Varenie

Co dnes vaříte, pečete? December 2025

haji - bez fotkyhaji, 1. decembra 2025

V posledním měsíci roku nás čeká plno příprav, píle a zážitků. Čekají nás nové i staré recepty, postupy. A čím žijeme? Láskou a radostí, která nás provází každým dnem a vede naše kroky. S chutí do toho a půl je hotovo. Připravujeme nejen každodenní jídla, ale i jídla a cukroví vánoční. Pojďte, přátelé, posdílíme spolu jak se nám daří naplnit nejen náš stůl, ale i duši.
Adventní čas je také dobou klidného rozjímání a otevření se zázrakům. Otevřeme náruč i srdce. Ať se nám daří!!

@zareaguj

Diskusia k téme

haji
@mijaita (1.12.2025 09:26)
Děkuji za fotečku a milý koment! Chutná snídaně vždy potěší. Měj úspěšný, krásný den, ať se daří studovat i kupovat!
1x zolik
haji
Máme oblačno, 2°C, bezvětří a vlhko, padla mlha či co to bylo. Dnes musím odpoledne do terénu, čeká mě moje milovaná masérka. Dá mi do těla. Už se těším. Obědvat budu až se vrátím, na masérském stolu se na plném bříšku špatně leží. Mám poslední díl kuřecího paprikáše.
Krásný den, přátelé!
tiamostef
@haji (1.12.2025 10:40)

Dnes sme sa aj my prebudili do dažďa 5st, ake vrcholky hôr sú poprášené snehom.
Pridávam môj postup na lososa - omáčku

Potrebuješ maslo, korenie, soľ-ak použiješ čerstvý losos, 2 lyžice passatta pomodoro, malý kúsok stonky zeleru , mascarpone, no a losos - bud zaúdeny alebo čerstvý - cca 50-80gr pre 2-3 osoby,
Rozpusti maslo na panvici - pridaj lososa a stonku zeleru pokrájanú na čo najmenšie kúsky, osmaž , pridaj korenie, soľ , nechaj podusiť, 2-3 min, (kto chce použit víno- ja viem že ty nie, tak pridaj teraz 0.5 -1 deci a nechaj víno vypariť), vidličkou o panvicu roztlač lososa.
Do omáčky pridaj passattu trochu vody a povar 3-4min a trochu zredukuj, . cestoviny uvar popri vareni omáčky.
Minutu pred dovarením cestovín uved do mierneho varu omáčku a pridaj 3-4 lyžice mascarpone. Premiešaj, vhod precedene al dente cestoviny a znovu premiešaj, ak je málo kremové pridaj trochu mascarpone.farba omáčky by mala lososova.ak to chceš mat menej krémové pridaj trochu vriacej vody z cestovín.
ak chces pridaj trochu parmezánu alebo posyp kôprom na tanieri
tiamostef
@afataga
Dakujem za tvoj koment.
celkovo pizza je origoš z neapolu tam je aj jedna z najznámejších akademií - škol na proces vyroby od kvasenia až po, že stym certifikátom si možes otvorit vlastnu pizzeriu na celom svete, ten symbol pizná cely svet a je záruka dobrej pizze,.vojdeš ,objednáš a nečakajú ta prekvapenia. Netvrdim ze iná pizza nieje dobrá...kazdý pizzaiolo(pizzér) má svoj štýl....ale nejakým kurzom by mal prejst....rím -lazio má už úplne iný štýl pizze, a tu na severe ak do pizzerie tak jednoznačne neapolskej ...to je kultúra pizze...
My máme doma(teraz v garáži) našu pec na pizzu, teplota 500-600°c takže od 90do120 sekúnd je hotovo.
Pecorino je viac druhov, suché vyzreté je iné ako
krátko zreté alebo čerstvé...potom je velky rozdiel či je z lazia - pecorino romano, alebo sardenia - pecorino sardo, to sú asi najznánejšie.
Na caccio pepe kupujem tento  www.ilgustonline.com/prodotto/pecorino-romano-dop-grattuggia...

Na stúhanie navrch na cestoviny je to skoro jedno. Možno mne to tú chut bryndze podvedome pripomína.

Čo sa týka ich reči, zo začiatku som nič nerozumela keď sa rozprávali dialektom. teraz nemám problem rozumiet neapolsky a sicílsky dialekt ak rozpravaju pomaly a berú ohľad, ak sa debatuju medzi sebou je to aj pre talianov zo severu zážitok...
janger
Mila @haji , dakujem za dalsiu decembrovu kapitolu, za tvoje mile, krasne a povzbudive slova pre nas vsetkych, ktore dokazu potesit. Boztek a objatie za to vsetko :-).

Dnes neprijemny, usmokleny cas, vietor, dazd, zima :-(.
Boli tu cez obednajsiu prestavku dve vnucatka. Velmi som sa potesila, ked som videla, ze vnucka mala obleceny svetrik, ktory uplietla moja mama este jej mame (mojej dcere), ked bola ona este mala. Svetrik stale krasny, aktualny, zevraj sa aj spoluziackam pacil a ze vobec "nepicha" :-)). Tak mi to zohrialo dusu a uvedomila som si, ako cas strasne leti....a moja mama by sa velmi tesila, keby to videla....

Ja som mala dnes na veceru ryzu s kuracou "panenkou" a strasne mi islo k tomu na chut nieco sladke. Tak som si otvorila dulovy pretlak, mnami, vyborny je :-).

kucharka
K tomu jednoduchý zelený šalát.
U nás kompóty k jedlu veľmi nefungujú ( iba keď sme na SK a naservíruje jedlo babka :-))

Počasie je už konečne chladnejšie, cítiť, že na horách snežilo. Zima je za dverami.
Tiež už začínajú pred-vianočné zhony. A tiež sme už zahájili aj vianočné večere s priateľmi. Prvú už máme za sebou…. Už zostáva asi iba 20 :-))))

kucharka
Na víkend sme si urobili mini výlet do Neapola. Počasie bolo ok, chladno ale slnečno, tak sme si prešli celé mesto peši - takto sme si "zarobili" na pizzu!
Najviac zo všetkých jedál mi chutilo "pasta e patate" cestovina so zemiakmi, čo sa trochu podobá na náš granadír. Na odporúčanie neapolských priateľov sme tiež ochutnali "pasta alla genovese" cestoviny s hustou mäsovo-cibuľovou omáčkou. Dobrota veliká.
Samozrejme, som si doniesla niektoré cestoviny, ktoré u nás niesú, aj domov.
Na fotke sú moje najobľúbenejšie.
Pekný deň prajem všetkým.

haji
@tiamostef (1.12.2025 14:38)
Děkuji za komenty a foto, penne 4formaggi jsou pro mě z říše snů, já se propracuju tak k jednomu druhu a končím. I z bezpečnostních důvodů. Rozdělané čtyři druhy by u mě v lednici nepřežily dlouho. Někdo by je ujídal.
haji
@janger (1.12.2025 18:00)
Jsi milá, moc děkuji za tvůj srdečný koment, jsi milá, fotečku a potěšení, které máš bohaté. Se svetríkem vnučky, který podědila je to pěkná vzpomínka, radost a potěcha. Važme si radosti, které nám život přináší!
Kuřecí prsa s ryžou a dulovým pretlakom je zajímavá kombinace. A pokud nám přijde chuť na neobyčejnou kombinaci, je dobré si ji dovolit. S radostí bych ochutnala tvoji volbu!
Letí pozdravení s přáním krásných dnů, plných lásky a radosti! Objímám a letí puska!
haji
@kucharka (2.12.2025 09:04)
Díky za fotečky, komenty a přiblížení života u vás. Morčací rezeň s palestýnskou ryžou je zajímavá varianta, salátek, jako vždy nemá chybu! On ten náš kompot či čalamáda se odvíjí od ročního období, kdy listová zelenina a další vhodná zelenina dříve zpravidla už nebyla k mání. Dnes už je nabídka řetězců bohatější, ale chuť kulhá. Ráda sáhnu po naší variantě. Vyjímka potvrzuje pravidlo.
Hezky, ještě 20 vánočních večeří s přáteli, tak to je náročné absolvovat. Ať jde všechno jak má, setkávání s přáteli je fajn Bezva náladu!
haji
@kucharka (2.12.2025 09:16)
Děkuji za komenty a fotečky z vašich cest, zajímavý průřez dobrotami. Chválím zakoupené těstoviny, určitě bych si dovezla také vzoreček. Vesuv i záběr krajiny jsou poutavé, měli jste moc pěkné počasí. Setkání s přáteli na místě vždy potěší a zajistí orientaci nejen v dobrotách. Moc děkujeme, také se povedly vložit fotečky bez nutnosti procvičování krční páteře, krásná práce!
haji
@mijaita (2.12.2025 11:53)
Děkuji za koment a fotečku. Hustá polévka s bohatě zeleninou a masem zahřeje, zasytí. Salátek osvěží. Žiješ zdravě a příkladně, klobouček!
haji
@stefanm (2.12.2025 12:13)
Děkuji za koment a fotečky, slivkové knedlíčky jako malované - krásně se ti povedly, o chuti nepochybuji. Jsi šikovný!
1x zolik
haji
@mijaita (2.12.2025 18:50)
Večeře zajímavá, žampionová, potěší, s tvým nakládaným zelím vypadá dobře. Nejspíš bych potřebovala alespoň malinečký kousek topenečky... Velmi estetické a chutné foto!
Hezký večer!
tiamostef
@haji (2.12.2025 14:26)

Oni to volajú 4formaggi, inak stači mat gorgonzolu alebo trochu plesnivého syra, potom maslo, parmezán a buď mascarpone alebo smotanu .....ja mascarpone aj mrazím ak mi zostane z niečoho a potom použijem do omáčok....
mijaita
@janger (1.12.2025 18:00)

V trznici prodavaji docela velke "duly". Dost drahe, ale rada bych nejak vyzkousela. Jakou mam vybrat a co a jak s ni potom? :-) Dekuju!!
mijaita
@kimlo (3.12.2025 10:57)

to jsi zkousel? Zni to zajimave. Zeli uz mam zkvasene, tak novou varku az budu delat.
2x haji a zolik
janger
@kucharka (2.12.2025 09:15), no to je dobre, ze gaucove cestovanie :-))....
Ja tak casto cestujem, aj napr. pri dokumentarnych, prirodopisnych filmoch.
A napriklad aj Tour de France je pre mna take cestovanie, vyzivam sa v zaberoch ani nie tak bicyklov, ale okolitej prirody ;-).
kucharka
@janger (3.12.2025 11:24)
Presne. Aj ja. Mám rada cestovanie, či už ozajstné alebo gaučové :-)) Tiež sa vyžívam v poznávaní iných miest.
Ešte som chcela pridať fotku z Herculaneum. Už tam mali “bary a reštaurácie” kde sa varilo teplé jedlo a ľudia tam chodili skoro každý deň na obed. Jedlo sa varilo vo veľkých kadiach zamurovaných v stoloch/baroch. Vraj bolo cenovo dostupné, takže ľudia málokedy varili doma.

janger
@mijaita (3.12.2025 09:21), duly byvaju take hruskovite a jablkovite. Ale zevraj priprava z nich je rovnaka. To neviem na 100 percent. My mame tie jablkovite.

Ja vobec nie som expert, vsetko boli len pokusy....
Ja z nich najprv utriem kozusinku, ktoru maju, potom ich osupem. Zat jednu davku neosupal a zevraj to bolo menej vydarene.

Potom podla toho, co chces robit....Ja som robila v tlakovom hrnci. Dala som trosku vody (do tlakoveho hrnca musi ist trochu tekutiny). Pokrajane kusky dule, cukor podla chuti (je to dost kysly plod, tak si prisposob, ako chces). Ja som dala aj pomletu skoricu. A v tlakovom hrnci to bolo 5-6 minut. V normalnom hrnci to trva dlhsie.
Potom premiesat, hotovo.
Do normalneho hrnca by som dala ozaj len trosilinku vody, to len preto, aby sa to nepripalilo. Sem tam premiesat a sledovat, aka je makkost, ci chces viac alebo menej kasovite, tvrdie, makksie....

Na dzem (ten sme este nekostovali) som pridala potom aj cast zelirovacieho cukru. Aby mi to lepsie zhustlo. Ale teda mnozstva nemam, lebo to bolo vsetko tak na pokus.

Skusala som uvarit aj supy a jadrovniky zvlast, v tom je vela pektinu, na sirup. Najprv nechat postat v cukrovej vode na par hodin (tak som niekde citala). Potom to uvarit s precedit. Mali sme vyborny sirup. Aj banujem, ze len jednu davku som spravila.

To tak priblizne by bolo.
Ale receptov je kopu vselijakych, aj na kolace a pod.
2x haji a zolik
kimlo
@mijaita (3.12.2025 11:23)
Áno, mám vyskúšané, ale ja som dal zopár dulí vcelku do 15L súdka. Či to malo nejaký vyznam v ochutení kapusty som nepostrehol. Ale Ty keď nakladáš malé poháre, a dali by sa tam kúsky dule, možno by si rozdiel poznala. Treba vyskúšať.
haji
@tiamostef (2.12.2025 20:06)
Děkuji za komenty a fotečky. Je fajn, že poradíš s recepty, bo nepolíbení italskou kuchyní získají větší rozhled, jsem ti za to vděčná. Krém z paprik, linguine a mangold by mi chutnaly. Příjemné spojení chutí.
haji
@mijaita (3.12.2025 08:24)
Chleba se sádlem a následný terén je docela výzva. Když pojím čerstvou cibuli, česnek, držím se doma. Bo voním dost intenzivně. Ani vyčištění zubů 2x za sebou mě neuspokojí.
Úspěšný nákup přeji! Sluníčko také nemáme, oblačno, trochu v mlžném opárku, pofukuje větřík a je pěkně vlezlé chladno. Byť nemrzlo a máme 4°C. Asi je to jen moje cítění chladu. Mám to teď jinak a nepříjemně. Ještěže mám sádlo, vrstvu, kterou jsem přibrala. Jinak nevím, musela bych s sebou vodit bernardýna záchranáře se soudkem rumu.
1x zolik
haji
@janger (3.12.2025 11:24)
Přesně vystihnuté, Tour de France, závody Formule 1 - mají krásné záběry z vrtulníku, dronu, paráda. Dokumenty mám též v oblibě, kochám se s radostí, klidně se virtuálně přemístím, paráda! Hezky v papučkách, v pohodlí. Jasné, že opravdické cestování je plnější a zábavnější, o tom žádná. Ale když to nejde jinak... klidně i skrze sklo.
haji
@kucharka (3.12.2025 11:37)
Děkuji za fajn koment, objevný pro mě, vidět, že závodka existovala daleko dřív, než jsem si myslela. Asi postup, kde se do jednotlivých zamurovaných kádí jen přihazovaly další a další suroviny. Pochybuji, že je myly nějak dramaticky... haha Moc hezké foto, naučné!
haji
@mijaita (3.12.2025 11:38)
Děkuji za koment, inspiraci a chutné foto! Bezva kombinace surovin i postup. Jsi hlava otevřená!
1x zolik
haji
@stefanm (3.12.2025 13:02)
Děkuji za koment a foto, vyprážaný syr mám ráda, s opékanými brambory a rajským salátem, tatarkou jste měli výborný oběd!
Hezké odpoledne přeji!
1x zolik
haji
Dnes k obědu malá improvizace. Bez polévky. Mix: cibule, hlíva ústřičná, kousek špekáčkového kabanosu, rajský protlak s bazalkou a Trikolora - novinka z oblasti nabídky naklíčených luštěnin: fazole mungo, čočka a ředkev čínská. Ochuceno solí, kmínem, ml.černým pepřem, pár kapkami sojové omáčky a worchesteru. Podáváno s kváskovým chlebíkem. Bylo to výborné. zůstalo i na zítra.
Dnes dopoledne jsem se vybatolila před dům a nasadila Skimii a vřes do truhlíků. Záda zavelela zůstat doma, uvařit a do terénu půjdeme až zítra. Nic neuteče Nic nemá nožičky.
Pohodový zbytek dne přeji všem!
tomeska
Taky jsem pár krát dělala. (dodavatel sestra). Umyla, oloupala ,pokrájela na malé kousky, a šup do hrnce s trochou vody a uvařit. Na konec varu cukr a trochu kys. citronovou. Když chci kompot, tak do sklenek. A bud' přidám, nebo ne ,nějakou příchut'(koření) . steriluji. Nebo rozmixuji a jdu na marmošku - trochu dalšího vaření, Nebo vyvařím dohusta, vyleju na plech nebo vhodnou nádobu, podle toho kolik toho je, vystlaný peč.papírem a nechám ztuhnout. Použití je různé. Já to mám zabalené ve folii už třetím rokem a když nevím , ""co by"", tak ukrojím páseček a mlsám. Nemění to tvar ani chut'.
Chutě exotické co k tomu pasují, mě nelákají. Já --- ovoce cukr(popřípadě sladidlo), kys, citronová nebo citron. A, když je ovoce a chut' na něj, a není chut' na práci, tak aspoň na polovinu.Uvařím a na další zpracování nechám odpočívat v mražáku.Tot' vše.
Ale, kdo hledá,najde jak to zpracovat, co s tím ...
Ted' trochu mimo. Byl za velmi rozumnou cenu celer, tak jsem naložila.(okurkový nálev, trochu přislazený, kuličky pepře a nové koření. Pár minutek povařené(blanšírované), vychladlé do sklenek, sterilované ""podle sebe"". Jedna mrška nechytla, no už je po degustaci, . A že je to mňam mňam. Nezkusíš ,nevíš. Hezký den. -------(jdu lovit levný celer, )
haji
@zolik (3.12.2025 15:11)
Tak toto je oběd podle mého gusta, pečené morčí stehno miluju, s rýží hmmm a broskvový kompotek áách... Mno, takový dobrý oběd vylepší den, chladno aj technika. Hlavně aby plynový technik odvedl dobře svoji práci! Tak ať kontrola, servis plynový dopadne dobře! Držím pěsti!
1x zolik
2010
@tiamostef (1.12.2025 15:16)
Ked sme byvali v Adelaide blizko nas bola pizzeria co robila pizzu ako buchty, vtedy som myslel ze to je daaky nepodareny Australsky vymysel, ale ked sme isli prvy krat na Siciliu do Trapani tak som pochopil ze tie hrube buchty je Sicilska verzia.
zolik
@afataga (3.12.2025 16:01)
Ten 5-ty je naplnený len do 1/3 - to sa nepočíta. Zajtra po raňajkách už nebude.
haji
@afataga (3.12.2025 16:01)
Bych @zolik nelezla do svědomí, provalíš nějaké letité tajemství a co potom?! Já například chyběla ve škole, když jsme se učili plést a dodnes to neumím.
haji
@tomeska (3.12.2025 14:49)
Děkuji za koment, plný inspirací, nejen dulových. Při čtení věty, že dulové želé, zabalené ve folii nemění už třetím rokem tvar ani chuť, mě napadlo, že by se při troše dobré vůle dalo použít i jako těsnění... haha Neodolala jsem možnosti využít kvalitu dulového želé ve srandu, omlouvám se slabším povahám.
Fajn a dobré zpracování celeru v akci, umíš si poradit.
haji
@tomeska (3.12.2025 16:35)
Jsi pilná včelka, nejen s kimči, děkujeme za fotečku!
P.S. S dovolením ta prázdná okna smažu, asi nějaký technický zádrhel se vloudil. Pevné nervy!
tomeska
@haji (3.12.2025 22:42)
Děkuji za pomoc. Nezdařil se pokus poslat foto už hotového kimchi.tak proto tolik prázdna, ten pokus se děl z mobilu a já s ním jaksi moc důvěrně nekamarádím.Nevěděla jsem,jak to smazat. Ale že mi foto prošlo, to jsem ""machr"".Tak až budu příště něco " vyrábět" pošlu i foto.
Zítra v Hranicích otevírají Datart,tak se jdu rozšoupnout. (nutná výměna předpotopního plynového sporáku, a trochu mladší fungující ale s velikou vadou krásy pračkou). Jaká to radost před Vánoci.
2x haji a zolik
haji
@tomeska (3.12.2025 23:02)
Rádo se stalo. Smazat ve své diskusii můžu sama, bez Redakcia. Od jisté doby už raději píšu, že smažu.
Dobře nakup, držím pěsti! U vás tedy bude Ježíšek hodně ježit!
haji
@tomeska (3.12.2025 23:02)
Máš můj obdiv, já nejsem žádný IT technik, vystačím si jen se základními znalostmi na noťase a telefonem na sms a volání. I to mě kolikrát dostane do nervového přepětí, které si nemohu dovolit.
1x zolik
stefanm
... dnes ráno:

Sedliacka omeleta (zemiak, klobása, hrášok), chlieb a čaj

Poznámka:
... veľká časť mesta, celé sídlisko dnes od ôsmej ráno do desiatej večer bude bez tečúcej vody. Zatvorené sú reštaurácie, väčšina obchodov, zdravotné stredisko a všetky školy. My už do práce nechodíme (hoci, manželka má ešte stále svoju firmu ale "pracovňu" má v bývalej detskej izbe) tak sme plánovali s priateľmi návštevu reštaurácie v centre mesta ale to padlo (choroba, plánovaná návšteva u lekára a hlavne hnusné!!! počasie) tak zvažujeme dovoz stravy alebo "prevetrať" mrazničku a využijeme zmrazené prebytky (často je to lotéria, lebo keď to odkldaš vieš čo to je tak načo by si to označoval? Ale keď to zamrzne tak p očase zabudneš čo to je a rozmraziš si prekvapenie.

... pokojný deň vám prajem

mijaita
@kimlo @tomeska @janger @... dekuji za všechny postrehy a rady do mě investované. Rada jsem vsechny precetla a hned jak pominou společenské akce, vyzkouším džem a pridam k zelí do kvašení.
A jeden muj poznatek, který také zkusím aplikovat. Když dělám kompot z dýně, vždy nakrájenou nejdrív zasypu cukrem a nechám ji několik hodin, nebo pres noc, aby pustila vlastní stávu. Z té následně uvařím nálev, do kterého ty kousky naložím. Tak mohou nasát vlastní, ale ochucenou štávu.
Uz ted se na to těším a o výsledek se podělím!
haji
@stefanm (4.12.2025 08:13)
Děkuji za milý koment a chutné foto! Selskou omeletu mám moc ráda, chutně jsi posnídal.
Máte to hezky naplánované/nenaplánované. Bez vody to není sranda. Je dobré, že o odstávce jste věděli dopředu a mohli se na ni připravit. Horší je havárie, to se pak jeden hodně diví, na co všechno potřebuje vodu.
Ano, mám podobné zážitky s mrazničkou. Nenapíšu, nevím. Pak je překvapení na místě. Líbil se mi název jednoho druhu jahody, která se dřív pěstovala: Překvapení tržnice. Velmi výstižné mi to přišlo tenkrát a teď se mi tento milý název vynořuje při rozmrazování zásob z mrazáku. A vždy si po takovém adrenalinkovém zážitku slibuji, že příště už si to musím napsat. Nenapíšu. Jsem tímto směrem prostě nenapravitelná.
Přeji úspěšný den, pokud možno klidný a bez komplikací.
mijaita
Nebyl duvod ani chut varit, bude výživný víkend. Doslo (vzácně) na párkovou snídani a dojídaly se knedlíky po svíčkové. Kysané zelí ubýva a budu muset pristi tyden nalozit dalsi aby bylo do nového roku :-)

haji
@zolik (4.12.2025 13:04)
Uf, to se mi ulevilo, že slepičí a ne kohoutí!! Jak se má? Náš krasavec?! Polévečka jako lusk.
Ano, všechno je mokré hodně, já přesazovala včera, blátíčko jako v lázních. Jsi šikovná, hlavně, že se podařilo.
Hezký večer přeji!
haji
@stefanm (4.12.2025 13:35)
Děkuji za komenty a fotečky. Kaldoun je výborná a sytá polévka.
Vidět, že pokrok vládne světem, když rozvoz jídla funguje. Asi si pořídili sólo zdroj vody, plno kšeftů za to stojí.
haji
@kukulienka71 (4.12.2025 19:19)
Ahojík, milá Kuku, díky za komenty, pochvalu /už brzdi, bo se červenám z tolké chvály/ a fotečky. Kolínkovala jsem minulý týden, dokonce mi pochybělo, bylo hodně omáčky. Jsou to moje nejoblíbenější těstoviny.
Umývání oken je náročné, natož v zimě. Máš dobrou taktiku. Že tě ještě nepopadla pečící vášeň, to je nejspíš dobře, později si to víc užiješ, včetně atmosféry.
Hezký večer a ať se daří!
haji
@mijaita (4.12.2025 20:24)
Děkuji za komenty a fota, párek nikdy nemůže uškodit a zpracovat přebývající knedlíky je správné. Já zamrazuju v pytlíku po jedné porci. Někdy se hodí taková jednorázovka. Krásná fota, plná chutí.
Hezký večer!
haji
@tomeska (4.12.2025 22:31)
Hezky! Děkuji za fotečku a koment, kimchi nakonec povolilo a ukázalo se! Jsi šikovná! Vidím, že ho máš na hodně velké kusy, to se ti osvědčilo? Jsem laik, kimchi nepolíbená.
Hezký večer!
Zítra písnu víc, dnes už jsem ko. Dobrou všem!
kukulienka71
@mijaita (4.12.2025 20:26)

Kolienka sa dajú vždy a všade: do šalátov, do polievky, gulášu, perkeltu, k sviečkovej, hocijakému mäsu na šťave, aj paradajkovej, k leču, zapekané a aj na sladko... nepoznám univerzálnejšie cestoviny. Podobne ako aj halušky:-) možno sa premenujem na Kukolienka:-)))
tiamostef
@mijaita (4.12.2025 23:43)

Velmi jednoducho , mam namiešanú soľ(morska sol,fenikel,rasca,a citronová kôra) trochu jablčného octu a to nasekane na jemno sú listy- vňať z vodnice-tuřín(ja ju v tomto obdobi dosť používam)
želám pekny deň
haji
@stefanm (5.12.2025 06:08)
Děkuji za koment a klobásové foto, takové raňajky postaví na nohy aj beznohých. Užij si úspěšný a pěkný pátek!
U nás je podobně, tedy 7°C, leč zataženo do tmavomodra. Je po dešti a ještě pršet bude.
haji
@kukulienka71 (5.12.2025 00:14)
Děkuji za přesný a vtipný koment. Kukolienka, ty jsi ma, milá Kuku, hned ráno rozsekala haha
Také miluju kolínka, potrubí. Prostě ideální těstovina hlavně k omáčkám. Dovnitř kolínek se omáčka krásně nasaje, kdežto na nudlích jen ulpívá. A nejen omáčka, i v zapékaných směs vajíček udělá další strukturu. Hmmm
mijaita
@tiamostef (5.12.2025 07:35)

Ja to tusila, ze to nebude jen tak lupeni :-) Take mam namichavam sul, nebo nebo "voním" jednotlive a pak osprejuju citronovym olejem. Ten fenykl s kmínem, zajímavá kombinace, kterou hned odpoledne vyzkousim. To jsou zasadni veci, ktere je velice nutné psát (pro me) S usmevem, prima rano :-)
haji
@mijaita (5.12.2025 09:22)
Díky za koment a krásné foto tvé snídaně! A piš si, nejenom onen jmenovaný, ale i Mikuláš... Krásný den!
P.S: Krásný servis, jako vždy u tebe.
mijaita
@kukulienka71 (5.12.2025 00:14)

Noooo, máš i nemáš pravdu! :-) Ono se může cokoliv s čímkoliv, když to má někdo rád. Já hlavně podtrhla, ze byť je to jedno testo, ten rád kolinka, jiny radsi jiny tvar. A pak, ze se tvary nejí! ? V tom je krásná gastronomie! Chlapi, co byli na vojne, nechtej kolínka videt snad ani na obrázku :-)
kucharka
Včera sme mali chuť na tortilly (kupované) opečené z oboch strán na suchej panvici, plnené syrom a šunkou. Je to dobrota, len sa to musí jesť teplé, za studena to nieje ono :-(

kucharka
A k tomu obyč šalát.
U nás bolo včera riadne chladno, pod mrakom, už sme vytiahli zimné bundy a kabáty. Dnes už oskárek vylieza spoza mrakov, takže cez deň bude fain. Keď mám oblečenú bundu alebo kabát tak musím prechádzať na stranu kde je chodník v tieni, lebo inak by som odpadla od horka. A naopak, ak mám iba budničku/mikinu tak prechádzam na slnečnú stranu aby som sa zohriala. Hotový cirkus :-)))
Pekný piatok prajem. U nás bude "sviatkový" víkend.

stefanm
...foto:

... dnešná rodinná ranná káva bola obohatená o "Mikulášske drobnosti"...švagrinky mi urobili radosť s pivom a "pidi" vodkou, ja jednej Margot, druhej Rumba (ťažko sa u nás zháňa)

kukulienka71
@stefanm (5.12.2025 10:07)

Milý zvyk máte, je to fajn držať sa ho. Verím, že tie čokoládky neprestanú vyrábať, dodnes chutia tieto ikony mnohým najviac z ponuky na trhu.
2x haji a zolik
kucharka
@kukulienka71 (5.12.2025 10:03)
Štedrý večer je normálka. Tu sa osslavuje viac 25 a 26 december. Podáva sa (väčšinou kurací) vývar s velikánskymi kolienkami a mäsovými guľkami. Populárne sú kanelóny a "rostit" pečené plnené mäso, s píniovými orieškami alebo sušeným ovocím.
Ako dezert je "turrón" a oblátky. So sladkým muškátovým vínom. Turrón je tradične niečo ako u nás "turecký med" ale teraz môže byť aj s rôznymi príchuťami. A šampanské nesmie chýbať na žiadnom stole.
V Španielku sú Vianoce také dôležité ako na SK, ale v Katalánskej oblasti sú najdôležitejší Traja Králi. Čo je pre mňa výhoda : Vianoce trávime s mojou rodinou a Troch Kráľov s manželovou .-)
kukulienka71
@mijaita (5.12.2025 11:54)

Ak myslíš franfurtskú kelovú s párkami, tak že si to ty, som ju pohľadala. Recept tu nemám.
kukulienka71 4. novembra 2025 o 22:04
@mijaita (4.11.2025 21:07)

Odložila som si vodu z varenia karfiolu a zemiakov, tú som začala variť a postupne som do nej pridávala nadrobno krájaný kel spolu s celou rascou, a dvomi pokrajanými zemiakmi a velkym strúčikom cesnaku na drobno. Este som ju dosolila a pod pokrievkou varila do polomäkka, pridala som pokrájané párky , susenú bazalku a majoránku a medzitým som robila cibuľovú zápražku, ktorú som ochutila údenou paprikou a zaliala sladkou smotanou asi 1 dcl, tak som to vmiešala do vriacej polievky. Povarila este a hotovo. Ochutíš si podla seba, ale kel, parky, cesnak a majoranka s cibuľovou zápražkou už dá výbornú chuť;-
haji
@kukulienka71 (5.12.2025 10:01)
@mijaita
Budete se divit, můj tatínek celoživotně miloval kolínka. Vojenská služba, nevojenská služba a to byl v kuchyni jako pomocný kuchař. Podědil kolínkovou vášeň po svém tatínkovi a podědila jsem ji i já. Jsem na to patřičně hrdá. Je to rodová záležitost. haha
haji
@kucharka (5.12.2025 10:05)
Děkuji za komenty a fotečky. Hustá šošovicová polievka je super dobrota, rortilly si také někdy ráda ohřeju a máš pravdu, musí se jíst "upanvicované" a teplé. Salát vypadá dobře, jako vždy od vás, z výborné zeleniny.
Počasí i u vás chladnější - to je nezvyk. Přece jenom Oskara si užijete víc než my, prostě jste jižněji, o tom žádná. Věřím, že zimu zvládneme bez ztráty kytičky, teprve začíná, musíme se obrnit trpělivostí, teplem a teplými tekutinami, jídlem.
Přeji bezva víkend, oslavte vše s radostí a láskou!
haji
@stefanm (5.12.2025 10:07)
Hezky, u vás si Mikuláš silně přivstal. Pivo, vodka, čokoládky, kafíčko, dobrá nálada. Hezky jste si to užili v rodinném kruhu. Děkuji za milý koment a foto.
Přeji příjemný mikulášský den i večer!
haji
@kucharka (5.12.2025 10:16)
Já také děkuji za zajímavý opis vánočních svátků u vás a dobrot, které se podávají. A přiznávám, že je to pro mě "španělská vesnice" haha opravdu jsem se o detaily nikdy nezajímala. Moc děkuji za rozšíření obzorů.
Dobře zařízené, dobře a spravedlivě u vás v rodinách oslavy rozdělené. Obsáhnete všechno, v pohodě.
haji
@tiamostef (5.12.2025 12:27)
Hahaha já puknu smíchy, tak kolínková vášeň se rozšířila i do Itálie hahaha Děkuji za koment a fotečku, mně by mocinky chutnalo! Hríbovú omáčku sice musím hledat, ale neva, hlavně že kolínek je dost...
Krásný páťulínek!
haji
@afataga (5.12.2025 13:31)
Děkuji za koment a fotečku, tagliatelle plné rajčatové chuti, s grana padano. S radostí bych si porci dala. Musím si koupit sušená rajčata, už nějakou dobu na ně mám chuť. Tuším se tu začínáme silně italizovat.
Já ale dnes vybočuji z řady. Nechala jsem se zlákat na Kaufu slevou na jaterinicový a jelítkový prejt. Přitáhla jsem domů dvě tyčky. Jen jsem ohřála na pánvi. Podáváno s chlebíkem a kyselým okurkem. Zůstala i porce na zítra.
Přeji hezký víkend!
haji
@zolik (5.12.2025 13:57)
Děkuji za koment a fotečku. Květák mám ráda, tvůj vypadá moc dobře a dietně. Uznávám, že je to ideální páteční - postní oběd. Mno, to já tomu dnes dala na frak.
Letí pozdravení a přání, ať je Mikuláš vstřícný a čert milý!

kukulienka71
U nás začalo pršať, od rána bol vietor. A mám pocit, že je v noci viac svetla ako cez deň. Vrcholí sivota - nicota. To bol krásny film inak, Nekonečný príbeh.
2x haji a zolik
haji
@kukulienka71 (5.12.2025 15:36)
Dnes v 00.13 hod. úplněk v Blížencích. A pokud bylo u vás jasno, světlo bylo větší. I kdyby jasno nebylo, mraky mohou být Měsícem ozářené zeshora. A Bůhví, jestli se nepropracujeme k Bílým nocím jako někde na Dálném východě. Vzhledem k tomu, že už je u nás běžná Polární záře, nic není vyloučeno.
tiamostef
@kukulienka71 (5.12.2025 13:00)

Aj ja ich bolam dvojite kolienka, inak tortiglioni n37...
Boli aj ine povinnosti, a celkovo mam rada sa zobúdzať skoro, aj ked o pol5 je veeeeeľmi skoro,
A kedže kuchyňa pride až štvrtok, budúci tyzdeň,lebo vždy su nejaké "nepredvidane udalosti" tak sme ešte pridružili nejake zmeny....keď už, tak už,. talian by povedal - bel casino...
Večera červená pizza s rukolou....

stefanm
...retro spomienka🙂

...tuto fotomontáž som spracoval v roku 2010 keď som sa "učil" pracovať s foto a pridal som ju aj tu na "Varechu"... možno si niekto ešte pamätá
... neskutočne, už je tomu 15 (slovom: pätnásť!!) rokov
...tak veselého Mikuláša 2025 všetkým prajem

zolik
Ja som si dnes objednala Mikulášsky obed. Zemiakový majonézový šalát a morčací rezeň.
Prajem pekný Mikulášsky večer.

haji
@mijaita (5.12.2025 17:12)
Jsi žena činu, tedy žena polívky! Díky za koment a foto.
haji
@tiamostef (5.12.2025 19:41)
Děkuji za koment plný informací i za foto pizzy. Držím pěsti s kuchyní, tvůj muž je vtipálek, tuším, rád ještě na hromadu přiloží...
haji
Je něco málo po čtvrté hodině a začíná být tma jako v ranci. Celý den oblačno, teď 6°C.
Dnes jsem se měla fanfárově. K obědu kuřecí vývar s nudličkami a maskem, br. salát s majonézou a vepřový řízek. Dezert: sametová kakaová roláda se šlehačkou. Měla jsem to i s obsluhou. Dostala jsem oběd od sousedů a pomáhali i jejich vnoučata. Bo Mikuláš naděloval a dostala jsem výslužku. Krásný den.
Přeji všem hezký a klidný sobotní, Mikulášský večer!
haji
@stefanm (6.12.2025 06:14)
Děkujeme za veselou koláž v Mikulášském hávu. Léta běží vážení... a běží všem. Sám světec by se divil, do čeho všeho ho zamícháme.
haji
@stefanm (6.12.2025 07:58)
Chleba se sádlem a s cibulí je výborná věc. Pak už může jít člověk do lesa kácet stromy.
A je jedno, jestli v Č a nebo S republice.
haji
@zolik (6.12.2025 15:52)
Hezky! Funguje to, ty sis objednala br. salát a morčací rezeň. Já si neobjednala a přinesli mi br. salát a vepřový řízek. Synchronicita funguje!! Hurá!!
Díky za koment a chutné foto!
Hezký večer přeji!
tiamostef
@kukulienka71 (5.12.2025 20:39)

Milansku polievku nepoznám, ale poznám cotoletta alla milanese (rezeň), a milánske fazulky to je názov pod ktorým som to jedlo spoznala ...inak ich volajú fagiolini in umido.
Dnes ráno približne o pol8 ešte takto svietil mesiac a vyzeral že je nebezpečne blízko, ale už aj vychádzalo slnko

theflyingbaker
My sme dnes oslavovali 40ku môjho brata a švagrinej. Chceli kokosovú tortu, tak som to poňala s humorom a spravila som ju na štýl výročia svadby. Keďže sa nikdy nevzali, ale narodeniny oslavovali spolu, nech si vyskúšajú ten pocit krájať spoločne bielu tortu 🤣

stefanm
... dnes:

Zapekané zemiaky "univerzál"...k obede, k tv a večer k balkonovemu vínu 😋

1x elixir
elixir
Tiež som dnes pripravila orecchiette, akurát na večeru 🙂 S hlivou kráľovskou, dubákmi, hráškom a kuracím mäsom v smotane. Toto je foto spred mesiaca asi. Inak, mám pocit, že by som to stále mohla jesť. 🙂