Bryndza je dnes čoraz vzácnejšia. Obsahuje sto- až tisíckrát viac užitočných organizmov ako živé jogurty....

Mrkvová polievka s kalerábom
Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na masti, pridáme očistenú mrkvu a kaleráb postrúhané na hrubom strúhadle, ...

Ruská husacia polievka
Husacie drobky umyjeme a uvaríme. Na oleji opražíme pretlak, cukor, ocot, pridáme očistenú...

Diabolská polievka
Kosti, kuracie a hovädzie mäso dáme variť do osolenej vody. Pridáme celé čierne korenie a...

Kuracia polievka s ryžou
Kurča umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme 4 l vody. Pridáme citrónovú šťavu, ...

Hovädzia polievka s pečeňou
Do hrnca dáme 2, 5 l vody, soľ a mäso. Postavíme na mierny oheň a...

Sedliacka polievka
Do hrnca dáme mäso, ktoré sme nakrájali na malé kúsky, a zalejeme ho vodou...

Jarná bylinková nátierka
Nátierkové maslo vymiešame s rastlinným tukom, pridáme posekané vňate, posekanú pažítku, očistený a prelisovaný...

Zelená špargľa s citrónovo– maslovou omáčkou
Špargľu očistíme a dáme variť do vriacej osolenej vody so štipkou cukru na 10 – 12 minút....

Jarný vretenový šalát
V slanej vode uvarené cestoviny necháme odkvapkať, vložíme ich do misy.

Šalát so surovej zeleniny a hrášku
Hlávkový šalát nakrájame na rezančeky. Reďkovky a uhorku na tenké plátky a zmiešame s hráškom.

Studená uhorková polievka
Smotanu, mlieko a biely jogurt zmiešame, pridáme na kocky nakrájané olúpané uhorky, osolíme, ...

Balotínka z prepelice na špargľovom rizote
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...

Kapusta plnená hubami a vajcom
Cibuľu pokrájame a speníme na tuku, pridáme pokrájané, vopred namočené huby a spolu popražíme ...

Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso pokrájame na kocky, vložíme do studenej vody, osolíme a varíme 30–40 minút

Rybie závitky plnené krabími tyčinkami
Krabie tyčinky orestujeme na olivovom oleji, osolíme, pridáme roztlačený cesnak a jemne podlejeme vínom. Filety opláchneme pod studenou vodou, ...

Balkánska cuketová polievka
Očistenú a umytú cibuľu nakrájame nadrobno a vložíme do studeného oleja. Pridáme 2 PL vody a štipku soli. Chvíľu...

Bulharská polievka
Kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľaháme, pridáme soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej.

Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky

Farfalle s lososovou omáčkou
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Potom...

Chorvátska pórová polievka s krupicou
Umytý pór nakrájame na kolieska. Krupicu opečieme na masle, pridáme k nej pór, osmažíme a zalejeme 150...

Pečená cvikla s morčacím mäsom
Cviklu umyjeme, trochu osolíme a s 2 strúčikmi ošúpaného cesnaku zabalíme každú zvlášť natesno do alobalu....

Ľahká kuracina na póre
Mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na troche oleja. Umytý pór nakrájame na kolieska...

Zeleninové kuracie prsia s tofu
Mäso opražíme na tuku, pridáme šampiňóny so slaným nálevom, kocku bujónu a rajčinový pretlak...

Opekaný zubáč s teplým šalátom
Varí: šéfkuchár Wellneshotela**** Patince Norbert Hegedüs