Rôzne

Obľúbené miesta a zaujímavé jedlá

cesminaz - fotkacesminaz, 16. januára 2022

Zdravím, milí Varecháči? Zbožňujem tureckú kuchyňu a tak isto aj ich krajinu. Turecko je veľmi veľké a má krásne mestá, miesta a nádhernú prírodu? No mojou srdcovkou sú ich hory, lesy, doliny, ich atmosféra, čistý vzduch, vôňa...Takýmto miestom je aj malá dedinka KOLKÖY odkiaľ môj muž pochádza. Je to nádherné miesto, kde sa vraciam tak často ako sa dá? Milí Varecháči, bola by som rada, keby ste sa aj vy v tejto diskusii podelili o vaše obľúbené miesta, poprípade jedlá, ktoré vás tam zaujali?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Cesminka, rozumiem tomu, co di napisala. Aj pre mna (a pre mojho manzela) je Turecko krasna, zaujimava krajina. Naozaj neviem kolko razy sme tam boli, spravne cislo bude okolo 12-15 krat. Prvy raz sme boli dva tyzdne pri mori a odtial sme si spravili par vyletov. Tak sa nam zapacilo, ze potom to uz vzdy boli tulacky. Presli sme ho cele, krizom krazom, obdivovali anticke pamiatky, dozvedali sa veci, ktore sme netusili. Mali sme stastie vidiet Pamukkale este v plnej krase. Ked sme tam boli zopar razy neskor, ledva sme ho spoznali, Škoda, hadam sa este zotavi.
Kuchyna zaujimava, bolo z coho vyberat, nesmierne mi chutili rozne chleby a zakusky, riadne presladene, presne podla mojho gusta. Mili ludia, ochotni, ustretovi....
Mozno sa tam este dostaneme, ked skonci tato nocna mora.
cesminaz
@sovka 62 (16.1.2022 19:55)

Oj milá @sovka máš veru pravdu, je tam mnoho krásnych miest, Turecko je poriadne velké a je naozaj velmi zaujímavé, že tie jeho strany/oblasti sú až tak strašne rozdielne? Na jednej strane sucho a skaly a na druhej lesy a krásna zeleň? Ano tiež dúfame, že tento rok načisto skončí táto pandémia/corona.. Máme napláne na druhý rok trocha dlhšiu dovolenku len my dvaja s manželom. Ciele sú nielen táto dedinka a jej oblasť, ale aj Pamukkale, Kapadokya a iné? Tak dúfajme že v zdravý dožijeme. Už sa teším na tie krásne miesta a na tie rôzne jedlá! ?
laylastastykitchen
@cesminaz (16.1.2022 20:53)

Veru Kanada je nadherna a obrovska cize v kazdej provincii je nieco ine a zaujimave. Co sa jedla tyka kanadske narodne jedlo sa vola Poutine. Je to nieco ako hranolky so syrom ? Uprimne poviem ze som to este nikdy nejedla na ten sposob akym to oni pripravuju a ani som neskusala nieco take varit. Kedze moj manzel pochadza z Albanska, ja som viac zamerana na varenie takych jedal ako napr. burek, baklava co je popularne aj u vas v Turecku. Taktiez varim nase slovenske jedla alebo aj americke, ci uz English breakfast...
cesminaz
Redakcia tento váš "vyhladávač" stojí za figu, vyhodí všetko možné, len to nie čo som napísala? Chcela som pozrieť jednu starú diskusiu o pridávaní fotiek a videí do komentára pod recept, ale ani za svet mi ju nevyhodí, len všetko možné čo nechcem? Vie mi niekto z varecháčov poradiť ako pridám v komentári video? Myslím tým nie len link, ale aby sa tu objavilo video ako na Youtube. Vidím, že viacerí tu pridávate videá, ako to robíte? Chcem ten môj horne pridaný link normálne zviditelniť ako video? Dakujem vopred.
cesminaz
@laylastastykitchen (16.1.2022 21:26)

Zaujímavé národné jedlo? Ano my ženy sme zamerané väčšinou na kuchyňu nášho manžela, takže ťa chápem? U nás doma varím tiež prevažne len turecky, dosť málo po slovensky, keďže od malička sú moje deti tiež zvyknuté na turecké jedlá. Koláče a zákusky pečiem ale slovenské?? Mám velmi rada ale aj helvu a baklavu.
laylastastykitchen
@cesminaz (17.1.2022 01:04)

Moj manzel ma rad aj slovensku kuchynu. No jedna vec co mu nechuti je knedla ? podla neho to chuti ako nedopeceny chlieb ? takze knedlu vobec nerobievam... Raz za cas ked sa rozhodneme ist do restauracie, je to vzdy turecka restauracia. Aj tu aj v Anglicku su na kazdom rohu a varia fakt super.
sovka62
@cesminaz (16.1.2022 20:47)
Ooo, to bude pekne, hadam aj mesiac bude malo, aby ste stihli Istambul, Troju, Pergamon, Izmir, Lykiu s Mirou, kde zil sv. Mikulas, Kekova s domcekmi na skalnej stene, uzasny Kemer, ktory je iny ako ostane primorske mesta, pripomina Makarsku rivieru, Aspendos....
V hlave mi bezi film a v srdci tuzba este raz ho prezit.
marianne
Keby bolo na mne, trajdlujem nonstop, najšťastnejšia som na cestách. Je jedno kde. Ale lode, kajaky a člny majú prednosť pred pevninou. Jedna z minulej jesene a jedlo za mňa jednoznačne mediteranska kuchyňa. Do Turecka sa chystám služobne tento rok. Tak uvidíme ako sa to celé utrasie.
redakcia
@cesminaz (17.1.2022 00:55)

Dobrý deň, aby sa video z Youtube prehrávalo priamo v komentári, treba na link na youtube najprv 2x kliknúť a potom skopírovat cely link, ktorý sa po dvojitom kliknutí objaví. Nestačí vložiť len skrátenú verziu odkazu. Tak to bolo aj vo Vašom prípade, link sme opravili, video sa už prehráva v komentári.
cesminaz
@laylastastykitchen (17.1.2022 04:05)

Môj zje tiež zopár slovenských jedál, ale priznám sa že málo. Knedlu práveže môj muž velmi lúbi, taktiež parené buchty. Velmi mu chutí Kapustnica, mäsová kuracia polievka/vývar a ešte kyslá mliečna kuracia polievka? Prívarky nezje, sladké hlavné chody ako sladké rezance, pirohy, palacinky..u nás nemajú šancu, tie mi ani deti nezjedia akože od hladu? To by na mňa len čudne kukali. Najprv riadne jedlo a až potom dezert? Ale to je aj vec zvyku, ako sa to naučíš z domu. Iste vieš, že u turkov sa skoro vždy nakladie plný stôl jedla. 1 tanier polievky a "vypočítaný" druhý tanier hlavného jedla znamená, že nemáme čo jesť? Velmi zriedka sa u turkov položí hlavné jedlo každému zvlášť na tanier, väčšinou sa nakladie vo väčších množstvách na stred stola a každý si berie odtial sám? Má to aj jednu výhodu...nevieš kolko si zjedol??
cesminaz
@marianne (17.1.2022 07:57)

Tak trocha aj závidím takému človeku čo takto cestuje a má šancu vidieť svet? Kajak u mňa nemá šancu, neviem plávať, ale na lodi sa mi páči. Prajem nech sa ti tá turecká služobka vydarí?
pavlinkaab
Milá cesminaz, rada čítam Tvoje príspevky o Turecku aj o ich kuchyni. Páči sa mi, že sa hlavné jedlo sa dáva na stôl pre všetkých. A ešte aké dobré jedlo.
laylastastykitchen
@cesminaz (17.1.2022 12:39)

Ano presne. To veru poznam. Obrovsky tanier na stred stola plny jedla. Ryza na 3 rozne sposoby, zemiaky, hranolky, maso kazdeho druhu na 10 sposobov....vsetko na jednom tanieri. Presne tak to aj serviruju v restike. Ale akoze fakt to dobre ukaze ked to tak vsetko spolu nakladu. Mne sa to paci ?
evanaaa
Ja len toľko - v Turecku som nebola a ani sa tam už nedostanem, nielen kvôli veku, ale aj iným okolnostiam.....aj keď by som rada bola aspoň o 10 rokov mladšia, vtedy sme ešte na dovolenky chodili, ale nie až tak veľa, prvý raz sme boli v Bulharsku, v Grécku, inak už len do Chorvátska sme chodili. Keď som videla to video, tak keby som nevedela, že ide o Turecko, povedala by som, že sú to zábery z našej, slovenskej prírody, najmä ten začiatok mi evokoval pesničku "Dedinka v údolí" :) ale nevidela som žiadnu divočinu ( @afataga 19.49), lesy, vrchy, kopce ako aj u nás. Ale Turecko má veľa zaujímavostí, ktoré nemáme my, odhliadnuc aj od zvykov tak odlišných od našich, dobré jedlá, ľudí a iné. Každá krajina niečo má, čo ju preslávi a charakterizuje. Škoda, že sa vec má ako sa má a ja už tú čarovnú krajinu neuvidím.
denyany
Mila Cezmínka, krásne video. Ja takto obdivujem a zbožňujem Bulharsko, odtiaľ je svokor. Muž sa narodil na Slovensku a žije tu celý život, ale rodnú krajinu svojho otca má rád a spolu ju spoznávame.Boli sme pri mori, aj v mestách vo vnútrozemí. Učaroval mi Plovdiv s jeho historickými pamiatkami. Ale srdcovkou je Údolie ruží s centrom v Kazanlaku. Boli sme tam v čase zberu ruží, pestujú ich na olej.Zážitok neskutočný. A tá vôňa. Pochodili sme tam všetko možné, videli nádherné ruže, národné pamiatky a tradície, festival ruží, ohromné sady orechov, trácke hrobky, chrámy, aj pamätníky. Je tam toho preveľa, čo sa dá vidieť. Aj miestne špeciality nám chutili. Mnohé sú podobné tureckým, gréckym, veď Balkán.?Plánujeme tam tento rok ísť zas, hádam sa nám to podarí. V Turecku som ešte nebola. Ale aj tam by som raz rada zavítala.
zolik
Velmi pekny prispevok diskusny si zalozila. Z celeho Turecka poznam len Istanbul a aj to nie cely. Mozno si spomenies. Uz pred davnym casom som pisala, ze som sa do tohto mesta zamilovala. Istanbul je pre mna taky „balkansky“ New York. Uzasne mesto so svojskou atmosferou, vynikajucou Gastronomie, pamiatkami, trhmi, mesitami i kostolmi, poulicnymi stankami aj Michelinskymi restauraciami. Ta pestrost a ten Kontrast medzi stredovekom a novovekom v jednom a tom istom case a na tom istom mieste sa ani opisat neda. To musi jeden jednoducho zazit.
cesminaz
@pavlinkaab ? dakujem si milá, som rada že si nakukla @zolik ano pamätám sa milá @zolik ? Škoda že si nepridala fotku. Budem velmi rada ak varecháči podla možnosti ku svojim komentárom pridajú aj fotky, alebo video? @denyany zlatá dakujem za tvoj príspevok a nakuknutie. Nech sa vám tá cesta tento rok podarí ako si prajete. @evanaaa dakujem velmi pekne za tvoj komentík, som rada že si sa tiež do diskusie zapojila? @bugout no waau..to je ale obed?? A ten oproti má Mercimek çorbası?
2010
No na turecko nemam dobre spomienky, posledna cesta bola fiasko, cez noc hotel obohnany zatarasami a autobusami obrnenych policajtov, to za to ze sme si vybrali hotel v strede mesta vedla Taksim square. Nemohli sme ani odletiet, nastasie hotel 'vybavil' dakoho sukromne za vela penazi lebo zistili druhe male letisko Sabiha Gokcem stale funguje. Vela som cestoval donedavna ( este som nikdy nebol kancelariou) a to nie je prvy krat ze pri cestach sa clovek dostane aj do pruseru.
To neznamena ze do turecka nepojdem znova len si dam pozor na lokality a politicku situaciu.
bugout
@cesminaz (18.1.2022 16:08) kolega má slepačíu. Ja som mercimek doma na raňajky, moju domácu, takže som si na obed nedal. Inak by som ju mal... Mercimek je jedna z mojich favoritov rýchlych a úžasných... V podstate mám snáď všetky turecké polievky, ktoré robím často teda yayla a ezogelin ako favoritov ?? dnes alebo zajtra skúšam tarhanu a cez víkend urobím ezogelin. Na mercimeku sa mi páči ta dokonalá chuť z minima surovín. Keď som ju začínal robiť tak som stále špekuloval a pridával mrkvu, zemiak, salca... Až kým som nezistil, že menej je niekedy viac. Šošovica, múka, cibuľa, cesnak nič viac netreba. Niekedy pridám špetku rímskej rasce...
dvorka
Je to už skoro 30 rokov, čo som bola s ockom v Alžírsku, kde niekoľko rokov pracoval. Čarovná krajina, nevyspytateľná nielen čo sa krajiny, ale aj ľudí a zvykov týka. Bola som tam
3 týždne a zažila všeličo. Z jedál si pamätám úžasne dobré bagety, také nemali ani vo francúzsku. Zákusky veľmi presladené, mne nechutili, ale ocko sa nimi vedel aj prejesť. Najviac mi však chutili malé krevetky v červenej omáčke. Doteraz neviem čo to bolo, ale bolo to snáď najlepšie jedlo aké som kedy jedla. A najväčší zážitok? Mám dva. Púštna búrka na Sahare ktorá sa prihnala z ničoho nič a východ slnka spoza pyramídy pri ktorej sme v aute nocovali.
cesminaz
@2010 to je veru pravda, občas sa stane aj to čo človek nepredvída, ale to je na cestách už normálne? Treba byť viac obozretný ak sa dá.
cesminaz
@bugout (19.1.2022 06:40)

V tureckej kuchyni som sa tiež naučila, že menej je niekedy viac? Je tolko úžasných tureckých jedál a pritom sú tak jednoduché na prípravu a fakt z pár obyčajných surovín. Človek by ani také chute nečakal? A práve to sa mi na tureckej kuchyňi aj velmi páči...do pól hodinky máš na stole úžasné, teplé voňavé jedlo? Potom sa ozvi, že ako ti chutila tá falošná Tarhana?
cesminaz
@dvorka (19.1.2022 08:30)

Fíha búrka na Sahare..? to musel byť fakt zážitok! Dakujem ti krásne, že si sa do tejto témy zapojila a podelila sa o svoje nostalgické spomienky?
haji
@cesminaz
Krásné video i krajina, ještě před rozprouděním diskusie mě napadlo, že tam bude kromě lidí plno různých zvířátek. A ono ano, medvede, vlci atd. Ještě docela panenská příroda na současné poměry, lidé pracovití, skromní, to je vidět. Využití toho, co příroda poskytuje - opory, paličky k rostlinám a dalo by se pokračovat. Lidé spjatí s přírodou. Krása!
Moc toho posdílet nemohu. Vzpomínka na Řecko - tam jsem poprvé viděla moře a koupala se v něm. To přesáhne jakékoliv jídlo a to moc ráda jím. Řecká retsina je zajímavé pití. Víno s pryskyřicí mě oslovilo, prostě pecka. Pak víno z Athosu. To je vyšší level. Naivně jsem si myslela, že se v Řecku pod Olympem nacpu rybami. Nebyla to pravda. Široko daleko ani ploutev, natož ryba. Pak mám kulinářský zážitek z Benátek. Výborné kafe a k obědu křepelky s polentou. Oboje jsem jedla poprvé v životě. No a třetí přiblížení je Chorvatsko. Tam už jsem měla rybu bez potíží, výborná vína i s prohlídkou sklepa /zatáhl nás majitel hloubeji do domu/. S radostí zjistil, že jsme z Moravy a vysvětloval, že nahoře ve stráních má vinohrady. Baška Voda. Excelentní zmrzlina všech možných a nemožných chutí. Kámoška na zmrzlině ujíždí a tak jsme chodily na náměstíčko do fronty /scházelo se tam ze široka a daleka plno turistů/. Za pár dnů jsme tam byly jako doma a pochopily jsme, že jsme v centru dění a dobrot. A kouzelné moře........ oželela bych všechny dobroty světa za namočení se do moře!
Trochu málo cestování, ale jo, i tak jsem za to málo ráda.
Slovensko do zahraničí nepočítám. Prostě to tak mám. Nezapomenu na svoje první halušky s bryndzou - pozor, přežila jsem je ve zdraví, stejně jako strapačky. A neskutečně dobré špekáčky, opékané nad ohněm na klacku někde na kopci u horské chaty. Výborný čerstvý chleba a hořčice. To prostě nic nepřekoná! nemůže! Nevzpomenu si oblast. Měli jsme tam ubytování se zájezdem a dobrého kamaráda našeho vedoucího zájezdu. Srdeční, milí místní chlapi se začali trousit k ohni a bylo to moc krásné a k tomu poučné povídání. Probrali kde co, aj druhú svetovú vojnu... doslova a do písmene. Vůně špekáčků, ohně a nádherné noční nebe plné hvězd.
cesminaz
@haji (20.1.2022 08:12)

Milá @haji toto video nebolo myslené pre verejnosť a už vôbec nie na Youtube? Natočili a nafotili sme si to sami pre seba ako spomienku. Zrazu ma len napadlo, že zostrihám niečo z videí čo máme a z fotiek a urobím taký krátky akoby film? Na videách a fotkách sme my, ale nás som do tohto videa dať nechcela. Ide mi tu vlastne len o prírodu, prostredie atd. Chcela som týmto videom prekvapiť manžela a podarilo sa? Nabudúce ked pôjdem do Turecka ale natočím video so zámerom zverejniť ho , takže to bude o vela krajšie a zaujímavejšie?? Ak sa mi podarí odfotím aj medveďa? Čo sa týka zdielania a zapojenia sa do tejto diskusie/témy milá @haji sa môže fakt každý, nie len ten kto bol v zahraničí!!! Ako som už v úvode písala, budem rada ak sa Varecháči podelia o svoje srdcovky, oblúbené miesta a jedlá, ktoré tam jedli? A tým som nemyslela len zahraničie, ale kludne aj svoju vlastnú krajinu. Ved aj Slovensko má krásne Tatry , hory a doliny? a možno práve tie niekomu ukradli srdce? Dakujem ti milá @haji za tvoj komentík, som rada že si sa zapojila. Pozdravujem?
nephilim
@cesminaz Oj. Nebezpečná téma.
Neznášam ryžu. Znesiem ju v sushi. Najlepšie som jedla v Kyóte. V Ósake. Nagoya. Žila som tam rok. Zvykla som si aj na ryžu zaliatu zeleným čajom. Na raňajky. Ale inak ju nezjem. Zato bulgur kdekoľvek. Tmavý aj svetlý.
Môj prvý muž bol Brit. Iránskeho pôvodu. Druhá generácia. Moja iránska nana =svokra= robí najúžasnejší chelov. Nepovie mi inak, než dcérka. Naučila ma mnoho. Vypitvať granátové jablko. Používať advieh. Dukkah. Švagriná Shirin ma naučila robiť dolmeh. Dnes ich balím ľavou zadnou. Najkrajšie mesto na svete: Teherán. Tam som absolvovala svoje internacionálne antré. Že nevestička/dcérenka. Ukáž, čo vieš. Tak som sa snažila. Jasné. Smiali sa. Na môj úkor. Ale láskavo.
Ako vdova som bežala k nane. Lebo istý Španiel ma požiadal o ruku. Že nech mi dá požehnanie. Alebo nech mi to vytlčie z hlavy. Požehnanie mi dala. Ďalšia múdra rada. "Dcérka. Muž potrebuje jesť. A vždy dobre, keď má brucho. Muž bez brucha je - - -" //ušetrím vás detailov// Nana sa nezdá.
Mám šťastie na svokry. Moja španielska je poklad. Stará mama aja tiež. Bez mihnutia oka prijali cudzinku do rodiny. Dokonca mi dali nové meno. Tamarinda.
To sa ani nedá nazvať dedinka. Ja sama na Islande. Zapadla som do snehu. Tereňákom. Premrznutá som dohopsala k najbližšiemu domu. Široko ďaleko len sneh. Mráz. Jediný dom na dohľad. Nielenže mi vytiahli auto. Dovolili mi u nich prespať. Pani domáca servírovala večeru. V ľade konzervovaná ryba. Vyúdená. Naložená v bylinkách. Vyúdená druhýkrát.
Vo Francúzsku som sa u bývalého spolužiaka učila vyrábať kozí syr. Údajne to nebolo najhoršie.
V dnešnej dobe mi toto dáva vieru. V ľudskosť. Už neriešim, kto je očkovaný a kto nie. Ja verím v ľudí. A to som hardcore cynik.


zolik
@stefanm (24.1.2022 14:11)
Rozkosny clanok. Spominam si, ze som ho pred rokmi citala, ale bolo mile si ho znovu pripomenut. Mam sa pekne

stefanm
@zolik (26.1.2022 20:20)

... ďakujem za prianie ?...ja som sa fakt práve vtedy "mal pekne" lebo manželka kupila od známych čo zabíjali byčka10kg hovädziny a ja, stredný technický káder v dôchodku, čo má o mäse len chabé vedomosti, som ho podľa googlu spracovával!!!...dobre som sa pobavil!!
...aj ja tebe prajem:..."maj sa pekne"!?


tomeska
Ja nie som velký cestovatel', ale pár krát som už "vonku" bola. Všade bolo niečo, čo bolo vynikajúce a nezabudnutelné. V Mad'arsku sme boli na návšteve ,kde sme dostali na obed čo neviem presne nazvat'. Zelená fazula s upraženým hovadzím masom a lečom. Zaliate smotanou. Bola to taká polievková zmes. ,a k tomu biely chleba makký ako perina. Chut' to malo fantastickú. . Ked' nás bolo doma viac, tak som to robievala, teraz už ani nie, ale polepším sa. No vidíš Cezminka, ako si mi rozhýbala mozgové závity . vd'aka, No a druhý nezabudnutelný zážitok je z ešte SSSR . Moja svokra pochádzala z Lvova , a chcela sa ešte raz pozriet' domov , tak sme vyrazili. Dve autá , naplnené kdečím (jej sestra bola hrozný ""priekupník"" . Pred hranicou sme zkonzumovali potraviny, aby nebolyy problémy. Cez hranicu dobrý, bol nám určený smer, kade máme íst' ,lenže, akosi sme sa netrafili, tak za nami polícía , a hned' bububu. Ked' do Lvova, tak do Lvova a nikam inam. Inak skončíte v base. No odprevadili nás až von z mesta . Ešte dlho sme pozerali dozadu ,,či nás sledujú. Potom cesta cez hory kde nás chytla búrka o akej som nemala do tých čias ani potuchy. Cesta miestami vo fáze výstavby, hrubý kamenný štrk, ale prežili sme to. Mohla by som pokračovat' ešte dlho, ale to sem nepatrí. Dorazili sme a neverili vlastným očiam. .... Prvé čo bolo, tak Ivan,strýko, vytiahol zo skrine 4 litrovú flašu( u nás nakladáme do nej uhorky apod.) a ponalieval. Doma pálené. Chlapi pili ostodušu, prežili. Teta Soňa bola (ani neviem či ešte žije, už nekomunikujeme) aspoň štvornásobný generál v sukni. Povodila nás všade možne, kde sa len tak nedostaneš. Jedli sme doma, a vždy bol čaj. A aký čaj. Čierny nasypaný v obyč. papierovom sáčku. Do hrnčeka sa nasypala asi 1 čl čaju a zaliala vriacou vodou , za chvílu k tomu 1-2 čl. cukor. Ked' som to videla tak som myslela, že to nedám. , no ale to bol omyl. Za celý život som nepila lepší čaj ,než vtedy .
Ale zo všetkého jedla ktoré je nezabudnutelné, to bola vždy slovenská fazulová polievka s údeným masom zatrepaná mliekom a smotanou. To ked' som mala príst' domov ( z Prahy kde sompracovala,ešte slobodná) varila moja babka. Potom mamka, Teraz ju varí sestra , a jeme ju aj 3 dni. A je to "" bvab na kvasno""" . Ja ju varím tiež, ale keby som jej spievala recitovala alebo stála u nej na hlave, tak taká dobrá nikdy nebude. Ako sa vraví. Když dva dělají totéž, není to totéž.
A ešte postreh z mladosti. Bolo mi 15 . ošmýkaná na chlapca , naši ma upratali na mesiac do Mad'arska na Balaton k tete. Tam som jedla baraní guláš , viem že bol dobrý ale hodne pálivý , no a langoše, tie namaly chybu.
cesminaz
@tomeska (28.1.2022 23:07)

Dakujem ti velmi pekne, že si sa do témy zapojila? Naozaj zaujímavé čítanie a zážitky až až? Super? Pozdravujem.
mijaita
@tomeska (28.1.2022 23:07)

Tyhle komentare ctu ze vseho nejradeji. Zazitky z cest. A jídlo. Tady ve tvych zazitcich mi caj evokoval nadherny zazitek ze Sri Lanky. Byly jsme tam s kamoskou jen tak na divoko a jasne jsme objely několik tovaren na zpracovani caje, plantaze. Exkurze vsude a nezapomenutelna vune horkeho, sušeného čaje. Když jsme přijely do prvni továrničky na zpracovavani cajovych listku, uz bylo pozde, byly zpracovane. Takze at prijedeme druhy den dopoledne. Bylo krasne a tak jsme si tam sedly na lavicku a kochaly se pohledem na ty plantaze a místem. Z niceho nic k nam prisla pani, na tácku dva hrnícky s cajem! Zlatým, doslova jak z reklamy. A výborným!! Kdyz jsme dopily, sla jsem za pani se zeptat, jako ho varila. A svete div se, tak ho nevari snad nikdo, krome od te doby, me. Veliky mela cedník dole do spicky, v nem nasypaný caj a za takového samovaru pres to pustila horkou vodu do salku. A to bylo vsechno! Daly jsme si jeste jeden salek te zlate, vonave tekutiny a tak ten výlet byl vlastne uzasný! Dalsi dny jsme jeste videly to zpracovani tady i v dalsich továrničkach, vsude exkurze a ochutnávky, povídaly s zenama, ktere trhaly listky (prvni 4 nahore) a nechapaly jsme, jak ten pytel pak unesou a jeste k tomu na hlave!! Kazda se pritom na nas usmivala. I v tech radkach s kerikama zdobily v barevnych halenkach. Prace to musi byt strasne narocna, tezka. Pro nas veliky zazitek.
Celou cestu jsme si vsude davaly ten jejich vyborny caj a kdyz jsme ochutnaly jeste s buvolim mlekem...... lahoda, nebes se dotykala.


blissofplants
@mijaita (29.1.2022 10:03)

Krásny zážitok si opísala?poznala som jednu pani zo Sri Lanky pred pár rokmi a môžem úprimne povedať, že jedna z najmilších ľudí akých som stretla..
afataga
Ja som to pochopila tak, ze diskusia ma byt o zaujimavych miestach a jedlach v Turecku, ale kedze sa to akosi zvrhlo :-), pridam zopar aj ja.
Ked som mala asi 7 rokov boli sme v Bulharsku s rodicmi a otcovymi rodicmi. Cestovalo nas 5 v Skode 100, co uz samo o sebe bol zazitok. Cestou sme spali 2x, lebo dedko mohol soferovat iba cez den a max. cestovna rychlost bola 70km/hod. Byvali sme v hoteli Emona a tam sme aj jedavali. Neskutocne obrovske a vyborne bifteky s volskym okom a hranolky, to mi utkvelo. Porcia ako pre drevorubaca, ale vsetko som vzdy zjedla. Boli aj ine jedla, ale toto bola topka. Dnes by som taku porciu asi nedala. A potom ta zmrzlina, stanok pri plazi a tam len smotanova, ale aka, taku som uz nikdy nejedla. Predavali na vahu do kelimka s malou lyzickou. Cestou spat sa v Rumunsku pokazilo auto, ako dokazali zabezpecit odtah a servis, netusim, tak sme 3 dni byvali v hoteli a my 3 baby sme cele dni nemali nic na robote, iba sa prechadzat po hlavnom meste. Na kazdom rohu okienko, kde predavali sisky, obrovske, skoro ako tanier a vyyyborne, to bola moja strava cele 3 dni. Tiez uz som take vyborne nikdy nejedla, jedna stala 3 lei. Cestou domov zastavka v Madarsku v carde a vsetci hustu gulasovu polievku, stipala ako cert, mama ani babka to nedali, ja som si funela blahom, chlapi nechapali.
Po rokoch sme boli s manzelom na Balatone, poukaz ROH. Tesila som sa na madarsku kuchynu, ale obrovske sklamanie, nic nemalo chut, asi to bolo kucharom, skoda.
Prvy krat v Grecku v Nei Pori, kusok stanok s gyrosmi, obrovska pita naplnena na prasknutie, vyborny, kupovali sme na obed. Vecer vacsinou restika, tam mi chutilo vsetko, ale stankovy gyros nic neprekonalo. Boli sme v Grecku este viac krat, ale taky vyborny uz nikde nebol.
V Polsku v hoteli vyborna strava, vsetko, pri ranajkach dlhy pult, kde mali varice a urobili na pockanie cerstve chrumkave placky, prazenicu, omeletu atd.
Aby som to skratila, chutilo mi skoro vsetko aj v Taliansku a Chorvatsku.
V Prahe vyborna restika na Smichove, nazov som uz zabudla.
laylastastykitchen
Zo Slovenska som odisla ked som mala 19 rokov. Teraz mam za chvilu 31 ? Odvtedy som doma bola par krat. Okrem toho, ze som zila v Anglicku, bola som par krat aj v Albansku kedze manzel mi odtial pochadza. Vela ludom sa Albansko nepaci alebo sa tam boja ist, no z mojej skusenosti musim povedat, ze Albansko je krasna krajina. Mala som moznost byt tam aj v lete aj v zime, v horach a aj pri mori. Najkrajsie miesto je Saranda a Ksamil Islands. Nadherne prostredie, more, vsetko sa mi tam pacilo. V Albansku som prvy krat jedla pravu domacu baklavu a byrek co som sa naucila od svokry. Okrem toho sme pochodili aj Budapest, Vieden a v Taliansku som bola niekolko krat kedze tak mame rodinu. Pred par rokmi sme boli aj v Kanade kde ma manzel stryka a sem sme sa nakoniec prestahovali. Milujem Kanadu aj napriek tomu, ze zimy su krute. Moje najoblubenejsie miesto su niagarske vodopady...Nasa najblizsia zastavka je usa kde mame vacsinu rodiny. No bohuzial koli korona situacii sme sa tam zatial nedostali. Je to smutne ze je to len cez hranice par hodin autom no opatrenia v kanade su prisne.
tomeska
@blissofplants (29.1.2022 11:41)
Ked' som objavila Varechu, tak u kažého mena bol vek, tej osoby a pri d'alšom hl'adaní som sa dozvedela s kým mám tú čest'. Podl'a toho som si dovolila koment trebárs k nejakému receptu. . Je iné bavit' sa so svojou vekovou hranicou, alebo o pár rokov alebo desat'ročí hore alebo dole. Rozkaz je rozkaz, ale je velká škoda,že redakcia musela vymazat' skoro všetky údaje o nás. Ved' každý tam uviedol len to, čo chcel. A tak sa aspoň v takýchto diskusiách dozvieme čo to o sebe. Ja : Jelšava, za týždeň 69 a už 50 rokov Čechy a Morava.
Prajem peknú nedelu .... M.
tomeska
@stefanm (30.1.2022 10:36)
Pekné video, vítaj medzi nás ""šikovných!!. Pre toto som si kúpila sporák klasik, kde nič neutečie mimo. O takom ako máš ty, som dlho snívala, ale rozhodla práve tá ""mláka okolo". pekný deň.
stefanm
@tomeska (30.1.2022 18:17)

...tu "mláku okolo" zlikviduješ za desať sekúnd..."klasik" musíš rozobrať a polovička tie vytečie do útrob sporáka...ja som s tým svojím spokojný... hlavne je zachovať kľud, pokoj a veselu myseľ ?
denyany
@laylastastykitchen (29.1.2022 19:26) , v Albánsku som pred pár rokmi zažila skvelú dovolenku pri mori. Jedlo bolo skvelé, servis tiež. A sami sme si urobili 2x výlet do Duresu. Pochodili sme tam trocha, kúpili si dačo na zahryznutie, dali sme si kávu v najvyššie položenej kaviarni. Nemôžem povedať jedno zlé slovo. Kľudne by som tam šla zas.

cesminaz
@afataga (29.1.2022 13:50)

? nie @afi nie len o Turecku či v Turecku. To som len akože moju srdcovku pridala a tou je to miesto v Turecku? Každý varecháč sa tu môže podeliť o svoju vlastnú srdcovku, miestá, jedlá a zaujímavosti nech sú hocikde na svete? Dakujem, že si sa zapojila a podelila o svoje zážitky.
chorvatka
@cesminaz (2.2.2022 18:50)
Velmi zaujimava debata hoci som v Turecku nikdy nebola, len vsetky tie komentare sledujem. S Tureckom a jeho kuchynou mame vela prebratych jedal (turecka kava, tvaroh, strudla, kroasanty, plnena paprika cize dolma) Ved nas kedysi prisli dobijat a podmanovat, a ten vybojny charakter im akosi nemôzem zabudnut, veru, veru !
1x sracz
kukulienka71
@cesminaz
myslím, že si si vybrala veľmi dobre, a my sme pochodili vďaka tvojim receptom tiež veľmi dobre. V Turecku som nebola, len sme nad ním prelietali. Aj keď mám veľmi rada našu tradičnú kuchyňu a ešte aj maďarskú, blízka mi je balkánska, mexická a francúzska tiež. V Bulharsku mi veľmi chutilo pečivo a nanuky, menej mäsové výrobky kvôli koreniu, ktoré používajú hojne ale mne vôbec nechutí, zrejme biele korenie to je, ale nepátrala som. Vo Francúzsku to bolo tiež pečivo, čo mi veľmi chutilo. Dva roky sme nešlu za hranice, aspoň sme viac spoznali Slovensko. A hoci som nikdy netúžila ísť do Dubaja, osud to zariadil tak, že nás sem pozvali a to sa neodmieta. Myslím, že bezpečnejšie a krajšie už iste nezažijem, takže toto je moja najobľúbenejšia destinácia. Zaumienila som si, že ochutnám nové jedlá. Zať slúbil, že nás vezme do echt arabskej reštaurácie, teším sa aj na rybí a koreninový trh. Zatiaľ som v Dubaj Mall jedla Pho bo, to som poznala z počutia, nevadí, že to nie je arabské. Fakt vynikajúca, aj keď porovnať nemám s čím, chutila veľmi.



kukulienka71
V Abú Dhábí na pláži bol v beach clube na jedálnom lístku falafel, ten som doma piekla, tak som bola zvedavá na tunajší. Je oveľa lepší ako bol môj?. Boli k nemu také mäsovo-pečeňové šišaté guľky, veľmi chutné, a asi syrom plnené pirôžky a druhé pitohy ( nezapamätala som si pôvodný názov) to boli so špenátovou plnkou, strašne kyslé niečo to je. Omáčky zaujímavé chuťovo, jedna hustejšia cesnaková a druhá kyslá riedka s pre mňa neznámym ochutením.


mijaita
@kukulienka71 (27.2.2022 05:40)
:) tak se do toho das? Kdysi jsem se pokusila, rozpadlo se mi to, nechutnalo, asi bylo neco spatne a pak uz jsem si to radsi nekde dala.
2x haji a zolik
mijaita
@kukulienka71 (27.2.2022 18:20)

Zeptam se te az tam poletim :-) Zatim si musim vystacit s domaci produkci :-) Ale zatim zvladam krome kibbehu. Bez nej se da zit :-) To lilkove, nebyla to baba ghanoush? Tu miluju a dost casto ji delam, kdyz natrefim na levnejsi lilek.
Super ses nadlabla :-)
haji
@kukulienka71 (27.2.2022 18:12)
Velké díky za sdílení, přeji příjemný a chutný pobyt! Moře je kouzelná veličina, teploučko a jídlo už je bonus. Vtipné, Varecha v písku nemá chybu! Zdravím k mori!
cesminaz
@kukulienka71 (27.2.2022 18:12)

No super, ako v romantickom filme...do piesku na pláži napísané meno? no v tomto prípade je to portál o varení??
2x haji a zolik
cesminaz
@kuku lienka71 (26.2.2022 20:18)

Milá @kuku vdaka za tvoje všetky krásne fotky a pozdrav? Prajem ti krásny pobyt, dobre sa najec a uži si to v zdraví??
2x haji a zolik
zolik
Mam vela oblubenych miest. Jedno velmi, velmi oblubene a mne blizke mam par kilometrov od domu. Basel. Sarmatny Basel. Nieco medzi nemeckou preciznostou a francuzskou nonsalantnostou. Basel ma svoje nezamenitelne caro. Pre mna najkrajsia budova je stara radnica dokoncena v roku 1514. Na namesti pred Radnicou je Marktplatz, kde su trhy (uzasne trhy) a oproti je Kaffee Central, jedna z najstarsich kaviarni/cukrarni v Basel.
Preco to ale vlastne pisem. Pred dvoma tyzdnami som nafotila…


bugout
@kukulienka71 (27.2.2022 18:16)
Podľa zloženia by to mohol byť Zaalouk. Ale nikdy som to nejedol. K baklažánu mám taký svojský vzťah. Niekedy je chuť fantastická a niekdy odporná.... Neviem či je potom chyba v baklažáne, ostatných surovinách, alebo vo mne ?
bugout
@mijaita (1.3.2022 21:00)

Vďaka, určite niekedy vyskúšam.... Mleté mäso môžem vždy a všade
kukulienka71
V Dubai Mall je libanonská reštaurácia, majú bohatý výber jedál, a prekvapivo veľké porcie:-) objednala som si Orientálne jahňa s hnedou omáčkou. Fakt výborné to je, ryža je s koreneným mletým mäsom a stehno varené v korenenom vývare, jemnučké a lahodné.




kucharka
@kukulienka71 (11.3.2022 14:08)
Potichúčky závidím…. Dubai Mall je paráda. Ja som tam chodila z jednej reštiky do druhej, potom na čaj so super sladkým koláčom, potom káva … všetko v krásnych arabských konviciach… hneď by som tam išla… :-))

kukulienka71
@kucharka (12.3.2022 12:35)
v lete nie je veľa ľudí, teraz je tam hlavne cez víkendy strašný nával. Ale miesto sa nájde všade. Manžel si dal tureckú kávu, fakt výborná bola. Na trhovisku nás zas ponúkli počas nákupu korenenú kávu, bola celá žltá od kurkumy, ale chutila znamenite. Je to miesto, kam raz ísť nestačí, túžbu vrátiť sa úplne chápem.



sashan
@afataga (29.1.2022 13:50)

Tú zmrzlinu na váhu v Bulharsku si aj ja pamätám. A nikto v rade nebol nervózny,keď to váženie nemalo konca -kraja.
cesminaz
@sashan (17.3.2022 15:19)

Sama sa tam prechádzať by som odvahu asi nemala, ale ked ideš s niekým čo to tam dobre pozná, tak to je iné? Manžel ma vždy strašil a ľakal, že tu vybehne medveď -tam uteká medveď?? Niekedy to fakt nebolo smiešne? Ale prírodu zbožňujem a tá krása a túžba prechádzať sa tam, je silnejšia než strach?? Brali sme sa v roku 2000
janger
Kazdy rok zaciatkom septembra byva v Rotterdame podujatie "Wereldhavendagen". Navstevnikom chcu predstavit tento velky pristav a vsetko, co je s nim spojene. Rozne povolania, s ktorymi sa stretnete v pristave, lode... Prezriet si mozete napriklad pristroje, ktore tam pracuju. Pre deti, od najmladsich po najstarsie, je kopu aktivit, rozne kvizy, posadit sa mozu do vozidiel, ktore su v pristave potrebne....tak moje vnucata si uzili :-)...



cesminaz
@kucharka (28.12.2022 08:26)

🙂 nie nekúpali, až tak teplo neni. Včera a predvčerom tu bolo do 17°C a krásne slnečno. Ale tu je celkom iné podnebie a vzduch, a preto tých 17°C cítiš ako u nás 22-24°C🙂 Perfektné počasie na prechádzky, vlastne ako Jar. Dnes je tu poriadne zamračené a fúka vietor.
cesminaz
@kucharka (28.12.2022 08:26)

Ozaj ešte som zabudla, že na internete určite tiež nájdeš zopár videí o tomto mieste. Ja som tiež natočila video ktoré neskôr aj sem do mojej diskusie pridám🙂 Takže ked máš záujem kludne si ho pozri. Pozdravujem a pekný deň prajem.
cesminaz
@cesminaz (2.1.2023 16:49)

Toto je jedno velmi pekné a zaujímavé Múzeum z čias Osmanských, ktoré sme navštívili teraz na dovolenke v Turecku v meste BURSA🙂 Pripravila som aj také menšie video. Odporúčam toto Múzeum všetkým koho také zaujíma🙂 PANORAMA MÜZESI /MUSEUM
kukulienka71
@cesminaz (2.1.2023 16:57) veľmi zaujímavé video, šikovná si. Páči sa mi a miesto pri mori a jedlá samozrejme sú moc chutné určite. Tá nádherná panoramatická maľba mi pripomenula jedno z mojich obľúbených miest v Maďarsku - Ópusztaszer, kde je o niečo menšia panoramatická prekrásna maľba príchodu starých Maďarov do Karpatskej kotliny. Volá sa to Feszty körkép. Maľoval ju totiž Árpád Feszty, rodák z Hurbanova, jeden z mojich obľúbených maliarov, výnimočný talent.

cesminaz
@cesminaz

Pridávam znova jedno velmi pekné video, ktoré som nafilmovala sama počas poslednej dovolenky. Pokúsila som sa vňom ukázať rôznych ludí, miesta ale najmä dobré turecké jedlá😉 Ak by mal niekto z vás milý varecháči čas a náladu sa preniesť nachvílku aspoň takto cez Video do ISTANBULU, tak nech si video pozre 🙂🙂 Turecko je naozaj krásne a má mnoho dobrých jedál, ktoré vidno aj vo Videu. Príjemný víkend všetkým!
cesminaz
No nie len jedlá, ale aj zopár zaujímavých ľudí sa dá stretnúť🙂 Ako napríklad tento typický turecký "zmrzlinár" 😊


kucharka
@cesminaz (20.1.2023 05:34)
Máš pravdu. Na cestovaní je to to najlepšie… :-)
Turecko je super. Boli sme v lete na výlete, nevedeli sme čo skôr jesť. Zmrzlinárska "show" je sympatická sranda!
Ďakujem, že si sa s nami podelila o video.
cesminaz
@kucharka (20.1.2023 09:11)

Veru je to tak ako píšeš🙂 A ja som zase taká, že sa velmi rada na cestovaní aj priučím. Oči mám poriadne otvorené na všetky strany😁 Velmi rada sledujem zvyky ludí a ich životný štýl. A keď ochutnám nejake jedlo ktoré mi strašne chutí, tak si už aj pýtam recept. Teraz naposledy som sa tiež naučila zopár skvelých jedál v Turecku čomu sa velmi teším. S receptami ktoré som sa tam naučila sa podelím aj ďalej🙂 Pekne pozdravujem!
cesminaz
@kucharka (20.1.2023 09:11)

Ak máš čas a náladu, budem rada ak si pozrieš aj tototo video o meste BURSA. Sú v ňom pekné trhy, dobré jedlá a aj okolie mesta🙂 Bursa je krásne mesto so skvelými ľudmi, mňe sa tam velmi páčilo a s radosťou tam niekedy znova pojdem🙂 Pekný deň ti prajem.
cesminaz
@kucharka (9.1.2023 09:32)

Vidím, že vy ste sa mali tiež dobre🙂 Dakujem za podelelenie fotiek s rôznymi jedlami.
mijaita
To je to prvni, co me v kazde zemi zajima! Turecko, uzasne, malem jsme "vyžraly" Istambul (je bez ryb). Nekterá jídla jasně vyrim i doma. A nejen turecká. Problem ale je v zelenine a ovoci. A to mam trznici doslova u nosu. Jen nesrovnatelnou. Jak ja v tech trznicich trpim!! Nekdy si neco malo privezu, ale neni to ono. Tak si alespon uzivam ochutnavani, vyzvídání u prodejcu. Vzdycky objevím něco, co mužu uvařit v našich podmínkách.
tomeska
@cesminaz (1.2.2023 03:55)
Ešte že sa neviem preniest' cez monitor do videa, inak už tam sedím na tanieri s figami a datlami a ládujem sa až mi vykúkajú aj z uší. Takto len slintám a tíško závidím.
cesminaz
@mijaita (1.2.2023 10:46)

🙂 v Burse je dosť rýb, vidno to aj vo videu. Trhy sú v Turecku naozaj úžasné.
cesminaz
@tomeska (1.2.2023 21:40)

😅😅😅 Veď práve preto to video. Človek sa aspoň takto cez monitor tam hocikedy virtuálne prenesie😉
mijaita
@cesminaz (2.2.2023 05:18)

Napsala jsem s chybou - ne ze je bez ryb, ale melo byt ze JA bez ryb!! V Istamb v pristavu tam se snacha v rybach vyzivala, ja jedla alespon hranolky z brambor!! Ochutnala, ale ne, ryby mi fakt nejdou.
cesminaz
Milý Varecháči, možno si nájdete trochu času pozrieť si mesto Çanakkale🙂 Je tam vystavený na námestí aj originál drevený kôň z filmu Trója, kde hral Brad Pitt😊 A pravdaže aj iné zaujímavosti.
cesminaz
@cesminaz (15.6.2023 15:03)

Milí varecháči, ak má niekto z vás záujem, tak nech si pozre toto nádherné dovolenkové, upokojujúce miesto ŠILE/ ŞİLE. Ktovie možno sa raz vďaka tomuto videu tam vyberiete🥰 Je tam krásne a naozaj nieje drahé. Príjemný deň všetkým na Vareche!
cesminaz
@cesminaz

Ak by mal niekto záujem vidiet ako sa oberajú olivy v Turecku, tak si to môže pozrieť v tomto videu🙂 December je Olivová sezóna. Okrem olív sú tam aj Mandarinky, pomaranče a granátové jablká...



cesminaz
Sú tu dobré jedlá, ale najmä krásne a zaujímavé miesta, ktoré odporúčam určite navštíviť😊👍


mamec
@cesminaz (4.2.2024 23:43)
Môžeš mi, prosím ťa, vysvetliť aké čudo je na tej fotke? Našla so dáke informácie, ale znie to dosť divne :)

"Kokoretsi alebo kokoreç je jedlo z Balkánu a Anatólie, pozostávajúce z jahňacích alebo kozích čriev obalených okolo ochutených drobov, vrátane cukroviniek, sŕdc, pľúc alebo obličiek, a zvyčajne grilované; variant pozostáva z nakrájaných vnútorností uvarených na panvici. Uprednostňujú sa črevá dojčiacich jahniat. "
cesminaz
@mamec (5.2.2024 12:42)

😅😅 ano sú to črevá obmotané a potom sa to v tejto pozícii točí a opeká ako kebab😄 Jedla som to teraz druhý krát v živote a je to dobré, mňe to chutí. Oni ti kúsok ztoho odkroja, mosekajú ešte nadrobno, trocha celé narýchlo ešte opražia, okorenia rôzne, dajú aj paradajky a tak medzi chlieb/pečivo. Je to chutné, ani velmi necítiš čo to ješ😅 Hore na fotke to pri káve je kokoreč.
cesminaz
Toto je jedlo, ktoré vraj tu musíme ochutnať. Mesto Eskişehir je ním známe, pochádza to odtialto🙂 Toto je Çiğbörek - Je to velmi lahučké cesto plnené mäsom a celé potom vysmažené v oleji. Chutí velmi dobre!


cesminaz
A Sorpa çorba. Je tam trocha jogurt a mäso, ale chutí inak, nie tak klasicky. Ale bola tiež chutná. To bola naša včerajšia večera🙂 Krásny pozdrav na Varechu. Tu má byť dnes 19 stupňov, krásne slnečno. Dnes doobeda máme v pláne pozrieť si krásnu jaskyňu. Pekný deň všetkým.


cesminaz
Včera sme na večeru ochutnali Inegöl Köfte v mestečku Inegöl. Chutí naozaj super, celkom inak než ostatné köfte🧡 Odporúčam príležitostne ochutnať.


cesminaz
Pridávam fotku čerstvých zrelých datlí, ktoré som kúpila ešte v Turecku. Prvýkrát som videla také v obchode a tak som musela kúpiť a doniesť aj domov🙂 Sú velmi sladké, ale tie svetlejšie sú ešte dosť tvrdé.


mamec
Také svetlé? Ja poznám len sušené. Toto je nejaká iná odroda, alebo zmenia farbu sušením?
cesminaz
@mamec (18.2.2024 12:13)

Odrody sú určite rôzne a možno sa vo farbe trochu líšia. Našla som na nete fotky čerstvých datlí, tie sú také isté svetlé ako som kúpila🙂 Ovocie sušením väčšinou mení svoju farbu.


zolik
Práve teraz. Niežeby bolo kuchynské okno moje obľúbené miesto 😊, ale tá dúha je nádherná