Varenie

Co dnes vaříte, pečete? December 2025

haji - bez fotkyhaji, 1. decembra 2025

V posledním měsíci roku nás čeká plno příprav, píle a zážitků. Čekají nás nové i staré recepty, postupy. A čím žijeme? Láskou a radostí, která nás provází každým dnem a vede naše kroky. S chutí do toho a půl je hotovo. Připravujeme nejen každodenní jídla, ale i jídla a cukroví vánoční. Pojďte, přátelé, posdílíme spolu jak se nám daří naplnit nejen náš stůl, ale i duši.
Adventní čas je také dobou klidného rozjímání a otevření se zázrakům. Otevřeme náruč i srdce. Ať se nám daří!!

@zareaguj

Diskusia k téme

haji
@mijaita (1.12.2025 09:26)
Děkuji za fotečku a milý koment! Chutná snídaně vždy potěší. Měj úspěšný, krásný den, ať se daří studovat i kupovat!
1x zolik
haji
Máme oblačno, 2°C, bezvětří a vlhko, padla mlha či co to bylo. Dnes musím odpoledne do terénu, čeká mě moje milovaná masérka. Dá mi do těla. Už se těším. Obědvat budu až se vrátím, na masérském stolu se na plném bříšku špatně leží. Mám poslední díl kuřecího paprikáše.
Krásný den, přátelé!
tiamostef
@haji (1.12.2025 10:40)

Dnes sme sa aj my prebudili do dažďa 5st, ake vrcholky hôr sú poprášené snehom.
Pridávam môj postup na lososa - omáčku

Potrebuješ maslo, korenie, soľ-ak použiješ čerstvý losos, 2 lyžice passatta pomodoro, malý kúsok stonky zeleru , mascarpone, no a losos - bud zaúdeny alebo čerstvý - cca 50-80gr pre 2-3 osoby,
Rozpusti maslo na panvici - pridaj lososa a stonku zeleru pokrájanú na čo najmenšie kúsky, osmaž , pridaj korenie, soľ , nechaj podusiť, 2-3 min, (kto chce použit víno- ja viem že ty nie, tak pridaj teraz 0.5 -1 deci a nechaj víno vypariť), vidličkou o panvicu roztlač lososa.
Do omáčky pridaj passattu trochu vody a povar 3-4min a trochu zredukuj, . cestoviny uvar popri vareni omáčky.
Minutu pred dovarením cestovín uved do mierneho varu omáčku a pridaj 3-4 lyžice mascarpone. Premiešaj, vhod precedene al dente cestoviny a znovu premiešaj, ak je málo kremové pridaj trochu mascarpone.farba omáčky by mala lososova.ak to chceš mat menej krémové pridaj trochu vriacej vody z cestovín.
ak chces pridaj trochu parmezánu alebo posyp kôprom na tanieri
tiamostef
@afataga
Dakujem za tvoj koment.
celkovo pizza je origoš z neapolu tam je aj jedna z najznámejších akademií - škol na proces vyroby od kvasenia až po, že stym certifikátom si možes otvorit vlastnu pizzeriu na celom svete, ten symbol pizná cely svet a je záruka dobrej pizze,.vojdeš ,objednáš a nečakajú ta prekvapenia. Netvrdim ze iná pizza nieje dobrá...kazdý pizzaiolo(pizzér) má svoj štýl....ale nejakým kurzom by mal prejst....rím -lazio má už úplne iný štýl pizze, a tu na severe ak do pizzerie tak jednoznačne neapolskej ...to je kultúra pizze...
My máme doma(teraz v garáži) našu pec na pizzu, teplota 500-600°c takže od 90do120 sekúnd je hotovo.
Pecorino je viac druhov, suché vyzreté je iné ako
krátko zreté alebo čerstvé...potom je velky rozdiel či je z lazia - pecorino romano, alebo sardenia - pecorino sardo, to sú asi najznánejšie.
Na caccio pepe kupujem tento  www.ilgustonline.com/prodotto/pecorino-romano-dop-grattuggia...

Na stúhanie navrch na cestoviny je to skoro jedno. Možno mne to tú chut bryndze podvedome pripomína.

Čo sa týka ich reči, zo začiatku som nič nerozumela keď sa rozprávali dialektom. teraz nemám problem rozumiet neapolsky a sicílsky dialekt ak rozpravaju pomaly a berú ohľad, ak sa debatuju medzi sebou je to aj pre talianov zo severu zážitok...
janger
Mila @haji , dakujem za dalsiu decembrovu kapitolu, za tvoje mile, krasne a povzbudive slova pre nas vsetkych, ktore dokazu potesit. Boztek a objatie za to vsetko :-).

Dnes neprijemny, usmokleny cas, vietor, dazd, zima :-(.
Boli tu cez obednajsiu prestavku dve vnucatka. Velmi som sa potesila, ked som videla, ze vnucka mala obleceny svetrik, ktory uplietla moja mama este jej mame (mojej dcere), ked bola ona este mala. Svetrik stale krasny, aktualny, zevraj sa aj spoluziackam pacil a ze vobec "nepicha" :-)). Tak mi to zohrialo dusu a uvedomila som si, ako cas strasne leti....a moja mama by sa velmi tesila, keby to videla....

Ja som mala dnes na veceru ryzu s kuracou "panenkou" a strasne mi islo k tomu na chut nieco sladke. Tak som si otvorila dulovy pretlak, mnami, vyborny je :-).

kucharka
K tomu jednoduchý zelený šalát.
U nás kompóty k jedlu veľmi nefungujú ( iba keď sme na SK a naservíruje jedlo babka :-))

Počasie je už konečne chladnejšie, cítiť, že na horách snežilo. Zima je za dverami.
Tiež už začínajú pred-vianočné zhony. A tiež sme už zahájili aj vianočné večere s priateľmi. Prvú už máme za sebou…. Už zostáva asi iba 20 :-))))

kucharka
Na víkend sme si urobili mini výlet do Neapola. Počasie bolo ok, chladno ale slnečno, tak sme si prešli celé mesto peši - takto sme si "zarobili" na pizzu!
Najviac zo všetkých jedál mi chutilo "pasta e patate" cestovina so zemiakmi, čo sa trochu podobá na náš granadír. Na odporúčanie neapolských priateľov sme tiež ochutnali "pasta alla genovese" cestoviny s hustou mäsovo-cibuľovou omáčkou. Dobrota veliká.
Samozrejme, som si doniesla niektoré cestoviny, ktoré u nás niesú, aj domov.
Na fotke sú moje najobľúbenejšie.
Pekný deň prajem všetkým.

haji
@tiamostef (1.12.2025 14:38)
Děkuji za komenty a foto, penne 4formaggi jsou pro mě z říše snů, já se propracuju tak k jednomu druhu a končím. I z bezpečnostních důvodů. Rozdělané čtyři druhy by u mě v lednici nepřežily dlouho. Někdo by je ujídal.
haji
@janger (1.12.2025 18:00)
Jsi milá, moc děkuji za tvůj srdečný koment, jsi milá, fotečku a potěšení, které máš bohaté. Se svetríkem vnučky, který podědila je to pěkná vzpomínka, radost a potěcha. Važme si radosti, které nám život přináší!
Kuřecí prsa s ryžou a dulovým pretlakom je zajímavá kombinace. A pokud nám přijde chuť na neobyčejnou kombinaci, je dobré si ji dovolit. S radostí bych ochutnala tvoji volbu!
Letí pozdravení s přáním krásných dnů, plných lásky a radosti! Objímám a letí puska!
haji
@kucharka (2.12.2025 09:04)
Díky za fotečky, komenty a přiblížení života u vás. Morčací rezeň s palestýnskou ryžou je zajímavá varianta, salátek, jako vždy nemá chybu! On ten náš kompot či čalamáda se odvíjí od ročního období, kdy listová zelenina a další vhodná zelenina dříve zpravidla už nebyla k mání. Dnes už je nabídka řetězců bohatější, ale chuť kulhá. Ráda sáhnu po naší variantě. Vyjímka potvrzuje pravidlo.
Hezky, ještě 20 vánočních večeří s přáteli, tak to je náročné absolvovat. Ať jde všechno jak má, setkávání s přáteli je fajn Bezva náladu!
haji
@kucharka (2.12.2025 09:16)
Děkuji za komenty a fotečky z vašich cest, zajímavý průřez dobrotami. Chválím zakoupené těstoviny, určitě bych si dovezla také vzoreček. Vesuv i záběr krajiny jsou poutavé, měli jste moc pěkné počasí. Setkání s přáteli na místě vždy potěší a zajistí orientaci nejen v dobrotách. Moc děkujeme, také se povedly vložit fotečky bez nutnosti procvičování krční páteře, krásná práce!
haji
@mijaita (2.12.2025 11:53)
Děkuji za koment a fotečku. Hustá polévka s bohatě zeleninou a masem zahřeje, zasytí. Salátek osvěží. Žiješ zdravě a příkladně, klobouček!
haji
@stefanm (2.12.2025 12:13)
Děkuji za koment a fotečky, slivkové knedlíčky jako malované - krásně se ti povedly, o chuti nepochybuji. Jsi šikovný!
1x zolik
haji
@mijaita (2.12.2025 18:50)
Večeře zajímavá, žampionová, potěší, s tvým nakládaným zelím vypadá dobře. Nejspíš bych potřebovala alespoň malinečký kousek topenečky... Velmi estetické a chutné foto!
Hezký večer!
tiamostef
@haji (2.12.2025 14:26)

Oni to volajú 4formaggi, inak stači mat gorgonzolu alebo trochu plesnivého syra, potom maslo, parmezán a buď mascarpone alebo smotanu .....ja mascarpone aj mrazím ak mi zostane z niečoho a potom použijem do omáčok....
mijaita
@janger (1.12.2025 18:00)

V trznici prodavaji docela velke "duly". Dost drahe, ale rada bych nejak vyzkousela. Jakou mam vybrat a co a jak s ni potom? :-) Dekuju!!
mijaita
@kimlo (3.12.2025 10:57)

to jsi zkousel? Zni to zajimave. Zeli uz mam zkvasene, tak novou varku az budu delat.
2x haji a zolik
janger
@kucharka (2.12.2025 09:15), no to je dobre, ze gaucove cestovanie :-))....
Ja tak casto cestujem, aj napr. pri dokumentarnych, prirodopisnych filmoch.
A napriklad aj Tour de France je pre mna take cestovanie, vyzivam sa v zaberoch ani nie tak bicyklov, ale okolitej prirody ;-).
kucharka
@janger (3.12.2025 11:24)
Presne. Aj ja. Mám rada cestovanie, či už ozajstné alebo gaučové :-)) Tiež sa vyžívam v poznávaní iných miest.
Ešte som chcela pridať fotku z Herculaneum. Už tam mali “bary a reštaurácie” kde sa varilo teplé jedlo a ľudia tam chodili skoro každý deň na obed. Jedlo sa varilo vo veľkých kadiach zamurovaných v stoloch/baroch. Vraj bolo cenovo dostupné, takže ľudia málokedy varili doma.

janger
@mijaita (3.12.2025 09:21), duly byvaju take hruskovite a jablkovite. Ale zevraj priprava z nich je rovnaka. To neviem na 100 percent. My mame tie jablkovite.

Ja vobec nie som expert, vsetko boli len pokusy....
Ja z nich najprv utriem kozusinku, ktoru maju, potom ich osupem. Zat jednu davku neosupal a zevraj to bolo menej vydarene.

Potom podla toho, co chces robit....Ja som robila v tlakovom hrnci. Dala som trosku vody (do tlakoveho hrnca musi ist trochu tekutiny). Pokrajane kusky dule, cukor podla chuti (je to dost kysly plod, tak si prisposob, ako chces). Ja som dala aj pomletu skoricu. A v tlakovom hrnci to bolo 5-6 minut. V normalnom hrnci to trva dlhsie.
Potom premiesat, hotovo.
Do normalneho hrnca by som dala ozaj len trosilinku vody, to len preto, aby sa to nepripalilo. Sem tam premiesat a sledovat, aka je makkost, ci chces viac alebo menej kasovite, tvrdie, makksie....

Na dzem (ten sme este nekostovali) som pridala potom aj cast zelirovacieho cukru. Aby mi to lepsie zhustlo. Ale teda mnozstva nemam, lebo to bolo vsetko tak na pokus.

Skusala som uvarit aj supy a jadrovniky zvlast, v tom je vela pektinu, na sirup. Najprv nechat postat v cukrovej vode na par hodin (tak som niekde citala). Potom to uvarit s precedit. Mali sme vyborny sirup. Aj banujem, ze len jednu davku som spravila.

To tak priblizne by bolo.
Ale receptov je kopu vselijakych, aj na kolace a pod.
2x haji a zolik
kimlo
@mijaita (3.12.2025 11:23)
Áno, mám vyskúšané, ale ja som dal zopár dulí vcelku do 15L súdka. Či to malo nejaký vyznam v ochutení kapusty som nepostrehol. Ale Ty keď nakladáš malé poháre, a dali by sa tam kúsky dule, možno by si rozdiel poznala. Treba vyskúšať.
haji
@tiamostef (2.12.2025 20:06)
Děkuji za komenty a fotečky. Je fajn, že poradíš s recepty, bo nepolíbení italskou kuchyní získají větší rozhled, jsem ti za to vděčná. Krém z paprik, linguine a mangold by mi chutnaly. Příjemné spojení chutí.
haji
@mijaita (3.12.2025 08:24)
Chleba se sádlem a následný terén je docela výzva. Když pojím čerstvou cibuli, česnek, držím se doma. Bo voním dost intenzivně. Ani vyčištění zubů 2x za sebou mě neuspokojí.
Úspěšný nákup přeji! Sluníčko také nemáme, oblačno, trochu v mlžném opárku, pofukuje větřík a je pěkně vlezlé chladno. Byť nemrzlo a máme 4°C. Asi je to jen moje cítění chladu. Mám to teď jinak a nepříjemně. Ještěže mám sádlo, vrstvu, kterou jsem přibrala. Jinak nevím, musela bych s sebou vodit bernardýna záchranáře se soudkem rumu.
1x zolik
haji
@janger (3.12.2025 11:24)
Přesně vystihnuté, Tour de France, závody Formule 1 - mají krásné záběry z vrtulníku, dronu, paráda. Dokumenty mám též v oblibě, kochám se s radostí, klidně se virtuálně přemístím, paráda! Hezky v papučkách, v pohodlí. Jasné, že opravdické cestování je plnější a zábavnější, o tom žádná. Ale když to nejde jinak... klidně i skrze sklo.
haji
@kucharka (3.12.2025 11:37)
Děkuji za fajn koment, objevný pro mě, vidět, že závodka existovala daleko dřív, než jsem si myslela. Asi postup, kde se do jednotlivých zamurovaných kádí jen přihazovaly další a další suroviny. Pochybuji, že je myly nějak dramaticky... haha Moc hezké foto, naučné!
haji
@mijaita (3.12.2025 11:38)
Děkuji za koment, inspiraci a chutné foto! Bezva kombinace surovin i postup. Jsi hlava otevřená!
1x zolik
haji
@stefanm (3.12.2025 13:02)
Děkuji za koment a foto, vyprážaný syr mám ráda, s opékanými brambory a rajským salátem, tatarkou jste měli výborný oběd!
Hezké odpoledne přeji!
1x zolik
haji
Dnes k obědu malá improvizace. Bez polévky. Mix: cibule, hlíva ústřičná, kousek špekáčkového kabanosu, rajský protlak s bazalkou a Trikolora - novinka z oblasti nabídky naklíčených luštěnin: fazole mungo, čočka a ředkev čínská. Ochuceno solí, kmínem, ml.černým pepřem, pár kapkami sojové omáčky a worchesteru. Podáváno s kváskovým chlebíkem. Bylo to výborné. zůstalo i na zítra.
Dnes dopoledne jsem se vybatolila před dům a nasadila Skimii a vřes do truhlíků. Záda zavelela zůstat doma, uvařit a do terénu půjdeme až zítra. Nic neuteče Nic nemá nožičky.
Pohodový zbytek dne přeji všem!
tomeska
Taky jsem pár krát dělala. (dodavatel sestra). Umyla, oloupala ,pokrájela na malé kousky, a šup do hrnce s trochou vody a uvařit. Na konec varu cukr a trochu kys. citronovou. Když chci kompot, tak do sklenek. A bud' přidám, nebo ne ,nějakou příchut'(koření) . steriluji. Nebo rozmixuji a jdu na marmošku - trochu dalšího vaření, Nebo vyvařím dohusta, vyleju na plech nebo vhodnou nádobu, podle toho kolik toho je, vystlaný peč.papírem a nechám ztuhnout. Použití je různé. Já to mám zabalené ve folii už třetím rokem a když nevím , ""co by"", tak ukrojím páseček a mlsám. Nemění to tvar ani chut'.
Chutě exotické co k tomu pasují, mě nelákají. Já --- ovoce cukr(popřípadě sladidlo), kys, citronová nebo citron. A, když je ovoce a chut' na něj, a není chut' na práci, tak aspoň na polovinu.Uvařím a na další zpracování nechám odpočívat v mražáku.Tot' vše.
Ale, kdo hledá,najde jak to zpracovat, co s tím ...
Ted' trochu mimo. Byl za velmi rozumnou cenu celer, tak jsem naložila.(okurkový nálev, trochu přislazený, kuličky pepře a nové koření. Pár minutek povařené(blanšírované), vychladlé do sklenek, sterilované ""podle sebe"". Jedna mrška nechytla, no už je po degustaci, . A že je to mňam mňam. Nezkusíš ,nevíš. Hezký den. -------(jdu lovit levný celer, )
haji
@zolik (3.12.2025 15:11)
Tak toto je oběd podle mého gusta, pečené morčí stehno miluju, s rýží hmmm a broskvový kompotek áách... Mno, takový dobrý oběd vylepší den, chladno aj technika. Hlavně aby plynový technik odvedl dobře svoji práci! Tak ať kontrola, servis plynový dopadne dobře! Držím pěsti!
1x zolik
2010
@tiamostef (1.12.2025 15:16)
Ked sme byvali v Adelaide blizko nas bola pizzeria co robila pizzu ako buchty, vtedy som myslel ze to je daaky nepodareny Australsky vymysel, ale ked sme isli prvy krat na Siciliu do Trapani tak som pochopil ze tie hrube buchty je Sicilska verzia.
zolik
@afataga (3.12.2025 16:01)
Ten 5-ty je naplnený len do 1/3 - to sa nepočíta. Zajtra po raňajkách už nebude.
haji
@afataga (3.12.2025 16:01)
Bych @zolik nelezla do svědomí, provalíš nějaké letité tajemství a co potom?! Já například chyběla ve škole, když jsme se učili plést a dodnes to neumím.
haji
@tomeska (3.12.2025 14:49)
Děkuji za koment, plný inspirací, nejen dulových. Při čtení věty, že dulové želé, zabalené ve folii nemění už třetím rokem tvar ani chuť, mě napadlo, že by se při troše dobré vůle dalo použít i jako těsnění... haha Neodolala jsem možnosti využít kvalitu dulového želé ve srandu, omlouvám se slabším povahám.
Fajn a dobré zpracování celeru v akci, umíš si poradit.
haji
@tomeska (3.12.2025 16:35)
Jsi pilná včelka, nejen s kimči, děkujeme za fotečku!
P.S. S dovolením ta prázdná okna smažu, asi nějaký technický zádrhel se vloudil. Pevné nervy!
tomeska
@haji (3.12.2025 22:42)
Děkuji za pomoc. Nezdařil se pokus poslat foto už hotového kimchi.tak proto tolik prázdna, ten pokus se děl z mobilu a já s ním jaksi moc důvěrně nekamarádím.Nevěděla jsem,jak to smazat. Ale že mi foto prošlo, to jsem ""machr"".Tak až budu příště něco " vyrábět" pošlu i foto.
Zítra v Hranicích otevírají Datart,tak se jdu rozšoupnout. (nutná výměna předpotopního plynového sporáku, a trochu mladší fungující ale s velikou vadou krásy pračkou). Jaká to radost před Vánoci.
2x haji a zolik
haji
@tomeska (3.12.2025 23:02)
Rádo se stalo. Smazat ve své diskusii můžu sama, bez Redakcia. Od jisté doby už raději píšu, že smažu.
Dobře nakup, držím pěsti! U vás tedy bude Ježíšek hodně ježit!
haji
@tomeska (3.12.2025 23:02)
Máš můj obdiv, já nejsem žádný IT technik, vystačím si jen se základními znalostmi na noťase a telefonem na sms a volání. I to mě kolikrát dostane do nervového přepětí, které si nemohu dovolit.
1x zolik
stefanm
... dnes ráno:

Sedliacka omeleta (zemiak, klobása, hrášok), chlieb a čaj

Poznámka:
... veľká časť mesta, celé sídlisko dnes od ôsmej ráno do desiatej večer bude bez tečúcej vody. Zatvorené sú reštaurácie, väčšina obchodov, zdravotné stredisko a všetky školy. My už do práce nechodíme (hoci, manželka má ešte stále svoju firmu ale "pracovňu" má v bývalej detskej izbe) tak sme plánovali s priateľmi návštevu reštaurácie v centre mesta ale to padlo (choroba, plánovaná návšteva u lekára a hlavne hnusné!!! počasie) tak zvažujeme dovoz stravy alebo "prevetrať" mrazničku a využijeme zmrazené prebytky (často je to lotéria, lebo keď to odkldaš vieš čo to je tak načo by si to označoval? Ale keď to zamrzne tak p očase zabudneš čo to je a rozmraziš si prekvapenie.

... pokojný deň vám prajem

mijaita
@kimlo @tomeska @janger @... dekuji za všechny postrehy a rady do mě investované. Rada jsem vsechny precetla a hned jak pominou společenské akce, vyzkouším džem a pridam k zelí do kvašení.
A jeden muj poznatek, který také zkusím aplikovat. Když dělám kompot z dýně, vždy nakrájenou nejdrív zasypu cukrem a nechám ji několik hodin, nebo pres noc, aby pustila vlastní stávu. Z té následně uvařím nálev, do kterého ty kousky naložím. Tak mohou nasát vlastní, ale ochucenou štávu.
Uz ted se na to těším a o výsledek se podělím!
haji
@stefanm (4.12.2025 08:13)
Děkuji za milý koment a chutné foto! Selskou omeletu mám moc ráda, chutně jsi posnídal.
Máte to hezky naplánované/nenaplánované. Bez vody to není sranda. Je dobré, že o odstávce jste věděli dopředu a mohli se na ni připravit. Horší je havárie, to se pak jeden hodně diví, na co všechno potřebuje vodu.
Ano, mám podobné zážitky s mrazničkou. Nenapíšu, nevím. Pak je překvapení na místě. Líbil se mi název jednoho druhu jahody, která se dřív pěstovala: Překvapení tržnice. Velmi výstižné mi to přišlo tenkrát a teď se mi tento milý název vynořuje při rozmrazování zásob z mrazáku. A vždy si po takovém adrenalinkovém zážitku slibuji, že příště už si to musím napsat. Nenapíšu. Jsem tímto směrem prostě nenapravitelná.
Přeji úspěšný den, pokud možno klidný a bez komplikací.
mijaita
Nebyl duvod ani chut varit, bude výživný víkend. Doslo (vzácně) na párkovou snídani a dojídaly se knedlíky po svíčkové. Kysané zelí ubýva a budu muset pristi tyden nalozit dalsi aby bylo do nového roku :-)

haji
@zolik (4.12.2025 13:04)
Uf, to se mi ulevilo, že slepičí a ne kohoutí!! Jak se má? Náš krasavec?! Polévečka jako lusk.
Ano, všechno je mokré hodně, já přesazovala včera, blátíčko jako v lázních. Jsi šikovná, hlavně, že se podařilo.
Hezký večer přeji!
haji
@stefanm (4.12.2025 13:35)
Děkuji za komenty a fotečky. Kaldoun je výborná a sytá polévka.
Vidět, že pokrok vládne světem, když rozvoz jídla funguje. Asi si pořídili sólo zdroj vody, plno kšeftů za to stojí.
haji
@kukulienka71 (4.12.2025 19:19)
Ahojík, milá Kuku, díky za komenty, pochvalu /už brzdi, bo se červenám z tolké chvály/ a fotečky. Kolínkovala jsem minulý týden, dokonce mi pochybělo, bylo hodně omáčky. Jsou to moje nejoblíbenější těstoviny.
Umývání oken je náročné, natož v zimě. Máš dobrou taktiku. Že tě ještě nepopadla pečící vášeň, to je nejspíš dobře, později si to víc užiješ, včetně atmosféry.
Hezký večer a ať se daří!
haji
@mijaita (4.12.2025 20:24)
Děkuji za komenty a fota, párek nikdy nemůže uškodit a zpracovat přebývající knedlíky je správné. Já zamrazuju v pytlíku po jedné porci. Někdy se hodí taková jednorázovka. Krásná fota, plná chutí.
Hezký večer!
haji
@tomeska (4.12.2025 22:31)
Hezky! Děkuji za fotečku a koment, kimchi nakonec povolilo a ukázalo se! Jsi šikovná! Vidím, že ho máš na hodně velké kusy, to se ti osvědčilo? Jsem laik, kimchi nepolíbená.
Hezký večer!
Zítra písnu víc, dnes už jsem ko. Dobrou všem!
kukulienka71
@mijaita (4.12.2025 20:26)

Kolienka sa dajú vždy a všade: do šalátov, do polievky, gulášu, perkeltu, k sviečkovej, hocijakému mäsu na šťave, aj paradajkovej, k leču, zapekané a aj na sladko... nepoznám univerzálnejšie cestoviny. Podobne ako aj halušky:-) možno sa premenujem na Kukolienka:-)))
tiamostef
@mijaita (4.12.2025 23:43)

Velmi jednoducho , mam namiešanú soľ(morska sol,fenikel,rasca,a citronová kôra) trochu jablčného octu a to nasekane na jemno sú listy- vňať z vodnice-tuřín(ja ju v tomto obdobi dosť používam)
želám pekny deň
haji
@stefanm (5.12.2025 06:08)
Děkuji za koment a klobásové foto, takové raňajky postaví na nohy aj beznohých. Užij si úspěšný a pěkný pátek!
U nás je podobně, tedy 7°C, leč zataženo do tmavomodra. Je po dešti a ještě pršet bude.
haji
@kukulienka71 (5.12.2025 00:14)
Děkuji za přesný a vtipný koment. Kukolienka, ty jsi ma, milá Kuku, hned ráno rozsekala haha
Také miluju kolínka, potrubí. Prostě ideální těstovina hlavně k omáčkám. Dovnitř kolínek se omáčka krásně nasaje, kdežto na nudlích jen ulpívá. A nejen omáčka, i v zapékaných směs vajíček udělá další strukturu. Hmmm
mijaita
@tiamostef (5.12.2025 07:35)

Ja to tusila, ze to nebude jen tak lupeni :-) Take mam namichavam sul, nebo nebo "voním" jednotlive a pak osprejuju citronovym olejem. Ten fenykl s kmínem, zajímavá kombinace, kterou hned odpoledne vyzkousim. To jsou zasadni veci, ktere je velice nutné psát (pro me) S usmevem, prima rano :-)
haji
@mijaita (5.12.2025 09:22)
Díky za koment a krásné foto tvé snídaně! A piš si, nejenom onen jmenovaný, ale i Mikuláš... Krásný den!
P.S: Krásný servis, jako vždy u tebe.
mijaita
@kukulienka71 (5.12.2025 00:14)

Noooo, máš i nemáš pravdu! :-) Ono se může cokoliv s čímkoliv, když to má někdo rád. Já hlavně podtrhla, ze byť je to jedno testo, ten rád kolinka, jiny radsi jiny tvar. A pak, ze se tvary nejí! ? V tom je krásná gastronomie! Chlapi, co byli na vojne, nechtej kolínka videt snad ani na obrázku :-)
kucharka
Včera sme mali chuť na tortilly (kupované) opečené z oboch strán na suchej panvici, plnené syrom a šunkou. Je to dobrota, len sa to musí jesť teplé, za studena to nieje ono :-(

kucharka
A k tomu obyč šalát.
U nás bolo včera riadne chladno, pod mrakom, už sme vytiahli zimné bundy a kabáty. Dnes už oskárek vylieza spoza mrakov, takže cez deň bude fain. Keď mám oblečenú bundu alebo kabát tak musím prechádzať na stranu kde je chodník v tieni, lebo inak by som odpadla od horka. A naopak, ak mám iba budničku/mikinu tak prechádzam na slnečnú stranu aby som sa zohriala. Hotový cirkus :-)))
Pekný piatok prajem. U nás bude "sviatkový" víkend.

kukulienka71
@stefanm (5.12.2025 10:07)

Milý zvyk máte, je to fajn držať sa ho. Verím, že tie čokoládky neprestanú vyrábať, dodnes chutia tieto ikony mnohým najviac z ponuky na trhu.
kucharka
@kukulienka71 (5.12.2025 10:03)
Štedrý večer je normálka. Tu sa osslavuje viac 25 a 26 december. Podáva sa (väčšinou kurací) vývar s velikánskymi kolienkami a mäsovými guľkami. Populárne sú kanelóny a "rostit" pečené plnené mäso, s píniovými orieškami alebo sušeným ovocím.
Ako dezert je "turrón" a oblátky. So sladkým muškátovým vínom. Turrón je tradične niečo ako u nás "turecký med" ale teraz môže byť aj s rôznymi príchuťami. A šampanské nesmie chýbať na žiadnom stole.
V Španielku sú Vianoce také dôležité ako na SK, ale v Katalánskej oblasti sú najdôležitejší Traja Králi. Čo je pre mňa výhoda : Vianoce trávime s mojou rodinou a Troch Kráľov s manželovou .-)
mijaita
@kukulienka71 (5.12.2025 11:11)

Ta s tema pareckama, jenze ji nemuzu najit kam jsem si ji ulozila? Mouzes prosim poslat, at nehledam dalsi hodinu?
2x haji a zolik
kukulienka71
@mijaita (5.12.2025 11:54)

Ak myslíš franfurtskú kelovú s párkami, tak že si to ty, som ju pohľadala. Recept tu nemám.
kukulienka71 4. novembra 2025 o 22:04
@mijaita (4.11.2025 21:07)

Odložila som si vodu z varenia karfiolu a zemiakov, tú som začala variť a postupne som do nej pridávala nadrobno krájaný kel spolu s celou rascou, a dvomi pokrajanými zemiakmi a velkym strúčikom cesnaku na drobno. Este som ju dosolila a pod pokrievkou varila do polomäkka, pridala som pokrájané párky , susenú bazalku a majoránku a medzitým som robila cibuľovú zápražku, ktorú som ochutila údenou paprikou a zaliala sladkou smotanou asi 1 dcl, tak som to vmiešala do vriacej polievky. Povarila este a hotovo. Ochutíš si podla seba, ale kel, parky, cesnak a majoranka s cibuľovou zápražkou už dá výbornú chuť;-
kukulienka71
@tiamostef (5.12.2025 12:27)

Jéj, dvojité kolienka:-)) Taliani by mi dali! Mňam. Zase máš hustý deň ak si tak skoro hore. Napredujete dobre s prerábkou?
1x zolik
haji
@kukulienka71 (5.12.2025 10:01)
@mijaita
Budete se divit, můj tatínek celoživotně miloval kolínka. Vojenská služba, nevojenská služba a to byl v kuchyni jako pomocný kuchař. Podědil kolínkovou vášeň po svém tatínkovi a podědila jsem ji i já. Jsem na to patřičně hrdá. Je to rodová záležitost. haha
haji
@kucharka (5.12.2025 10:05)
Děkuji za komenty a fotečky. Hustá šošovicová polievka je super dobrota, rortilly si také někdy ráda ohřeju a máš pravdu, musí se jíst "upanvicované" a teplé. Salát vypadá dobře, jako vždy od vás, z výborné zeleniny.
Počasí i u vás chladnější - to je nezvyk. Přece jenom Oskara si užijete víc než my, prostě jste jižněji, o tom žádná. Věřím, že zimu zvládneme bez ztráty kytičky, teprve začíná, musíme se obrnit trpělivostí, teplem a teplými tekutinami, jídlem.
Přeji bezva víkend, oslavte vše s radostí a láskou!
haji
@stefanm (5.12.2025 10:07)
Hezky, u vás si Mikuláš silně přivstal. Pivo, vodka, čokoládky, kafíčko, dobrá nálada. Hezky jste si to užili v rodinném kruhu. Děkuji za milý koment a foto.
Přeji příjemný mikulášský den i večer!
haji
@kucharka (5.12.2025 10:16)
Já také děkuji za zajímavý opis vánočních svátků u vás a dobrot, které se podávají. A přiznávám, že je to pro mě "španělská vesnice" haha opravdu jsem se o detaily nikdy nezajímala. Moc děkuji za rozšíření obzorů.
Dobře zařízené, dobře a spravedlivě u vás v rodinách oslavy rozdělené. Obsáhnete všechno, v pohodě.
haji
@tiamostef (5.12.2025 12:27)
Hahaha já puknu smíchy, tak kolínková vášeň se rozšířila i do Itálie hahaha Děkuji za koment a fotečku, mně by mocinky chutnalo! Hríbovú omáčku sice musím hledat, ale neva, hlavně že kolínek je dost...
Krásný páťulínek!
haji
@afataga (5.12.2025 13:31)
Děkuji za koment a fotečku, tagliatelle plné rajčatové chuti, s grana padano. S radostí bych si porci dala. Musím si koupit sušená rajčata, už nějakou dobu na ně mám chuť. Tuším se tu začínáme silně italizovat.
Já ale dnes vybočuji z řady. Nechala jsem se zlákat na Kaufu slevou na jaterinicový a jelítkový prejt. Přitáhla jsem domů dvě tyčky. Jen jsem ohřála na pánvi. Podáváno s chlebíkem a kyselým okurkem. Zůstala i porce na zítra.
Přeji hezký víkend!
haji
@zolik (5.12.2025 13:57)
Děkuji za koment a fotečku. Květák mám ráda, tvůj vypadá moc dobře a dietně. Uznávám, že je to ideální páteční - postní oběd. Mno, to já tomu dnes dala na frak.
Letí pozdravení a přání, ať je Mikuláš vstřícný a čert milý!

kukulienka71
U nás začalo pršať, od rána bol vietor. A mám pocit, že je v noci viac svetla ako cez deň. Vrcholí sivota - nicota. To bol krásny film inak, Nekonečný príbeh.
haji
@kukulienka71 (5.12.2025 15:36)
Dnes v 00.13 hod. úplněk v Blížencích. A pokud bylo u vás jasno, světlo bylo větší. I kdyby jasno nebylo, mraky mohou být Měsícem ozářené zeshora. A Bůhví, jestli se nepropracujeme k Bílým nocím jako někde na Dálném východě. Vzhledem k tomu, že už je u nás běžná Polární záře, nic není vyloučeno.
tiamostef
@kukulienka71 (5.12.2025 13:00)

Aj ja ich bolam dvojite kolienka, inak tortiglioni n37...
Boli aj ine povinnosti, a celkovo mam rada sa zobúdzať skoro, aj ked o pol5 je veeeeeľmi skoro,
A kedže kuchyňa pride až štvrtok, budúci tyzdeň,lebo vždy su nejaké "nepredvidane udalosti" tak sme ešte pridružili nejake zmeny....keď už, tak už,. talian by povedal - bel casino...
Večera červená pizza s rukolou....

kukulienka71
@haji (5.12.2025 16:59)

Ty máš vždy poruke objektívne vysvetlenie, ďakujem. Len okrajovo som zaregistrovala spln ale co je veľa to je moc už:-)
2x zolik a haji
stefanm
...retro spomienka🙂

...tuto fotomontáž som spracoval v roku 2010 keď som sa "učil" pracovať s foto a pridal som ju aj tu na "Varechu"... možno si niekto ešte pamätá
... neskutočne, už je tomu 15 (slovom: pätnásť!!) rokov
...tak veselého Mikuláša 2025 všetkým prajem

haji
@tiamostef (5.12.2025 19:41)
Děkuji za koment plný informací i za foto pizzy. Držím pěsti s kuchyní, tvůj muž je vtipálek, tuším, rád ještě na hromadu přiloží...
haji
Je něco málo po čtvrté hodině a začíná být tma jako v ranci. Celý den oblačno, teď 6°C.
Dnes jsem se měla fanfárově. K obědu kuřecí vývar s nudličkami a maskem, br. salát s majonézou a vepřový řízek. Dezert: sametová kakaová roláda se šlehačkou. Měla jsem to i s obsluhou. Dostala jsem oběd od sousedů a pomáhali i jejich vnoučata. Bo Mikuláš naděloval a dostala jsem výslužku. Krásný den.
Přeji všem hezký a klidný sobotní, Mikulášský večer!
haji
@stefanm (6.12.2025 06:14)
Děkujeme za veselou koláž v Mikulášském hávu. Léta běží vážení... a běží všem. Sám světec by se divil, do čeho všeho ho zamícháme.
haji
@stefanm (6.12.2025 07:58)
Chleba se sádlem a s cibulí je výborná věc. Pak už může jít člověk do lesa kácet stromy.
A je jedno, jestli v Č a nebo S republice.
haji
@zolik (6.12.2025 15:52)
Hezky! Funguje to, ty sis objednala br. salát a morčací rezeň. Já si neobjednala a přinesli mi br. salát a vepřový řízek. Synchronicita funguje!! Hurá!!
Díky za koment a chutné foto!
Hezký večer přeji!
tiamostef
@kukulienka71 (5.12.2025 20:39)

Milansku polievku nepoznám, ale poznám cotoletta alla milanese (rezeň), a milánske fazulky to je názov pod ktorým som to jedlo spoznala ...inak ich volajú fagiolini in umido.
Dnes ráno približne o pol8 ešte takto svietil mesiac a vyzeral že je nebezpečne blízko, ale už aj vychádzalo slnko

tiamostef
Obed nám dnes uvarila miestna trattoria, večer som robila paccheri na stýl:
 varecha.pravda.sk/recepty/uska-orecchiette-trochu-netradi...

Akurát som dala veľa čakanky a namiesto ricotty som dala dve lyžice mascarpone, paccheri a na vrch grana.
Tu mikuláša nikto neoslavuje ale 8.decembra je tu sviatok,a vtedy sa u skoro všetych robí stromček ...pekny večer vám

haji
Přeji všem krásnou druhou adventní neděli, přátelé!
Dnes k obědu: zeleninová polévka, vepřové řízky, brambory zapečené ve šlehačce a se sýrem. Dezertík: tiramisu z nabídky řetězce /není čas na hrdinství/. Pozvala jsem kamarádku na oběd, budeme se mít!
Dobrou chuť a příjemný den!
haji
@stefanm (6.12.2025 19:42)
Děkuji za koment a fotečky, výborně jsi upekl, nachystal. Měli jste fajn chutný den!
1x zolik
haji
@tiamostef (6.12.2025 19:43)
Děkuji za koment, fotečku a link.
Jiný kraj, jiný mrav, rozdílnosti jsou zajímavé obohacen, život barvy duhy. Krásné předvánoční dny přeji a dílo ať se daří!
haji
@elixir (6.12.2025 20:12)
Děkuji za komenta foto, fajn dobrota. Kombinace hlívy s těstovinou je moc dobrá. V poslední době mám hlívu často. Máme podobné chutě, milé sdílení.
Krásné dny, plné skvělých chutí přeji!
haji
@stefanm (7.12.2025 10:00)
Děkuji za koment, fotečku a těšení!
Slanina jako ze žurnálu a domácí uzené se nic nevyrovná. Hlasitě záávidím!
Jak tě znám, pro svoji paní uděláš a vydržíš i nemožné. Ať jsou těsta vláčná a nervy pohromadě. Ať se dílo daří!
P.S. Já mažu do kuchyně. Řízky už mám naklepané.
haji
@elixir (7.12.2025 10:16)
Děkuji za komenty, fotečky a přání. Vajíčkový salát a domácí žemle od tebe bych si dala líbit. Miluju vajíčkový salát a předlouho jsem ho nedělala. Bezva inspirace! Dobrou chuť!
Krásnou neděli!
kucharka
U nás včera pečené kura, ryža a mangold. Šalát bol jednoduchý : miešané zelené listy, uhorka, olivy a zálievka z oliváča a balzamik.octu.
Dnes sa variť nebude. Rešstaurácia, kam sa chystáme, je maličká ( iba 4 stoly ) a pani je aj kuchárka aj čašníčka … a asi aj vedúca :-)
Každý mesiac má iné menu, max.4-5 jedál a iba 1 dezert. Všetko je ale excluzívne a tématické. November bol "jeseň". Skoro všetko je KM0.
December budeme mať sviatočný v znamení jedál inšpirovaných michellinovou hviezdičkou. Už sa tešíme.
Aj vám prajem príjemnú nedeľu.

kukulienka71
@tiamostef (6.12.2025 19:34)

Zrejme tá milánska polievka, ktorú som robila je tak ako francúzske zemiaky, názov nie je odvodený geograficky. Mesiac vie byť riadne magický, viditeľný aj ked by sme ho už necakali. Kotlety aj fazuľky pozriem, zaujímajú ma, dakujem
elixir
Teda... tiež Ťa rada vidím 🙏🏻, aj pôvodnejších a novších členov Varechy. Zdá sa, že zopár pôvodnejších už tu nie je moc aktívnych... Však ja som tiež pár rôčkov mala 'pauzu'.
stefanm
Špikované, v celku dusené karé, cesnak omáčka so slaninou, zemiaková "skorokaša"😋

Poznámka:
...ja nie som odborník (len striedmy konzument) piva ale toto pivo (na foto), ktoré mi doniesol Mikuláš, podľa etikety až z Litvy, slušne napísané, nie je dobré!!...svoje tvrdenie nerozvadzam ale neodporúčam!

tiamostef
@kukulienka71 (7.12.2025 11:13)

Ďakujem ,deň využijem určite konštruktívne....(slovo pozitivne som vylúčila zo slovníka)
Áno maju tento zvyk - sviatok. U nás ale nedodržujeme, viac ako 10r nerobím strom, a ani pred tym to nebolo pravidlom že musi byt strom, bud sme vždy cestovali alebo sa robilo, keď majú fabriky,školy, odstávky robili sa u klientov práce inštalácie ktore sa počas plnej prevádzky nedaju robit...teda buď 2 týzdne v decembri alebo v auguste...a ešte k tomu muž sa narodil 26.12. - ako dieťa neznášal vianoce, nikdy nedostal tortu, ale panetone...
V poslednej dobe je všetko už otočené príliš na konzum-matériu tak sa mi to začina protivit, akože ked to robia všetci to ešte neznamená že je to správne.....aj ked sa síce hovorí aké si to urobíš také to máš,ale preto u nás platí aj to, kedy si to urobíš tak to bude, ..obed boli penne s pestom a šalát...krásnu nedeľu
janger
@stefanm (5.12.2025 10:07), na tu Rumbu si uz akosi nepamatam, co to bolo za cokoladu. Margotky som nikdy nejako nezboznovala (hoci som velky maskrtnik). Mala som velmi rada (a to aj teraz) Kofilu, Kavenky obycajne...
janger
@haji (6.12.2025 16:06), jej, no to si mala hostinu. Zasluzis si :-). A mas fajn susedov a oni maju fajn susedku :-).
Cmuk leti na Moravu :-).
2x haji a zolik
kukulienka71
@tiamostef (7.12.2025 14:21)

S tým sa úplne stotožňujem, tiež nie som typ "ovce" alebo ako to nazvať, aj ked to zvieratko je len symbolom stádovitého chovania. Našťastie s manželom sme v tomto rovnakí. Tvojho lutujem za detskú traumu, nejak mu to mohli kompenzovať:-) Verím, že to je už len úsmevná spomienka, no v deti berú tieto veci dosť vážne. Vy máte teda veľa práce keď iní oddychujú. Uf! Na druhej strane sa vás nevládzu dočkať iste, ved potom budú vynovení:-)Na sviatočné prípravy musí byť človek nachystaný plnou peňaženkou aj náladou. My si myslíme, že na Vianoce mať doma všetko tip-top je síce krásne ale náročné. Preto už brzdím posledné roky a o dobrú atmosféru treba usilovať celý rok. Pekný zvyšok dňa želám.
janger
A my len dojedame a dojedame....Mali sme v piatok vecer oslavu sv.Mikulasa (Sinterklaas tu vrcholi 5.decembra, 6.dec. uz po nom nie je ani stopa). Bolo u nas kriku, spevu mikulasskych pesniciek, urcitej detskej nervozity z ocakavania buchania na dvere a z darcekov, ktore tam Sinterklaas zanecha.
Nakupila a pripravila som na jedenie zase ovela viac, ako bolo treba, vsetko sa nepojedlo....a kedze nerada potraviny vyhadzujem, tak teraz dva dni dojedame ;-).

Pokazila sa nam vonkajsia lampa, muz bol prave kupit novu a doniesol mi na male pomaskrtenie hrozienkovu sisku, velmi mam rada :-). Tu od novembra je siskova sezona, na mnohych miestach su siskove stanky, kde ich pecu. Vyvrcholi to na Silvestra-Novy rok, to je tradicia v ten vecer, noc su v kazdej domacnosti.....dlhe sory ludi byvaju vtedy pri stankoch so siskami. Ceny kazdym rokom vyssie a vyssie....
Pozdravujem a prajem pekne predvianocne obdobie :-).
Ja zatial nepeciem (a ani sa mi moc nechce do toho pustat).

farbuska
@janger (7.12.2025 14:23)
Tiež sa hlásim ku Kofile a obyčajným kávenkám! Bohužiaľ, u mnohých klasických pochúťok "vylepšili" receptúry a už to nie je ono. Milovala som aj žĺtkové vanilkové venčeky, ale už po nich nesiaham. Už len na pohľad vyzerajú rovnako.
haji
@kucharka (7.12.2025 10:23)
Pečené kuře s rýží je velká dobrota, takto s mangoldom a salátek by mi chutnalo!
Věřím, že jste si gastronomicky aj lidsky užili nejen oběd, ale i neděli! Zajímavé máte možnosti, dala bych si říct na takový super zážitek!
My jsme se s kamarádkou měly moc dobře, fajn neděle.
haji
@kukulienka71 (7.12.2025 11:21)
Děkuji za komenty a fotečky, snídaně v podobě fazole s volím okem se mi líbí. Perníkové těsto jsi zadělala, ajajaj už to propuklo! Divila bych se, kdyby ne... haha
1x zolik
haji
@elixir (7.12.2025 12:17)
Je fajn, že jsi přistála zpět na Vareche, ani delší áčka nevadí. Člověk se někdy vrací na původní místo činu haha Hlavně, že máš radost a chuť nahlédnout a pobýt, sdílet. Dobrých ľudí sa zmestí!
haji
@stefanm (7.12.2025 12:34)
Děkuji za komenty a fotečky. Bravčový vývar s těstovinou je dobrá volba, dusené karé vcelku a br. kaše vypadají výstavně, zvláště to karé máš krásně protknuté, na reze efektní.
Bůhví, kde Mikuláš pro to pivo byl... asi ho zlákala etiketa s exotikou. Mno, pokud není pivo dobré, je těžké ho dopít. To ti věřím. Světec by potřeboval nějakého pivního poradce, tuším.
Přeji hezký nedělní večer!
1x zolik
haji
@zolik (7.12.2025 14:08)
Děkuji za koment a fotečku, to je krásně hustá a bohatá zeleninová polévka, hned bych si plný talíř dala!
Tak do lesa na mech, určitě se zadařilo. Prosím, pak nám pošli fotečku výzdoby, mechové zátiší je vždy krásné!
1x zolik
haji
@tiamostef (7.12.2025 14:21)
Děkuji za koment od srdce. Chápu, že máte nárazovou práci a to se těžko něco dodržuje/nedodržuje. O komerci nemluvě. Dobře jsi to vystihla. Také se už pár let stavím na zadní. Udělám, jak uznám za vhodné.
Penne s pestom a šalát by mi chutily. Díky za přání a přeji Hezký večer!
haji
@kukulienka71 (7.12.2025 15:14)
Velmi pěkně vystihnuté. Není potřeba to přehánět. Spotřební styl života nemůže nikdy obsáhnout člověka s jeho srdcem a duší, které mají také své potřeby. Že některé věci člověk nekoupí, víme. S láskou a moudrostí užívejme dne i večera. Nejen v matérii.
haji
@janger (7.12.2025 15:16)
Děkuji za milý koment, opis jak u vás probíhal Mikuláš. Děti se radují u vás, u nás, prostě je to svátek hlavně dětí - zážitky.
Jen jsem teď celá vedle, mám výpadek, bo nevím, co je rozinková siska? ŠIška? Maškrta, chápu. Z rozinek. Můžeš mi, prosím, tu dobrotu přiblížit? Stydím se, že nevím... ufky Je možné, že už jsme to tu probírali, ale jak už jsem psala, mám výpadek. Moc děkuji předem za navigaci.
haji
@kukulienka71 (7.12.2025 15:19)
Hezky, Kuku! Perníčky jako ze žurnálu a když je pomocnice k ruce, vše jde líp. Koložvárská bez smetany a klobásy a přesto chutná, co víc si přát? Já třeba do segouše nedávám smetanu, vždy se na to chystám, že přidám. A nakonec zpravidla vyhraje samotná chuť segouše bez smetany. Takže ti do puntíku věřím, že Koložvárská byla výborná.
haji
@afataga (7.12.2025 15:37)
Děkuji za komenty a fotečky. Zeleninová polévka mě vždy potěší, vyprážaný karfiol v rúre je dobrá zkratka a krkovica na hubách nemá chybu! Samé dobroty jste měli.
Hezký večer přeji a pohlazení psí dámě letí!
haji
@farbuska (7.12.2025 15:57)
Řekla bych, že Kávěnky jsou, naštěstí, nejvíce si podobné s původní chutí. Rozšířili příchutě, dokonce ani ty nejsou špatné. Zato Rumba, Milena, Margot, Deli jdou dolů vodou. Z Margot ostala jen podivná přeslazená /uměle slazená/ věc. Čas od času z nostalgie koupím, ale opět se nám smrskla na objemu a narostla na ceně. O upravených recepturách nemluvě. Jakmile vidím, že inovovali, upravili jsme pro vás receptu - je krémovější atd.atd. - přeloženo: "dokunďabili" jsme co šlo a je to prakticky nejedlé.
haji
Dnes jsem si tedy hezky zavařila. Po 25 letech se mi podařily oloupané řízky. Naštěstí ne všechny, ale na zlobení stačilo. Já, bláhová, jsem si načetla postřehy, rady z internetu a osolila jsem si maso těsně před obalováním. A ouha. Dobře polovina se mi z jedné strany oloupala při smažení, šťáva vytekla, škvrkla se - no nemám slov. Podařilo se mi také připálit pár kousků pórku při vaření pórkové polévky. I kousky černé jsem musela vyhazovat. No a aby se to nepletlo. brambory pečené ve šlehačce a se sýrem se také v některých místech tvářily tmavě hnědě. No dobře. Povídala kámoška, že alespoň budeme krásné. Pravda pravdoucí. Jojo, asi se ohlašuje rok 2026 rok Ohnivého koně.
Hezký druhý adventní večer přeji, přátelé!
haji
@zolik (7.12.2025 17:51)
Bezva rychlovka, mám takto upravený Camembert/Hermelín ráda.
Díky za komenty a fotečky.
Hezký druhý adventní večer! a děkujeme za atmošku!
1x zolik
tiamostef
@kukulienka71 (7.12.2025 11:09)

Ešte ma napadlo milanske risotto,žlté šafránové....
Inak muz z toho traumu nikdy nemal,len ako decko bol "nasraty"(s prepáčením) na cely svet....no a ešte keď sa volá stefano, tak to má all inklusiv :-))..ked sme sa spoznali a mi to povedal tak som sa strašne smiala ze to nieje možné a že s kade sa sem inkarnoval keď si toto vybral....a vlastne povedal že hádam nebude oslavovat ako veľky ked to nepotreboval ani ako decko....tak si pečieme torty kedy sa nam zachce,...len tak
janger
@haji (7.12.2025 17:28), ano, šiška je to, (tu sa volaju oliebollen), tiez sa vysmazuju v oleji, do cesta su pridane hrozienka (ci uz tmave, alebo bledsie). Ale byvaju napriklad aj s kuskami ananasu, jablcka, alebo len take naturel. Zvykom je posypat ich praskovym cukrom.
Pa-pa.
janger
@haji (7.12.2025 17:50), niekedy sa smola lepi na paty. To je k jedu, hlavne ked varis pre navstevu :-(. Ale verim, ze ste mali s kamaratkou aj napriek tomu pekne stretnutie.
tomeska
Toto bola moja konečne posledna nakladaca a zavarovaca akcia. Kapusta do suda a pokus. Zeler v sladkokyslom náleve. Kombinacia s kiwi, s mandarinkou, s citronm, s ananasom. Podarilo sa mi este ulovit lacno zeler, tak neuspech nebude katastrofa. Nedavno v kaufl, 3 dl flasa za 39,90 Kč. Celý moj vysledok komplet vysiel menej, a. Viem, co tam mám. No ale keby ma to nebavilo, tak tu., flašku raz za cas kupim bez práce.
2x zolik a haji
kukulienka71
@tiamostef (7.12.2025 19:05)

Mala som úsmev od ucha k uchu, keď som to čítala. A inak, uz z tvojho nicku je jasne, ze je Stefano:-) piekla som uz Tortu di pane, neviem, či je u vas známa. Rada by som ochutnala aj milanske risotto. Pred rokmi sme boli blízko Milana v Serravalle Scrivia v outlete prave v tomto období, máme fotku s Mikulášom, dcérka bola ešte malá a veľká si ponakupovala oblečenie. Ja som si kúpila panvicu:-))))
tiamostef
@kukulienka71 (8.12.2025 10:23)

Serravalle Scrivia nepoznám, celkovo outlety nie,ani OC velmi nenavštevujem..
ale pozerala som na mape a že je to blizko alessandrie, tú poznám ,je to mesto v tvare hviezdy, hviezdicové mestá,pevnosti...myslim že aj komárno je/bolo jednym z nich... Okrem tvaru to malo aj iny vyznam, bola to nejaka energetická technológia...posvätná geometria..
Torta di pane som este nerobila, vlastne o nej prvy krát počujem vďaka tebe, musím pogúgliť. Nabudúci tyzdeň ak už vybalim kuchynu z garáže
tak urobim šafránové risotto s popisom, je to veľmi jednoduché....
kucharka
My sme mali sviatok, tak bolo viac času na varenie.
Teľacie mäso na šťave a lievik trúbkovitý, zemiak.kaša, mangold a karfiol. Karfiol som trošku obvarila a potom opiekla. Posypala som ho ( navnadila ma @mijaita ) opečenou cibuľkou a strúhankou a hrubozrnnou soľou. Bolo to výborné, dokonca aj členovia rodiny, čo karfiol nemusia sa zalizovali :-)
Koláč som robila "londýnske rezy".
Počasie bolo nádherné, príjemne teplo, bezvetrie …. Hotová jar. Boli sme sa prejsť po pláži a aj sme sa okúpali. Neboli sme sami, viac ľudí malo taký istý nápad.

kucharka
Ako som spomínala, mali sme cez víkend sviatočný obed v reštaurácii.
Ponúkam pár fotiek z výborných jedál, a že ozaj sa dá pripraviť takéto nádherné a chutné jedlo aj z jednoduchých surovín.
Červená kapusta, mozarella, rukola a opečená kukurica. Teplé jedlo.

kucharka
Pečený sladký zemiak s medom, mandarínkový sorbet, aníz…
Som si dala záväzok, že aj ja sa budem snažiť, aspom na špeciálne príležitosti, pripraviť taniere nielen s chutným jedlom ale aj s “umením” …. Uvidíme :-))))
Viem si predstaviť, že varecháčke @siuuu by sa tam páčilo. Prezentácia jedál mi ju pripomína…. :-))

zolik
Dobré ráno na Varechu. Prosím Vás, máte niekto recept na Škoricové hviezdičky s bielkovou polevou? Pamätám si, že sú bez múky a základ tvoria mleté mandle. Práve mi volal syn, že by ich veľmi chcel. A ja som môj zošit s vianočnými receptami zabudla vo Švajci. Ďakujem za pomoc a prajem pekný deň :-)
kukulienka71
@tiamostef (8.12.2025 22:03)

Pozerala som, kde je Alexandria, veľmi pekné mesto to je. Komárno má starú a novú pevnosť, aj v Nových Zámkoch je typicky hviezdicového tvaru, boli to protiturecké pevnosti. V mladosti som veľmi rada čítala Dänikena, a nedavno spravu o tureckom chrámovom komplexe, ktorý zasypali zeminou 8 tis.rokov p.n.l, sú to všetko zaujímavé veci. Aj to, čo sa okolo nás deje s klimatickou zmenou a frekvenciami, slnečnými erupciami...medzi Milanom a Akexandriou som objavila Páviu, mám tu recept na polievku z Pávie:-)  varecha.pravda.sk/recepty/polievka-z-pavie-zuppa-pavese-f...
to som mala obdobie, ked ma inšpirovala talianska kuchyna. Budem rada, keď pridás to risotto.
kukulienka71
@kucharka (9.12.2025 08:09)

Síce som sa s ňou nestretla, ale vraj tu je, aj ako plodina, aj konzervovaná, v prášku a aj semienka na výsadbu. Mnohonásobný gastrozážitok ste mali, pre mňa zaujímavé suroviny v ešte zaujímavejšom zložení jedál.
haji
@tiamostef (7.12.2025 19:05)
Pobavila jsi mě., hezky si to tvůj muž vybral, jen co je pravda. Pokud vím, dřív to tak chodilo, dítě dostalo jméno, které padlo v den narození. Z různých důvodů. Lidé víc pracovali a nějaké vymýšlení jmen či oslavy je zdržovaly od práce.
haji
@tiamostef (7.12.2025 19:13)
Děkuji za fotečky a komenty. Kořen čekanky je zajímavý a s radostí bych dala testovací vzoreček, Něco jako ředkvička?
haji
@stefanm (7.12.2025 19:34)
Děkuji za fotečku a koment, takové prkénko by mi chutnalo. Tedy to obložení by mi chutnalo, samé dobroty.
haji
@janger (7.12.2025 22:20)
Děkuji za odtajnění, už šiškám rozumím. Milá tradice, a chápu, že otestovat, zda se jim ve stánku letos šišky povedly, to je nutnost sama. haha Příště už budu vědět, že hrozienkové vyprážané šišky.
haji
@tomeska (7.12.2025 23:40)
Děkujeme za fotečky a koment, kapusta už je hrnci, celer zavařený - krásná práce. Jsi šikovná, máš můj obdiv, aj fotodokument prošel bez zlobení.
Přeji pohodové předvánoční dny!
haji
@stefanm (8.12.2025 11:18)
Hezky, žltý rožok! Máš ty odvážné postupy, ale když ti to tak chutná! Díky za pravdivý koment a fotečku.
haji
@tiamostef (8.12.2025 22:09)
Děkuji za chutné fotečky a komenty, těstoviny od vás jsou vždy fotogenické a plné chutí. Vždy mě pohladí.
Na dálku držím pěsti, ať se dílo daří!
haji
@kucharka (9.12.2025 00:38)
Děkuji za koment, chutné foto a také opis krásného dne u vás, jejda, hlasitě závidím, že koupání v moři... na nic bych nečekala a dělala konkurenci všem velkým rybám....
Telecí maso na šťávě, houby, mangold, br.kaše a květáček se strouhankou a opečenou cibulkou by mi také chutnalo. Ten lievik trubkovitý jsem musela googlit, je podobný hlívě, určitě zajímavá chuť.
tiamostef
@kukulienka71 (9.12.2025 10:54)

Polievka sa ti krásne vydarila. V okolì Pavie je nižina s ryžovymi poliami až po Vercelli
Naštastie nezatopili všetko, a nejaké zvyšky "starého sveta nám nechali, môžme obdivovať a domýšľať si..."
Keby sme začali kopat asi by sme sa čudovali čo je pod nami. Napríklad Palmanova  it.wikipedia.org/wiki/Palmanova...

Vyzerá ako cern hadrovy urýchlovač častíc...
Na obed bola all'arrabbiata, teraz ma muž bere do jedného obchodu - antik s nábytkom, ideme hľadat stôl do kuchyne....

haji
@kucharka (9.12.2025 08:16)
Děkujeme za komenty a fotečky z vašeho slavnostního obědu v restauraci. Zajímavé dobroty jste měli, krásně naservírované a jistě jste si pochutnali. Obdivuhodné menu, zajímavé, neotřelé. Pokochala jsem se hmmm Například jsem se dívala na Cardo a u nás o nabídce takové zeleniny nevím. Cynara cardunculus mi našlo, že je to obdoba artičoku.
haji
@elixir (9.12.2025 12:31)
Děkuji za koment a foto, takovú dubákovú polievku, plnú zeleniny a se smetanou, bych si dala líbit! Utopila jsem klávesnici...
haji
@zolik (9.12.2025 13:02)
Super, Záhorácký oběd se mi líbí. Na mě čeká ještě jeden díl jitrnicovojelítkového prejtu. Bude zítra, také s chlebíkem. Díky za koment a foto!
haji
@tiamostef (9.12.2025 16:53)
Děkuji za koment, foto a odkza. Zajímavé věci, pokud jde o hvězdy, rozety a podobné útvary, mě zajímají a pokud jde o jejich energetické působení, naši předci o nich měli daleko větší povědomí.
K obědu by mi all'arrabbiata chutnala. Určitě jste vybrali pěkný stůl!
haji
@mijaita (9.12.2025 17:07)
Děkuji za všechny komenty, fotečky a sdílení. To byla oslava veliká, převeliká! A těch dobroty, pomalu je nemohu spočítat. Mno, takové menu bych připravovala hezkých pár dní, jedna věc titěrnější než druhá... jsi detailně šikovná!
Líbí se mi koftičky, kaštanová rýže, pečené rolky s klobásou i dárkové kabelky se slepičím sborem. Věřím, že jste se příjemně pobavily, dámy!
Hezký úterní večer přeji, snad už "po boji" s nádobím!
kukulienka71
@tiamostef (9.12.2025 16:53)

Všetky tie stavby pohnú ľudskou fantáziou a urcite este budeme prekvapení, čo všetko sa objaví aj v budúcnosti. Skvelé obdobie máte, zariaďovanie je síce vyčerpávajúca ale aj kreatívna činnosť. Cestoviny vyzerajú veľmi chutne.
tiamostef
@haji (9.12.2025 15:51)

Vyzerá to ako petržlen koreň a chuť neuvarené horkú , uvarené v slanej vode s trochou feniklu je to medzi petržlenom a zelerom bulvovym, možno trochu horkejšie ale nie štiplavé ako redkvička, podávam preliate oliv olejom a citrónom alebo jablkovým octom ...

tiamostef
@haji (9.12.2025 17:14)

Čo sa týka frekvencii tak japonec masaru emoto dokázal na kvapkách vody akú silu má vibrácia zvuku..a že voda má pamäť - neviem či som to správne napísala/opísala.
Naši predci to nielenže vedeli ale aj využivali vo svoj prospech.
Čo sa tyka stola tak ano, vybrali sme, v piatok dovezú...ani nebudem opisovať čo tam mali kryštálu, porcelánu a inych krásnych vecí...no muž mi hneď pri vchode vraví len stôl a stolík na mašinu, hihi...stolík na mašinu som nenašla ale som našla krásne nočné lampičky -

stefanm
... včera:

Mäsova zmes so zeleninou v korenistéj paradajkovej omáčke, zemiakové krokety so syrom a bylinkami, kompót a deco piva😋

Poznámka:
... učím sa pracovať s novým mobil telefónom...v predošlom vraj "odišla nejaká doska"...musel som nečakane investovať , preto sa vopred ospravedlňujem za prípadné chyby...budem sa zlepšovať!🙂

...prajem pokojný deň a nech sa vám nič nepokazí!!

mijaita
@kukulienka71 (9.12.2025 20:32)

Ano, 25 let se scházíme, tenhle vánoční "reunion" je u mě. Pres rok se sejdeme jeste asi 3x na pivu! :-) Je nás ale uz o 1 min. Zabila se v rakouskych Alpách :-(
Na akci se dopredu pripravuju, pak to jde celkem samo a kolem poledne prijizdi kamoska z BA pomuze. Baví nás to, je hodne, hodne veselo!
haji
@afataga (9.12.2025 19:38)
Děkuji za linky, jsi milá. Bohužel, otevřel se dobře jen ten poslední - mamutí muzeum. Ostatní píšou, že požadovaná stránka nebola nájdená. Jo, technika je svéhlavá. Ale vyhledala jsem si bokem. Zajímavé gule, díky za navigaci.
haji
@tiamostef (9.12.2025 21:01)
Děkuji za fotečku, velmi zajímavý koreň, hezky jsi ho opsala. Určitě je to oblíbená zelenina u vás, prostě máte daleko širší možnosti, o tom žádná. S radostí bych ochutnala a ještě s láskou pripravené hmmm
haji
@tiamostef (9.12.2025 21:47)
Ano, o vodě to vím, knihu pana Masaru Emoto Skrytá tajemství vody mám v hledáčku, ještě na ni nepřišlo. Také ráda poslouchám Jaroslava Duška, nejen o vodě.
Blahopřeji, stůl je na světě i lampičky. Tvůj muž je obdivuhodný, udává tón a akceptuje orchestr. Počítám, že láska je velká čarodějak...
V takovém velkém antiku bych se nejspíš ztratila a zapadla jako inventář.
Děkuji za koment a fotečky!
haji
@stefanm (10.12.2025 08:21)
Děkuji za koment, foto výborného oběda, kombinaci masa a zeleniny, s omáčkou mám ráda.
No nazdar, to je nemilé, nenadálý výdaj před Vánocemi, jako kdyby nemohl telefon počkat po novém roce. Nemohl, já vím, když něco klekne, zásadně v nevhodný čas...
Přeju kopec trpělivosti. Ty jsi ovšem šikovný a určitě všechny zákeřnosti zvládneš. Mě by to stálo život.
Ať se vše daří a podaří!
haji
@mijaita (10.12.2025 08:42)
Ahojík, králíčku, samá mrkvička, mrkvička s mrkvičkou. Ty jsi vykradla mrkvový stánek, ne?! haha Děkuji za milý koment a chutné foto snídaňové!
haji
@mijaita (10.12.2025 09:17)
Přesně, do detailu jsem tě odhadla, pečená paprička je na světě! Díky za koment, chutné foto a dobrou náladu!
Letí pozdravení a přání krásného dne!
haji
U nás přetrvávající několikadenní inverze. Včera pod dekou 10°C, dnes 5°C. Spavo, tmavo. I tlak je nějaký podivný.
Dnes k pozdní snídani, brzkému obědu opečený salám s volím okem, sýrem a chlebíkem. Kafe. Opakovaně. Nepomohlo. No dobře.
V neděli jsem dostala perníkovou chaloupku, že k jídlu. Poctivě ji každý den olupuji. Naštěstí v ní nikdo nebydlí.
kukulienka71
@tiamostef (9.12.2025 21:49)

Keby tak vedeli rozprávať vsetky tie veci! Vo Švajčiarsku som mala rada, ked ma muž vzal do Karitas, neboli tam drahé cenou, ale iným spôdobom vzácne veci. Zopár som si ulovila.
haji
@zolik (10.12.2025 15:15)
Moc hezký vánoční mechový věnec, krasavec! Děkujeme za fotečky, jsi šikovná, že jsi ho otočila, vidět, že jsi technicky zdatná!
haji
@kukulienka71 (10.12.2025 15:18)
Kotlíkový guláš bez kotlíka, z hovězí kližky, skvělá volba, aj je fotogenický!
Nabídnu ti vzoreček perníkové chaloupky, můžeš si vybrat: stromeček, kus domečku, vrátka, laťkový plot a také je k mání kus podesty. Je dost velká, zabalená v celofánu, neoschne.
haji
K velmi pozdnímu obědu, spojenému s večeří brambory, jelítkový a jitrnicový prejt, kyselá okurka. Ještě mám menší díl na zítra, raději jsem se krotila.
@kukulienka71 hlasitě závidím muže řezníka, zvlášť mě dostal játrový salám, i kotrmelce bych dělala, abych mohla ochutnat.
zolik
@mijaita (9.12.2025 17:07)
Nádherne si sa vyšantila! Radosť zasadnúť k takémuto stolu. A v dobrej spoločnosti je to hotový pôžitok.
haji
@zolik (10.12.2025 17:58)
Hezky, rajskou polévku miluju, tvoje s morarellou a dýňový olejem se mi moc líbí.
Ať se dílo daří! Jedeš velkovýrobu?!
1x zolik
mijaita
@zolik (10.12.2025 17:58)

Mam ted polevkový abstak, na soup listu tri a pridavam i tuhle, krasnou rajsko paprikovou! Jen mi to zatim nevychazi driv nez na vikend. Ale urcite bude, díky, perlo! :-)
kukulienka71
@haji (10.12.2025 17:55)

takú poctu mu musím zdeliť:-))) asi je dobre, že ja nemusím často mäso a mäsové výrobky. Radi ťa pohostíme!
2x haji a zolik
tomeska
Syn poručil. Mami udělej mi taky. No tak už má. je to v zrcadle pro lepší pohled, zatížené sklenkou s vodou. kousky jsou čtyři čtvrtky čínské zelí a 1/2 normální zelí. Moje první už konzumuji a je OK i za tak krátkou dobu. Kolem Vánoc zase další várka.
Samochvála smrdí, ale nedalo mi to....
2x haji a zolik
tomeska
Dnes raňajky na obed, obed teraz, fliačiky s kapustou bez škvarok. Moj žalúdok je naprogamovaný na nočný režim.
2x haji a zolik
pavlinkaab
Tomeska, viem, že už si dávala recept, no ak môžem poprosiť podrobnejšie pre nechápavých ako ja 😅 Veĺmi sa mi to páči! Ďakujem.

2x haji a zolik
haji
@zolik (10.12.2025 19:14)
Krásný věnec, líbí se mi celičký, mech je zelená něha, dřevěné a dulové ozdoby super, mašle, věnec plný lásky a radosti!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (10.12.2025 19:54)
Děkuji, jsi milá! Netvrdím, že musím maso za každou cenu, ale mám ho ráda. Byly doby, kdy jsem se s maskem musela rozloučit a pak se zpět učit ho jíst. V dnešní době si hodně vážím lidí, kteří dělají svou profesi řezníka, kuchaře, pekaře s láskou a s radostí. Na výrobcích i službách je to znát. Obecně, kdo činí s láskou, nejlíp činí.
Krásný den!
haji
@tiamostef (10.12.2025 20:31)
Děkuji za koment, fotečky a link /počtu si později, zajímavé info/. Plněné ravioly, špagety, salátek mi nadělaly chutě.
Teplejší a příjemné počasí vám ze srdce přeji, vždy potěší! Krásný den!
1x zolik
haji
@tomeska (10.12.2025 21:19)
Děkuji za komenty a foto. Jsi šikovná, dokonce dodáváš na objednávku, syn se má! Prostě jedeš vymakanou linku ve velkém. Klobouček.
Poslední věta: můj žaludek je naprogramovaný no noční režim - mě úplně rozsekala. Vidět, že máme stejný, nebo hodně podobný model. Už jsem někdy na sebe naštvaná, ale on si postaví hlavu a šup, už jsem tam zase. Mno, žaludek by měl v noci odpočívat. Ideálně. Jsem ideálu daleka. No dobře.
Hezký den přeji, ať se ti daří vše jak má!
1x zolik
haji
@zolik (11.12.2025 01:50)
Tyjo, takových nohavic orechovníků a makovníků, až se mi mžitky před očima dělají... Jejda, ty jsi šikovná a jako vždy, jedeš jako pila! Hezky si pospi, máš dvojitý nárok!
Ať se dílo daří!
P.S. Já už mak melu na elektrickém kafemlýnku. Pravda, není to ono, ale na moje nudle s mákem bohatě stačí. Mlýnek na mák po babičce mám, ale je to fakt fuška, to ti dávám zapravdu!
haji
Naše inverze pokračuje. Včera v noci to vypadalo, že padá nějaká tříšť či jak to nazvat. Také se v noci ochladilo. Sice nemrzlo, ale ochlazeníčko malé je znát i přes den. Máme teď 4°C, oblačno a mlžka, ta se nám tu motá každou chvíli.
Dnes musím do terénu, tak šup šup, ať se dostanu ke světlým zítřkům. Mise na poštu a nákup čeká.
Mějte úspěšný den, přátelé!
stefanm
...z polotovaru "Slepačia polievka do hrnčeka" som včera vyrobil "skorolahodny" Vývar s cestovinou 🙂😋
...zhrešil som veľmi?... mám tento gastronomický poklesok zahrnúť do Vianočnej svätej spovede??...dostanem rozhrešenie alebo skončím v pekle?!?🙂

haji
@stefanm (11.12.2025 10:41)
Děkuji za milý koment a foto, slepičí pytlíkovka nemůže čas od času škodit, zvlášť když je potřeba si odlehčit. Zatracení v pekle jsou pro úplně jiné činnosti/nečinnosti. Klid, ano?! Také si pomůžu, když to jinak nejde. Často kostkou. Zrovna nedávno jsem si říkala, že musím koupit slepičí kostku. Jsme jenom lidé.
Klidný den přeji a dobrou chuť!
haji
@mijaita (11.12.2025 09:29)
Děkuji za koment a fotečku, chlebík s cibulí mám ráda. Ať se nákup povede a parkování vyjde! Držím pěsti! Šťastný den!
1x zolik
janger
@afataga (9.12.2025 19:38), dakujem, vsetky tie tvoje pozoruhodnosti si "odlozim". Pre pripad, ze sa tam niekedy zatulame :-).
O tych kamennych guliach som uz niekde citala.
mijaita
@haji (11.12.2025 11:12)

To je sadlo se škvarkama a jarni cibulka :-) Mocinky dobre! :-) Vratila jsem se ve 13hod a jsem nadmiru stastna, ze jedno misto jsem po chvilce hledani, nasla "jen" 150m daleko. Dalsi cesta byla tramv a pesky v placené zoně. Ve 14 hod pak uz jezdili hledaci pokladu. Rozumej místa k zaparkovani. Pozdejší oběd jsem zvolila křupavou housticku s mlíkem :-)

haji
@stefanm (11.12.2025 12:06)
Děkuji za komenty a fotečky, zeleninová polévka s krupicovými haluškami se ti moc povedla, zvláště halušky máš výstavní - vždy u všech obdivuji halušky. Bo já zpravidla vytvořím "zpotvořence", ale už jsem si zvykla. Je to rukama, o tom žádná. Těstoviny s žampiony na másle by mi také chutnaly. Ses nakazil, tuším.... je tu italská atmoška.
Hezký večer!
1x zolik
haji
@mijaita (11.12.2025 14:51)
Hezky, jsem ráda, že se podařilo najít místečko pro tvé vozítko. Uznávám, že je to starost. Aut je plno a míst k parkování málo. Houstička s mlíčkem je také dobrá věc. Já miluju chleba s mlékem, dřív to byla moje oblíbená atrakce. Musím znovu vyzkoušet.
Hezký večer!
1x zolik
haji
@kucharka (11.12.2025 16:10)
Hezky, bábovky miluju a mramorové obzvlášť. Povedla se, díky za koment, fotečku a link na bábovku, jsi pozorná!
Mno, tak teplo přes den závidím, mokro a chlad v noci už méně. Ovšem u nás je tak přes den. Dnes poprchalo. Vlhkost jako v rybníce. Lepší to nebude. Má přituhnout. Klouzavý terén mě opravdu nebere.
Hezký večer přeji!
1x zolik
haji
@tiamostef (11.12.2025 19:19)
Děkuji za komenty a fotečky, také za autentický název jídla pro Stefana, jsi milá a pozorná. Talíř s tagliatelle a salátek beru, mizím a nevracím se... Nostalgické sladkosti ti nechám, zas tak nepřející nejsem. Mohu si podobných věcí koupit kopec.
Hezký večer! A tuším jste v nejlepším, žejo?!
haji
Pro velký úspěch jsem si dnes terén dala dvakrát. Poprvé nákup ve větším stylu, podruhé jsem šla pozdě odpoledne - pro vejce. Dnes jsem byla úspěšná. Kachna v mimořádné akci /už je vykostěná, maso na mrazáku/. Krásná hovězí žebra, pěkně masitá. Vejce jsem ulovila.
Zítra budu vařit polévku: kachní skelet, kachní droby, hovězí žebra, vepřová kost. Už se těším. Předlouho jsem masový vývar nevařila, a mix chutí mě baví.
Hezký večer přeji všem! A úderníkům ať se daří jak nejlíp to jde!
haji
@tomeska
Pokud jde o mentolovou příchuť krému do oplatků - je v nabídce nejenom dezert After Eight, Manner Pfeffermintz pralinky, také například dělá výbornou čokoládu Lindt Excellence Mint intense dark. Je to vyšší cenový level. Podařilo se mi ji koupit ve slevě a dávala jsem ji v mixu na polevu dortu pro maminku. Také jsou na cukrashopech nabídky různých esencí, i přírodních, také pasty, likéry.
Možná by stála za zkoušku i pomerančová příchuť, banánová. Např. Manner dělá
zajímavé likéry i v malém balení.  www.mannershop.cz/alkoholicke-likery/...

Píšu raději sem, ať neplevelím, pod receptem Olinecka na plněné tortové oblátky sušeným mlékem  varecha.pravda.sk/recepty/tortove-oblatky-plnene-susenym-...
tomeska
@pavlinkaab (11.12.2025 04:26)
no,rcp som nedávala,len som sa chválila hotovým. Robím do 3 l flaše. To mi tak akurát vyjde než to poriadne vykvasí,tak je zjedené....
Najskor je treba čínska kapusta ( teraz kombinujem s obyč.hlávkovou a vlezie sa akurát do flaše. ) očistím opláchnem a podla odkukaného správneho korejského porcovania ju nakrojím od koštialu asi 6,7 cm, na polovicu. Opatrne roztahujem až mám dve polovičky, no a tie tak isto narežem rozt'ahujem a mám spolu 4 ks. hlávkovú kapustu, menšie hlavy ,stačí jedna polovička, rozkrojím na štvrt' a potom na 3 ks, takže dohromady 6 ks kapusty. Ale nemusí byt'. to je len moje vylepšenie. potom poriadne posolím(asi 2-3 PL soli) medzi listy, poukladám do misy a zat'ažím. kapusta (obe) pustí vodu. trvá to dost' dlho.Podla orig. návodu 5,6 hod. Ja so mala cez noc,lebo som bola lenivá a unavená. No problém.
Na ""omáčku"" zvarím asi 1/2 l vody, pridám +- 3 -PL ryžovú múku , 3 PL trstinový cukor,(ja aj obyč ak niet tst.) nehám vychladit'.
Načistit' zeleninu:zelená cibulka -1 sv .,biela dlhá alebo kulatá redkev 1 ks(ak je polmetrová, tak 15-20 cm) 2-4 ks mrkva, 1 vacšia cibula, 1 jablko, +- 10 dkg(ja 1 hlavka )cesnak, a zázvor +-5,6 dkg.
Cibulu,cesnak,jablko,zázvor dobre rozmixovat', pridat' 2 PL rybí omáčka(može byt' i ustricová) čili papričku, kto rád pálivé, a ryžovú omáčku. Dobre premiešat'. 2 PL mletá čevená paprika. Tú ich som eště nezohnala, lebo neviem kde hladat' Kde som hladala , nebola.
Zelenú(jarnú) cibulku nakrájat' našikmo na prúžky, mrkvu mám nastrúhanú na julienky - dlhé tenké rezance- red'kev tiež, A toto tiež zamiešam do omáčky.
Kapustu dobre popremývam, ako sa dá osuším a potom plním plnkou.Začnem hlavkovou pokračujem činskou kapustou. Vždy medzi listy potriem omáčkou a poskladám na misu a potom naskladám do flaše.potlačím a zat'ažím flašou (zavarovačkou s vodou) prikryjem foliou,urobím pár dierok párátkom... dám na nejaký podnos alebo misu ,aby netiekla št'ava kolokol lebo rýchlo kvasí . nechám v kuchyni na stole na očiach. ak treba, vzduchové bubliny postrkám dlhou vareškou, a len čakám na ""košt"". 3 -4 dny.
Ak si to nejedla, tak prvý dojem je trochu "no drsnejší"", ale za chvilu tomu prídeš na chut'. toto je moj sposob ako robím ja. Kapustu si možeš nakrájat i na mešie kusy ( 4, 5cm štvorčeky, pásky, ako sa ti páči. Receptov je hrozne vela, a každý má ten svoj najlepší. ja robím už niekolko rokov, a tento mi najviac chutí. a stačí urobit' z jednej hlavy čz. druhú už budeš mat lepšiu, a dalšie stále lepšie, lebo budú vymakané. Tak nech sa ti podarí. Inak otvor youtub a pštuduj. ak si šikovná s PC tak nebude problém preložit' článok. a ked' uvidíš , pochopíš.
Píšem ti román ak nejaký spisovatel, dúfam ,že to prelúskaš v pohode. . M.
tomeska
@haji (11.12.2025 22:26)
Díky dobrá vílo. zahájím pátrání,nebot' já duše nepokojná nemám klid, dokud se něčeho nedopátrám .
zolik
@janger (11.12.2025 12:14)
Ževraj vydržia 3-4 týždne. Týždeň až desať dní po odležaní (zabalené v alobale a uskladnené v studenej špajzi) sú úplne najlepšie. Viac ako polovica sa zje ešte počas Adventu. Na Vianoce budú ešte iné dobroty. Aj Tebe pekný adventný čas.
pavlinkaab
Tomeska ďakujem veĺmi pekne, skúsim prvé podĺa teba a neskôr možno aj iné. Vždy ma to lákako, len som nechcela skúšať od oka🤩

2x haji a zolik
stefanm
...toto malo byť na včerajšie večerné balkónové posedenie ale náhodou sme sa dostali ku lístkom do divadla, čo je u nás momentálne veľmi vzácne a lístky su vypredané na mesiace dopredu.
Prešovské divadlo nedávno odpremierovalo známy muzikál Evita...recenzie úžasné. Tak sme boli za kvalitnou kultúrou a "posedenie" bolo v podvečer

...dnes boli na "pláne" naše pravidelné piatkové aktivity ale občas sa udeje zmena a vypadla aj pravidelná rodinná káva...tak idem improvizovať

... pekné ráno, pekný celý deň prajem

haji
@tomeska (11.12.2025 23:55)
Děkuji za komenty. Postup na nakládání je fajn, detailní, jsi šikovná. No a že nějakou náplň do oplatků vyčaruješ a nejspíš bude mátová, tak na to si klidně vsadím.
Hezký den přeji!
haji
@stefanm (12.12.2025 07:21)
Děkuji za koment a foto, chutná studená miska k snídani by se mi také líbila.
Měli jste tedy hezký večer a nečekaný kulturní zážitek. Nic není náhoda, mělo to tak být. A že nebylo ranní páteční sezení, to se stává, víc lidí, víc úkolů, povinností. Ty umíš improvizovat, jistě ti bylo fajn i doma.
Hezký den přeji!
haji
@zolik (11.12.2025 23:54)
Děkuji za koment a fotečku. Jsem si myslela, že ty budeš opět plnit plán na noční. Ale toto je moc důležitá, hezká a voňavoučká práce. Sádlo topím moc ráda. A jsem si vědomá svých slabin - ochutnávám horké škvarky... Naštěstí je vždy můj žlučník zabezpečen chlebem, solí a já se krotím v množství. Raději méně a častěji... haha
Hezký bezsnídaňový den přeji!
haji
Dnes jsem výjimečně snídala /asi za @zolik /. Rohlík s máslem a šunkou. Kafe ještě nebylo. Což je divné, ale je to tak. Není chuť.
Polévka pobublává na sporáku, voní celý byt. Venku 4°C, oblačno, vlhko,
haji
@stefanm (12.12.2025 12:49)
Děkuji za koment a foto, těstoviny naslano, s tvarohem, slaninkou jsou jistě dobrota.
Někdy je fajn být doma a nikam se nehnat. Užívej si klidu a pohody, hezké odpoledne!
haji
Kafe jsem dala před chvílí, ale že by zabralo, se říct nedá. Venku je jako v bedně, vlhko a tmavo. Za chvíli scedím polévku a končím. Otestuji vařené masíčko, oberu kosti, to se musí, s kouskem chlebíka a se solí. Tak to miluju.
Všem, kdo vykrajuje, peče, zdobí, kompletuje a nebo vaří - ať se vám dílo daří!
haji
Letí pozdravení pro @helena10 a věřím, že jsi v pořádku, milá Helenko! Dlouho jsem tě neviděla. Ale je možné, že se jenom špatně dívám.
Přeji příjemné předvánoční dny a hlavně pevné zdravíčko!
haji
@tiamostef (12.12.2025 18:17)
Děkuji za komenty a fotečky. Dobré zprávy mám ráda, zase jste pokročili. Počítám, že jedete v jednom zápřahu, bez odpočinku. To není úplně moudré, o přetažení něco málo vím. Trocha oddychu, klidně i před cílovou páskou, nemůže uškodit. Opatrně, zdraví má člověk jenom jedno. Chutné fotečky, samé dietní dobroty a pravda, vždy čerstvé. Máš můj obdiv!
Držím pěsti, aby se vše podařilo jak má! Hezký večer!
haji
Ve vzduchu cítím pagáčky od @zolik , klidně bych si na ně vsadila tři sloupečky.
Včera jsem při druhé cestě z obchodu měla moc hezký zážitek. Letěly husy, a přestože byla tma, byla jsem šťastná, že je slyším. Tma a mlha, musí se, holky, domlouvat. To bylo kejhání, volání, výkřiků a džavotu. Dokonce dvě hejna. Jedno u Kaufu a druhé nad našim domem. Určitě dobře doletěly, zlatíčka. Miluju divoké husy.
Nedávno měla Lucie Výborná ve své debatě na čt1 pozvaného husopasa, pana Jana Bednaříka. Velmi zajímavý příběh, život.  www.husopas.cz
kucharka
Šalát : miešané zelené listy, broty, uhorka, poliate orieškovým olejom, ocot a soľ.
Ráno som stihla íst na trh, všetko bolo čerstvé a chladnička je napráskaná :-))
Počasíčko je ok, španielsk zima : cez deň teplo a v noci chladno a vlhko.
Prajem príjemný večer.

tomeska
@haji (12.12.2025 11:11)
Trochu je to jinak. já chtěla pepermint. příchut' ale do bonbonů, ne do oplatků. Oplatky mám s karamelem +. Tohle, jestli si vzpomeneš z mládí, byly pepermintové bonbony . Cosi bílé s příchutí obalené v čokoládě. Takové větší čočky. Kupovala jsem si je i jak jsem už začala pracovat. Pak se to časem vytratilo. A nevím, jestli a kde jsou k dostání. Proto jsem sháněla tu příchut',že bych je zkusila doma. tak jsem zkusila. to "cosi je (u mne) marcipán"""(???)Příchut' nakonec doma objevené peprmínt. bonbony. ostré jak čert. tvrdé jak kámen, tak jsem je zkusila nastrouhat. nešlo to, namočila do trochy vody, šlo ale hlemíždím tempem- to rozpouštění. Nakonec se povedlo. Chut' tam je, ale slabá. Když příště, tak rozpustit dvojnásobnou dávku bonbonů. A pointa: bonbony= miniplacky v čokoládě. Asi jsem je mněla před čokoladou dobře vychladit.Něco ve formě od jakéhosi dezertu, tak ty drží tvar a šli i z formy vyklopit. Příprava čokolády ještě po starém způsobu.
Jo, a v zdravé výživě pani se zeptá, v cukrárně na mne hleděli divně po dotazu na peprmint. příchut'. No a ty bonbony ,co jsem použila, nevím kde jsem je vzala, ale pocucat 5 vteřin a vyplivnout. Jsou silné jak křen. taky jsou určeny uživat při rýme a nachlazení .
Tak moje pátrání a pokus skončili. Možnáááá někdy zas. M .
haji
@kucharka (12.12.2025 21:15)
Děkuji za komenty a chutné fotečky. Velké potrubí s rajčinovou omáčkou, chilli, olivami vypadá hodně dobře, stejně jako zeleninový salátek, který bych uchmatla a ztratila se někde v dáli. A jako vždy, chválím vaše počasí, alespoň vidíte a cítíte sluníčko.
Fajn víkend přeji, pohodový a klidný!
haji
@tomeska (12.12.2025 23:01)
Ahaha, už tomu rozumím. Je vidět, že čtu nepozorně a reaguji v rychlosti. Mno, jsi stejně šikovná a usilovná, oběhnout obchody a nakonec vyrobit svůj odvar, máš můj obdiv.
Jen pro zajímavost přidám linky na mátové pasty, když zadáš do vyhledávače, vyjede toho víc. Např.
 www.svetcukraru.cz/ochucovaci-pasty-a-prisady/ochucovaci-p...

teplickedorty.cz/cs/aromata/3424-funcakes-aroma-pasta-gr...

Přiznám se, že bonbóny, které popisuješ, si moc nevybavím. K mátové, větrové chuti musí člověk dospět a já k ní dospěla až s vyšším věkem a to už bylo na trhu After Eight. Teď mě už nedrží, ale to se může změnit.
Přeji úspěšný vývoj a nebo lov. Alespoň se máš na co těšit.
Hezký víkend!
stefanm
@stefanm (13.12.2025 06:47)

...ospravedlňujem sa za pootočene foto
...pridávam prvý krát z nového mobil telefónu (v servise mi povedali, že mi v mojom "odišla doska" že si mám kúpiť radšej nový...tak sa moje plány na Vianočné darčeky zmenili. Manželka sa musí uspokojiť s poukazom na masáže a na novú kabelku si počká)

...skúsim pridať ešte raz... keď sa to nezmení tak kľudne vymazať!!

tiamostef
@haji (12.12.2025 19:39)

Ďakujem za milý koment...preťažení by sme boli keby sme išli na 2smeny v jednom, alebo ešte iná zákazka k tomu, takto je to celkom v normalnom režime a všetka vydatá energia ide ku nám , vracia sa ,materializuje sa pre nás.
Muž sa už dva dni "obšmieta" okolo že čo má robiť...s tym zdravím máš pravdu ,prišli určité varovné signály v 2017,a tak už v r2018 sme zmenili filosophiu (sophiu) žitia ..pekný vikend všetkým...
2x haji a zolik
haji
@stefanm (13.12.2025 07:02)
Děkuji za komenty a fotečky. Máš můj obdiv, hlavně tvoji trpělivost obdivuji, bo nový mobil je velká výzva. Trocha procvičení krční páteře nám neuškodí.
Někdy se rozpočet musí řídit nejen láskou, ale i nutnou potřebou. Věřím, že paní manželka chápe a v klidu si počká na povánoční slevy - také dobrá strategie.
Hezký víkend!
haji
@tiamostef (13.12.2025 08:05)
Děkuji za koment, uklidnila jsi mě, jste rozumní. Pěkně jsi to vystihla a to je dobře, že jste přehodnotili přístup. Často stačí malé změny, na které pak navážou i větší změny.
Hezký víkend a ladný, harmonický postup vpřed!
1x zolik
haji
@stefanm (13.12.2025 07:02)
Mám otázku: A co svařák?! Nic?! Já bych v horkém svařáku na vašem balkoně musela mít namočené i nohy...
haji
@theflyingbaker (13.12.2025 09:57)
Děkuji za koment a foto. Tomu se říká: "Odříkaného chleba největší krajíc!" tedy krabice cukroví. haha Děláš to s láskou, o tom žádná. Určitě bude cukroví mít ve školce úspěch! A to bude dalších zakázek, už to vidím.
1x zolik
theflyingbaker
@haji (13.12.2025 10:22)
Je to tak! Nevedela som kolegyni povedať NIE, aj keď toho voľného času do Vianoc mám žalostne málo. Toto je aspoň pomerne rýchly recept a už len meniť plechy v rúre.. Nakoniec ich zo 4 dávok vyšlo 200ks. To sa nimi môžu aj ohadzovať 🤣🤣🤣

U nás v práci sú tieto sušienky veľmi obľúbené. Dúfam, že budú chutiť aj detičkám. ❤️

janger
@zolik (12.12.2025 00:11), nejake mastnejsie cesto? Alebo s pridanim zemiakov? Tie byvaju trvanlivejsie tusim. Ale si ozaj vsestranny macher :-). Pekne predvianoce prajem.
Tu susenu dulu (cim si ozdobila veniec) si musim zapamatat. To mi teda nenapadlo! Po buducej urode tiez nieco ususim :-).
janger
@haji (12.12.2025 14:20), ja este stale nepeciem. A budem asi len malo....

Vcera som ozdobila stromcek (nas maly umelak). Tento rok starsie vianocne ozdoby, z obdobia, ked nase deti boli male. Cim som starsia, tym viac si cenim tieto starsie ozdobky.
Tiez som povesala anjelikov, ktorych mi pred rokmi vyrobila a darovala susedka.
Svetielka k fotkam nasich najblizsich (ktori su uz navzdy prec).
Musim este kupit nejaku cecinu pre vonu....

Vcera sme mali naskrabkany tatarak s cesnakovymi topenickami.
Starodavna pochutka :-).
Kazdy den treba nieco vymyslat na varenie. Niekedy ma to bavi, niekedy ani nie (zrejme u kazdeho je to tak). Treba vyprazdnovat mraznicku, zasoby sa mi stale hromadia.
Musim spravit miesto, aby som mohla ulozit dalsie zasoby ;-)....a tak dookola.
Uz si davam na vsetko nalepky, lebo tak, ako viaceri tu....vzdy som sa spoliehala, ze ved si zapamatam, co v ktorej krabicke mam. Ale po case bola z toho "spanielska dedina" :-).

Bolo teraz trosku rusnejsie, sem tam bolo treba pomoct s vnucatkami, ci ich uz vyzdvihnut zo skoly, hry (este raz, este raz...), debaty :-).
Pocasie take nijake, povacsine sedo....
janger
@haji (12.12.2025 19:50), krasne popisujes prelet tych husi....Ja som ich tak pocula parkrat letiet, hlavne v noci to bolo, cele krdle, kriku, gagotu narobili....velmi mi to bolo mile ich pocuvat. Aj syn mi hovoril, ze ich parkrat v noci pocul letiet....
Pekny vikend prajem, @haji , posielam uprimne objatie. A dufam, ze skimia, co si sadila, sa ujala :-).
mijaita
Vším cukrovím a aktivitama tady, které se mě ani dost málo netýkají, se ráda pročítám, obdivuju s uznáním i uklízecí manevry ve vašich domácnostech. Doma si dělám hezko a voňavo a vařím a trávím čas s přáteli u jídla a vínka. Víkend mám jen lehce pracovní a na to jsem se snídaňově posilnila bohatým salátem a černou, brazilskou logrovkou.
Čest práci a slunce v duši! :-)

janger
@stefanm (13.12.2025 07:02), ak na to prides, aby sa fotky pridali v normalnej polohe, tak daj vediet. Viaceri tu mame s tym problem ;-).
Mne sa prida raz tak, raz inak....vacsinou si fotky preposlem na tablet, lepsie sa mi tak pracuje, ale tie sa sem pridaju skoro vzdy otocene.
2x haji a zolik
haji
Ze zoufalství jsem udělala těsto na nudle do polévky z jednoho vejce. Rozléhá se v lednici. Jdu udělat rajskou omáčku, uvařit k ní nejspíš kolínka a udělat včerejší vařené hovězí na cibulce. Oběd bude velmi pozdní.
Máme 1°C, oblačno, vlhko, nevlídno. Hledám v sobě energii, abych fungovala. Vidím to na další kafíčko. Písnu víc, jakmile se posunu v kuchyni.
Přeji všem dobrou chuť k obědu!
elixir
@haji (13.12.2025 12:03)

Prosím, poradíš mi recept na rezance do polievky? Ja som zatiaľ nejaký ten svoj nenašla.
2x haji a zolik
mijaita
Miluju polívky od @cesminaz a jednu z nich jsem dovarila k obedu. Pridala jsem zbyteček mletého jehněčího masa. Zase se mám skvěle. Nýbrž ale musím odmrazit ledničku a to se mi faaakt nechce! Ale co, trochu porovnam mrazak, ktery ted dostal docela zabrat jak jsem se v něm hrabala :-)
Polívka mercimek corbasi  varecha.pravda.sk/recepty/sosovicova-polievka-mercimek-or...

haji
@elixir (13.12.2025 12:32)
No, nevím, jestli sis na poradu vybrala tu pravou osobu. Předlouho jsem nudle nedělala. Pravidelně jsem dělávala mamince. Mám strojek na nudle - vyvalování, krájení, orig. italský, z roku raz dva. Těsto dělám "v ruce". Ale v nabídce jsou i strojky na těsto.
Dnes jsem se odpíchla od tohoto článku a receptu :  www.toprecepty.cz/tipy-triky/jakou-mouku-na-domaci-testov...
Dělala jsem z hrubé mouky /v misce/ a 1 vejce. Jen jsem to nedomyslela a celých 130 g hr. mouky jsem smíchala s 1 vejcem a bylo malé. Musela jsem přidávat 2x polévkovou lžíci vody a ještě ho mám dost tuhé. Ale zpět.
Pro maminku jsem k mouce a vejcím nikdy vodu nepřidávala. Měli jsme dost velká vejce, domácí. A čím víc si přidáš vody do těsta, je těsto víc vlhké a musíš delší dobu čekat až přeschne, aby ve strojku nelepilo.
Dělala jsem nudle do polévky i z polohrubé mouky /viz článek/ a zdály se mi být moc měkké či jak to nazvat. Vyzkoušela jsem i dát do těsta z hrubé mouky pár kapek olivového oleje. S těstem se pak o poznání ve strojku lépe pracuje a nudle jsou při schnutí jakoby pružnější. Jenže maminka mi to, po přiznání novinky, zatrhla. Když o oliv.oil nevěděla, ani necekla... Vrátila jsem se tedy ke klasice: hrubá mouka, vejce. Určitě těsto nesolit! To mi vždy babička říkávala, že pak nudle, které děláš do zásoby, zvlhnou a plesniví. Zajímavé bylo, že babička dělávala celý život nudle do polévky, maminka přišla k hotovému. A když babi zemřela, vykasala si maminka rukávy, zavelela a šly jsme dělat nudle. A neuvěříš, už se nesla se solničkou k válu na těsto. Protože jsem u babičky vždy satelitovala, hned jsem ji poučila. Ta na mě hleděla jako zjara. Asi tak. Strojek jsme měli starý, doma nějakým technikem vyrobený - ten jen krájel. Pak maminka koupila onen italský originál /válí i krájí/. Nebavilo ji těsto válet.
Kdo krájí v ruce nudle do polévky, asi má jiný postup - např. viz video v článku.
Ještě mohu doporučit specialistu.: @stefanm dělá svoje nudle do polévky pravidelně a krájí v ruce!!. Určitě ti rád poradí svůj postup a zkušenosti.
Když písneš, jestli máš strojek na válení, krájení - ráda napíšu všechny finty, které si vybavím. A pár jich mám. Dělávala jsem mamince i z 8 a někdy 12-ti vajec najednou. To byla pro mě náročná věc, ustát to na nohou a běhat kolem sušení. Ale co by jeden pro maminku neudělal?!
Teď mě čeká těsto v lednici, na talířku, v sáčku. Půjdu hledat strojek, ometu pavučiny, vytáhnu těsto a vyválím, nakrájím. Jen musím z paměti vyhrabat postup válení /čísla tloušťky těsta/ - protože jsem dělávala vyvalování postupně, to bude sranda. Naštěstí je těsta kousek. Mohlo by to být jako jízda na kole, to se také nezapomíná... uvidíme.
haji
@elixir (13.12.2025 12:32)
Když chceš Boha pobavit, rozesmát, popiš mu svůj plán. Milý strojek neobjeven. Potupně jsem musela těsto rozválet a nakrájet v ruce. Takové tlustokožce jsem ještě neměla! Škoda, že už máme s kámoškou náš společný oběd za sebou. Ona takové "hrochy" miluje.
Ještěže jsem pojedla hlavní chod bez polévky, hned tak bych nejedla. Jojo, pýcha předchází pád.
haji
@janger (13.12.2025 11:35)
Pěkně děkuji za komenty, opis, postupy jak to u vás žije, jak se máte a také za přání! Jsi milá! Skimia zatím vypadá, že žije, to se ukáže na jaře. Bohu poručeno jest. Tatarák, s topinečkou, tak to je velká dobrota. Manžel je určitě spokojený. Stromeček, andělíčky, ozdoby už máš, ty jsi holka šikulka! Líbí se mi, jak se hezky u vás mají děti, je o ně postarané, pohrají si a s láskou a v lásce vyrůstají. Neboj, toto budou mít v srdci napořád, obraz babinky a děduška. Krásné celé.
Na dálku objímám a přeji, ať se všechno chystání, vaření, pečení vydaří a můžeš si i ty užít fajn atmosféru. Žena musí být kouzelnice... a strážkyně rodinného krbu. K tomu má pomocníky. Různé pomocníky. Drž se, a když píšeš na krabice, tak hezky tiskacím, ať to příští rok přečteš!! Puska letí!
haji
@theflyingbaker (13.12.2025 10:49)
To je sila! Připomínáš mi moji maminku, ta pekla cukroví jako divá, já ji také kopec napekla a ona svižně téměř všechno rozdala. No dobře.
1x zolik
haji
@janger (13.12.2025 12:09)
Děkuji za koment, fotečku a hlavně za rezervaci tanierika, určitě by mě @zolik zase vyšplouchla, liška jedna podšitá. Chlebík s máslem mám moc ráda. Klidně i bez rajčat.
haji
@mijaita (13.12.2025 12:39)
Děkuji za komenty a fotečky. Jsi snídaňová královna a dnes máš snídani hezky bohatou, jako bohatýr! Líbí se mi i tvoje polívečka od Cesmínky Mercimek - děkujeme za link, jsi pozorná! Vidět, že bereš předvánoční čas sice s nadhledem, ale odpovědně. To je na pochvalu od Ježíška!
Hezké pozdní odpoledne a ještě hezčí večer!
haji
@tiamostef (13.12.2025 11:55)
Super, děkuji za fotečky i komenty. Mno, posunuly plány, věřím, že správným směrem! A hlasitě závidím kvalitu vašich těstovin. Mě dnes málem trefilo. Moje oblíbené semolinové těstoviny českého výrobce se mi uvařily o polovinu rychleji a při cezení se mi z kolínek staly polokolínka - rozešly se ve švu. Nejspíš je šili horkou jehlou. Musím prostudovat obal, kde zase a co soudruzi inovovali?!
1x zolik
haji
@janger (13.12.2025 12:09)
Houby vidím, není to chleba s máslem, ale s Brie, tak ten můžu ještě raději! hmmm
haji
@tomeska (13.12.2025 13:30)
Hezky, určitě budou chutnat, umíš si poradit! Nepečené cukrovíčko já ráda. Jsi šikulka. A promiň, jestli jsme tě zahltily nápady, navigací. Určitě si to přebereš.
Hezký zbytek soboty přeji!
haji
@stefanm (13.12.2025 13:46)
Děkuji za foto i koment. Dobre si navaril, masové gulky jsou vždycky velká dobrota, klidně i s chlebíkem. S kyslou kapustou majú šmrnc.
Jejda, ty jsi dnes cukrový parťák? To je dobře, ve dvou se to lépe táhne. Ať se vám vše podaří!
Prosím, můžeš písnout @elixir recept na nudle do polévky, poměr surovin? Jsi odborník na ruční nudle všeho druhu a máš plno dobrých zkušeností. Moc děkujeme!! Moje maličkost je tímto směrem ne detailně dovzdělaná a dlouho bez praxe. Když nepočítám dnešní chabou improvizaci.
Hezký večer a ať se vše podaří jak má!
haji
Musím nastoupit do kuchyně, je tam jako po boji. Doslova. Jen moji hrošíci se suší na plechu na papírových utěrkách. Alespoň že tak. ufky
P.S. Nevím, jestli by Varecha neměla časem uvažovat o změně barvy. Bo ještě chvíli a začnu být na "zelenou" silně alergická. Green deal, Šetřím energii a tak...
elixir
@haji (13.12.2025 13:55)

Ja nemám žiadny strojček, všetko budem ručne robiť. 🙂 Chcela by som si to cez sviatky vyskúšať, keď aj budem mať dosť času na to. 🙏🏻
2x haji a zolik
elixir
@haji (13.12.2025 15:51)

@stefanm ak nájdeš čas, poteším sa overenému receptu od rezancového profíka. 🙂🙏🏻
1x zolik
tiamostef
@haji (13.12.2025 15:39)

Pozrela som ten tvoj link
Semolinove sa varia inak..a presne semolinovú múku miešam ked robím čerstve cestoviny 70g hladká:30g semolinova a 1 vajce.
Keď nechceš experimentovať s cestovinou tak tradičné - pasta classica....
 www.adriana.cz/produkty?i=2#results...

www.adriana.cz/produkty/fusilli-tradizionale...

a vytoto sa na nejaky green deal-nulove emisie...ved bez co2 (emisie) nie sú stromy/rastliny...tie by zomreli vsetky...potrebuju co2 ako soľ...problem je inde, oni si lietaju na svojich triskáčoch a vozia na jachtách a od nas chcú nulove emisie??? Pche.....zelené nálepky,zelené žabičky....
tomeska
@haji (13.12.2025 15:43) omlouvat se nemáš za co, jsem moc ráda za každý nápad . Ono se nenadarmo říká, víc očí víc vidí. takže ,d ě k u j i. Jeden rcp si naplánuji na léto, až bude čerstvá máta.
A vzpomněla jsem si na výrobu nudlí podoma. Nebudu to tvrdit s jistotou, ale mám dojem, že když se dělaly nudle ve velkém na nějakou slávu nebo tak něco... (svatby,pohřby, křtiny) ,to tak před 50 - 60 lety, tak to bylo z hladké mouky a jen ze žloutků. To ještě vajíčka byly vajíčka.
Já dnes když si dělám lístkové těsto, tak klidně bych mohla nadělat i nudle z toho vaječného .A , proč to vlastně píšu. Když přidáš do těsta čl octa, udělá to divy. Do lístkového patří, těsto je krásně elastické, válení paráda. proč nezkusit. Trubičky budu dělat ale až za týden. Samochvála smrdí, ale mockrát jsem byla pochválena slovem " luxusní ".
Další vzpomínka:"" gágoríky"", těstoviny ručně vyráběné každý jeden kousek. Zkoušela jsem , povedly se, ale vyrobila jsem asi 10 dkg a dost. Před 20 lety cena za 1 kg 200 - 250 Kčs té práci odpovídala. Kdybys neměla co na práci , zkus. hahaha. nervy uklidňující. M

2x haji a zolik
kucharka
Už je predvianočná nálada : vermut s pomarančom a olivou :-)
Na obed sme dojedali zvyšky zo včerajška. Potom sme boli na Vianočnej párty, kde sme sa všetci prejedali a prepíjali … :-) Každý doniesol niečo, sladké a slané. Ochutnala som skoro zo všetkého. Pevná vôľa vyskočila oknom.

stefanm
... práve som dokončil vývar z hovädzich kostí a toto som si vychutnal

... hovädzí špik na chlebe, posoleny hrubou soľou a okorenený farebným čerstvo mletým korením a ky. uhorka... lahôdka 😋

Poznámka pre @elixir :
... recept od pani @jerca na domace rezance, čo pridala @tiamo... , som tu obdivoval už pred pätnástimi rokmi. Robim svoje rezance tak isto ale nikdy nebudú také krásne. Ja si robím podľa nálady. Niekedy hrubá múka, niekedy polohrubá a niekedy aj voda. A vždy sú dobré! A občas mi prídu na chuť aj kupované niťovky.

kukulienka71
@janger (13.12.2025 11:28)

To sme na rovnakej vlne - chuť k pečeniu ešte furt nikde. Ale popravde ani čas by som nemala, nakopili sa mi pracovné povinnosti. Dnes som to konečne skompletizovala aby som zajtra už ani nepozrela na laptop. Tiež som pred chvíľou povyvetala veľa balíčkov z mrazu. Rano sa ukáže, čo to je:-) podľa toho budem improvizovať. Celé dni mrholí, hmla sa udomacnila, aj sa viac ochladilo. Pekný zvyšok víkendu!
kukulienka71
Neskoré raňajky 3 prezreté hurmikaki. Pestuje ich tu jeden ujko. Dostali sme plnú igelitku. Mám ich veľmi rada. Varí sa mi vývar z morč.krídla, kuracieho trupu a kúska hov.rebra. V druhom hrnci bravč.rebrá, onedlho pridám kyslú kapustu. A plátky pliecka upečiem udusím na panvici.Ak zvýši čas popri upratovaní, upečiem tvarohový koláč. Podarilo sa mi uvoľniť miesto v mrazničke. Už som nemala prehľad. Čo sa varí u vás?

kucharka
Na obed bol steak, dusená zelenina ( ružičkový kel a kale ) a varené zemiaky.
A ku káve bola bublanina.
Na večeru si každý uchytí čo sa bude dať, volám to DIY večera - urob si sám.
Na mňa už volá gauč a kniha :-))
Boli sme na návšteve u kamarátov z Colombie. Okrem rôznych dobrôt nás ponúkli polievkou “patacones”. Bola výborná a ako každá juho-americká polievka mala veľa veľa ingrediencií. Mäso ( varilo sa 12hod ), zelený “macho” banán, koriander, avokádo, kukuričné placky … a pani čo sedela vedľa mňa si tam ešte dala aj ryžu a čierne fazulky. Super.
U nás pred chvíľou začalo pršať a má pršať aj zajtra. Bude sa dobre spať.
Príjemný zvyšok večera prajem.

mijaita
Ze stredoamericke a latinoam mi toho chutna opravdu hodne malo. Kolumbijskou neznam, ale jsou si podobne. Z platano maduro jsou hodne dobre bolons co delaji v Ekvadoru. Ukašované platanos vařené a čerstvý sýr. Jsi statecna, ale pokud chuná, jsem přející! :-) máááv ke knížce!
haji
@tiamostef (13.12.2025 20:03)
Děkuji za komenty a linky, už si s tím nějak poradím. Hlavně, že @elixir má nudlové informace, které potřebuje.
Určitě nebudu opakovat výrobu nudlí. Nechtělo se mi jít do obchodu, tak jsem si to vyzkoušela. Dnes už jsem donesla moje oblíbené niťovky, ty mi vydrží předlouho. Masový vývar tak často nedělám a nudle dávám jen do něj.
Ano, v nabídce je semolinová mouka i u nás. Měla jsem ji v hledáčku. Když jsem dělávala nudle do polévky pro maminku, měli jsme svoje vajíčka i svoji mouku. Nic z toho už není, včetně maminky.
V obchodu musím být opatrnější, když nakupuji, protože různé druhy inovací jsou pěkné podpásovky. Ale nevadí, co nás nezabije, to nás posílí.
Úspěšný nový týden přeji!
mijaita
@tiamostef (14.12.2025 21:40)

Uz jsem si podle tveho navodu udelala fenykl s kminem, chutná velmi, skvela inovace, dekuju!
Sprejuju salaty ochucenymi nebo obyc oleji a živym citronem.
haji
@tomeska (13.12.2025 20:20)
Děkuji za milý koment, jsi opravdu moc šikovná, vlastní lístkové těsto jsem nikdy nedělala a nejspíš u toho zůstane. Měli jsme v rodině tetu, která co týden, pekla trubičky z lístkového těsta, plněné sněhem, případně i šátečky se žloutkovým krémem. A prakticky pokaždé zkoušela nový recept. Měla to jako diagnózu. Se vrzorečkem se čas od času dostavila i k nám. Maminka z toho pobrala, že je to "brnkačka", vyrobit trubičky. Mno a jednoho dne, když nám na tatínkovu oslavu vypadla cukrářka /onemocněla/, maminka zavelela, že si všechno upečeme samy. Byly jsme na to čtyři ženy: maminka, dvě babičky a já. A maminka se rozhodla, že trubičky udělá ona sama /zbytek týmu od trubiček dal ruce pryč/. Větší cirkus Humberto jsem nezažila. Nedopadly, trubičky. Byly širokorozchodné - bo se jí rozjely. Sníh maminka šlehala čtyřikrát. Třikrát ho uvařila. Naše slepice, byť bylo jaro, chodily po dvoře po kotníky ve sněhu /sladkém/. Bonus byl, že po naplnění jí sníh vlhl a pouštěl tekutinu do trubiček. Jojo!! "Když je /trubičky/ upeče Andula, upeču je hravě i já". Dlouho jsme jí tu větu připomínaly... Trubičky jsme jedli potupně ve sklepě /tam bylo uskladněno cukroví/, nesměly na stůl. Asi tak. Lístkové těsto, trubičky se musí umět!!
Gágoríky by mě zabily jako orla v letu. Kamarádka po nich toužila, dokonce jsem jí pod stromeček jeden rok koupila spešl udělátko na gágoríky. Tuším je dělala jedenkrát a prohlásila, že víckrát ani omylem. A to je velmi šikovná a trpělivá!! Takže tvoji poslední větu beru jako fóreček!!
haji
@kucharka (13.12.2025 22:09)
Děkuji za milé komenty a fotečky, zprávy od vás. Vždy mě potěší.
Opět se nám potvrdila synchronicita - tentokrát s polévkou u tebe a @mijaita. Hezky!
Nevím jak vermut s pomerančem a olivou chutná, ale nejspíš to bude dobré. Je to i fotogenické.
Letí pozdravení a přání krásného předvánočního času tobě i celé rodině!
haji
@stefanm (13.12.2025 22:37)
Děkuji za koment, fotečky a nadělání chutí těm, kdo špik/morek milují. Na mě je to silná dobrota. V polévce kousek kosti s morkem uvařím tak jednou za dvě pětiletky a stejně morek oželím. Chápu, že delikatesa. Ok
Děkuji za info k nudlím, ráda se také poučím, seznámím. Určitě ses musel za břicho popadat z mé výroby hrošíků. Haha
1x zolik
haji
@stefanm (13.12.2025 22:40)
Hezky!! Ukázkově, prostě bravurně! Díky za video, toto se musí umět a ty umíš! Klobouček
1x zolik
haji
@kukulienka71 (14.12.2025 11:47)
Tyjo, to teda zírám, sused pestuje Kaki? To by mě zajímalo, jak ten strom ve vašich podmínkách vypadá /velikost/ a také jak moc je odolný proti mrazu? Já jsem si, když začali dováže Kaki k nám, vydolovala semínka a nasadila je do kelímků. Měla jsem tři rostliny, zůstala jedna. Ta opravdu hezky rostla - velmi zajímavá dřevnatá část - na zimu jsem ji přenášela do skleníku, aby nezmrzla. Jenže jeden rok se mi na konci podzimu nepodařila včas uklidit a zmrzla, chudera. Ono je Kaki více druhů a je možné, pokud má koupenou oficiální pěstební rostlinu, bude to kultivar vhodný pro naše podnebí.
Čtu, že jedeš opět jako pila. Ve velkém. Polévku, kapustu, dušené maso, koláč - jsi neúnavná.
Já mám navařeno, vývar se mi hodně povedl /mix masa/, maso z polévky na cibulce, rajskou a těstoviny. Nemůžu napsat, že kolínka, bo se "rozešly".
haji
@theflyingbaker (14.12.2025 17:45)
Díky za link na keksíky, aj cenné rady k válení. Mno, válení je moje slabina a vždy byla. Obdivuhodné zkušenosti, smekám!
haji
@kucharka (14.12.2025 20:48)
Děkuji za velmi zajímavé komenty a foto. Bublaninu, stejk i dušenou zelninu bych brala s radostí. Velmi sympatická iniciativa k večeři: kdo si co chytí, to bude mít. Klidně to aplikuji i na oběd. Sama sobě to jednoduše zdůvodním. haha
Popis exotického jídla Kolumbie je zajímavý, fotečka také exotická. Určitě k tomu musí být uzpůsobené i chuťové pohárky. O mých pohárcích si troufám pochybovat, nejsem vůbec trénovaná. Měli jste fajn zážitky.
U nás také smolí, naštěstí velmi jemně. A je sychravo, vlezlo. Máme kolem 1°C a fouká nepříjemný studený vítr.
Letí pozdravení do teplejších krajin!
haji
@mijaita (14.12.2025 20:59)
Díky za komenty a fotečku, určitě bych nepohrdla, zvlášť tak krásně naservírované! Kouzelné foto!
Hezký večer přeji!
haji
@tiamostef (14.12.2025 21:40)
Děkuji za koment a foto. Chápu, že když není prostor a čas, musí přijít i na náhradní řešení. Tyjo, doufám, že jsi našla, co jsi hledala?! Někdy je to na mrtvici. Ne a ne objevit hledanou věc. Leckdy musím počkat a čekat, až se věc vynoří sama, a bývá velmi zajímavé, že se zjeví na místě, které jsem xkrát za sebou pečlivě prohledala....
Letí pozdravení!
haji
@stefanm (15.12.2025 12:43)
Děkuji za koment a footo výstavní sekané! Měli jste výborný oběd. Mně by mocinky chutnalo!
Hezký nový týden přeji!
haji
@elixir (15.12.2025 20:11)
Děkuji za komenty a fotečku Tvoje špagety s mletým, rajčatovou omáčkou, mozarellou a bazalkou vypadají v mističce prudce jedle!!
Jasné, jak budeš mít prožitky z pokusu, budu mít radost. Ať se dílo podaří!
Hezký nový týden přeji!
1x zolik
haji
@zolik (15.12.2025 20:29)
Děkuji za koment a fotečku! Kačička na jablkách, kapusta sudová, knedla parená - měli jste výborný oběd!
No a já bych prohrála sázku, kdybych se vsadila. Cítila jsem oškvarkové pagáčky. Mno a ona to byla kačička na jablkách...
Letí pozdravení i k vám, s přáním úspěšného nového týdne, ať se daří!
kukulienka71
@haji (15.12.2025 20:56)

Strom som nevidela, ale je to vychýrený vinár, tak už aj hurmikár, ak vravíš, že to jednoduché nie je. Tvojich kolienok mi je ľúto. Pamätám, ako sa mi raz tiež nejak dolámali, či dotrhali počas varu, vyzerajú vtedy hrozne.
2x haji a zolik
tomeska
@haji (15.12.2025 20:25) Jen mne moc nechval. S tou mou šikovností je to někdy pěkně na štíru.První pokusy (trubičky) taky spíš do bunkru ani ne do sklepa. Ale jak jde čas, vše se mění. chystám se na ně,ale .... Tak jestli budou, zdokumentuji postup a zkusím rcp. přidat.
No a kynuté knedle ještě ani ted' nemám vymakané. Nemůžu umět všechno.
Testuji celer a nemá to chybu. ted' lidl - 9,90 kč. no jestli se já nezblázním, nevím.... Rozmrazuji maso na klobásy. já nejsem šikovná, ale bláznivá.místo abych seděla a čučela na televizu, tak sháním prácí a blbnu. Co bych měla dělat, nedělám.

2x haji a zolik
haji
@zolik (15.12.2025 21:48)
Děkuji za komenty a chutné fotečky! Skořicové hvězdičky a dupla lineckého se mi líbí, to bylo práce... Ovšem ocukrovaná psí dáma je nejsladší vánoční foto a cukroví zároveň - je SLADKÁ!!
P.S. Našemu Maximkovi by se to nejspíš nestalo. V takových chvílích "operoval" pod stolem a okolo stolu, poctivě olizoval lino od mouky, cukru a všeho, co upadlo na zem. Málokdy u toho ležel.
haji
@kukulienka71 (15.12.2025 21:59)
To je nějaká novinka výrobce Adriana, hore jsem dávala aj link, že těstoviny na pánev, hotové za 2 minuty. A to jsem u nich stála, dělala jsem vedle rajskou. Jinak by z nich byla kaše.
haji
@kukulienka71 (15.12.2025 22:09)
Díky za fotečky a komenty. Koláč s hojností rozinek se mi líbí, je jedno, že je těsto kupované. Také si ráda vyppomůžu. Skimii jsem sadila já před cca 2 týdny a @janger se ptala, že jestli zakořenila? A tvoje Skimie je krásná, určitě se jí bude ve volné půdě dařit lépe než té mojí v truhlíku. Kuku, dávej si pozor na jasní sluníčko, to nemá ráda.
haji
@tomeska (15.12.2025 22:10)
Děkuji za koment, ty jsi všestranná. A cenu celeru nevím, kupovala jsem asi před týdnem. Už se nenechám vytočit cenou. Koupím, když potřebuji. S celerem je to tak, že se velmi ráda kazí a to ho mám v lednici /kde jinde v paneláku?/. A mám ráda doma mrkev a celer, bez toho bych si neuvařila žádnou zeleninovou polévku. To stejno je s cibulí. Tu mám ve špajzu, ale kupuji jí méně, velmi rychle se kazí. Dříve jsem měl stabilní zásobu i dva kg. Jenomže udržet cibuli moc nejde. Některá se dokonce kazí uvnitř. Teď cena cibule skočila od minulého týdne na dobrých 20,-Kč a určo půjde nahoru. Nesmím se emocovat, přestala jsem to řešit.
haji
@zolik (15.12.2025 21:48)
Bože já mám dnes dlouhé vedení, Corrinka mohla být pocukrovaná vestoje, ne v pelíšku. Chjo Ale nic to nemění na tom, že je sladkááá!!
1x zolik
tiamostef
@haji (15.12.2025 21:16)

Našla ale kým som sa k tomu dopracovala ..
A toto s tym miestom, že ideš na istotu že je to tam.... poznám veľmi dobre, a dnes overené v praxi,hlavne keď si to pred 20minútami videla alebo držala v ruke a ked hneď potrebuješ ani za boha to nevieš nájsť...dnes to bol kúter .
No hlavné je že sme doma a sa už aj večera varila,, pomaly sa dostávame do normálu ...spaghetti al bianco

zolik
@kukulienka71 (15.12.2025 22:11)
Určite máš pravdu. Ja idem podľa mojej logiky, že:
Wolf - Wölfin / vlk - vlčica
Hund - Hündin / pes - psica
Podľa prekladača je to ževraj fena, ale to sa mi moc nepáči. Vždy som jej hovorila psica pitbullica ;-)

zolik
@haji (15.12.2025 22:57)
Nie Haji, dobre si to pochopila. Ona si celý pelech dotiahla ku mne k linke a tam ležala. Neskutočne mi zavadzala. Keďže som ju musela stále obkračovať, prekračovať, dávať pozor aby som sa o ňu ešte aj nedotkla, tak som ju medzitým aj pocukrovala.
zolik
V sobotu som bola na veľmi peknej oslave. Reštaurácia sa nachádza na petržalskom brehu s nádherným výhľadom na bratislavský hrad (ten je vidieť aj v zábere). S kamarátkou (ktorá bola pred časom u mňa vo Švajci) sme takto nadekorovali stôl pre 26 hostí. Bez ostychu uvádzam (a som na nás veľmi hrdá), my dve za 1a 1/2 hodiny. A to sme si materiál nakúpili a aj doviezli. Bola to “zbesilá jazda”. Speedy González nemal šancu, robiť nám konkurenciu :-)

haji
@tiamostef (16.12.2025 00:37)
Děkuji za komenty a fotečky. Mám velkou radost, že už jste doma a vše směřuje k normálu. Hezky jsi popsala situaci, jemně a něžně. Se někdy dějí věci...
Vidím, že už máme jiné talíře. Tedy, máte, jiné talíře. haha Jak opisné, spaghett ali bianco a krásně barevný, svěží salátek! Vše s láskou připravené, naservírované, vyfocené.
Děkuji!
haji
@zolik (16.12.2025 01:23)
Chytrý pejsek, moudrá Corrinka, tomu se říká : být ve víru děje, být v centru dění. Doslova a do písmene! I s ložnicí... haha Tolik lásky v jednom kožíšku!
haji
@zolik (16.12.2025 01:31)
Silná trojka! Ano, kotě může začít štěkat a pejsky můžeš najít na stromě... synchronicita jako řemen.
Děkuji za kouzelné foto a láskyplný opis. Až mi zvlhly oči. Velká radost domova a velká síla lásky!
haji
@zolik (16.12.2025 01:52)
Děkuji za komenty a fotečky, jsi pilná včelka a jedeš ve velkém, krásná práce!
haji
@zolik (16.12.2025 02:07)
Děkuji za koment a fotečku, krásná a čistá práce! Jste holky šikulky.
Speedy Gonzaaleze jsem si musela vygooglit, Až takový přehled ve jménech myší nemám. Vtipné přirovnání.
1x zolik
farbuska
@zolik (16.12.2025 01:23)
Privodila si mi úsmev na tvár: ako keby som videla Amiga. Ten tiež nesmierne rád varí a pečie a vobec sa zúčastňuje na všetkom, čo sa v kuchyni deje. V momente chňapne po všetkom, čo nebodaj spadne na podlahu. Samozrejme, je tiež vždy tam, kde je najviac v ceste a kde najviac zavadzia. tak ho musím stále prekračovať a obchádzať. Sem-tam tiež kúsok niečoho spadne aj na neho.
kukulienka71
@haji (15.12.2025 22:20)

Chápem, tak budú asi urcené do jedla z jedného hrnca/panvice, nejaká omáčka a do nej ich len pridať a v nej sa uvaria za málo času. Možno by som ich bola skúsila priamo v tej paradajkovej omáčke uvariť. Ale moje nápady tiež nevyjdú vždy podľa plánu.
kukulienka71
@zolik (16.12.2025 01:40)

Klasika, červená-biela-zelená je stávka na istotu. Dlhé roky som zdobila v kombinácii so zlatou, až mi dcérky pokúpili fialové a strieborné ozdoby:-) bol to pre mňa šok, no tiež je to prkné. A vlani som uvidela gule v odtienoch hnedej. Bola to láska na prvý pohľad.
2x zolik a haji
kucharka
Tak tu sa to pečie a varí o 106 …. Dokonca aj havino je cukrový :-)
My už si tiež objednávame kto čo má rád - moja mama, ktorá je aj babka, manželka a svokra chce urobiť radosť všetkým členom rodiny. A tak budeme mať na vianočnej tácke okolo 12 koláčov. Už teraz sa mi z toho hlava krúti, viem si to predstaviť : nikdy sa neviem rozhodnúť ktorý ochutnať. Začnem mojím obľúbeným ( išlové tortičky ) a potom po jednom ochutnávam …. Ufff
Pekný deň prajem. U nás zamračený a upršaný.
stefanm
Dobré ráno prajem

...ja raňajkujem medzi šiestou a siedmou hod., väčšinou poležiačky, v posteli. Dnes zmena... raňajky o 8:15, lebo bol 6:30 odber krvi nalačno!!

...tak miešané vajca, opečená slanina, zelenina a čerstvý chrumkavý rohlík dnes v sede za stolom

...dnes mám dôležitú úlohu v kuchyni..."nezavadzať"!!... manželka zdobí Vianočné kolačiky...o 14-tej jej príde "pomáhať" vnučka (9... práve dnes 🙂), takže asi dám prechádzku, už vopred viem ktorým smerom ma to "zaveje"!🙂

... pekný deň

kukulienka71
@stefanm (16.12.2025 08:55)

Výborné sýte raňajky, ved si aj vyhladol riadne. Máte skvelý program, tak ako má byť, manželka potrebuje kľud a miesto k inšpirácii, vnucke všetko najlepšie!
zolik
Kokosové košíčky s kokosovou plnkou, malinovým džemom a srdiečkom z Pomelo.
P.S.: Raňajky som opäť nemala a obed je v nedohľadne. Fičím na káve (už tretej). Odobrujem si to presviedčaním sa, že je dobré pred sviatkami zhodiť kilečko, dve

haji
@stefanm (16.12.2025 08:55)
Děkuji za foto a srdečný koment. Hezky jsi to pojednal, zvládl a ještě zvládneš. Celkem zajímavý den. Snídaně vypadá moc dobře a jistě tě postavila na nohy! Nezavazat v kuchyni je náročný úkol, který se musí splnit. Že se propustíš správným směrem nepochybuji!!
Vše nejlepší vnučce k narozeninkám, kráásných 9 let, přeji krásné dny, plné lásky a radosti!
haji
@stefanm (16.12.2025 12:08)
Děkuji za koment a foto, zemiaky na kyslo a sekaná, fajn kombinace chutí, s pečivem, aby nebyl hlad. Hmmm A tréninkově pivko, základ být musí!
Krásné plnění úkolu přeji, bezva pobyt v pánském kruhu, užij si to!
haji
@mijaita (16.12.2025 10:04)
Děkuji za koment a foto, měla jsi výbornou snídani, pevný základ do terénu se oplatí. Pravdu díš, hladný člověk, hotové neštěstí.
Krásný a úspěšný den přeji!
haji
@kukulienka71 (16.12.2025 11:29)
Děkuji za komenty a foto. Polévka vypadá moc dobře a nudle v ní jsou výstavní! Také mám takovou polévku, úplná drkotina, že nejde vyškrábnout z hrnce. To bych neřekla, že jste měli k obědu zbytky, spíš navařené do zásoby. Zbytek je u mě necelá porce, která se v lednici chvěje strachy a schne.
Přeji šťastnou ruku při výběru receptů a při pečení samotném ať se daří! Ty jsi šikulka a určo nebudeš mít potíže růstu. Já se k tomu ani letos neberu. Čeká mě ghee. To jediné.
Letí pozdravení a držím pěsti!
haji
@zolik (16.12.2025 13:02)
Děkuji za fotečky a komenty. Košíčky vypadají velmi dobře, srdíčka nemají chybu, opět pinzetuješ, žejo?!
Mačka je pěkně zákeřné zvíře, vrazí se i do té nejmenší škvíry. Ale vypadá spokojeně!
Prosím tě, to hubnutí před Vánoci nepřeháněj, někdo musí odřídit cestu
domů. A auto jedoucí bez řidičky by budilo zbytečnou pozornost.... haha
Ať se daří všemu a všem u vás doma! Hladím celý zvěřinec!
afataga
@zolik (16.12.2025 13:02)

Haha, my sme kedysi mali v byte kocura, raz sme ho hladali asi hodinu, nasla som ho v skrini za kopou triciek, vobec ho nebolo vidno, spokojne si tam chrnel :-).
Inak my nasu psicu tiez volame psica, ale spravne je to fenka.
haji
@tiamostef (16.12.2025 13:42)
Děkuji za komenty, chutné fotečky a dobré zprávy. Držím pěsti, ono se všechno vystříbří! Všechno potřebuje svůj čas.
Ať se dílo daří a plno sil, správně rozložených!
haji
@afataga (16.12.2025 14:04)
Hezky, ve skříni! a v zákrytu. Kočky jsou fikané. Také jsme se sousedkou hledaly její Lucinku, kočku se kterou ke mně přišla na návštěvu. Sama kočka černá, seděla na černé věži, na mé černé komodě a měla zavřené oči...
haji
Dnes jsem opět, omylem, snídala. Velmi nezdravě: rohlík a paprikový lalok.
K obědu zatím banán, měla jsem na něj velkou chuť. Za chvíli si ohřeju moji polévku s hrošíky, rajskou, masíčko na cibulce a rozpáraná kolínka.
Máme někde kolem 2°C, ovšem pocitově žádná sláva, bo nepříjemně fouká. I včera bylo podobně, kosa kosovitá. Dnes funí víc. Nikam nemusím, hurá.
Přeji všem úspěšný a pokud možno klidný den!
haji
@zolik mám otázku, jestli můžeš dát navigaci na recept tvých závinů a nebo je to maminčin utajený recept? Také je možné, že už jsme o tom vedli debatu a já mám výpadek?! Děkuji předem.
haji
@haji (16.12.2025 14:21)
A vypadlo mi na začátku kouzelné slovíčko prosím! omlouvám se
1x zolik
zolik
@haji (16.12.2025 14:21)
Recept je totožný s receptom od @babkamt “Bratislavské Pajgle”. Jediný rozdiel je v tom, že ja po rozdelení cesta, dávam cesto v mikr. sáčkoch na 20-30 min do chladničky.
Rado sa stalo :-)
Ideš piecť?
mamka4
@zolik. Keď sme boli naposledy na jednu noc preč, neter s manželom nám opatrovali babku. Mačka sa tak schovala, a neterka tak plakala, že už boli dohodnuté s babkou, že nám kúpia novú. Pred našim príchodom vyliezla. To sú mačky.
haji
@zolik (16.12.2025 16:27)
Děkuji zlato, jak za recept, tak za otázku, jsi milá. Chystám se akorát na ghee, vloni jsme na něm smažily kapra a osvědčil se. Jdu na Vánoce ke kamarádce a jejím sestrám. Holky jsou moc šikovné.
Péct nebudu, ale jak už jsem psala, osvědčený recept jsem si ráda uložila i s poznámkou. Moje maličkost se musí dost šetřit, na hrdinské činy není vhodná doba.
A co potřebuji ochutnat, ochutnám tady a nepřiberu /si myslím.../.
Hezký večer!
tomeska
@haji (15.12.2025 22:20) V lidlu koupiš 2 minutové italské. A fakt je třeba hlídat čas, jinak na kaši. Když se trefíš, jsou dobré ,rychlé.Uvařím,nechám do 5 minut dojít ve vodě,pak doleju studenou vodu rychle propláchnu,scedím a jde se papat. .

haji
@tomeska (16.12.2025 20:55)
Vím, už vím. Koupila jsem je OMYLEM. Až je budu potřebovat, už vím. Děkuji za koment, účast. Jsi milá!
haji
@kukulienka71 (16.12.2025 21:02)
Děkuji za komenty, fotečky a dobré zprávy. Jste holky šikulky! A rychlé jako vítr!
Hezký zbytek večera a zítra fajn den podle tvého výběru!
kukulienka71
@zolik (16.12.2025 22:12)

Ty robotnica jedna, dobre si to vymyslela, pozliepať ich. Ja mám načas dosť, vsetko som ochutnala a do Vianoc nic sladke nechcem ani vidieť:-)) No este som mala v pláne veterníky a kokosové ježe. Na tie mám chuť asi desať rokov. A manžel by chcel guľky. Vraj so Salkom, s mandlou vnútri ale nie obalené v kokose. Netuším aké sú to.
2x haji a zolik
haji
@zolik (16.12.2025 22:12)
Děkuji za foto a koment, tyjo, namixovat vaječňák s vodkou do krému, to by mi nenapadlo. Měla bych obavu, že se mi rozteče. Pokud užiješ mikrokapky, pak ano... Krásné je máš, rohlíčky jako malované!
Přeji úspěšný nový den a dobrou chuť k snídani, konečně!
haji
Je zajímavé sledovat, jak si Varecha žije svým životem. Teď se nasypaly recepty z roku 2019 jako novinky v kategorii Recepty a Nejnovější recepty. Orientace je tu někdy zajímavá a plná překvapení.
kucharka
Brioška s domácou majonézou, opečené krevety, tenké plátky uhorky a redkvičky, a zelené "výhonky" ( neviem, ako sa to správne volá ). Jednoduchá večera.
"Výhonky" volám mini rastlinky, napr.: teraz som mala brokolicové, kale, šošovicové a redkvičkové.

kucharka
Moje včerajšie neskoré raňajky/skorý obed BRUNCH.
Focaccia so šunkou, pomazaná rajčinou a pokvapkaná oliváčom, s "výhonkami", k tomu trochu syra a cherry rajčiny.
Focacciu kupujem v blízkej pekárni, ktorá funguje už niekoľko generácií. Všetko pečú v peci s drevom, chuť je nebeská. Majú aj kváskové chleby a bagety, výber je veľký. Starká s dedkom už sú na dôchodku a my, obyvatelia sme sa egoisticky obávali, že pekáreň nebude mať kto obsluhovať. Ale pred pár mesiacmi nastúpili vnuk a vnučka s partnermi a biznis beží ďalej. Pre radosť všetkých klientov :-)

haji
@kucharka (17.12.2025 08:13)
Děkuji za koment a fotečku, měla jsi výbornou večeři. Mikrobylinky jsou zajímavá komodita, dokonce se dají udělat i doma, jen mít tu trpělivost. Pokud se dají koupit, je to fajn zpestření. Mám otázku, briošku si představuji mírně sladkou, u vás je to jinak? a nebo tu kombinaci máš ráda?
haji
@kucharka (17.12.2025 08:24)
Děkuji za koment a foto, příjemné jídlo, když je hlad aj chuť. Já dnes snídala banán. Moc pěkná focaccia, zvlášť když je z oblíbeného a zavedeného pekařství. Je to přesně ono, co jsem vzpomínala nedávno - pečené, vytvořené s láskou! Hezky se to čte, že vaši oblíbení pekaři mají pokračovatele ze svého rodu. Mám radost s vámi!
Přeji úspěšný fajn den!
haji
Musím vyrazit do terénu. Opět máme oblačno, 1°C, vítr snad v normě, uvidím po cestě.
Všem, kdo pilně pracují, přeji dobré výsledky v jakémkoliv oboru, směru! Těm, kteří doma relaxují, mějte pohodový den!
mijaita
@stefanm (17.12.2025 12:33)

Vyjimecne bych jedla i ty fazole. Doufam, mas v polivce i slaninu? :-) Nemas, ja vidim nie, tak se polepši! :-)
2x haji a zolik
kukulienka71
@mijaita (17.12.2025 10:44)

To je tvaroh, či stečený jogurt/ pomazánkové maslo? Ako pekne ukáže so semienkami. K tomu pečeniu: ženy v určitom veku už pečú pre radosť, aj svojich blízkych, aj samých seba, a vedia si naplánovať tak, aby sa neuhonili:-) niekoho napĺňajú aj tie závody:-) osobne pečiem buď v menšom mnozstve a také, čo určite zjeme, alebo aj tak, že podarujem, povymieňame si zopár s rodinou, či susedmi. A veru cudzie chutia vždy lepšie. Ešte som neprišla na príčinu tohoto fenoménu. Máš tiež pekný program a mozno šťastie, že sladké moc nepotrebuješ:-)
kukulienka71
@haji (17.12.2025 09:38)

Som rada, ze terén včera ani dnes nebol. Sú tu nejaké zrážky, medzi dažďom a mrholením. Doteraz to bolo ako v lete vodná para, dnes výdatnejšie. Zima, bez vetra. Uvidíme, či budú biele Vianoce. Šanca tam vraj je. Aj tebe pekný deň!
2x haji a zolik
mijaita
@kukulienka71 (17.12.2025 13:30)

Mam rada seminka na jogurtu, tvarohu, zakysance, syrech i pomazankovem i obycejnem masle. Tohle byl zajimavy, zrajici syr ale takovy v krabicce. Vozí pán z Nemecka ruzne syry do obchudku. Zrající mi chutnají moc. A takový chleba s máslem, plácnutý do semínek, cerný kafe, to je pro mě dezert nad dezerty :-)
haji
@afataga (17.12.2025 11:38)
No teda, to máte počasíčko... U nás naštěstí bez větru, chvílemi poprchalo, ale naštěstí se teplota drží kolem 2°C, takže neklouzalo. Přesto jsem se připlazila domů vycucaná jako hašlerka a stejně jsem na některé věci zapomněla, jiné neměli. Ale to hlavní jsem zvládla. Nejsem detailista.
Zítra přeji úspěšný den, bacha na terén.
haji
@stefanm (17.12.2025 12:33)
Děkuji za koment a fotečku, dobrá kombinace kyselé fazolové polévky a placky. Vidím v polévce i něco zeleného, to já rada.
Letí pozdravení!
haji
@kukulienka71 (17.12.2025 13:30)
Pěkný koment, srdečný. Myslím si, že pečení cukroví, obdarovávání cukrovím a případná výměna je národní sport. V některých krajích širší a v jiných krajích užší skupina lidí tím žije a ráda. Shon mají hlavně ženy, které u toho chodí do práce, to se pak čas přifukuje pumpičkou... Také jsem to provozovala. Nehrála jsem se na xy druhů, ale co šlo, to jsem napekla. Nejhorší je, když je na to člověk sám a v malém prostoru. To se dělá blbo. U nás doma jsme na to byly tři, někdy čtyři ženy. Takový mechanismus funguje jako švýcarské hodinky. Jen u nás později došlo na inovaci a vyměňovaly jsme si funkce: ředitel, podřízení. Učily jsme maminku spolupracovat i z druhé strany barikády. Škola hrou, Jan Ámos Komenský bledl závistí.
haji
@mijaita (17.12.2025 15:06)
Takové sýrové dobroty, zvláště zrající, ti hlasitě závidím. Bych si alespoň čichla... na dálku hmm
Přeji hezký zbytek dne!
1x zolik
haji
No super. Místo teplého pozdního oběda jsem si musela jít namazat čerstvý chléb s máslem, sýrem a kouskem suchého salámu. Spadl mi přímo do ledvinek. Od sousedky jsem dostala pár plátků bílkového chlebíčku, fajn sladká tečka.
Jdu se natáhnout k telce, terén mi dnes dal zabrat, přestože nebylo klouzavě.
Mějte hezký večer, přátelé!
tiamostef
Čo mi to tu píše, samozrejme sa zopsulo počasie....večer boli špageti s bylinkovym pestom a zomletymi semiačkami(tekvica a slnečnica)
A k tomu šalát....
Len na okraj aj ja spm to len včera večer zaznamenala že talianska kuchyna bola uznaná ako patrimonio teritorialne unesco...myslim ze uz v r. 2010 bola "dieta mediteranea" uznaná aj s inymi statmi(myslim grecko,cyprus..atd.) v unesko, teraz po nejakom bádaní - kto ho vie akom keď poriadne nevieme čo bolo pred 150r ... Iba zápisky a
his -story tých čo vyhrali boj o moc....
sa zistilo že talianska kuchyna - kampánia je zaklad mediteránskej diety....

tiamostef
@afataga (17.12.2025 19:32)

Ha, dnes je to cely deň o tom , - vtipnejší vyhráva....a ešte mi tu nejaky škriatok zmenil aj "mediteranskej diery" ....ale som si prečitala a opravila....
v poslednej vete v komente..- kampánia je základ mediteránskej diety....
kukulienka71
@haji (17.12.2025 16:11)

Ďakujem. Predstavujem si, ako ste fungovali, chce to energiu a čas vysvetľovať. Moja mama vždy hovorila, že kým to vysvetlí, zatiaľ to aj spraví, tým to haslo. Všetko stíhala, veľa sme ako dievčatá nepomáhali, len by sme zavadzali, na to treba nervy, niekoho usmerňovať. Ja si to celkom užívam, keď majú dcéry snahu sa niečo priučiť, sú to vzácne a neopakovateľné chvíle a sama sa ešte stále učím, aj so sebou musím mať trpezlivosť predsa. Malý priestor nie je výhra, no načo velká kuchyňa, ak nie je využitá, ze?
zolik
@kukulienka71 (17.12.2025 21:59)
Ďakujem Ti. Minimálne tri, maximálne päť :-)
Motivuje ma, že týmto robím radosť iným (ktorí z vianočného pečenia majú stres) a mňa to ešte aj baví (ale len keď sa všetko darí). Inak špajza by v tomto období mohla byť nafukovacia a domáci trpaslíci by mohli na tajňáša cez noc upratovať, namiesto toho aby mi skovávali veci.
mijaita
Velmi časná snídaně, Lidl údajně snesl od rána cenově únosná vajíčka. Docela by se mi hodila kdyz uz mam jenom jedno!? Pozlacená odmítám kupovat.
Topinka s pastikou a ořechama zasytila dost, muzu vyrazit :-)
@tiamostef papriky s mozzarellou na salátových srdíčkách, šťavnatá delikatesa!
Barevně nevlídné, presto i tak bezva den!

kucharka
@haji (17.12.2025 09:25)
Ďakujem aj tebe, aj @kukulienka71 , za vložený recept. Vyzerá to super.
Cez sviatky hádam upečieme, keď už sa nám bude z toho sladkého hlava točiť.
So sestrou vždy vymyslíme nejaké pečenie. Najskôr vypijeme kávu, pohľadáme recept. Potom ideme na nákup a zastavíme sa v kaviarni. Potom doma v kuchyni, pokiaľ cesto kysne, zase niečo popíjame …. A potom večer, keď po toľkých kávach nemôžeme spať, jeme upečené. Každé Vianoce :-))
afataga
@tiamostef (17.12.2025 19:58)

A co ak je v Kampanii nejaky tajny vchod do stredu zeme a ty si to omylom vyzradila? :-)))

Inak k tej diete, suhlasim, ze ryby, zelenina, olivac atd., ale co tie cestoviny? Ja keby som ich jedla kazdy den, za chvilu sa nezmestim do dveri.
kukulienka71
@kucharka (18.12.2025 08:23)

Včera som stretla známeho, dali sme sa do reči a ospravedlňovala som sa, ak cíti môj cibuľový dych. Vravel, že necíti ale že mu zo ani nevadí, lebo on je teraz cibuľu každé ráno na striedačku s maslovo-medovo-cesnakovým rohlíkom. A cesnakom nešetrí. Vraj odkedy to ochutnal, inak to ani neje. Zhodli sme sa na prevencii proti vírusom, keď už zase zúri silná chrípka okolo nás. Oplátky s medom a cesnakom mi nechutia, ale sladkastá brioška ako sendvič môže byť celkom dobrá.
haji
@tiamostef (17.12.2025 19:58)
Děkuji za komenty, fotečky a pobavení, fakt jsi mě rozesmála. Pičasie a mediteránské diery nemajú chybu!! Kouzlo nechtěného a skřítek filuta!
V poslední době se internet hezmží různými články, rozbory a tézemi, průzkumy a výstupy. Tuším se nám AI a ambiciózní jedinci, živící se rádoby psaním, starají o zabití našeho času, pozornosti a zdravého selského rozumu. A je jedno, zda se jedná o jídlo, nebo vesmír, či nesmrtelnost chrousta. Odborník žasne, laik se diví. A to se cíleně nevěnuji politickým tématům, tam je to úplně vykloubené. Zvláštní doba. Vše je o výběru. No dobře.
Zpět ke kouzlu nechtěného, ráda se zasměju a překlepy jsou vděčné a trefné, děkuji! Vtipnější vyhrává je fajn téma - osvěžení, nadlehčení, pobavení. Humor nám nechybí, to je moc dobře! @afataga s tou dierou v Kampanii to ještě povýšila, portál tam je... pochopili jsme!!
haji
Včera jsem se úplně odrovnala, dnes se musím dát dohromady, bo zítra jedeme do Rakouska na nákupy. Ještěže jsem si nechala jeden den na odpočinek. Doslova dnes mám pyžamkový den. A jsem ráda, že jsem ráda.
Oběd mám k dispozici, jen si ho ohřát. Výjimečně jsem snídala, dokonce velmi brzy ráno, chlebík s máslem, sýrem a kouskem suchého salámu. Kafe až teď.
Máme oblačno, kolem 3°C, nefouká. V noci nejspíš pršelo. Naštěstí bez ledovky, alespoň kam jsem dohlédla z okna. Byl v noci 1°C. Zatím.
Přeji všem úspěšný den!
haji
@afataga (18.12.2025 10:18)
Ty jsi pojedla vtipnou kaši, žejo?! haha
Děkuji za koment. Ono je to s těstovinami nejspíš různé. Pokud si dobře vzpomínám, v minulosti existovala nějaká těstovinová dieta podle jedné velmi známé italské herečky /Sophia Loren? nebo Claudia Cardinale?/ - jedla jen těstoviny a to v bohaté míře, o dietě u ní nemohla být řeč /množství kalorií/. Ale jí to fungovalo, stravovala se tak celoživotně.
kukulienka71
@haji (18.12.2025 13:10)

Pekne oddychuj, každý deň sa vyšťaviť znamená privodiť si nejakú chorobu. Bude vám zajtra iste veľmi dobre, nákupy v Rakúsku o takomto čase majú svoje čaro. Na chodenie a pozeranie treba veľa energie. Príjemný oddych. Vypijem kávu s tebou a idem zdobiť stromček.
tiamostef
@afataga (18.12.2025 10:18)

Nemyslím že sme "na povrchu"
Aj tam u vás hore je ževraj vchod na povrch zeme .....babia hora/babí hora kolujú legendy....a tie sféry z kameňa, tam asi tiež nebudú nahodne
Čo sa týka napoli/neapol tak tu: aj excursie...
 sempreprontaxpartire.it/nei-cunicoli-della-napoli-sotterranea/...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> sempreprontaxpartire.it/nei-cunicoli-della-napoli-sotterranea/...

" target="_blank">
" border="0" style="border:1px solid gray">

.ked sme boli naposledy sme sa tam nedostali lebo treba dost v predstihu dopredu objednať prehliadky, sú v rôznych podzemných leveloch/vrstvách - zrejme kolko krát sa resetovalo....
v marci sme pozvaní na jednu akciu, ak nám vyjde čas chceme vidieť "stare svety"
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> sempreprontaxpartire.it/nei-cunicoli-della-napoli-sotterranea/...

" target="_blank">
" border="0" style="border:1px solid gray">

Čo sa stravy tyka :
Nejem chleba, iba ak kvaskov 12-24 hodin a nikdy nie čerstvý tak na druhy deň alebo pizza tiež 12h
Jeme ako som pisala 16/8 alebo 17/7, telo ani žaludok nezaťažujem aby stále trávilo...produkovalo.
Ide o pomer jedla (surovin) tiež keď som videla na začiatku že pasta,pasta,pasta....som bola zhrozená...nie je to o zvyku,
A záleži čo ako prvé dáš do ust, receptory v ústnej dutine pripravia organizmus na trávenie...podla toho sa pripravia tráviace štavy-kyseliny-enzymi, neodporúča sa piť pri jedle, aby sa nerozriedili tráviace šťavy
: napr moja porcia cestovin je od cc45 -55gr zvyšok je zelenina v akejkoľvek úprave, trochu syru, málo rýb a veľa grepov,pomarančov aj ku šalátu pokvapkané olejom z čiernej rasce(nigella sativa )
Veľa robím fermentovany peľ ,zobem vitaminy,orechy,semiačka....a celkom sa dá...podľa mňa v pohode...
Dnes varila obed miestna trattoria,
haji
@tiamostef (17.12.2025 18:40)
Hezky popsané, badatelé jsou na tom fajn, bádají a mají u toho klid. Můj tatínek říkával, v podobných případech bádání, hodnocení a výstupů z minulosti, že takovou práci by chtěl mít. Že je vše poplatné době, je čím dál víc patrnější. Nechci to tu pitvat, stačilo.
haji
@zolik (17.12.2025 20:56)
Děkuji za komenty a fotečky. Tvoje čepice i botečky vypadají efektně, velmi pěkné vykrajovátka, tak trochu piplačka, o příchuti nepochybuji. Oběd vypadá také dobře, br. kaši a kuracie fašírky beru s radostí, bezva inspirace.
1x zolik
haji
@kukulienka71 (17.12.2025 21:54)
Bylo to nastaveno trochu zvláštně, ale musely jsme se s babičkou /matčinou matkou/ bránit. Protože matka to vždy vedla, řídila a co bylo špatně, za to jsme mohly my, co bylo správně, bylo její dílo... Podotýkám, že tento model /výměna vedení/ jsme nastavovaly až v mé dospělosti. Jako dítě mě velice k ničemu maminka nepustila. U babičky jsem mohla satelitovat a trošku pomáhat /osévat mouku, cukr apod./. Neboj se, ten model výměny vedení byl variabilní. Já jsem byla ředitel zpravidla až jsem si dělala svůj recept. Babička klidně vést mohla. Jen jsme musely aktualizovat pozice, když se matka naštvala a hrozilo, že nastane nekontrolovatelný výbuch. Víš, práce, spolupráce a život se Lvem je docela pestrý. Díky tomu, že babička byla adaptabilní, jsme to zvládaly. Jakmile bylo hotovo a přišlo na moje recepty, babi mi pomáhala - chystala, myla nádobí apod. Někdy zůstávala a dívala se na mě, jindy odešla a ponechala mě svému osudu. Pak jen přišla pomoct s nádobím, plechy. Ne vždy. Ale každá pomoc mi byla milá. Její komentáře mi zní v uších doteď: "Čamurýno, jak je možné, že dokážeš zašpinit všechno náčení v baráku? Však ty si vzpomeneš, až já nebudu, jak moc jsem ti byla dobrá! Kdo ti potom bude umývat náčení to nevím..!" Takže nehledej v mém popisu velkou rovnováhu, byly to jen pokusy - něžné, aby jsme to s babičkou přežily ve zdraví. Často jsme musely snášet obviňování, že jsme se proti matce spikly... a ona chudera sama samotinká nám musí čelit. Snažily jsme se to obracet ve srandu, odlehčit. O nic jiného vlastně nešlo.
Zajímavé bylo, že když jsme pekly ve čtyřce, tedy i s otcovou maminkou - byla situace úplně jiná. Vše šlapalo jako švýcarské hodinky a prakticky žádné výstupy a negativní emoce neprobíhaly. Druhá babička byla absolutní tmel a tichá síla.
haji
@kukulienka71 (18.12.2025 12:43)
Díky za všechny komenty a fotečky, snídaně i oběd vypadají moc dobře, mně by moc chutnalo, včetně všeho popsaného. Ráda jím, a vždy si představím na patře tu chuť a zpravidla se mnou souzní.
Pokud jde o skřítky, to je kapitola sama pro sebe. Žijí svým životem a moc nespolupracují. Že schovávají věci a vtipkují, to je jasné. Naschvály už jsou moc.
Tvořivé zdobení stromečku přeji, ať se daří a vše je na svém místě!
haji
@mijaita (18.12.2025 07:48)
Jejda, ty jsi měla krásně barevnou a výbornou snídani. Přeji úspěšný lov vajec!! Já lovila minulý týden na Kaufu.
P.S. Hlasitě závidím Little Gem, bo u nás už ho dobře třetí týden nemají v nabídce. Žádný, ani španělský, ani český.
Přeji úspěšný den, včetně parkingu!
haji
@kucharka (18.12.2025 08:36)
Děkuji za komenty a fotečky. Také za odpověď, brioška sladká. Jako z udělání jsem hned za chvíli, co jsem odeslala otázku k tobě, četla článek, jaká je to teď velká móda jíst briošky se slanou náplní /ala plněná bageta/.
Děkuji také za link na Sváteční dvoubarevný závin, jen mám pocit, že tam se mi zamotají packy... krása a o chuti nepochybuji.
Děkuji také za hezký a srdečný opis vánočního pečení s tvojí sestrou - až mi oči zvlhly, jak od srdce jsi to vystihla! Krásný vztah máte!
Přeji pohodové dny, plné bezva zážitků a dobrot!
haji
@kukulienka71 (18.12.2025 12:43)
Zajímavá polévka a s textem o velkém hladu souzním na sto procent. Netřeba otálet, hlad je nejlepší kuchař. Chutné fotečky, i když jsi spěchala, stíháááš!!
haji
@tiamostef (18.12.2025 13:27)
Děkuji za komenty, fotečku a sdílení odkazů /leč ty neotevřu, nadává mi to anglicky/., Nevadí.
Tvé informace o stravě jsou pro mě zajímavé a svým způsobem nad míru mého chápání, tradic a tak. Na co si opravdu dávám pozor, snažím se během jídla a těsně po jídle moc nepít, pokud možno vůbec. O rybníce v žaludku během jídla a rozředění žaludečních šťáv vím, není to člověku ku prospěchu. S čerstvou zeleninou mám docela rezervy, zvláště přes zimu, kdy chuť řetězcové zeleniny, konzistence a také nabídka nejsou ideální. Stravuji se tak trochu živelně, vím, že to není úplně správné. Když už to vypadá dobře, většinou se mi moje snaha rozsype. Jsem jenom člověk a dělám chyby. To je jisté.
Cením si informace od tebe a udělat si ucelený náhled bych měla. Pořád je na čem pracovat.
Fotečka od vás mě potěšila.
Ať se všechno daří a posouváte se cílovou rovinkou k cílové pásce!
haji
Jdu si ohřát jídlo, vymést pavučiny z pomalého hrnce /chystám se dělat ghee v pomaláči/ a také si na zítra musím napsat seznam nákupu a věci s sebou. ufky
Mějte všichni úspěšný den!
afataga
@tiamostef (18.12.2025 13:27)

Na tu marcovu akciu chcem ist aj ja :-), kde to je, najdem si na googli. Tie linky sa nedaju otvorit a ani fotky nepobralo, skoda. Myslim, ze keby sme sa stretli, mali by sme debatu na pol dna. Ono takych povesti by si nasla pocelom svete habadej. Preco asi, ze ?
Ja som sa zamyslela nad tou stravou a nevediac o tom vlastne tiez jem v podobnych intervaloch. Ono je to aj o tom, ako sa clovek citi, niekto je spokojny, ked ma 50kg a niekto ked ma 100. V kazdom pripade dakujem za tvoj nazor a rady.
mijaita
@haji (18.12.2025 14:57)

Moc hezky clanek o brioskach, ktere se prodavaly dole na Vaclavskem nam. Mnohokrat jsem si ji koupila. Meli nekolik druhu naplne. Moc mi chutnaly se slehanym maslem a sunkou, nebo na tom masle natvrdo vajicko, uherak. Od te doby po nich dychtim. Pecou se, recepty ruzne. Nemam rada ty nasladle buchty na hambace, tohle mi ale moc chutnalo! Treba si je i upec, kdyz pect umis!? :-)
 www.vitalia.cz/clanky/rozplyva-se-na-jazyku-tradicni-b...
tiamostef
@afataga (18.12.2025 16:15)
Skus tu či ti otvorí:
 www.napolisotterranea.org

Ak neotvori daj do googlu alebo ineho vyhladávača:. sotterraneo napoli potom najde a ked dáš obrázky tak to uvidíš
Na večeru šalát, pak choi - na tanieri sú syrové tyčinky - pravé slovenské, moja mama je totižto taky pripad, ze v baliku mi poslala okrem nich aj škvarkovníky a škvarky...tie sú v mrazničke nateraz.
A dostala som domáce vajíčka tak carbonara

haji
@stefanm (18.12.2025 19:39)
Schoval jsi "picahácky" a vytáhl z šuplíku vteřinové lepidlo?
1x zolik
tiamostef
@haji (18.12.2025 15:12)

To je asi u nás všetkych tak s tou pevnou vôľou, no ked uz máš určité vystražné signalky ze sa dačo deje je dobre zareagovat a radšej posluchnut svoje telo....ani ja som to pred pár XX rokmi neriešila a mohla som jest piate cez deviate ale v 2010 začali signaly, a v 2011 prvý poriadny drastický detox a očista...
Ak niečo ku tejto teme napíšem je to na zaklade vlastnej skúsenosti a samoštúdiu...nie nadarmo sme dostali vo výbave od stvoriteľa aj mozog - tak nech maká aj v náš prospech....a jednoducho verim že ľudské telo je najdokonalejši stroj ak má k svojmu fungovaniu v danej chvili dobré podmienky
haji
@mijaita (18.12.2025 20:08)
Děkuji za informace i link na článek, brioška je zajímavá dobrota. Chápu, že u vás frčí leccos. Netuším, jestli upeču, to se ukáže. Přesto i za tu myšlenku děkuji.
Hezký večer!
kukulienka71
@stefanm (18.12.2025 19:39)

To by ma vystrelo. Máme na ozdobách šnúrky. Nič sa nezauzlí. Už keď "odstrojujem" v januári, aj 12m kábel s elektrickými sviečkami dôkladne skrútim, tak ako ho odvíjam z vetvičiek. Užili sme si dosť, ked sme v minulom storočí tie káble odkladali ledabolo. Potom človeka aj prejde chuť zdobiť:-)) Háčiky by som asi napichala do florexu alebo niecoho podobneho. Asi máš rád hlavolamy.
haji
@tiamostef (18.12.2025 20:19)
On nejspíš bude Lev a Lev. Rozdíl, mimo jiné, dělá i ascedent. Nechtěla jsem se nikoho dotknout. Např. babička od otce byla Beran a nebyla vůbec typický berča.
Jsem ráda, že to s nádobím máme podobně, já si pravidelně nadávám, ale je to silnější než já.
haji
@tiamostef (18.12.2025 20:28)
Děkuji za moudrý koment, vážím si tvého sdílení a zkušeností. Máš pravdu, že pokud je vše v relativním pořádku, nemusí se tím člověk trápit. Pokud se dějí výkyvy, pak je na místě změna.
haji
@tiamostef (18.12.2025 20:13)
Děkuji za koment a odkaz - tento už jde otevřít, hurá! Zajímavé celé.
Carbonara i salát bych si s radostí dala, tyčinky sýrové od maminky jsou jistě výborné. Škvarky a škvarkovníky z mrazáku neutečou. Máš pevnou vůli, já škvarkům neodolám... když už, tak je nedělám, nekoupím. Pokud jsou doma, nejsou v bezpečí.
Hezký večer!
atina1947
@mijaita (18.12.2025 20:08)

Kupovala jsem je na hlavnim nadrazi, jedna se sunkou stala kolem 28,- , to bylo pochutnani, potom tam prodej zrusili. Pokousela jsem se upect, ale nebylo to ono ale jist se to dalo.
mijaita
Pouhé snídání :-(
Jak píše kolega @stefanm zasahla vyšší moc a zatrhla mi veskery bezny, pohybový život. Ano, kdyz clovek plánuje (velký, zážitkový výlet s několika kamarády) Buh se smeje :-(
Tentokrát se musel smát hlasite a dal mi to patricne najevo. Presto mu radost neudelam a setrvám v modu "keep smiling" ! :-)

Nastrouhané rajče umíchané v soleném másle, vychucené bazalkovým pestem, jasně na topince! :-)

haji
@afataga (19.12.2025 09:44)
Vůbec nevadí, když to vezmeme i přes taková a podobná témata. Ale jak dámy uznají za vhodné.
Díky za koment a odkaz, zajímavé a tajemné krásy Matky Země.
haji
@stefanm (19.12.2025 13:24)
Strapačky a chrumkavé slaninové chipsy bych si s radostí dala. Taková "vyšší moc" by nebyla špatná. Pivko na to, co víc si přát?
haji
@mijaita (19.12.2025 13:37)
Děkuji za koment a foto, takovou snídani bych si dala líbit, zajímavá kombinace chutí, kafíčko hmmm
Mno, tu máme zvláštní synchronicitu "vyšších mocí". Ale tvoje je ze sféry, o kterou většina lidí nestojí. Přeji brzkou změnu k lepšímu, uzdravení! Drž se!
haji
Už jsme doma. Do Rakous i zpět jsme jeli celkem v pohodě, v Mistelbachu proběhly pohodové nákupy, žádné návaly lidí, fajn den. Mám nové zimní boty, nějakou potřebnou drogerii, bambusové ponožky, nějaké potraviny, rum, a nejvíc se těším z octu Hesperiden. Zvládli jsme to dokonce bez dopravní zácpy v Břeclavi, hurá. Fajn den.
V restauraci po cestě domů oběd: čočková polévka /výborná a horká/, smažené rybí filé a mokrý br. salát /mírně přesolený/.
Počasí nás má rádo, nemrzne, 4°C, oblačno a mlhavo, inverze, tma a spavo.
Jdu se natáhnout k telce s výborným rakouským malinečkým jogurtem s meruňkovým džemem.
Přeji všem krásný páťulínek!
mijaita
@haji (19.12.2025 15:57)

Teeeda, to je krasne cteni! Všechno pozitivní, radost z nakupu, Vánoce už dorazily! :-) ?
Tak jsem se mela mít zitra... njn, tak super, ze tobe to vyslo. Poteseni je i na me strane!
kucharka
@kukulienka71 (18.12.2025 12:39)
S cibuľou a cesnakom je to ťažko, hlavne ak sme spoločenké typy. Zázvor má také isté vlastnosti ale bez "éteru" …
Mám kamarátku, čo sa chcela tiež veľmi zdravo stravovať a jedla cesnak každý deň. Až ju ľudia v blízkom okolí poprosili aby s tým prestala. :-))). Teraz, po rokoch, sa na tom smejeme.
kucharka
@haji (18.12.2025 14:57)
Tu, u nás, je to celkom normálka dať si sendvič s brioškou. Mne to chutí iba s niektorými vecami, napr.: kalamáre, krevety, trhané mäso, šunka … Ale manžel a deti si to dávajú aj so syrom, sušenou šunkou … s hocičím. Je to vo zvyku.
kucharka
Dnes už máme začiatok prázdnin, tak bol obed s nádychom oslavy :-)
Pečené kura (bio), na cukete, plnené citrónom a pomarančom a bobk.listom. Kura som poriadne vymazala maslom zmiešaným s estragónom, hrubozrnnou soľou, posypala jemne červ.paprikou a pred koncom potrela trošičku medom. Poliala citrónovou a pomarančovou šťavou. Dala pod gril. Podávala s jasmínovou ryžou. Šalát bol rejčinový s cibuľou.
Tma jak v pytli, chladno a vlhko. Ufff…. Nič moc.

mijaita
@kucharka (19.12.2025 17:55)

Kolik chuti, koreni, bylinek, zpusobu, tolik lidi, zvyklosti, ani by jednu takové kombinace nenapadly. A pri tom, jak mohou jidlo obohatit! Krasne kuratko bylo :-)
haji
@kucharka (19.12.2025 17:56)
Děkuji za komenty , fotečky a přání, jsi milá. Divoký losos s pučenými zemiakmi, kale a kapustičkami, portobellom s nivou by chutnal i mně. A pečené kuře na cuketě, pomerančích, citronu a vymazlené medem, máslem, kořením vypadá na fotu famózně, málem jsem si utopila klávesnici. S jasmínovou rýží a rajským salátem s cibulí hmmm Výborný oběd jste měli.
Je fajn, že už děti mají prázdniny, i u nás se všechny radují. Určitě by jim dobře padl sníh, ale bílé Vánoce nás nejspíš nečekají.
Ano, v Rakousku se mi nákupy líbí, máme to do Mistelbachu blízko. Oddychuju, jsem ráda, že jsem to dala bez ztráty kytičky.
Fajn pohodový víkend přeji, vše finišuje na Vánoce, tak ať vše vyjde podle přání!
haji
@kucharka (19.12.2025 17:48)
Ano, sto lidí, sto chutí. Někdy vyzkouším i tuto kombinaci. Jsem sice konzerva, ale otestuju, jakmile to půjde. Dívala jsem se i na recepty, většinou jsou opravdu sladké briošky, s rozinkami apod. Tak to asi nebudu kombinovat. Bude to chtít obyčejnější těsto. Si myslím.¨ Díky za koment, přiblížení, jsi milá!
janger
@haji (13.12.2025 15:10), no tu sa vari, pecie naplno, debatuje o vselicom moznom, taka rodinna pohoda :-).
Aj ja som sa uz prinutila nieco upiect, ale vsetko len v malych davkach. Ale este budem pokracovat.
Medovnicky v roznych podobach, bielkovu polevu na ozdobovanie som trochu odflakala, ani to velmi nevladzem miesat s mojimi bolavymi rukami, au, au. A ani neviem s tym potom zdobit - robit pekne vzory. Obdivujem zeny, ktore vedia krasne zdobit! Ja len tak jednoducho....Robim vzdy pre kazdeho aj medovnikovu "menovku", ktoru davam potom na tanier na Stedry vecer.

Deticky mali dnes posledny den skolu. Kopu vianocnych aktivit v skolach. A aj oslava -program v kostoloch maju vzdy (teda krestanske skoly). Tak uplne tym zili tento posledny tyzden.

Medovnicky som piekla tento rok (uz aj v minulosti parkrat) podla tohto receptu, su velmi dobre:
 varecha.pravda.sk/recepty/medovnicky/9205-recept.html...

Fotku pridam potom, ked ich ulozim na tacku.

Linecke kolaciky, zaklad bol podla mojho receptu, len tentokrat bolo jedno cesto s pridanim pistacioveho pudingu. Myslela som, ze budu zelenkave, ale nie su. Su to take bledulky :-). Zliepala som pistaciovou pastou, do ktorej som este posekala pistacie. Cast s dzemom.
Druha cast bola s cokoladovym pudingom.
A tretia cast bolo cesto s orechami a z tych som upiekla kosicky, ktore este musim naplnit orechovou plnkou.
 varecha.pravda.sk/recepty/krehke-kolaciky-fotorecept/1192...

Pozdravujem, mila @haji . Tiez posielam cmuk :-).

Skimia sa iste vydari. A je to vdacna rastlina. Kazdu sezonu pekna.

janger
@kukulienka71 (14.12.2025 11:47), ja este stale nemam miesto v mraznicke (nieco som minula, ale zase nieco pridala).
Ale to je na vine moj muz ;-)). Mame teraz malu mraznicku, len 3,5 suflika. Hovoril, ze naco nam bude znovu taka velka? Pozna ma, ako rada "skladujem" ;-).
2x haji a zolik
janger
@haji (15.12.2025 20:56), ja som raz mala v kaki velku kostku, taku podlhovastu. To bol jediny raz, hoci kaki casto kupujeme.
Kostku som opatrovala, ale nakoniec som nic s nou nespravila :-(.
2x haji a zolik
janger
@zolik (17.12.2025 20:12), v stredu som tiez robila kuracie fasirky a zemiakovu kasu (zmiesane normalne a sladke zemiaky). A este bol k tomu duseny karfiol.
tiamostef
@afataga (19.12.2025 09:44)

To som len nadviazala k tym dieram mediteránskym, bez pochyb že je to pod nami vsade tak....stačí kopať..veď ked resetovali tak nakomplet .
janger
@mijaita (19.12.2025 23:22), ano take mensie kusky....a tie najmensie su jezkovia (jezkov momentalne zboznuje jeden z mojich vnucikov), tak preto :-).
Drz sa! Pa-pa.
haji
@janger (19.12.2025 22:46)
Děkuji za všechny milé komenty a foto cukroví, které jsi pekla. Hezky sis vyhrála. Jak s tvary, tak s chutěmi, jsi velmi pečlivá! Klobouček! Nejvíc se mi líbí ježečci, ti jsou kouzelní. Vnouček se potěší! Vidět, že u pečení přemýšlíš a aplikuješ nové věci, příchutě. Velmi tvořivě. Klobouček!
Ano, jsem spokojená, zvládám jak nejlíp umím. Pečení do toho letos nespadá.
Na dálku letí pusky a objímám! Krásný vánoční čas přeji a pohodu celé rodině! Ať se daří, ať vše chutná!
haji
@tiamostef (19.12.2025 23:53)
Děkuji za komenty a foto, také za link. Jednoduché cukrovíčko, které se mi líbí, jak vzhledem, chutí, tak nepracností. Nerada vyvaluji, vykrajování už je ok, ale to bez vyválení nejde... haha
Písni, jak okoštujete, ať vím, jestli chutnalo.
Hezký den přeji, ať se daří!
haji
Musím do terénu. Venku 4°C, oblačno. V noci smolilo, nedá se tomu říct, že pršelo.
Vytáhnu máslo z lednice, pomalý hrnec už straší v kuchyni. Jak se vrátím, dám máslo do hrnce. Sklenice mám nachystané. Uvidíme, schválně nepíšu detailní plán, pobavit boha zrovna moc nechci.
Přeji všem fajn sobotní den! Ať se daří, jak má.
kukulienka71
@tiamostef (19.12.2025 23:51)

Ukážkové, takto majú vyzerať! Ja som ich moc rozťapkala do šírky a tak sa zle naberajú kúsky, čo časom zvlhli od lekváru, lámu sa v strede.
2x haji a zolik
kukulienka71
@mijaita (20.12.2025 10:14)

Tvoje fotky sú pre mna tak trochu umeleckým zážitkom, ale fakt. Kompozične, farebne, námetom... dnes dcérka poziadala o sendvič z panvice, rozšlahané vajce, na to sunka, do toho dva krajíčky chleba a keď z jednej strany stuhne, prevráti sa a potom zloží. Z toastového chleba je to lepšie, no minul sa nám.
mijaita
@kukulienka71 (20.12.2025 11:28)

Toustak koupuju vzacne, krasny krajicek mi prijde chutnejsi a hlavne hutnejsi! Ono cela ta snidane je hutna a velice chutná!
Fotky me tesi, ale vzdycky je to jen otazka chvilky a jak ten chleba natocim! Ale nadobi rada kombinuju, to jooo!
kukulienka71
Dnes som varila brokolicovú trocha inak ako zvyčajne, keď ju uvarím s kúskom cibule, rozmixujem, prilejem smotanu, dochutím a povarím este krátko. Teraz som brokolicu uvarila, nadrobno pokrájanú cibuľku poriadne opiekla, posypala múkou, opražila a pocas miešania zaliala mliekom. Túto zápražku som potom rozmixovala s brokolicou, priliala trocha 30%smotany, a ako znova pomaly zovrela, dochutila este soľou, citr.šťavou a maslom. Robily som ju vlastne, aby som minula cmarovú žemličku z Billy, co uz dosť oschla. Dcérka ju rada jedávala, no teraz ostala bez povsimnutia. Sama osebe je maslovej chuti, pokrajanú nadrobno dom ju opiekla v airfryeri. To bola vôňa. Potom som ju už len zmiešala s pretlačeným strúčikom cesnaku. Chutilo každému

kukulienka71
Zemiaky aj vajcia mám uvarerené, manžel pokrájal klobásku. Bude, co už dlho nebolo. A bude to veľmi neskorý obed či veľmi skorá večera. Medzitým pianko domace práce samozrejme. Vonku je sivo, mokro, nevľúdne. Ale ked má človek robotu, tak to ani neruší. Píšem zoznamy, mám už zoznam potravín a iných potrieb, zoznam jedál, čo budú v ďalsom týždni a zoznam povinností pred dovolenkou. Priebežne dopĺňam.

tiamostef
@haji (20.12.2025 08:47)

Viacmenej som to robila na rychli včera, a na skúšku ako pečie rúra...no je krehke ako už písala @kukulienka71
Chutovo ok,dala som menej cukru do cesta, len žltko lebo som robila s polovičnej dávky ..budem ale opakovať lebo musim testovať rúru, v recepte bolo napísana piect na 180° cca 35min, ja kebyže nesledujem tak mi zhoria a tak ani neviem kolko minútvsa puekli lebo som znižila teplotu, a improvizovala......

Na obed som varila toskánsky kel

mijaita
@kukulienka71 (20.12.2025 14:21)
Jedna brokolice a kolik variant? S prekvapenim ctu ted tu tvoji, absolutne se vymyka znamym variantam :-)
Kamoska zas dela bez cibule, zahustenou vlockama a prida vejce, ja delam uuuplne jinak, bez cibule, jen vyvar bud masovy, nebo stavu masovou, brokol, uvarene lehce rozslapu stouchadlem bramb, pridam do horkeho kousky jidasoveho ucha, thajskou rybi om (sladoucky je to krem) a hustou smetanu sladkou. Varim tak i cuketovou :-)
haji
@mijaita (20.12.2025 10:14)
Děkuji za fotečku, info a link, máš zajímavé možnosti nákupu. Jsem ráda, že vejce vyšla, dnes klobásy určo vyšly také. To oranžové je meloun nebo kaki?
Hezký večer přeji!
haji
@kukulienka71 (20.12.2025 11:31)
Sendvič z pánvice i ovesná kaše s mákem vypadají moc dobře. A pravdu díš, fotečky od @mijaita jsou kouzelné, profík se může jít zahrabat! Je šikovná dáma!
tomeska
@kukulienka71 (20.12.2025 16:25) No vidíš, ani to nebolelo. a máš d'alší i ked' malý "bič" na zimné nemoci.
A ak sa neurazíš, tak ešte jeden "bič" na bolavé hrdlo. Ohrejem si na hodne teplo mlieko, pridám trochu medu a trochu masla, popíjam po troche. ( keby bola husacia alebo kačacia mast', tak to je ešte vačšia výhra). To sú také babské rady ,čo si pamatám z detstva. Dnes ideš do lekárne ,vyvalíš hromadu peňazí ..... no škoda reči.
Tak nech ti to prospieva ku spokojnosti. No a budú sviatky, tak nech sú pokojné a vydarené.

haji
@kukulienka71 (20.12.2025 14:21)
Děkuji za komet a fotečku tvojí brokolicové polévky s krutonky. Pěkný postup, plný chutí, věřím, že byla/je výborná. Přiznám se, že brokolicovou dělám jednoduše, uvařím, roztyčákuju a buď smetana nebo mléko /kapesně/ a krutonky, nebo ne. Variací s brokolicí je velké množství a podobně se dá hrát s pórkovou polévkou. Tvoje by mi také chutnala, zvláště se spešl krutonky, jaké jsi udělala. Moc dobrá inspirace, děkuji!
haji
@kukulienka71 (20.12.2025 14:28)
Děkuji za fotečku krásné domácí klobásy, plné chutí, zapékala jsi velkou dobrotu, zapečené brambory miluju. Tyjo, seznamů máš kopec, také rozvrh hodin a nejspíš i jízdní řád. Ba, tak je to správně, organizace musí být! Jsi šikovná a metodická dáma! Tak ať to šlape podle představ!
haji
@tiamostef (20.12.2025 15:53)
Děkuji zak komenty a fotečky, také za info k receptu Vánoční pečivo, už mám uloženou poznámku v poznámce při receptu. Jeden nikdy neví, kdy to bude potřebovat. Máš pravdu, každá trouba peče jinak a každá spirála peče jinak. Maminka ve sporáku několikrát měnila spirálu, vždy to pak chvíli trvalo, než jsme se s cukrovím, koláči naladily. Já měla první troubu s odhalenou spirálou a teď mám se zakrytou - peče jinak, méně a chvíli mi trvá, než naladím hlavu, která se snaží jet postaru. Pak číhám u trouby jako čihák.
Výstavní toskánský kel, hezky uchovaná jadrná zeleň. A linguine s kapary a olivami se mi také líbí, mně by chutnalo.
Hezký večer přeji!
haji
@kukulienka71 (20.12.2025 16:45)
Děkuji za koment a foto, hezky se chladí tvoje zapékané brambory, cuketa nahoře vypadá zdobně. V létě dávám dovnitř nastrouhanou mladou cuketu i s kabátkem. Jsou sice mokřejší, ale mají letní chuť.
Dobrou chuť, nejspíš už je po ní. S cviklou bych si dala říct. Ale až zítra, ju?! Já před chvílí také teprve obědvala/večeřela už. haha Poslední díl rajské s maskem a těstovinou.
Hezký večer!
haji
V mezičase komentů jsem pojedla a hlavně dokončila ghee v pomalém hrnci. Jsem zvědavá, kdo umyje nádobí v kuchyni, nejen mastné, ale i rajskou jsem kapku přiškvrkla v kastrůlku. To jsou lidi...
Zítra vymyslím něco k obědu. A udělat druhý díl ghee v pomalém hrnci. Postup ještě musím domyslet. Bo podle receptu z netu jsem měla mít po 4 hodinách High programu tekutinu bez sbírání vyčištěnou /sednutý šum na dně/. Nebylo tomu tak, v závěru jsem si hrála na rybáře a na rybičky.
Hezký sobotní večer přeji všem!
haji
@afataga (20.12.2025 18:14)
Vypadají moc dobře, vesele tvoje těstoviny. Bůhví, jestli si zachovají barvu po uvaření? Ale i kdyby ne, jistě budou dobré. Pěkný dárek.
Hezký večer i k vám a pohlazeníčko psí dámě!
mijaita
@haji (20.12.2025 17:19)

Kupuju mandarinky, pomerance, limetky a citrony, naplatkuju, velke platky prepulim a davam zamrazit a pouzivam do piti do vody, mineralky nebo do caje!
Ano, moznosti jsou, ale ceny trochu jine nez bezne. Kdyz nevim, vzdycky tam najdu hezky darek. Sobe kupuju nesladký, hustý sirup z granatovych jablek a nekdy merquezky jehnecí.
Dlouhý máv tmou na východ! :-)
haji
@mijaita (20.12.2025 18:47)
Ahaha, to je dobrý nápad, tuším že i Stefan si tak ochucuje pití ledovým ovocem, tedy vodu, ne pivo haha
Chápu, že tam ceny budou zajímavé. U nás mi stačí soukromé řeznictví, abych se orosila, a nemají sirup z granátových jablek... haha papá
haji
@janger (20.12.2025 18:58)
Nejlepší je lejstro/seznam/poznámky nechat doma, případně si nevzít brýle... haha
Hezký večer, ráda tě vidím naživo!
janger
My sme mali pekny den. Pozvali sme deti s rodinkami na "high tea" vo vianocnej atmosfere vo velkom zahradnictve. Vo forme bufetu to bolo.
Boli sme tam aj minuly rok a kedze sa nam pacilo, tak aj tento rok. Vsetko chutne upravene, pripravene. Polievky boli dva druhy, horcicova (trosku pikantnejsia) a paradajkova (ja som si dala tu). A kopu vselijakych dobrot, na slany sposob, na sladky sposob, cokoladova fontana....Aj mali si chodili stale nakladat :-).
Zahradnictvo velmi velke, cele vo vianocnej sfere (ja to mam strasne rada).
To nie je ani mozne, ako sme ako ludia velmi rozmaznani, lebo clovek vlastne ani nevie, co by kupil.....Take mnozstvo vsetkeho.... Ozdoby vianocne na rozne temy, vo vsetkych farbach....
Pridam par fotiek.

janger
@haji (20.12.2025 18:59), bryle mam stale na nose, tak zabudnutie mi nehrozi ;-).
Ak zoznam zabudnem, tak to uz je potom horsie, haha...
@haji nka, a dakujem za pozdrav a prianie vo vyssom komentiku 😘
tiamostef
@afataga (20.12.2025 18:14)

Podľa mňa niečo krémové, oni sú ako čerstvé takže potrebujú absorbovat - resp obalit sa v omáčke..alebo oleji
.buď cuketovy krém, či 4formaggi
Alebo na štýl šalátu s dusenou zeleninou alebo cherry paradajkamy a kapery preliate trochu oliv olejom...také sú aj na obale..možností je milión
tiamostef
@kukulienka71 (20.12.2025 11:22)

Aj mne sa zopár v strede prelomilo, chce to lyžičkou urobit nie až tak hlboky "jarček" na lekvár...inak chutovo super aj bez čoko...tie budúce určite urobím s čoko
janger
@mijaita (20.12.2025 20:05), @dievcata , ja mam ale este aj "trvaly" zoznam, ked ideme na dovolenku. Mam tam napisane, co treba zobrat, co treba vopred vybavit. A potom si to uz len bod po bode vzdy odfajknem.

@mijaita , aj na teba som si dnes spomenula. Castejsie si tu uz spomenula purpuru. A predstav si, ze ja som doteraz ani nevedela, co purpura vlastne je. Myslela som, ze nejaka rastlina s cervenymi bobulkami. Purpuru som poznala len z krasnej Gottovej pesnicky - Purpura.
Tak vlastne ty si ma priviedla na to, aby som vyhladala, co to vlastne je :-).

Dnes v zahradnictve som si pokupila namiesane vone vo vrecuskach, rozne druhy. A v tej suvislosti som si zmyslela aj na tu "tvoju" purpuru :-).
mijaita
@janger (20.12.2025 20:21)

A vyrobís si ji? Je hezke, kdyz v teple neco jen lehce, prijemne voni a ta vune evokuje Vanoce, zvlast jeste, kdyz mas vonave, smrkove, borovicove vetvicky! A potesilo, ze si na me nekdo vzpomenul i v dobrem! :-)
mijaita
@tiamostef (20.12.2025 20:41)

Pred hodne pár rokama jsem vyzkousela fenykl a miluju ho! Podusim, opeču na másle, vyborny je s houbama a syrový v salátu. Mam v planu takový salát na Silvestra do meníčka. Ted prodavají krasne, velke a dokonce i v Lidlu :-)
haji
@janger (20.12.2025 19:36)
Děkuji za milé komenty, povídání o krásném dni a fotečky. Tomu rozumím, že nejvíc se to líbilo dětem, jim se pohádkové a světélkující prostředí líbí. K tomu něco dobrého na zub, co víc si přát?
haji
@mamka4 (20.12.2025 20:20)
Děkuji za vtipný koment, to se mi ještě nepodařilo. Co není, může být.
1x zolik
kukulienka71
@janger (20.12.2025 19:28)

To je rozprávkové! Super, že ste tam boli. Vždy som rada pozerala ministúrnd krajinky, vláčiky...kamarát z detstva v činžiaku mal otca, ktorý to mal ako hobby, mali takú krajinku zimnú s tunelmi a fungujúcou dráhou cez pol izby, fascinovalo nás to. Mohli si to dovoliť, mali stvorizbový byt:-)
haji
@tiamostef (20.12.2025 20:43)
To jsou výborné zprávy, že už jsi u záclon, blahopřeji! Určitě přichází pomalá úleva a užíváš si to. Blahopřeji!
Fenykl mě neoslovil, ale vůbec neoslovil. S brokolicí jsem to měla podobně a naučila jsem se ji jíst. Fenykl odolává. Nebo já odolávám fenyklu?! Casarecce 4formaggi beru s radostí.
Hezký večer!
janger
@mijaita (20.12.2025 20:44), vyrabat uz teraz nebudem, kedze som si kupila uz tie hotove "vone". Ale mozno na buduci rok. Len musis potom napisat presny recept :-).
janger
@kukulienka71 (20.12.2025 21:13), tu u nas su velikanske zahradnictva, clovek ma co robit to prejst. Aj na Vianoce to byva velmi pekne.
Vies, tie vsetky domceky, dedinky, klziska, vlaciky, vodopady, vsetko mozne, vsade svetielka...ja neviem, ale clovek sa na chvilu citi byt znovu decko. Mnohym ludom sa to paci! Aj ja na to rada pozeram.
Ano, treba mat doma na to priestor, po Vianociach vsetko spratavat, niekde ulozit....
Niektori ludia to ale uplne zboznuju a maju vo vianocnom obdobi zalozenu celu obyvacku :-).
mijaita
@janger (20.12.2025 21:44)

Zadny presny rc neni, rozmixujes vsechno vonave ! Pomr kuru, citron kuru, jablecne slupky, das skorici, hrebicek, jehlicí, proste co te napadne, das na misku a v teple to voni uz samo!! :-)
janger
@mijaita (20.12.2025 22:07), pozrela som si prave "recept", ktory tu mas. Musi to prekrasne vonat...
1x haji
tiamostef
@mijaita (20.12.2025 20:47)
Aj tu sa robí šalát s čerstvym feniklom, pomarančmi a čiernymi olivami, je to sicilsky recept.mne chutí aj s grepom.kvakam olej z čiernej rasce ,trochu oliv oleja a sol
Predtým som tiež dusila, už ale nie, každú zeleninu vhodim do vriacej vody 2-5 min a potom na minutku osmahnem ,
2x haji a zolik
tiamostef
@kukulienka71 (20.12.2025 21:33)

Už to ako tak vyzerá, boli malé nedorozumenia ale sme nakoniec zladili...to niekedy opíšem...ako vraví @haji že sa boh zasmial...no u nás sa rehotal ak sledoval našu "truman show"...inak muž si už dnes "nainštaloval" svoju pec na pizzu,rano chce robiť cesto ak sa mu zadarí o 6vstať ...
2x haji a zolik
elixir
Vyšli mi hrubšie, než som chcela, robila som zas zo špaldovej múky, chuťovo boli veľmi dobré. Som ich chvíľu osve varila a potom pridala do kuraco-zeleninovo-hubovej polievky. 🙂 Ďakujem vám za tipy. 🙏🏻😊
haji
@tiamostef (21.12.2025 01:06)
Děkuji za srdečný koment. Až tak, pobavit nejvyššího by mohlo být povznášející... mno, ale v ten moment /nenaplněné očekávání/ je to oříšek, spíš kokosák. Tyjo, tvůj manžel je dobrý, operuje v kuchyni, má můj obdiv. S mírným napětím se těším na další zprávy, vývoj.
Krásnou a pohodovou poslední adventní neděli přeji! Užijte si ji v lásce a radosti!
1x zolik
haji
@elixir (21.12.2025 06:11)
Děkuji za komenty, fotečky a dobré zprávy. Hurá, nudle se ti povedly! Pravda, docela podobné na moje hrošíky, ale vzhledně stejné délky. Moje byly různě dlouhé. O chuti nepochybuji. Jak už jsem psala, kamarádka takové hrubé miluje. Člověk má zkusit všechno. Jsi šikulka! A pamatuj, že trénink dělá závodníka.
Krásnou neděli přeji!
haji
Už se mi dělá druhý díl ghee v pomalém hrnci. 5 ks másla /druhá sklenice je menší/. Uvidím, jak to půjde a budu sbírat průběžně pěnu. Včera jsem ji nesbírala a ona, mrška, neklesla podle predikce receptu. Dnes už nebudu tak napnutá a nervní, už to není premiéra.
Požehnanou čtvrtou adventní neděli, přátelé! A dobrou chuť ke všemu co vaříte, pečete, připravujete!
mijaita
@haji (21.12.2025 10:14)

Hlavne ze ti chutna! A nejen tobe. U nas doma byl ve spajzu porad hrnec prepusteneho masla z takoveho co zbylo, pouzivalo se na cokoliv, hlavne na jisku. Takove to se sbira, by na povrchu, takze zadna prace s tim nebyla. A nikomu nevadilo. Kdyz na masle smazim, prepustim v panvi a smazim. Onehda jsem si dovezla ghi z Indie - z ponozek me to teda nevystrelilo!
Tak at se dari a hlavne, at jsi spokojena s tim a pak s rizeckama! Máv :-)
mijaita
@mijaita (21.12.2025 10:53)

p.s. chyby se jiste kazdy opravi a domysli a jiste hodne zalezi na kvalite masla. Jestli u nas prodavaji nejake dobre, tak snad za 100.- President? :-)
2x haji a zolik
mijaita
Tuhle snídaňo svačinu mi včera vymyslela dcera paní @kukulienky :-) Dala jsem mezi dvě žitné, semínkové topinky roztazené vajíčko, na nej tenoučké plátky goudy, plátek šunky a navrch plátecky kvašeného zelí. Sytá bomba nedělní :-)
Obědy budou dva, díte dostane hovezi srdce na houbách, já si nadělím az pozdě odpoledne něco dobrého.
Šťastňujte se ve spolek :-)

janger
@afataga (21.12.2025 11:08), kupit, za chvilu vyhodit, kupit, vyhodit.....tak to teraz chodi. Tak je to s ozdobami, tak je to s oblecenim.... Nabytky su za chvilu "zastarane", kuchyna je uz "nemoderna", atd.
Ano, vsetko je o kseftoch.
Kam to speje?

Vcera som na teba myslela :-).Myslim, ze ty budes vediet recept, ktory myslim, lebo si tam vtedy tusim diskutovala....Mam ho aj ulozeny, ale v tych stovkach receptov, co mam ulozenych, sa neviem vysomarit. Suhajdy, ale bolo v nich pouzite maslo. Sa mi pacili a (mozno) rada by som v malej davke vyskusala. Ak nahodou vies, o ktore sa jedna, pridaj link, prosiiiim :-).
tiamostef
@haji (21.12.2025 10:04)

Heh, chviľami to vyzeralo ako pat a mat, či ľavá ruka nevie čo robí pravá....no kovbojka. Ide o to že sme chceli čo najmenej majstrov v dome, naša energia... teda čo si dokážeme urobit sami tak "ideme na to" jednoducho vyzva...takže nám robili len omietky, stierky a obklad....zvyšok my.bolo to zaujimave hlavne čo sa tyka znižovanych stropov sadrokartonu a štruktúry. Máme stary kamenny dom, steny sú nie uplne 90° uhol , tak sa muselo na veľa vecí brať ohlad.dnes už len malé úpravy a je hotovo
No ale nebudem zaťažovat. Mame to za sebou a tak hurá k svetlým časom, k tomu vám želám okrem adventnej nedele, aj dnešny zimný slnovrat a verim že to bude zvrat k lepšiemu.
v nedeľu 21. decembra 2025 o 16:03 hodine SEČ, nastane zimný slnovrat. Je všeobecne známe, že na našej severnej pologuli bude najdlhšia noc (viac ako 16 hodín tma) a najkratší deň v roku. Smerom na sever od severného polárneho kruhu Slnko nad obzor nevyjde vôbec. Od krajného bodu “0”, sa dni začnú pomaly predlžovať a noci skracovať až do dňa slnovratu letného....
Obed bol paccheri alla boscaiola

janger
Chcem poprosit o radu, @dievcata , treba grilazky uskladnit do Vianoc v chladnicke? Ja myslim, ze ani nie.

Robila som a nemam s tym skusenost. Skoro ma natiahlo, uz som to v myslienkach vzdala. Karamel som nechcela prepalit, takze pomalicky....ale sama hrcka stale, tak som miesala, miesala, nakoniec celkom fajn, rozpustilo sa to.....potom, ked som pridala maslo, tak tuk sa mi uplne oddelil. Tak som miesala, miesala ako diva a dobre sa mi to nakoniec spojilo. S kondenzovanym mliekom us nebol problem.
Tak ich mam teraz zatazene pod tazkym plechom. Som zvedava. Tortove oplatky som nemala take klasicke, s tymi vacsimi stvorcekmi, ale take akesi jemnejsie, tensie....Dufam, ze to bude dobre :-).
haji
@mijaita (21.12.2025 11:02)
Sbírám pěnu, je to lepší. Máslo President mi nehrozí. Mám klasiku z Kaufu KClassic 82% a dnes k tomu dvě Madety. Minule jsem dělala jednu část z polského másla z Kaufu, také to šlo. Přiznám se, že tak by se s tím necrcala, kdybych ghee dělala pro sebe, ale chci ho mít slušné. Budu finišovat. Pak si chytím něco k obědu.
Díky za komunikaci, alespoň jsem méně nervní. Letí pozdraveníčko!
tiamostef
@tiamostef (21.12.2025 13:00)

K tomu čakanka zelená a biela....
Hej muž operuje v kuchyni a dokonca vyborne varí, povedala by som že určité recepty robí len on, pretože má svoj grif ....dnes skúša novy druh múky, ale nieje nadšeny tak uvidime ako to dopadne
Ešte raz vám želám krásnu nedeľu

haji
@mijaita (21.12.2025 11:13)
Chutná a poctivá snídaně, ještě fotogenická, co víc si přát? Pozdravení i dítěti, ať mu chutná!
1x zolik
haji
@stefanm (21.12.2025 12:15)
Děkuji za koment a fotečku, dobře jsi navařil, takovou kombinaci jsem dlouho neměla. Vidím i Bažanta, hurá, tvůj svět je v pořádku!
Krásnou poslední adventní neděli přeji!
1x zolik
tiamostef
@elixir (21.12.2025 06:05)

Pripájam sa k @haji , prvy pokus ti vyšiel super..ak sú chuťovo a štruktúrovo dobré, máš svoj recept...a to je najdôležitejšie..praxou krájania budú aj tenšie ak ti ide o to...
Veľa štastia pri ďalšich pokusoch...
afataga
@janger (21.12.2025 12:57)

neviem ten rcp. najst, skratka miesto stuzeneho tuku das maslo, alebo iba zalejes roztopenou cokoladou, tak robim ja a napln ja robim takto: posekam orechy, namocene datle, pridam hrozienka v rume a rum
kukulienka71
@haji (20.12.2025 21:54)

Určite neoľutuješ. Mám recept bez citr.kôry, teraz som isla presne podľa popisu no nejak mi tam nepasuje. Inak vsetko super.
2x zolik a haji
kukulienka71
@janger (20.12.2025 22:02)

Presne si to vystihla, tiež rada obdivujem, pozerám kazdý detail, ako to vedel niekto tak verne napodobniť v takom maličkom. Páči sa mi ten starosvetský štýl. Doma by som to ale nechcela, ani nemám rada sošky a všade niečo poukladané, preplnené. Ani na sviatky. Niečo pekné výstižné tematické, ale zas nie aby som preplnila priestor. Energia musí prúdiť.
haji
Jsem dopadla jako hubkař. Nabrala jsem linků asi ze 4 listů vyhledávače na Vareche, také něco z článků - všude, kde bylo použité v surovinách máslo. Mno, za krkem mě šimral pocit, že za chvíli doletí z Varechy testovací program, abych prokázala, že nejsem robot. Tato varianta nebyla. Varecha to vzala z jiné strany - v návalu otevřených linků se mi na konci ztratil rozepsaný koment s vybranými linky - prostě zmizel. No dobře.
Mezitím jsem dokončila moje ghee. Přečetla koment, že Afi neví. Znovu jsem otevřela vyhledávání a kukni:
 varecha.pravda.sk/recepty/vyborne-minonky-suhajdy/23013-r...

Poznámka ke grilážkám : maminka je měla nakrájené na dílky uložené vedle vanilkových rohlíčků v krabici. Ty určo také nemáš v lednici.
Ufky, jdu si natáhnout záda.
zolik
Ja robím suhajdy tak, že nad parou roztopím v pomere 1:1 maslo a horkú 74% čokoládu. Lyžičkou nalejem do papierového košíčku a plnkou vytlačím klasicky po obvode.
kukulienka71
@janger (21.12.2025 13:05)

Nemusiš priamo do chladnicky, ale v dóze do chladnej špajzky, komory alebo na balkon. Aby ti oblátky moc nezvlhli, hlavne ked píšeš ze sú tenšie. Maslo nech je stuhnuté.
kukulienka71

Práve ráno som prezdielala článok o zimnom slnovratena soc.sieti známym, čakám na 16:03:-) zatiaľ celý deň dobré správy dostávam a ešte prečistíme dom, zapálime viac sviečok.
janger
@afataga (21.12.2025 13:37), dakujem za ochotu. Tak uz nam ich @haji nasla :-).
Ake roky su uz odvtedy. A ako keby to bolo vcera, co bol recept pridany. Dokonca ty si ich uz aj robila.
Len rozmyslam, ze co dat namiesto rumu. Kedze vnucata chcu tiez potom kostovat. Mozno trochu nejakeho sirupu by som dala.
haji
Děkuji za koment a foto, budu to brát po jednom, bo už to cítím, že "skáču jako koza" a mohla bych na někoho/něco zapomenout.
Dobře jste to zvládli a že si raději uděláte, co jde, sami, chápu. Nerovnosti zdí nezávidím, ale o to je realizace zajímavější a hezky člověka proškolí. Vy jste odborníci, manuálně zruční, tak není co řešit. Mám radost s vámi!
Děkuji za přiblížení zimního slunovratu. Jen nevím, jestli už to neproběhlo o pár dní dřív, protože dobře týden pozoruji větší světlo i po 16.00 hodině, kdy je ofic. západ slunce. Tma přicházela dřív, si myslím, cítím v tom rozdíl. Možná je to jen pocit. Obecně, věci dané se mění a je to způsobeno i změnou trajktorie Matky Země, Slunce a vůbec celé Mléčné dráhy. Určitou roli hraje i zrychlení rozpínání. Ale to už jsem se dostala daleko. Změny vidím, cítím, a logiku v tom moc nehledám.
haji
@janger (21.12.2025 13:05)
Děkuji za koment o grilážkách, určitě budou výborné, Já je musím krájet podle pravítka, bo krájet neumím a pomůcka to jistí. Letos jsem po dlouhém hledání na Kaufu oplatky objevila, ale dělat je nebudu, stávkuju. Jsi šikovná.
janger
@haji (21.12.2025 14:14), ach, mila @haji , tolko namahy, casu si obetovala, dakujem 😘

Ano, to je ten spravny recept, co som hladala! A kolko som sa ja vcera nahladala. No, ty si sikulka, este raz dakujem ❤️.

A tiez aj za radu o grilazkach aj tebe dakujem.
Nie, vanilkove rohlicky nemam v chladnicke ;-). Ani nikde :-)), tento rok som nerobila. Ale do chladnicky som nikdy nedavala.
Ja som prave vyhodila pol kila vlasskych orechov z Lidla, co som chcela pomliet na zaviny. Take nechutne uz aj na pohlad, nevonave....Nastastie mam este aj ine v zasobe.
Pa-pa. No, odpocin si trosku :-).

Dobre, ze uz mas ghee hotove, to je tiez casovo narocna fuska.
haji
@tiamostef (21.12.2025 13:08)
Děkuji za fotečku a koment, čekanka vypadá zajímavě, s radostí bych dala testovací vzoreček.
Bezva, že je muž aj tímto směrem zdatný, dokonce má svoje recepty/místo v kuchyni. Vytřásačky s novou moukou nezávidím. On je každý pytlík /byť stejného druhu, stejného výrobce/ prostě jiný. A když si zvykneš, pytlík končí... dokolečka dokola nové zkušenosti.
1x zolik
haji
@zolik (21.12.2025 14:12)
Děkujeme za přání a krásné adventní foto, zajímavý podvozek pro adventní věnec, moc hezké celé!
Letí pozdraveníčko a krásný sváteční adventní čas!
haji
@janger (21.12.2025 14:50)
Děkuji za milý koment. Já když se kousnu, že něco najdu, tak najdu. Pokud ne, vím, že to tak má být, ale jsem naštvaná Takto se alespoň zúžil výběr na ten správný recept. Pán Bůh ví, co dělá a vede nám ruky. I hlavu, když se dáme.... haha
P.S. Ořechy jsi mohla dát ptáčkům, oni neví, že Lidl prodává aušus.
janger
@zolik (21.12.2025 14:16), ...plnkou vytlacis klasicky po obvode.....mam dlhe vedenie, snazim si to predstavit :-))). Takze vlastne na dva tahy to mas hotove, tak to aspon chapem...
Cokolada na dno kosicka a plnku vtlacis dostredu a ta plnka vytlaci cokoladu navrch (okolo okrajov).
Suhajdy su mi dost nezname, tak preto ;-)).
Mam take malilinke kosicky, takze len take jednohubky chcem spravit. Ale myslim, ze az k Novemu roku spravim.
Ale dakujem mockrat za radu :-).
1x zolik
janger
@haji (21.12.2025 14:47), aj ja sa chystam s pravitkom, tak krajam aj rezy, ak mam. Ale aj tak bude vsetko krive. Nie som na to macher :-). Ale to nic, aspon je potom vidiet, ze je to domace :-).
2x haji a zolik
haji
@kukulienka71 (21.12.2025 14:57)
No, po kom asi bude, dcéra?! haha
A díky za poznámku o citronové kůře. Někdy dávám sušenou a ta v těstě nic moc nedělá. Bo já většinou citrony doma nemám, nejsem s nimi kamarád.
haji
@janger (21.12.2025 15:04)
Ano, ruční práce je u mě znát. Moje babička mi vždy říkala, že mám "oko z Kašparovy krávy". A mám ho takové dodnes. Vše krivé, nestejnoměrné, prostě hand made.
Ještě k těm šuhajdám, napadlo mě, že na ochucení místo rumu můžeš přidat např. vanilku, tu děti mohou. A určitě přijdeš i na něco dalšího.
janger
@haji (21.12.2025 15:01), aj som chcela dat vtacikom, ale ta vona orechov sa mi nepaci, ako taky starsi olej :-(. Tak som sa bala, aby vtaciky nedostali nejaku hnacku, alebo co ;-).
Ja inak velmi nerada potraviny vyhadzujem.

Aj mne sa nieco niekedy podari najst nasup. A niekedy ani nie, ani nie :-(.
Inak, mna teraz trosku hneva, ze stale sa musim akoze prihlasit na Varechu. A ked tuknem na "prihlasenie", tak netreba nic vyplnit a objavi sa moja ikonka vpravo hore. Ale zakazdym najprv tuknut na "prihlasenie". To som doteraz nemavala.
haji
Ghee je hotové. Nakrájeno na kostky, 4 hodiny High program v pomalém hrnci, průběžné sbírání pěny se mi osvědčilo. Závěrečné prolití skrze jemné kovové sítko /žádná gáaza apod/. Dnes to šlo jako po drátkách. Včera z 6-ti másel, dnes z 5-ti másel /po 250g/. Trénink dělá závodníka.
kucharka
Dnes obed ešte nebol, boli neskoré a plnohodnotné raňajky, nikto ešte nieje hladný.
Včera sme sa prechádzali po upršanej Barcelone, popíjali kávu a horúcu čokoládu s “churros” , prešli vianočný trh Santa Lucia… a celú vianočnú atmosféru sme nakoniec pokazili návštevou japonskej reštaurácie a dali si horúci ramen :-)))
Posielam fotku Casa Batllò. Každú hodinu je aj svetelná a hudobná show.

haji
@janger (21.12.2025 15:12)
To máš pravdu, aby jim nebylo blbo, kuřátkám...
Přihlášení na mě někdy také Varecha zkouší, včetně hesla, ale opravdu vyjímečně. Bůhví o co se bot snaží? Nedávno v nejnovějších receptech kralovaly recepty z roku 2019. Žije si to tu svým životem.
janger
@haji (21.12.2025 15:09), ano, vanilka je vyborny napad. Alebo aj len samotne hrozienka su chutne.
Ale to zase dcera nema rada, ta nikdy este hrozienko nezjedla :-))).
Ubidim.....mam aj susene cucoriedky.
Ak budem robit, potom dam vediet, co som vymyslela :-).

Kvoli tomu krajaniu som sa najprv aj hnevala, ale teraz mi uz tak na to nezalezi. Aspon si kazdy moze vybrat, niekto vacsi, niekto mensi kusok ;-). Podla diety ;-)!
haji
@kucharka (21.12.2025 15:16)
Jejda, děkujeme za další přání a pozdravy, milé komenty a kouzelné fotečky - krásné a plné světýlek, atmosféra Vánoc na nás skrze vás dýchla. No, proč ne, japonská restaurace a ramen?! Příjemná změna!
Hezké končící adventní odpoledne a ještě hezčí večer!
P.S. Ani u nás nikdo nemá hlad, moje maličkost jde umýt nádobí a pak teprve něco k jídlu vyčaruju. Obávám se, že to nebude žádná sofistikovaná věc. Musím si něco chytit...
tiamostef
@haji (21.12.2025 14:40)

Jasné, tiež to tak chápem, že nie je dôležité byť presne v danú minútu v prírode a stihnúť konkrétny okamih kedy sa Slnko “zastaví”. Slnovrat (letný aj zimný) sa nachádza v čase liminálnom (latin. limen – prah).nejde o konkrétny čas slnovratu, ale niekoľko dni okolo neho (1 až 3 dni vopred a 1 až 3 dni potom), čiže ide o celé energetické pole niekoľkých dní....
akurat som to pochopila že dnes je bod zero / 0 ?

mijaita
@stefanm (21.12.2025 12:15)

Taková svíčková s hořčicí? Asi máš dobrou, věřím ti, ale když vzpomenu na svíčkovou ve Sturovu, pupínky naskakují. Horcicova omacka. Svíčková jen slovem a písmem.
1x zolik
haji
@tiamostef (21.12.2025 15:31)
A jejky, raději do té nuly nebudu vrtat, fakt nevím. Miluju fraktály a ty, když na to přijde, se neustále proměňují. Vím, dualita, jenže i tam je obojí: severní polokoule zimní slunovrat, zároveň jižní polokouli letní slunovrat. Zavání to Jinem a jangem... a teď v tom ulov nulu.
haji
@jerica (21.12.2025 16:35)
Hezky, děkuji za komenty a fotečky, taková uzená nádhera by se mi hodila, hezky s chlebíkem, křenem. Počítám, že u vás bude jinak, uzené, plnohodnotně jako hlavní chod...
Krásné Vánoce, i uzené jsou super!
tiamostef
@haji (21.12.2025 14:52)

Tentokrát kúpil z toho isteho mlyna 2 1/2 kilove balenia na skúšku....prvá dnes neprešla a to som si myslela že bude jeho favorit....ee, no nič , zistili sme že je vhodná na plnenú foccaciu ...takto prekrojenu zamrazím máme plán B,

haji
@tiamostef (21.12.2025 17:59)
Děkuji za komenty a fotečky. Manžel je stejně kliďas, bo jinak by pizza už letěla vzduchem. To je kšeft, tak alespoň na plněnú foccaciu je ok, 50% úspěšnost, to jde.
haji
Nádobí domyto. U mě zvítězil hlad a vědomí, že v lednici dlí klobása, ve špajzu kremžská hořčice a mám chlebík. Klobása nebyla špatná, pravda, slušela by jí společnost zeleniny, ale nebyl čas na hrdinství.
haji
@stefanm (21.12.2025 17:54)
Tousty? Vidím blbo, že ve vajíčku? A nebo je pomazánka? Fíha, vypadají dobře jedle. Užij si hokej aj pivečko! Hezký večer!
1x zolik
mijaita
@stefanm (21.12.2025 17:49)

.......zeleninová omáčka s horčicou a ky. smotanou ....... zeleninova omacka je z ceho? Je to jen otazka!
1x zolik
haji
@stefanm (21.12.2025 18:42)
Hezky, v sýrovém těstíčku!! Můžu pěkně poprosit o receptík/suroviny? Mám naslintáno v klávesnici.
tiamostef
@haji (21.12.2025 18:11)

Nie si ďaleko s tým lietaním....to bolo ked sme žili mimo IT a najst múku bol zázrak...to sa ani nečakalo čo z toho po zamiesení bude..ked to netvorilo glutenovú mriežku...letelo to
stefanm
@haji (21.12.2025 18:57)

...vajcia, mlieko, strúhaný syr, trochu hl. múka, soľ (ja aj vegeta, mne nevadí!)...v cestíčku obalený starý chlieb narýchlo opečený a obložený...list šalátu, plátok šunky, slanina, kolečko klobásy, plátok paradajky a papriky, lyžica majonézy, chilli pasta...navrch druhý chlieb, strúhaný syr, cibuľka, opečená slanina

... stačí tak!??
haji
@stefanm (21.12.2025 19:23)
Ano, jsi sluníčko! Hlavně mě zajímalo to těstíčko, moc zkušeností s obalováním v těstíčku nemám, ale tvoje bude skvělé. Bo tam máš, kromě jiného aj trochu mouky a to bude, podle všeho, záruka, že se mi to neoloupe a obalí souvisle. A díky také za tu přiblíženou fotografii, nemá chybu takový toust podle tvého receptu! Super, velké Ďěkuji!
haji
@stefanm (21.12.2025 19:25)
Ještě chci pochválit tvá napichovátka/zápichy, jsou festovní a trvanlivá! Ostrá chilli pasta v takovém balení by mě strašila, bo chilli plech rozpouští... haha
mijaita
@kukulienka71 (21.12.2025 21:21)

Luto ti to byt nemusi, vybraly jsme z toho tu parenu knedlu nebo jak se rika tem bilym knedlikum a donesly k nam na pokoj. Opekly jsme si po 2ks na plotynce, ktera na pokoji byla. K tomu nejakou zeleninu a bylo jidlo :-) Je to takovy hodne navstevovany bufet ve Sturovu, kde jsme si lebedily v termalu. Znam po Slov dost mist, kde jsme si vzdy pochutnam!
Na instaci sice jsem (neaktivni) , inspiraci je vsude dost, i moje databaze je obsahla, ale rada se pohybuju "mezi lidma" tady! :-)
elixir
 varecha.pravda.sk/recepty/vanilkove-rozky/69553-recept.ht...

Skúsila som piecť vanilkové rožteky podľa tohoto receptu, len, zamenila som vlašské orechy za mleté lieskové a to mohlo mať vplyv na konzistenciu, cesto mi vyšlo o čosi mastnejšie než som čakala. Po upečení práškový cukor do seba ešte vpíja tuk z masla. Piekla som 12 minút na 170°C. Tip by mi pomohol - malo by to zmysel, rožteky ešte skúsiť dopiecť? Čo myslíte? 🙏🏻
haji
@elixir (21.12.2025 23:20)
Počítám, že ráno, až se zobudíš, podíváš se na rohlíčky znovu. Pokud je máš zespodu růžové, a to by měly po 12 minutách být, není důvod dopékat znovu. Kde se stala chyba netuším /kvalita surovin, záměna ořechů? bůhví. Spíš to vidím, na to, že se těsto zapařilo - tuk oteplal a to se pak těsto chová podobně jak jsi popsala, že tuk vystoupil. Mno, teď už nic.
Vychladnuté by mohly být konzistnější. Před podáváním na stůl bych je maloučko znovu přicukrovala. Držet v chladu -jasné, že ne v lednici, prostě v chladu.
Ráno napiš, jak to vypadá. Pořád se něco děje.
haji
@janger (21.12.2025 21:19)
Ty jsi brepta, krásné jich máš a docela souměrné, ještě vymazlené čokoládou! Šuplerou je nikdo nebude kontrolovat, buď klidná. Určitě budou mizet rychlostí světla.
zolik
@janger (21.12.2025 15:01)
Úplne presne tak som to myslela. Treba to robiť postupne, lebo čokoláda rýchlo tuhne. Ja si dám tak do 10 košičkov po lyžici čokolády a do stredu natlačím plnku, ktorá ju vytlačí smerom hore. Potom vrch zalejem čokoládou a ozdobím orechom. Dám do chladničky.
haji
@zolik (22.12.2025 00:39)
Děkuji za koment, chutné rožtekové vanilkovo pekanové foto a sdílení zkušeností. Krásné je máš!
Kvalita surovin je hodně proměnlivá, odborníka nezaskočí, ale laik či málo trénovaný dostane zabrat.
Dobrou nocku!

haji
Dnes jsem posnídala vybranou krmi. Rozpečený, rozpůlený rohlík, s kouskem másla, kozím sýrem krémovým typu bree, šunkou s hříbky, červenou paprikou, kafíčko. Jaký to byl sýr jsem zjistila na úplný závěr. Měl takový ocásek... a ono ano, kozí ocásek! haha
Přeji všem krásný den, kousek před svátky!
kukulienka71
@mijaita (21.12.2025 22:01)

Chápem ťa, kontakt je fakt lepší aniekedy je to aj o dostupnosti surovín. Dcérka je fakt kritická, pozrela fotku, usmiala sa lichôtke a vraví že chlieb má byť pečený v tom vajci, no:-) mala som obdobie, ked som bola postrachom restauračných zariadení na okolí, naši už so mnou ani nechceli chodiť, pritom kritiku čašníkovi či celému personálu som zhrnula do pár stručných viet a nie krikom. No vedeli ma vytočiť riadne! Stalo sa nám ale aj v Hlubokej napr. že manželovi doniesla servírka čapované pivo v použitom pohári a bavila sa ďalej s kolegyňami akoby tam nik nebol. Dvíhalo ma zo stoličky, manžel a dcérka však odmietli konfrontáciu, tak som sa zdržala. Ich sviečková to ale vynahradila, musím podotknúť.
afataga
Ja som dnes mala v plane suhajdy, ale vecer prisla dcera, piekla s kamaratkou a doniesla nejake keksiky a pod., tak mam vystarane bez roboty.
kukulienka71
@kucharka (21.12.2025 15:15)

Asi náhoda, no predvčerom sa mi vyhodilo video o vianocnej Barcelone. Nejak ma tam nikdy neťahalo, ale ludia na ulici boli spontánni, živo sa bavili, ale tak v kľude, pekne. A tá atmosféra je fakt nádherná
1x zolik
haji
@kukulienka71 (22.12.2025 10:37)
Ahojík, to víš že ano, překvapila. Jsem odkojená na kozím mléku, takže s kozím ocáskem nemám problém. Zvládnu v pohodě i kozí jogurt. Mojí slabostí je plenit sýry ve slevě /před koncem trvanlivosti/, nikdy ten "zookoutek" jak něžně říkám slevovým koutkům, neminu bez povšimnutí. Někdy čtu detailně popisky, ale teď, před Vánoci, kopce lidí, a nemáš tolik prostoru. V první řadě mě zajímá výše procenta slevy /30,50% apod./, také druh sýra, země původu. Pak křečkuji. Evidentně jsem se u tohoto kousku nechala zlákat výší slevy - 54% a tvar - ukrojený trojúhelníček s bílou plísní. Nekup to...
haji
@afataga (22.12.2025 10:31)
Ahojík, vidět, že to máš dobře zařízené, šuhajdy nešuhajdy. Tobě dcera, mně včera dala sousedka na talířku /přesunula jsem do krabičky/ a uskladnila na balkoně. Ve středu jdu ke kamarádce a jejím sestrám, holky také pekly, připravovaly dobroty. Dostanu výslužku. Ještě mám dojídat zbytek perníkové chaloupky - torzo straší v sáčku. Už obeschla, ale to mě u perníku nezastaví.
Pohodový den přeji, pohlazeníčko psí dámě posílám!
haji
@kukulienka71 (22.12.2025 10:55)
Děkuji za komenty a fotečky, hezky ses rozpennila! Budu držet těstovinovou basu, mám zbyteček rozjetých kolínek a k tomu na oběd smontuju něco s hlívou. Uvidíme. Bude pozdní oběd, bo snídaně byla mocná.
P.S. Ohledně návštěvy restaurací se ti nedivím. Někdy je to bída a utrpení. Naštěstí to není moje parketa a často tam nechodím.
Úspěšný den přeji! Ať se daří!
haji
@kukulienka71 (22.12.2025 11:24)
Děkuji za komenty a fotečku, fazolová omáčka s opečeným buřtíkem a chlebem je skvělá volba. Jasné, že manžel potřebuje nabrat sílu, zvlášť když brzy vstával!!
Papáá
janger
@haji (22.12.2025 10:17), ake zlate, ze mal ocasek.... :-)
No, ale uplnu hostinu si mala. Ja mam kozie syry strasne rada.
Aj tebe krasny a pokojny den :-).
Tu sa ozimieva....
tiamostef
@tiamostef (22.12.2025 13:23)
@kukulienka71
Do menšieho kastrólku si postav zeleninovy vyvar.
Na masle si osmahni do sklovita cibulku, pridaj raz premytú ryžu(arborio alebo carnaroli)
Osmaž spolu s cibulkou zalej cca deci bieleho ,nechaj vyparit, ak máš kúsky z kôry z parmezánu nakrájaj na malé kúsočky, pridaj do ryže a zamiešaj, daj naberačku z vývaru, premiešaj.medzitym si do malého pohárika asi 1deci daj vyvar a namoč šafrán, ked voda zafarbí a rozpustí sa vlej do risotta a pokračuj vo varenim, ochutnávaním budes vediet či viac soli alebo šafránu....ja "farbím" postupne, so šafranom opatrne vie pofarbiť nechcené
a na miernom stupni pomaly občasnym miešaním a pridávaním vývaru varíš risotto.
Ked je už ryza skoro uvarená zamiešam 1 lyžicu masla, 1 lyžicu parmezánu a 1 lyžicu mascarpone....ak je veľmi krémové/husté pridaj este trochu vývaru.
Na tanieri ak chces este posyp parmezánom.ak je ako priloha k ossobuco tak už nie parmezán
haji
@tiamostef (22.12.2025 13:50)
Děkuji za komenty, fotečky a recept na šafránové risotto. Mně se líbí ta zelenina, risotto vypadá dobře, krásná žlutá barvička. Dobrá poznámka, že šafrán zabarví kdeco. Jsem ho nikdy neměla a nepoužívám. To se přiznám. Risotto není moje parketa. Ještě tak se pokochat na fotu. A to se stalo, foto se mi líbí, barevně pertekt.
U vás se ochladilo, aj @janger to psala. U nás zatím pořád stejně. Teď 4°C, sychravo, oblačno, inverze, tmavo, spavo a trošku pofukuje.
Hezký den přeji!
kukulienka71
@tiamostef (22.12.2025 13:50)

Ďakujem pekne za podrobný návod, nájdem si príležitosť na jeho prípravu. Už veľmi dávno som robila, no mascarpone si nepamätám. Tak bude iste krémovejšie. Už sa teším.
2x haji a zolik
tiamostef
@haji (22.12.2025 15:14)

Žeby sa ochladilo, ani nie dnes 6°c, prší,hmla....ale dookola všade nacápalo snehu...tu vlhko a tma...no k tej tme, my sme dalej od vychodu ako vy a blizsie k západu, dnes ešte vidno/pološero o 16:46- to som sa pozrela na hodiny...
kukulienka71
@stefanm (22.12.2025 16:17)

Aké pekné tradicionálne jedlo. Hľadala som:"Šarišské slovo: kurta meta. Slovenský ekvivalent: mäta pieporná. Popis slova: Trebišov; liečivá bylinka
2x haji a zolik
kukulienka71
@mijaita , poznáš acuku? Tureckú pomazánku z paprikového a paradajkového krému( prípadne pretlaku), olivového oleja, cesnaku, orechov a korenín?
1x zolik
farbuska
Dobré predsviatočné ráno všetkým! O chvíľu s Amigom cestujeme a neviem, či sa cez sviatočné dni dostanem na Varechu. Dovoľte, aby som poďakovala @haji a vám všetkým za vaše príspevky - poučné, múdre, milé aj vtipné - ktoré mi skrášľujú chvíle pri týchto diskusiách.
Prajem vám z celého srdca, aby ste sviatočné dni prežili v zdraví a láske, ale aj pri dobrom a chutnom jedle. Krásne Vianoce!
haji
@stefanm (22.12.2025 16:17)
Zajímavá tradice, kysnuté pagáče plněné se mi líbí, k hubové juškové polévce s klobásou, tarhoňou, to zní velmi zajímavě.
Děkuji za koment, sdílení vaší tradice a také za moc hezké foto vašeho vánočního stolu!
Přeji příjemný den a krásné Vánoce!
haji
@tomeska (23.12.2025 00:40)
Děkuji za koment, fotečku, venčeky máš krásné a trubičky vyjdou určo také skvěle!
Krásná práce!
haji
@farbuska (23.12.2025 06:26)
Moc děkuji za milý koment, poděkování, jsi sluníčko! Potěšilo, přestože na to nejsem moc stavěná. Přeji vám šťastnou cestu, s Amigom to půjde, pojede jako po drátku! Mějte krásné svátky, hezky si je užijte! Objímám a letí pohlazeníčko pro Amiga! Jste úžasní parťáci! papá
haji
Budu se chystat do terénu, zajdu posvítit na hřbitov. Zítra už půjdu rovnou cestou ke kamarádce a jejím sestrám, bez odboček.
Máme 3°C, oblačno, vlhko a snad bez větru. Predikují sněžení. Uvidíme.
Smontuju nějaký oběd, včera jsem nakonec nic nevařila, zůstalo u studené stravy. Někdy to tak vyjde.
Mějte všichni úspěšný den, pokud možno bez shonu a vypětí. Když něco nebude, svět nespadne.
haji
@zolik (23.12.2025 15:47)
Děkuji za komenty a fotečky, pozdravení! Jsi šikulka. Polévka hokaido s mrkví je velmi dobrá kombinace chutí, špagety s pestem, parmezánem vypadají prudce jedle a o Přešpurské pajgle bych si dala líbit hned!
Hezké pozdní odpoledne i večer!
haji
Už jsem se dohrabala domů, vychlazená jako vánoční kapr v misce. No radost, už jak jsem vyšla z domu, začala mrholit. Domů jsem se vrátila nejen vychlazená, ale i mokrá. Než jsem nachystala pozdní oběd, začalo pršet, něžně, ale pršet.
K obědu mix hlíva na cibulce, klobása na kostky, zbytek těstovin, vajíčko, koření. To celé na pánvi. Zavrhla jsem ředkvičkovou polévku /kdo by na ni čekal až se uvaří?/ a udělala k mixu v pánvzi salátek: Litle Gem a načala jsem lahvičku s Hesperiden rakouským jablečným octem. Musím se pochválit, jak jsem naivní. Hesperiden jsem otevřela a s naivitou ochutnala plnou kávovou lžičku. I se mi rozsvítilo a kdybych měla ponožky, vyzuly by se mi... Neva, už se stalo. V sladkokyseloslané zálivce je dobrý. Ale až tak se neliší od klasického jablečného octa, musím říct.
Zdravím všechny nejen na Vareche, mějte hezký večer!
mijaita
Aby to tady nebylo tak jednotvarne * prestala uz vcera tect voda.Dnes od rannich hodin se shani lide, bagr, hleda se zavada,voda netece ani ve vedlejsim dome. Asi chyba v nautile kdyz se odkryla studna.Je uz tma, nautila snad nekde 100km daleko. Salat je hotovy, rozkopana zahrada,vsude bordel.Jeziskuuu, ty to vidiiiis?

tiamostef
@kukulienka71 (22.12.2025 21:39)

To si teafila,peknych pár rokov u nás nikto nepozerá tv a ich programovanie. tv sa prenenila na občasné rádio. keď som doma mám rada kľud ak niečo robím , a vtedy sa snažim žit prítomnym okamihom (vtedy mi ten čas beží strašne rýchlo) bez odvádzania pozornosti.ak chceme oddychovat tv nepotrebujeme.pekny večer
haji
@zolik (23.12.2025 21:06)
Děkuji za komenty a fotečky, ty jsi pilná včelka Mája! Bacha, ať si nestrháš křidýlka, 4,3 kg neuneseš sama, opatrně!! Vloni jste měli míň?
Vánočku máš krásnou a líbí se mi, že ji pečeš v pekáčku. Líp udrží tvar, jestli se nepletu?!
A co zlaté prasátko, zítra? Ty by jsi měla vidět nejméně dvě zlatá prasátka, v posledních dnech jsi se nahladovala dost.

zolik
Údená krkovička (1,8kg) uvarená. Sviatky môžu začať a rodinný chaos môže nastať ;-)
Vám prajem pokojné a sviatočné dni, plné pohody, lásky a radosti.
U nás sú sviatky hlavne hlučné, veselé a chaotické. Hotová “Itália”. Pozliezame sa z celej Európy a podľa kréda “Dolce Vita” si tieto dni užívame.

tomeska
@zolik (23.12.2025 21:04) Takto si pamatám vianočku z detstva. len sme to nevolali vianočka ale perec. A robievala to ešte moja babka, a nielen na sviatky,. Neviem prečo, ale najviac mi chutnala s kuracím masom z polievky. Pekné sviatky.... M

haji
Krásné, Požehnané a pohodové Vánoce přeji všem, přátelé! Dobrou vůli a dobrou chuť! S radostí si užijte kouzlo Vánoc, kouzlo Zrození a Lásky. Betlémská hvězda svítí všem a ukazuje cestu.
tiamostef
Včera som bola KO, v teréne sme si to dali cca 5km pešo...všade chaos,zápchy,veľa áut, tak preto.. ale za 2,5h sme obišli čo bolo treba. Veľa som uz nekupovala lebo vláčit to ešte ...tak len živy material(vongole a cozze) a drobnosti
Inak varim ako vždy, dnes na obed zeleninka a penne lisce +sušené paradajky,petržlen,oliv olej a grana.
Z tartu sa urajuje v velikou chutí...ovšem keby sme boli v plnom počte tak potrebujem 2kusy, ale takto s jednym si 2-3 dni vystačime a zostava aj neohlásenej návšteve.....želám vám aby ste tieto dni strávili bez ujmy , v pohode ,štastí... jednoducho blaho vám želám

janger
Dakujem za mile vianocne priania, ktore ste tu mnohi vyslovili.
Ja prajem tiez vsetkym krasne a pozehnane Vianoce, nadherny Stedry vecer (podla mna najkrajsi sviatok v roku). A dobru chut vsetkym. Pozdravujem :-).

@haji , ty sa potes u kamaratky, asi si uz aj u nej. A dakujem ti, ze si tu, na Vareche, vzdy navodis dobru atmosferu, objimam ❤️.
elixir
Prajem vám tu krásne vianočné sviatky.🎄🎀

My tu dojedáme ešte čo sme pred Štedrým večerom pochystali. Pridám ako prvý makovníček. Kysnuté cesto som robila podľa @enerrrgizer a plnku sme s ocinom chystali podľa receptu mojej starej mamy. Dobrota veľká.

kukulienka71
@tiamostef (27.12.2025 23:23)

Vyzerá výborne. U vás robenie pizze je bežná činnosť, iste rutina. Páči sa mi, keď si ľudia robia doma jedlá. A pyžamkové dni sú potrebné tiež, sama praktizujem:-))
tomeska
@tiamostef (28.12.2025 16:51) to vyzerá ako z kysnutého cesta? ja som myslela, že sa robia zo zemiakového. Dáš letecky (mysleno jednoducho) rcp?? Díky.

2x zolik a haji
tiamostef
@tomeska (28.12.2025 19:41)

tomeska, asi došlo k nepochopeniu, alebo píšem ako talianka...

tie prve vety z mojho komentu patria téme o pizze, kde som odpovedala @kukulienke71
No a potom som len napisala že dnes boli gnocchi...samozrejme že bez kysnutia a zo zemiakov, varene zemiaky + múka 2 diely hladká , 1 diel semolinova
Pekny večer
mijaita
@kukulienka71 (29.12.2025 11:30)

Krasny obed, pro me, bohužel, sladké a to mi moc nejede.
Tori karaage je jednoduche, krasa je v naložení pres noc. Sojovka, mirin, čerstvý zázvor i česnek. Přidávám do te marinady i trochu chii oleje a škrobu. Smažím ve vyšší vrstve oleje. To maso je tak vynkající, že bys ho skoro mohla mazat na chleba. Není suché.
Nedělala jsem už dlouho, včera se to hodilo.
mijaita
Tak uz letos jen dvě snídaně :-)
Dnesni, protoze byla dost po 10 dopoledne, byla masová a uzila jsem si ji veeelmi! :-) Tlacenka sice není z domácího chovu (mám slíbenou) ale i tak jsem si pochutnala.

kukulienka71
@zolik (30.12.2025 14:07)
Na pohľad chutná, plná zeleninky, mäso dodalo bohatšiu chuť. Kazdý druhý deň jeme kapustu spred Vianoc, este tam je dvojlitrový hrniec...možno z nej nakoniec vyrobím segedín a prirobím knedľu, v pôvodnej podobe sa nie a nie minúť.
haji
@tiamostef (24.12.2025 13:23)
Děkuji za komenty, fotečky a přání, jsi milá. Velmi jednoduše jste to pojali, dokonce po svých, někdy je to lepší a snad i rychlejší. Ona v jednoduchosti je krása i síla.
Krásné pozdravení, posvátkové!
haji
@kukulienka71 (24.12.2025 18:36)
Děkujeme za komenty, za přání a fotečky! Vidím, že jste zvedli kotvy a změnili místo pobytu. Tak je dobře, změna je život.
Pokud jde o Vánoce bez ryby, tak to měl i můj brácha, letos krkovičku. Nějak se k rybě nedostal, rybář. Někdy se to tak přihodí.
Krásné pozdravení, posváteční!
haji
@tiamostef (25.12.2025 14:22)
Děkuji za koment, chutné foto a link na vongole - krásné a jistě chutné jsou. Čerstvé vongole jsou určitě velká výhoda, o tom nepochybuji. S radostí bych dala testovací porcičku.
kucharka
Vidím, že tu je dobrá a chutná atmosféra, kopec dobrôt a chutí.
My sme akurát prišli z dlhej prechádzky po uliciach mesta zasypaných čerstvým snehom.
Na večeru budú zostatky z obeda ( cestovina s paradajkami a syrom, zelený šalát ) …
Počas dňa si pochutnávame na babkiných vianočných koláčoch.
Príjemné a pohodové sviatočné dni.

haji
@tiamostef (27.12.2025 23:37)
Děkujeme za milé komenty a fotečky, pizza jako malovaná, hlavně že se povedla. Pak choi nemá chybu, krásná barvička. Spaghetti s dary moře byly jistě výborné. Tyjo, pyžamovo potulovací den je skvělá hláška, rozšířila jsem si obzory o potulování haha
haji
@kukulienka71 (28.12.2025 12:23)
Děkuji za komenty a fotečky, arašídy s čerstvými datlemi vypadají moc dobře a chutně, příjemná snídaně. Vývar jsi urobila bohatý, také mám ráda více druhů masa/kostí, to je pak silný vývar a dostatek maska na obírání. Hezky s rýží a kapustou čínskou koreněnou.
haji
@mijaita (29.12.2025 08:28)
Děkuji za komenty a fotečky, snídaně bezvadná a japonské křupavé kuřecí kousky jsou výstavní, salátek též! Takové mlsání bych si dala líbit - kouzelné foto plné chutí!
haji
@tiamostef (28.12.2025 16:51)
Děkuji za upřesňující koment k pizze, prostě nakupujte u odborníků - tedy u Itala, tam je jistota, taková pizza musí být super.
No a gnocchi máš krásné - velmi obdivuji!! Díky za poměr mouky k nim, dobré vědět!
haji
@kukulienka71 (29.12.2025 11:30)
Děkuji za velmi chutné foto! Nedivím se, že sezamovo medové kousky kuřecí pojedla, byly na přání, ne?! Já bych si dala podobojí, jak vařené masko, tak pár kuřecích kousků... haha
haji
@mijaita (29.12.2025 11:41)
Děkuji za koment a fotečku, polévka dýňovo, mrkvovo, batátová s kokosovým mlékem by mi chutnala, pro mě s dýňovými semínky ano, klidně bez nočků. Krásná mistička!!
haji
@tiamostef (29.12.2025 18:02)
Děkujeme za fotečky a komenty, grilovaná zelenina od tebe je vždy lákavá, dvojité kolínka s tuňákovým ragú se mi také moc líbí. Je fajn, že budeš mít o strávníka víc, vařit s láskou a radostí je vždy potěšení! Užij si to!
Krásné pozdravení k vám, užij si to, ať se daří!
haji
@mijaita (30.12.2025 10:42)
Děkuji za koment, foto a nadělání chutí! Tlačenku si také čas od času dopřeji, jasné, že domácí je nej, ale i kupovaná přijde k chuti.
Letí pozdravení!
haji
@zolik (30.12.2025 14:07)
Děkuji za koment a foto, umíš si poradit, takovou polévku beru celičkou s radostí, zvlášť, když jsou v ní sušené houby hmmm
Letí pozdravení i k vám!
haji
@kucharka (30.12.2025 19:47)
Děkuji za koment a foto, vánoční cukrovíčko má maminka krásné a jistě chutné, vybrala bych si s radostí!
A máš ty pravdu, ještě nás jeden sváteční den čeká, Nový rok. Asi to bude tou prolukou, dala jsem ho sólo. haha
Letí pozdravení i k vám, hezky si to užívejte, u maminky!
mijaita
@kukulienka71 (30.12.2025 12:31)

Jeste chvili mi bude zdobit monitor a pujdu si ho koupit!! ?? Ano, ta karamelová slehacka!! Vubec mam rada slehacku a jeste kdyz macim lzicku do krystaloveho cukru! :-) Njn, ale klasika pak, zase za chvili musim to sladky z vymest z hlavy :-(
haji
Dnes jsem dorazila br. salát, který jsem dělala až na Štěpána. Donesla jsem si velkou výslužku, smaženého kapra, pečeného krocana s nádivkou. Ještě mám poslední díl krocana, bude zítra s rýží a Litl Gem salátkem.
Včera jsem byla nakoupit a dobře jsem udělala, bo mezitím do rána napadl bílý nesmysl a také byla poledovice. To není terén pro mě vhodný. I přes den dnes posněžovalo, ale něžně, mrzne, někde od Štěpána.
Dnes mi docestovala další výslužka. Uzená polévka, uzené maso, čočka po hustu a dokonce klín dortíku. Mám na Nový rok vystaráno. Cukroví jsem, naštěstí všechno zmárnila přes Vánoce, mám tedy splněno, spíš přeplněno.
Ještě v sáčku straší zbytek perníkové chaloupky, ale té jsem slíbila, že půjde do kuliček, bo hodně uschla. Uvidíme zítra, pokud v sobě najdu dost energie.
Přeji všem hezkého a veselého Silvestra, pokud možno klidného, pokud máte zvířátka!
haji
@tiamostef (30.12.2025 20:55)
Děkuji za fotečky a komenty, vaše zeleninová polévka vypadá moc dobře a chutně, tiramisu je velká dobrota! Určitě bude chutnat! hmm
Hezký večer!
1x zolik
haji
Mám tu hlavu děravou, ještě jsem měla výbornou vánoční polévku - vývar z hovězích kostí, trupu krocana se skvělými játrovými knedlíčky, excelentní byla!
farbuska
Dobré posledné ráno v roku všetkým! Ďakujem @haji , že oddane. trpezlivo a s nesmiernym porozumením, pochopením a nadhľadom vedie túto diskusnú rubriku, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou mojich (hojných) čajových prestávok počas dňa.
Ďakujem aj vám všetkým, ktorí do diskusie prispievate fotografiami, informáciami a námetmi z vašich kulinárskych počinov (viem - aj podľa seba - že všetci túto trpezlivosť nemáme), ale aj tým, že dávate nahliadnuť do svojich životov a delíte sa s nami ostatnými o zážitky a často poskytujete cenné rady. Mnohé som si osvojila a sú pre mňa veľmi užitočné.
My budeme mať dnes s Amigom náročný deň a najmä noc, lebo Amigo sa veľmi bojí zvukov a najmä zábleskov z petárd, delobuchov a ohňostrojov. Vtedy sa nespráva ako pes, ale ako kurča, pritúli sa ku mne a strká mi hlavu pod pazuchu. Takže my v tento večer a noc len zaliezame na najtmavšie a najtichšie miesto.
Vám ostatným prajem, aby ste zdarne a zdravo ukončili tento odchádzajúci rok a aby sme sa tu ďalej stretávali zdraví v tom novom roku, ktorý už klope na dvere.

haji
@mijaita (31.12.2025 11:27)
Děkuji za komenty a fotečky, snídaně s rozpečeným rohlíkem a kávou vypadá dobře, houbová zelňačka ještě líp.
Krásný poslední den v roce přeji, klidně úsporný a ať je veselý Silvestr!
kukulienka71
@haji (30.12.2025 20:57)

Aj si tu pár dní chýbala, ale mala si sa dobre, to je hlavné. O dobroty máš postarané a nikam v tom čase nemusíš aspoň. U nás je tiež nepríjemný vietor, mráz a včera večer poletoval sneh. Zadovážila som najnutnejšie veci aby sme mali pár dní pokoj. Dcériní sviatkovali v Thajsku, mali dobré počasie, len málo pršalo, bolo tam dusno. Manžela by som tam nedotiahla ani dvoma pármi volov, tak sviatkujeme teraz iba s mladšou. Zase mám od ujka prídel vitamínov:-)

haji
@farbuska (31.12.2025 06:58)
Děkuji za velmi milý koment a přání, jsi sluníčko! Moc si vážím tvých slov, plných lásky a pozornosti. Je mi líto, že zvířátka trpí kvůli lidské omezenosti, snad bude líp. U nás už platí zákazy, letos větší než kdy dřív, celorepublikové i rozšířené místní. Uvidíme, co přinese praxe. Věřím, že to s Amigem zvládnete tak nejlíp, jak je to možné! Myslím na vás, objímám a letí pohlazeníčko pro Amiga!
Pokud možno klidný den, večer i noc! Krásný Nový rok!
kukulienka71
@farbuska (31.12.2025 06:58)

Ďakujem za srdečné slová, majte s Amigom čo najkľudnejší večer a dobrý štart do nového roka. Som rada, že si tu s nami:-) Zaruška sa nebojí, aj keď u nás na okolí aj z troch miest vystreľujú ohňostroje a búchajú petardy. Manžel ju tak naučil, ale samozrejme, že rušivé to pre ňu je.
kukulienka71
@mijaita (31.12.2025 11:27)

O výbornej chuti nepochybujem. Kysne mi knedľa, bude ten segedín, čo som plánovalaz vianocnej kapustnice. A urobím syrové pavézy s údenou krkovičkou. Manžel si urobí jednohubky s klobáskou a cesnakovo-syrovou nátierkou. To musí byť. Rok uzavrieme,verím, v dobrej nálade, spojíme sa so zvyškom rodiny videohovorom a pozrieme nejaké estrády a komédie. Pekný silvester želám.
haji
@kukulienka71 (31.12.2025 12:16)
Děkuji za komenty, milý opis vašich aktualit a za fotečky. U nás se těch pár napadaných vloček někam odebralo, máme cca -1°C a dá se říct, že sucho, téměř bezvětří, oblačno.
Tvému manželovi se nedivím, že je raději doma, většinou to tak pánové mají - co je doma, včetně jejich majestátu, to se počítá! haha Ty budeš z jiného těsta a dcery se pomamily, tuším. Já si přiznám, že jsem konzerva. Ještě bych si výlet do teplých krajů uměla představit, ale návrat do zimy brrr ten zlom bych nechtěla. Hezky si to s mladší dcerou užijte!
Vitamíny v podobě kaki jsou bezva dobrota, jogurt s broskvemi na snídani je fajn. Já dnes omylem snídala rohlíky s máslem, salámem, paprikou a kafíčko. Oběd hned tak nevidím, jsem to ráno s bohatostí snídaně přehnala.
Přeji hezkého, tradičního a veselého Silvestra! Letí pohlazeníčko pro psí dámu! Krásný Nový rok!
mijaita
Silvestr a dny plne pohadek přáníček a dobrůtek. To kaki bych sjela do vecera vsechno tak jak je!! :-) Tak a chutovky, uz se na nich pracuje k odpolednimu tea tea . Opecene housticky omlžené bylinkovým oleje, a na ne pak tu celerová, tu zelná, event repova s vajíčkem. Jako delikateda "grog" z vajecneho konaku. Takovy jsem pila v na ulici v Hondurasu, ovsem ne tak dobry, jako domácí vaječňák vychucený rumem.
K pohádkám u mě patří jedna pohádková písnička, kterou jsem musela vyžebrat přimo u Hurvínků :-)

A tak ke všem přáním, přidávám i moje, české přání všem slovenským varecháčům, mezi kterými jsem uz nekolik let ráda.
Dobrý, bezbolestný, chutný a přátelský další, společný rok!

haji
Už jsem odeslala novou diskusiu, aby byl Nový rok a Január 2026 zahájen včas. Známe racka, někdy mívá zpoždění. Ano, měla jsem pár dní áčka, docela jsem si zalenošila a udělala si odstup od elektronické komunikace. Trocha volna nemůže nikomu uškodit.
K pozdnímu obědu bude rýže, poslední díl pečené krůty s nádivkou a Litle Gem salátek. Přeji všem fajn den, ať se vám přípravy Silvestra vydaří!
haji
@mijaita (31.12.2025 12:56)
Hezky! Děkujeme za koment, milé přání a písničku, Spejbl s Hurvínkem umí potěšit malé i velké!
2x haji a zolik
haji
@afataga (31.12.2025 13:14)
Děkuji za milý koment a přání. Ono to bude pes od psa jiné. Někteří jsou lekaví a s tím moc neuděláš, nenaučíš. Měli jsme čtyři pejsky a jen jeden nebyl lekavý. Tara je statečná a štěkat musí! Letí pohlazeníčko pro psí dámu!
Klidného Silvestra a pohodový Nový rok!
haji
@afataga (31.12.2025 13:58)
Kouzelné foto, jaká je krásná, celá posněžená a to její klidné zalehnutí na sněhu je příkladné... haha Skořicově hnědá husky je nejhezčí! Vyhlíží saňky, ne?! Reklama na zimu!!
haji
@kukulienka71 (31.12.2025 14:09)
Děkuji za fotečky a komenty, česnečka zpívá, tu beru celičkou a mizím. Vianočné koláčiky od sestry vypadají prudce jedle, ale já statečně zavřu oči a nevidím..... pro jistotu!
mijaita
@kukulienka71 (31.12.2025 14:07)

ANO, tesim se moc a moc na, uz populnocni čočkovou česnečku!! Maso je v PH , čočka je hotová, chleba opeču se slaninou a nový rok může na start. A hezky z vostra! :-)
tiamostef
Zdravým vas v posledny deň roku, unás je zima,-5. Mal včera padať "biely hnus"( haha som sa pobavila keď som to čítala.) ale nakoniec slnko a zima...
Zatial som urobila šmykľavý šalát,

haji
@tiamostef (31.12.2025 16:16)
Jojo, také tomu říkám různě, např. bílý nesmysl. Určitě přijde i k vám, alespoň trocha.
Šmyklavý salát je velká dobrota, tvůj vypadá moc dobře! Díky za fotečku.
haji
@tiamostef (31.12.2025 16:21)
Děkuji za fotečku mořských zvířátek, až mi oči přecházejí. A také děkuji za přání, jsi milá!
Zobkání předpokládám, že bude z rostlinné říše, jak tě znám.
Veselého Silvestra a ať je vám i nám rok 2026 k radosti!
tiamostef
@haji (31.12.2025 16:20)

Takže podľa všetkeho nie su talianske, od valencie(españa)...variedad local “Rojo Brillante", teda sa prikláňam k tomu japonskému....

haji
@tiamostef (31.12.2025 16:32)
No nevím, dám shrnutí od AI: Existují dva hlavní druhy kaki: kaki (Tomel japonský) a kaki churma (Tomel viržinský). Kaki má sytě oranžovou barvu a tvar rajčete, zatímco kaki churma je jasně oranžové a má tvar většího zrna. Kaki je sladší a méně trpké než kaki churma, které je více trpké a má silnější slupku. Obě odrůdy jsou bohaté na vlákninu a vitamíny A, C a E,
Vím, že už jsem před pár léty čekala na změknutí a nějak to nešlo, až jsem se dočetla, že dva druhy - tedy základní dva druhy. Ono existuje určitě plno kultivarů, vyšlechtěných odrůd, které se mohou nějak chovat a také podle země, kde rostly. Olivy také máš různé, španělské mají jinou chuť než řecké, italské atd. Vem si třeba jahody, ty chudáky tak přešlechtily, že už to pomalu není jahoda, byť rychlená.
Uvidíš, ještě bych jim den, dva dala a pak jednu otestovala řezem, třeba čekáš zbytečně a bude jedlá.
kukulienka71
Pavézy mám rada, lebo zvonka chrumkajú a vnútri sú mäkučké, chuť a vôňa roztopeného masla, syra a údeniny je dokonalá. Do vína nenamáčam úplne, len ním pokropím pospájané sendviče a tak ich obaľujem. Robila som zase punč, hodia sa teplé chlebíky teraz.

mijaita
@kukulienka71 (31.12.2025 17:17)

Jeste se stiham neco noveho naucit - pavezky!? No vida, tak jo, mozzarella a susena rajske, treba! V novém do noveho roku! Dííík:-)
Uz jsem intenzivne gůglila!
haji
@zolik (31.12.2025 17:06)
Děkuji za koment a foto, skvělé retro, výstavní hmm
Nepochybuji o tom, že Silvestr u vás bude pestr, bo u vás je kopa lidí i zvířátek, o veselé scénky nebude nouze. užijte si to/
haji
@kukulienka71 (31.12.2025 17:17)
Povedené pavézky, teplé do bříška se vždycky hodí. Bezva kombinace chutí!
tiamostef
@kukulienka71 (31.12.2025 17:04)
Dievčatá @haji a @kukuluenka71
ďakujem, vyskúšam 2 metódy, (do teraz mi vždy za pár dní zmäkli..teraz záhada), jednu od @kukulienka71 so sáčkom ,a druhú ze ho dám na pol dňa zajtra na parapetu z vonkajšej strany(primrzne) Ony aj tak su najlepšie po prvých mrazoch trhať.,omäknú ako šípky, a zosladnú, no lenže pri valencii asi mrazy tažko budú.a ak nič tak tretiu prekrojím a vyskúšam....no a s jahodami viem že niektoré balia v španielsku do bedničiek zelené,a kým "cestujú" tak ich špecialnym plynom dozrievajú v kamióne..
Ešte som opiekla portobello(Agaricus bisporus,) a trochu šalatu s rukolou....

haji
@tiamostef (31.12.2025 22:06)
Děkuji za koment, postup s kaki - to bude na jistotu, ovoce jedno nezvedené, neměknoucí. Portobello mám moc ráda, tvoje vypadá dobře opečené. Ovšem je třeba se postavit na hlavu. Mno, teoreticky by mě to nemělo dělat problém, stavím si hlavu ráda... haha
Info o jahodách je zajímavé, bůhví jestli tak nedozrávali i tvoje kaki. Pak se s nimi domluv...
kucharka
@tiamostef (31.12.2025 16:32)
Ak môžem poradiť, podľa fotky sa mi zdá, že tento typ sa je tvrdý. Ošúpe sa a nakrája na mesiačiky. V strede by mal byť trošičku mäkký ale ostatné tvrdšie. A jemne nasládlý.
kucharka
Šťastný 2026 prajem všetkým na Vareche. Redakcii, prispievateľom a aj čitárom :-))
Nech sa vám darí, a nielen v kuchyni.
haji
@kucharka (1.1.2026 09:10)
Děkuji za komenty a milé přání, jsi sluníčko!
Upřesnění s kaki je od tebe na místě, bo kaki @tiamostef je ze Španěl a tvé dporučení ze Španěl je přesné! Děkujeme!
tiamostef
@kucharka (1.1.2026 09:10)

Vďaka za radu, zatiaľ som si "postavila hlavu" tak uvidime...skúsila som dať do sáčku s jablkom...ešte mu dám 2-3 dni a potom urobim rýchly proces..
Próspero año e felicidad....
1x haji
elixir
Prajem vám tu zdravie a radosť do nového roka 2026 🙂🍀 A nech nám to všetkým dobre varí a pečie.
elixir
@tiamostef (30.12.2025 20:55)

Joj ten by som rada spravila 🙂 Ak sa Ti bude chcieť sa podeliť o recept, ak sa podarí časovo, bola by som rada - vyzerá výborne. 👌
tiamostef
@elixir (1.1.2026 19:06)

Tu je recept ,  varecha.pravda.sk/recepty/tiramis-bez-vajec-fotorecept/90...

Tentokrát som aj prvú vrstvu posypala kakaom a na to znova piškóty, a pred tym ako som posypala kakaom som posypala veľmi jemne - pretože je dosť aromatická ,sušenou rozmixovanou na prášok pomarančovou kôrou.
Cukor do tiramisù daj podľa chuti, ale ja nerobim sladké, máme radi chuť kakaa
Nech sa vydarí.
janger
@afataga (31.12.2025 13:58), nadherna je! Tusim aj minuly rok si pridala fotku, kde bola "zahrabana" v snehu...milovnicka zimy, uplne tvoj opak ;-).
kukulienka71
Zahrievacie raňajky lečo s klobáskou a zázvorovo-citronovým čajom. Dnes sa slniečko odráža na kopách na odhrnutých kopách snehu, Zara sa tiež vyhrieva.