Zdravím, milí Varecháči? Zbožňujem tureckú kuchyňu a tak isto aj ich krajinu. Turecko je veľmi veľké a má krásne mestá, miesta a nádhernú prírodu? No mojou srdcovkou sú ich hory, lesy, doliny, ich atmosféra, čistý vzduch, vôňa...Takýmto miestom je aj malá dedinka KOLKÖY odkiaľ môj muž pochádza. Je to nádherné miesto, kde sa vraciam tak často ako sa dá? Milí Varecháči, bola by som rada, keby ste sa aj vy v tejto diskusii podelili o vaše obľúbené miesta, poprípade jedlá, ktoré vás tam zaujali?
Kuchyna zaujimava, bolo z coho vyberat, nesmierne mi chutili rozne chleby a zakusky, riadne presladene, presne podla mojho gusta. Mili ludia, ochotni, ustretovi....
Mozno sa tam este dostaneme, ked skonci tato nocna mora.
?? no tam by som ho asi tažko ulovila. Tam ti sú aj medveďe, divé sviňe, vlci a hady ? v tej džungli by som skôr ja padla za obeť??? Náhodou prišiel na Slovensko a tam sme sa stretli... Osud je osud?
Oj milá @sovka máš veru pravdu, je tam mnoho krásnych miest, Turecko je poriadne velké a je naozaj velmi zaujímavé, že tie jeho strany/oblasti sú až tak strašne rozdielne? Na jednej strane sucho a skaly a na druhej lesy a krásna zeleň? Ano tiež dúfame, že tento rok načisto skončí táto pandémia/corona.. Máme napláne na druhý rok trocha dlhšiu dovolenku len my dvaja s manželom. Ciele sú nielen táto dedinka a jej oblasť, ale aj Pamukkale, Kapadokya a iné? Tak dúfajme že v zdravý dožijeme. Už sa teším na tie krásne miesta a na tie rôzne jedlá! ?
Dakujem za pridanie krásnej fotky? Kanada má tiež velmi pekné miesta, ale nikdy som tam nebola, viem to len z internetu? A ich jedlá sú aké, máš nejaké obľúbené zaujímavé jedlo?
Veru Kanada je nadherna a obrovska cize v kazdej provincii je nieco ine a zaujimave. Co sa jedla tyka kanadske narodne jedlo sa vola Poutine. Je to nieco ako hranolky so syrom ? Uprimne poviem ze som to este nikdy nejedla na ten sposob akym to oni pripravuju a ani som neskusala nieco take varit. Kedze moj manzel pochadza z Albanska, ja som viac zamerana na varenie takych jedal ako napr. burek, baklava co je popularne aj u vas v Turecku. Taktiez varim nase slovenske jedla alebo aj americke, ci uz English breakfast...
Zaujímavé národné jedlo? Ano my ženy sme zamerané väčšinou na kuchyňu nášho manžela, takže ťa chápem? U nás doma varím tiež prevažne len turecky, dosť málo po slovensky, keďže od malička sú moje deti tiež zvyknuté na turecké jedlá. Koláče a zákusky pečiem ale slovenské?? Mám velmi rada ale aj helvu a baklavu.
Moj manzel ma rad aj slovensku kuchynu. No jedna vec co mu nechuti je knedla ? podla neho to chuti ako nedopeceny chlieb ? takze knedlu vobec nerobievam... Raz za cas ked sa rozhodneme ist do restauracie, je to vzdy turecka restauracia. Aj tu aj v Anglicku su na kazdom rohu a varia fakt super.
Ooo, to bude pekne, hadam aj mesiac bude malo, aby ste stihli Istambul, Troju, Pergamon, Izmir, Lykiu s Mirou, kde zil sv. Mikulas, Kekova s domcekmi na skalnej stene, uzasny Kemer, ktory je iny ako ostane primorske mesta, pripomina Makarsku rivieru, Aspendos....
V hlave mi bezi film a v srdci tuzba este raz ho prezit.
Navsteva z Ameriky si platok knedle vzala do ruky, prikusovala a komentovala ju ako chutny chlieb bez korky ????
Dobrý deň, aby sa video z Youtube prehrávalo priamo v komentári, treba na link na youtube najprv 2x kliknúť a potom skopírovat cely link, ktorý sa po dvojitom kliknutí objaví. Nestačí vložiť len skrátenú verziu odkazu. Tak to bolo aj vo Vašom prípade, link sme opravili, video sa už prehráva v komentári.
Dakujem velmi pekne milá @redakcia za pomoc?? Už budem do budúcna vedieť ako na to.
Milá @sovka hádaš správne?? Popri našich plánovaných cieloch nezabudnem ani na tvoje skvelé tipy?
Môj zje tiež zopár slovenských jedál, ale priznám sa že málo. Knedlu práveže môj muž velmi lúbi, taktiež parené buchty. Velmi mu chutí Kapustnica, mäsová kuracia polievka/vývar a ešte kyslá mliečna kuracia polievka? Prívarky nezje, sladké hlavné chody ako sladké rezance, pirohy, palacinky..u nás nemajú šancu, tie mi ani deti nezjedia akože od hladu? To by na mňa len čudne kukali. Najprv riadne jedlo a až potom dezert? Ale to je aj vec zvyku, ako sa to naučíš z domu. Iste vieš, že u turkov sa skoro vždy nakladie plný stôl jedla. 1 tanier polievky a "vypočítaný" druhý tanier hlavného jedla znamená, že nemáme čo jesť? Velmi zriedka sa u turkov položí hlavné jedlo každému zvlášť na tanier, väčšinou sa nakladie vo väčších množstvách na stred stola a každý si berie odtial sám? Má to aj jednu výhodu...nevieš kolko si zjedol??
Tak trocha aj závidím takému človeku čo takto cestuje a má šancu vidieť svet? Kajak u mňa nemá šancu, neviem plávať, ale na lodi sa mi páči. Prajem nech sa ti tá turecká služobka vydarí?
Ano presne. To veru poznam. Obrovsky tanier na stred stola plny jedla. Ryza na 3 rozne sposoby, zemiaky, hranolky, maso kazdeho druhu na 10 sposobov....vsetko na jednom tanieri. Presne tak to aj serviruju v restike. Ale akoze fakt to dobre ukaze ked to tak vsetko spolu nakladu. Mne sa to paci ?
To neznamena ze do turecka nepojdem znova len si dam pozor na lokality a politicku situaciu.
3 týždne a zažila všeličo. Z jedál si pamätám úžasne dobré bagety, také nemali ani vo francúzsku. Zákusky veľmi presladené, mne nechutili, ale ocko sa nimi vedel aj prejesť. Najviac mi však chutili malé krevetky v červenej omáčke. Doteraz neviem čo to bolo, ale bolo to snáď najlepšie jedlo aké som kedy jedla. A najväčší zážitok? Mám dva. Púštna búrka na Sahare ktorá sa prihnala z ničoho nič a východ slnka spoza pyramídy pri ktorej sme v aute nocovali.
Mňam? to je špenátový börek? Vyzerá parádne!
V tureckej kuchyni som sa tiež naučila, že menej je niekedy viac? Je tolko úžasných tureckých jedál a pritom sú tak jednoduché na prípravu a fakt z pár obyčajných surovín. Človek by ani také chute nečakal? A práve to sa mi na tureckej kuchyňi aj velmi páči...do pól hodinky máš na stole úžasné, teplé voňavé jedlo? Potom sa ozvi, že ako ti chutila tá falošná Tarhana?
Fíha búrka na Sahare..? to musel byť fakt zážitok! Dakujem ti krásne, že si sa do tejto témy zapojila a podelila sa o svoje nostalgické spomienky?
Krásné video i krajina, ještě před rozprouděním diskusie mě napadlo, že tam bude kromě lidí plno různých zvířátek. A ono ano, medvede, vlci atd. Ještě docela panenská příroda na současné poměry, lidé pracovití, skromní, to je vidět. Využití toho, co příroda poskytuje - opory, paličky k rostlinám a dalo by se pokračovat. Lidé spjatí s přírodou. Krása!
Moc toho posdílet nemohu. Vzpomínka na Řecko - tam jsem poprvé viděla moře a koupala se v něm. To přesáhne jakékoliv jídlo a to moc ráda jím. Řecká retsina je zajímavé pití. Víno s pryskyřicí mě oslovilo, prostě pecka. Pak víno z Athosu. To je vyšší level. Naivně jsem si myslela, že se v Řecku pod Olympem nacpu rybami. Nebyla to pravda. Široko daleko ani ploutev, natož ryba. Pak mám kulinářský zážitek z Benátek. Výborné kafe a k obědu křepelky s polentou. Oboje jsem jedla poprvé v životě. No a třetí přiblížení je Chorvatsko. Tam už jsem měla rybu bez potíží, výborná vína i s prohlídkou sklepa /zatáhl nás majitel hloubeji do domu/. S radostí zjistil, že jsme z Moravy a vysvětloval, že nahoře ve stráních má vinohrady. Baška Voda. Excelentní zmrzlina všech možných a nemožných chutí. Kámoška na zmrzlině ujíždí a tak jsme chodily na náměstíčko do fronty /scházelo se tam ze široka a daleka plno turistů/. Za pár dnů jsme tam byly jako doma a pochopily jsme, že jsme v centru dění a dobrot. A kouzelné moře........ oželela bych všechny dobroty světa za namočení se do moře!
Trochu málo cestování, ale jo, i tak jsem za to málo ráda.
Slovensko do zahraničí nepočítám. Prostě to tak mám. Nezapomenu na svoje první halušky s bryndzou - pozor, přežila jsem je ve zdraví, stejně jako strapačky. A neskutečně dobré špekáčky, opékané nad ohněm na klacku někde na kopci u horské chaty. Výborný čerstvý chleba a hořčice. To prostě nic nepřekoná! nemůže! Nevzpomenu si oblast. Měli jsme tam ubytování se zájezdem a dobrého kamaráda našeho vedoucího zájezdu. Srdeční, milí místní chlapi se začali trousit k ohni a bylo to moc krásné a k tomu poučné povídání. Probrali kde co, aj druhú svetovú vojnu... doslova a do písmene. Vůně špekáčků, ohně a nádherné noční nebe plné hvězd.
Ano špenátový. Zvyknem robit aj s pórom alebo so syrom. Manzel lubi aj s cibulou.
Uvarené, ochutnané, odfotené a poslané k receptu. Odporúčam každému!
Som rada, že chutí?
Milá @haji toto video nebolo myslené pre verejnosť a už vôbec nie na Youtube? Natočili a nafotili sme si to sami pre seba ako spomienku. Zrazu ma len napadlo, že zostrihám niečo z videí čo máme a z fotiek a urobím taký krátky akoby film? Na videách a fotkách sme my, ale nás som do tohto videa dať nechcela. Ide mi tu vlastne len o prírodu, prostredie atd. Chcela som týmto videom prekvapiť manžela a podarilo sa? Nabudúce ked pôjdem do Turecka ale natočím video so zámerom zverejniť ho , takže to bude o vela krajšie a zaujímavejšie?? Ak sa mi podarí odfotím aj medveďa? Čo sa týka zdielania a zapojenia sa do tejto diskusie/témy milá @haji sa môže fakt každý, nie len ten kto bol v zahraničí!!! Ako som už v úvode písala, budem rada ak sa Varecháči podelia o svoje srdcovky, oblúbené miesta a jedlá, ktoré tam jedli? A tým som nemyslela len zahraničie, ale kludne aj svoju vlastnú krajinu. Ved aj Slovensko má krásne Tatry , hory a doliny? a možno práve tie niekomu ukradli srdce? Dakujem ti milá @haji za tvoj komentík, som rada že si sa zapojila. Pozdravujem?
varecha.pravda.sk/diskusie/z-mojej-svetovej-kuchyne-/5512...
...tento príspevok som spracoval a pridal na túto stránku v roku 2013 (ani sa mi veriť nechce!?)
...tak toto je moje najobľúbenejšie miesto a jedla ?
Neznášam ryžu. Znesiem ju v sushi. Najlepšie som jedla v Kyóte. V Ósake. Nagoya. Žila som tam rok. Zvykla som si aj na ryžu zaliatu zeleným čajom. Na raňajky. Ale inak ju nezjem. Zato bulgur kdekoľvek. Tmavý aj svetlý.
Môj prvý muž bol Brit. Iránskeho pôvodu. Druhá generácia. Moja iránska nana =svokra= robí najúžasnejší chelov. Nepovie mi inak, než dcérka. Naučila ma mnoho. Vypitvať granátové jablko. Používať advieh. Dukkah. Švagriná Shirin ma naučila robiť dolmeh. Dnes ich balím ľavou zadnou. Najkrajšie mesto na svete: Teherán. Tam som absolvovala svoje internacionálne antré. Že nevestička/dcérenka. Ukáž, čo vieš. Tak som sa snažila. Jasné. Smiali sa. Na môj úkor. Ale láskavo.
Ako vdova som bežala k nane. Lebo istý Španiel ma požiadal o ruku. Že nech mi dá požehnanie. Alebo nech mi to vytlčie z hlavy. Požehnanie mi dala. Ďalšia múdra rada. "Dcérka. Muž potrebuje jesť. A vždy dobre, keď má brucho. Muž bez brucha je - - -" //ušetrím vás detailov// Nana sa nezdá.
Mám šťastie na svokry. Moja španielska je poklad. Stará mama aja tiež. Bez mihnutia oka prijali cudzinku do rodiny. Dokonca mi dali nové meno. Tamarinda.
To sa ani nedá nazvať dedinka. Ja sama na Islande. Zapadla som do snehu. Tereňákom. Premrznutá som dohopsala k najbližšiemu domu. Široko ďaleko len sneh. Mráz. Jediný dom na dohľad. Nielenže mi vytiahli auto. Dovolili mi u nich prespať. Pani domáca servírovala večeru. V ľade konzervovaná ryba. Vyúdená. Naložená v bylinkách. Vyúdená druhýkrát.
Vo Francúzsku som sa u bývalého spolužiaka učila vyrábať kozí syr. Údajne to nebolo najhoršie.
V dnešnej dobe mi toto dáva vieru. V ľudskosť. Už neriešim, kto je očkovaný a kto nie. Ja verím v ľudí. A to som hardcore cynik.
Rozkosny clanok. Spominam si, ze som ho pred rokmi citala, ale bolo mile si ho znovu pripomenut. Mam sa pekne
Malo byt „maj sa pekne“
Aj ked aj ja sa mam pekne ?
?? ?? ty mi vždy dokážeš vyčariť úsmev na tvári? Pekný večer @zolik
To ma velmi tesi Cesminka ?
Aj Tebe pekny vecer. Pa
... ďakujem za prianie ?...ja som sa fakt práve vtedy "mal pekne" lebo manželka kupila od známych čo zabíjali byčka10kg hovädziny a ja, stredný technický káder v dôchodku, čo má o mäse len chabé vedomosti, som ho podľa googlu spracovával!!!...dobre som sa pobavil!!
...aj ja tebe prajem:..."maj sa pekne"!?
Ale zo všetkého jedla ktoré je nezabudnutelné, to bola vždy slovenská fazulová polievka s údeným masom zatrepaná mliekom a smotanou. To ked' som mala príst' domov ( z Prahy kde sompracovala,ešte slobodná) varila moja babka. Potom mamka, Teraz ju varí sestra , a jeme ju aj 3 dni. A je to "" bvab na kvasno""" . Ja ju varím tiež, ale keby som jej spievala recitovala alebo stála u nej na hlave, tak taká dobrá nikdy nebude. Ako sa vraví. Když dva dělají totéž, není to totéž.
A ešte postreh z mladosti. Bolo mi 15 . ošmýkaná na chlapca , naši ma upratali na mesiac do Mad'arska na Balaton k tete. Tam som jedla baraní guláš , viem že bol dobrý ale hodne pálivý , no a langoše, tie namaly chybu.
Dakujem ti velmi pekne, že si sa do témy zapojila? Naozaj zaujímavé čítanie a zážitky až až? Super? Pozdravujem.
Tyhle komentare ctu ze vseho nejradeji. Zazitky z cest. A jídlo. Tady ve tvych zazitcich mi caj evokoval nadherny zazitek ze Sri Lanky. Byly jsme tam s kamoskou jen tak na divoko a jasne jsme objely několik tovaren na zpracovani caje, plantaze. Exkurze vsude a nezapomenutelna vune horkeho, sušeného čaje. Když jsme přijely do prvni továrničky na zpracovavani cajovych listku, uz bylo pozde, byly zpracovane. Takze at prijedeme druhy den dopoledne. Bylo krasne a tak jsme si tam sedly na lavicku a kochaly se pohledem na ty plantaze a místem. Z niceho nic k nam prisla pani, na tácku dva hrnícky s cajem! Zlatým, doslova jak z reklamy. A výborným!! Kdyz jsme dopily, sla jsem za pani se zeptat, jako ho varila. A svete div se, tak ho nevari snad nikdo, krome od te doby, me. Veliky mela cedník dole do spicky, v nem nasypaný caj a za takového samovaru pres to pustila horkou vodu do salku. A to bylo vsechno! Daly jsme si jeste jeden salek te zlate, vonave tekutiny a tak ten výlet byl vlastne uzasný! Dalsi dny jsme jeste videly to zpracovani tady i v dalsich továrničkach, vsude exkurze a ochutnávky, povídaly s zenama, ktere trhaly listky (prvni 4 nahore) a nechapaly jsme, jak ten pytel pak unesou a jeste k tomu na hlave!! Kazda se pritom na nas usmivala. I v tech radkach s kerikama zdobily v barevnych halenkach. Prace to musi byt strasne narocna, tezka. Pro nas veliky zazitek.
Celou cestu jsme si vsude davaly ten jejich vyborny caj a kdyz jsme ochutnaly jeste s buvolim mlekem...... lahoda, nebes se dotykala.
Krásny zážitok si opísala?poznala som jednu pani zo Sri Lanky pred pár rokmi a môžem úprimne povedať, že jedna z najmilších ľudí akých som stretla..
Zaujímalo by ma z ktorej časti SK a CZ ste?
Ja som z južného Slovenska.??
Ked som mala asi 7 rokov boli sme v Bulharsku s rodicmi a otcovymi rodicmi. Cestovalo nas 5 v Skode 100, co uz samo o sebe bol zazitok. Cestou sme spali 2x, lebo dedko mohol soferovat iba cez den a max. cestovna rychlost bola 70km/hod. Byvali sme v hoteli Emona a tam sme aj jedavali. Neskutocne obrovske a vyborne bifteky s volskym okom a hranolky, to mi utkvelo. Porcia ako pre drevorubaca, ale vsetko som vzdy zjedla. Boli aj ine jedla, ale toto bola topka. Dnes by som taku porciu asi nedala. A potom ta zmrzlina, stanok pri plazi a tam len smotanova, ale aka, taku som uz nikdy nejedla. Predavali na vahu do kelimka s malou lyzickou. Cestou spat sa v Rumunsku pokazilo auto, ako dokazali zabezpecit odtah a servis, netusim, tak sme 3 dni byvali v hoteli a my 3 baby sme cele dni nemali nic na robote, iba sa prechadzat po hlavnom meste. Na kazdom rohu okienko, kde predavali sisky, obrovske, skoro ako tanier a vyyyborne, to bola moja strava cele 3 dni. Tiez uz som take vyborne nikdy nejedla, jedna stala 3 lei. Cestou domov zastavka v Madarsku v carde a vsetci hustu gulasovu polievku, stipala ako cert, mama ani babka to nedali, ja som si funela blahom, chlapi nechapali.
Po rokoch sme boli s manzelom na Balatone, poukaz ROH. Tesila som sa na madarsku kuchynu, ale obrovske sklamanie, nic nemalo chut, asi to bolo kucharom, skoda.
Prvy krat v Grecku v Nei Pori, kusok stanok s gyrosmi, obrovska pita naplnena na prasknutie, vyborny, kupovali sme na obed. Vecer vacsinou restika, tam mi chutilo vsetko, ale stankovy gyros nic neprekonalo. Boli sme v Grecku este viac krat, ale taky vyborny uz nikde nebol.
V Polsku v hoteli vyborna strava, vsetko, pri ranajkach dlhy pult, kde mali varice a urobili na pockanie cerstve chrumkave placky, prazenicu, omeletu atd.
Aby som to skratila, chutilo mi skoro vsetko aj v Taliansku a Chorvatsku.
V Prahe vyborna restika na Smichove, nazov som uz zabudla.
Ked' som objavila Varechu, tak u kažého mena bol vek, tej osoby a pri d'alšom hl'adaní som sa dozvedela s kým mám tú čest'. Podl'a toho som si dovolila koment trebárs k nejakému receptu. . Je iné bavit' sa so svojou vekovou hranicou, alebo o pár rokov alebo desat'ročí hore alebo dole. Rozkaz je rozkaz, ale je velká škoda,že redakcia musela vymazat' skoro všetky údaje o nás. Ved' každý tam uviedol len to, čo chcel. A tak sa aspoň v takýchto diskusiách dozvieme čo to o sebe. Ja : Jelšava, za týždeň 69 a už 50 rokov Čechy a Morava.
Prajem peknú nedelu .... M.
... nedeľný hovädzí vývar mierne bubla, rezance sa dovaraju...pohodička... kľud
...ale!?!??
Pekné video, vítaj medzi nás ""šikovných!!. Pre toto som si kúpila sporák klasik, kde nič neutečie mimo. O takom ako máš ty, som dlho snívala, ale rozhodla práve tá ""mláka okolo". pekný deň.
...tu "mláku okolo" zlikviduješ za desať sekúnd..."klasik" musíš rozobrať a polovička tie vytečie do útrob sporáka...ja som s tým svojím spokojný... hlavne je zachovať kľud, pokoj a veselu myseľ ?
Mne tiez sa v Albansku velmi pacilo. Nemozem sa stazovat a fakt to odporucam ako skvelu dovolenkovu destinaciu. Bola som aj v Duresi par krat. Aj tam je pekne ale cim nizsie tym krajsie. Najkrajsia je Saranda a okolie... ?
? nie @afi nie len o Turecku či v Turecku. To som len akože moju srdcovku pridala a tou je to miesto v Turecku? Každý varecháč sa tu môže podeliť o svoju vlastnú srdcovku, miestá, jedlá a zaujímavosti nech sú hocikde na svete? Dakujem, že si sa zapojila a podelila o svoje zážitky.
Velmi zaujimava debata hoci som v Turecku nikdy nebola, len vsetky tie komentare sledujem. S Tureckom a jeho kuchynou mame vela prebratych jedal (turecka kava, tvaroh, strudla, kroasanty, plnena paprika cize dolma) Ved nas kedysi prisli dobijat a podmanovat, a ten vybojny charakter im akosi nemôzem zabudnut, veru, veru !
Hezky!! Takové pozdrav si nechám líbit, děkuji! Milé fotečky, pěkná procházka. Hezký večer!
Velmi pekny zaber. Ak sa nemylim, tak vsetky labute a aj labutiaci patria Kralovnej, nie?
Mala si pekny den na prechadzku. Pa
Krasne. Tieto miesta som si prešla velmk vela krat. Londyn mam ako na dlani. Myslim ze neexistuje take miesto kde som nebola ?
myslím, že si si vybrala veľmi dobre, a my sme pochodili vďaka tvojim receptom tiež veľmi dobre. V Turecku som nebola, len sme nad ním prelietali. Aj keď mám veľmi rada našu tradičnú kuchyňu a ešte aj maďarskú, blízka mi je balkánska, mexická a francúzska tiež. V Bulharsku mi veľmi chutilo pečivo a nanuky, menej mäsové výrobky kvôli koreniu, ktoré používajú hojne ale mne vôbec nechutí, zrejme biele korenie to je, ale nepátrala som. Vo Francúzsku to bolo tiež pečivo, čo mi veľmi chutilo. Dva roky sme nešlu za hranice, aspoň sme viac spoznali Slovensko. A hoci som nikdy netúžila ísť do Dubaja, osud to zariadil tak, že nás sem pozvali a to sa neodmieta. Myslím, že bezpečnejšie a krajšie už iste nezažijem, takže toto je moja najobľúbenejšia destinácia. Zaumienila som si, že ochutnám nové jedlá. Zať slúbil, že nás vezme do echt arabskej reštaurácie, teším sa aj na rybí a koreninový trh. Zatiaľ som v Dubaj Mall jedla Pho bo, to som poznala z počutia, nevadí, že to nie je arabské. Fakt vynikajúca, aj keď porovnať nemám s čím, chutila veľmi.
KIBBEH
www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kib...
KIBBEH
www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kib...
mnamina :-)
ďakujem ti, verila som, že to poznáš?
:) tak se do toho das? Kdysi jsem se pokusila, rozpadlo se mi to, nechutnalo, asi bylo neco spatne a pak uz jsem si to radsi nekde dala.
ďakujem za otočenie, posielam vám pozdrav
iste skúsim. Dnes sme si dali zase inde, to bolo chuťovo dobré tiež, ale v Beach clube mali lepšie. Tu zasa mali fantastický hummus a nejakú baklažánovú chuťovku, plnené rolky tiež vynikajúce.
Zeptam se te az tam poletim :-) Zatim si musim vystacit s domaci produkci :-) Ale zatim zvladam krome kibbehu. Bez nej se da zit :-) To lilkove, nebyla to baba ghanoush? Tu miluju a dost casto ji delam, kdyz natrefim na levnejsi lilek.
Super ses nadlabla :-)
Ďakujeme za milý pozdrav, želáme pekný pobyt a veľa príjemných zážitkov :)
Baba ganoush bolo v spodnom rade prvá miska sprava. A to čo neviem, je v hornom rade druhá miska sprava.
Ďakujem pekne
To neni kvuli tem lupenum vubec videt. Spis to popis co v tom bylo?
Velké díky za sdílení, přeji příjemný a chutný pobyt! Moře je kouzelná veličina, teploučko a jídlo už je bonus. Vtipné, Varecha v písku nemá chybu! Zdravím k mori!
veľa baklažànu, paradajky a viac neviem?mala som sa spýtať.
No super, ako v romantickom filme...do piesku na pláži napísané meno? no v tomto prípade je to portál o varení??
Milá @kuku vdaka za tvoje všetky krásne fotky a pozdrav? Prajem ti krásny pobyt, dobre sa najec a uži si to v zdraví??
Preco to ale vlastne pisem. Pred dvoma tyzdnami som nafotila…
A dnes takto…
Vdaka za prebudenie „Sipkova Ruzenka“
Podľa zloženia by to mohol byť Zaalouk. Ale nikdy som to nejedol. K baklažánu mám taký svojský vzťah. Niekedy je chuť fantastická a niekdy odporná.... Neviem či je potom chyba v baklažáne, ostatných surovinách, alebo vo mne ?
to je jedna z najkrajších radníc, krajšia ako v Berne:-) a je to naozaj na krok od Francúzska. ?
mohol to byť zaalouk, ako píšeš, ďakujem ti.
Take se priklanim k zaalouku :-) Je super!
Marocke masove kulicky v maslove, safranove omacce
@bugout recept mám v knize marocke, ev ti vyfotim
Vďaka, určite niekedy vyskúšam.... Mleté mäso môžem vždy a všade
Potichúčky závidím…. Dubai Mall je paráda. Ja som tam chodila z jednej reštiky do druhej, potom na čaj so super sladkým koláčom, potom káva … všetko v krásnych arabských konviciach… hneď by som tam išla… :-))
v lete nie je veľa ľudí, teraz je tam hlavne cez víkendy strašný nával. Ale miesto sa nájde všade. Manžel si dal tureckú kávu, fakt výborná bola. Na trhovisku nás zas ponúkli počas nákupu korenenú kávu, bola celá žltá od kurkumy, ale chutila znamenite. Je to miesto, kam raz ísť nestačí, túžbu vrátiť sa úplne chápem.
Cezmínka,ale mala si odvahu. V ktorom roku ste sa brali?
Tú zmrzlinu na váhu v Bulharsku si aj ja pamätám. A nikto v rade nebol nervózny,keď to váženie nemalo konca -kraja.
Sama sa tam prechádzať by som odvahu asi nemala, ale ked ideš s niekým čo to tam dobre pozná, tak to je iné? Manžel ma vždy strašil a ľakal, že tu vybehne medveď -tam uteká medveď?? Niekedy to fakt nebolo smiešne? Ale prírodu zbožňujem a tá krása a túžba prechádzať sa tam, je silnejšia než strach?? Brali sme sa v roku 2000
Aj ste sa okúpali? :-))
A najradšej by som si prisadla k stolu!
Hneď idem googlovať Šila a booking…
🙂 nie nekúpali, až tak teplo neni. Včera a predvčerom tu bolo do 17°C a krásne slnečno. Ale tu je celkom iné podnebie a vzduch, a preto tých 17°C cítiš ako u nás 22-24°C🙂 Perfektné počasie na prechádzky, vlastne ako Jar. Dnes je tu poriadne zamračené a fúka vietor.
Ozaj ešte som zabudla, že na internete určite tiež nájdeš zopár videí o tomto mieste. Ja som tiež natočila video ktoré neskôr aj sem do mojej diskusie pridám🙂 Takže ked máš záujem kludne si ho pozri. Pozdravujem a pekný deň prajem.
Krasne miesto, chutne jedlo 🙂
Toto je jedno velmi pekné a zaujímavé Múzeum z čias Osmanských, ktoré sme navštívili teraz na dovolenke v Turecku v meste BURSA🙂 Pripravila som aj také menšie video. Odporúčam toto Múzeum všetkým koho také zaujíma🙂 PANORAMA MÜZESI /MUSEUM
V mexickej reštaurácii sme mali baklažánové mini bomby:
Pridávam znova jedno velmi pekné video, ktoré som nafilmovala sama počas poslednej dovolenky. Pokúsila som sa vňom ukázať rôznych ludí, miesta ale najmä dobré turecké jedlá😉 Ak by mal niekto z vás milý varecháči čas a náladu sa preniesť nachvílku aspoň takto cez Video do ISTANBULU, tak nech si video pozre 🙂🙂 Turecko je naozaj krásne a má mnoho dobrých jedál, ktoré vidno aj vo Videu. Príjemný víkend všetkým!
Máš pravdu. Na cestovaní je to to najlepšie… :-)
Turecko je super. Boli sme v lete na výlete, nevedeli sme čo skôr jesť. Zmrzlinárska "show" je sympatická sranda!
Ďakujem, že si sa s nami podelila o video.
Veru je to tak ako píšeš🙂 A ja som zase taká, že sa velmi rada na cestovaní aj priučím. Oči mám poriadne otvorené na všetky strany😁 Velmi rada sledujem zvyky ludí a ich životný štýl. A keď ochutnám nejake jedlo ktoré mi strašne chutí, tak si už aj pýtam recept. Teraz naposledy som sa tiež naučila zopár skvelých jedál v Turecku čomu sa velmi teším. S receptami ktoré som sa tam naučila sa podelím aj ďalej🙂 Pekne pozdravujem!
Ak máš čas a náladu, budem rada ak si pozrieš aj tototo video o meste BURSA. Sú v ňom pekné trhy, dobré jedlá a aj okolie mesta🙂 Bursa je krásne mesto so skvelými ľudmi, mňe sa tam velmi páčilo a s radosťou tam niekedy znova pojdem🙂 Pekný deň ti prajem.
Vidím, že vy ste sa mali tiež dobre🙂 Dakujem za podelelenie fotiek s rôznymi jedlami.
Ako sa konzumuje takýto vysoký burger?
Ešte že sa neviem preniest' cez monitor do videa, inak už tam sedím na tanieri s figami a datlami a ládujem sa až mi vykúkajú aj z uší. Takto len slintám a tíško závidím.
🙂 v Burse je dosť rýb, vidno to aj vo videu. Trhy sú v Turecku naozaj úžasné.
😅😅😅 Veď práve preto to video. Človek sa aspoň takto cez monitor tam hocikedy virtuálne prenesie😉
Napsala jsem s chybou - ne ze je bez ryb, ale melo byt ze JA bez ryb!! V Istamb v pristavu tam se snacha v rybach vyzivala, ja jedla alespon hranolky z brambor!! Ochutnala, ale ne, ryby mi fakt nejdou.
Nieje to jednoduché ale dá sa … :-)))
Milí varecháči, ak má niekto z vás záujem, tak nech si pozre toto nádherné dovolenkové, upokojujúce miesto ŠILE/ ŞİLE. Ktovie možno sa raz vďaka tomuto videu tam vyberiete🥰 Je tam krásne a naozaj nieje drahé. Príjemný deň všetkým na Vareche!
Albansko je krásna krajina.
Odporúčam!!!
Ak by mal niekto záujem vidiet ako sa oberajú olivy v Turecku, tak si to môže pozrieť v tomto videu🙂 December je Olivová sezóna. Okrem olív sú tam aj Mandarinky, pomaranče a granátové jablká...
Vďaka za podelenie sa so zážitkami. Vyzerá to veľmi pekne: miesta aj jedlá. Užívaj si to v zdraví a radosti.
Môžeš mi, prosím ťa, vysvetliť aké čudo je na tej fotke? Našla so dáke informácie, ale znie to dosť divne :)
"Kokoretsi alebo kokoreç je jedlo z Balkánu a Anatólie, pozostávajúce z jahňacích alebo kozích čriev obalených okolo ochutených drobov, vrátane cukroviniek, sŕdc, pľúc alebo obličiek, a zvyčajne grilované; variant pozostáva z nakrájaných vnútorností uvarených na panvici. Uprednostňujú sa črevá dojčiacich jahniat. "
Dakujem krásne🧡
😅😅 ano sú to črevá obmotané a potom sa to v tejto pozícii točí a opeká ako kebab😄 Jedla som to teraz druhý krát v živote a je to dobré, mňe to chutí. Oni ti kúsok ztoho odkroja, mosekajú ešte nadrobno, trocha celé narýchlo ešte opražia, okorenia rôzne, dajú aj paradajky a tak medzi chlieb/pečivo. Je to chutné, ani velmi necítiš čo to ješ😅 Hore na fotke to pri káve je kokoreč.
Tie taštičky vyzerajú na zjedenie! :)
Tie tvoje fotky sú úžasné! Zo všetkého by som si zobla:)
Prajem príjemný deň všetkým.
Odrody sú určite rôzne a možno sa vo farbe trochu líšia. Našla som na nete fotky čerstvých datlí, tie sú také isté svetlé ako som kúpila🙂 Ovocie sušením väčšinou mení svoju farbu.
Ja veľmi rada cestujem a objavujem nové miesta, neviem ktoré miesto je moje najobľúbenejšie, pretože všeobecne veľmi rada objavujem všetky nové miesta, všade si nájdem to svoje NAJ. Niagary som navštívila minulý rok a bol to naozaj úžasný zážitok, najmä plavba loďou okolo vodopádov, tá sila a energia bola naozaj úžasná.
youtu.be/2J3AGL_4KOY?si=Ler-h9Ok6_nzvpUE...