Rôzne

Chýba mi nechutné !

stefanm - fotkastefanm, 15. januára 2014

Vtedy :

Prichádzam zo školy . Odkladám tašku v ktorej sú ukryté , prevažne pre život nepotrebné vedomosti typu : izochora , adiabata , sinus , tangens , text hymny ZSSR v origináli alebo meno autora románu Rusky les . Z kuchynskej linky beriem kanvičku na mlieko a pripravenú papierovú trojkorunáčku a odchádzam do obchodu s nápisom : Mliekareň . Za pultom stojí mladá žena , tvarom hornej časti tela zodpovedá názvu obchodu . V blond krátkych vlasoch prisponkovaná trojcentimetrová čelenka , ako káže predpis , a na sebe biely dederónovy plášť . Opýta sa : „Koľko“? poviem : „Dva“ a podám jej modrú dvojlitrovú kanvicu . Pollitrovou naberačkou štyri krát naberie z hlinikovej , 25 litrovej kanvice a doplna naplní moju . Zaplatím a chlapským hlasom sa pokúsim o vtip : „A ešte mi pridajte jeden meter mlieka , prosím“ . Nezaváha , je skúsená . Do mlieka namočí ukazovák a na pulte urobí metrovú čiaru . „Prosím“! povie . Ja sa tiež nenechám a pýtam si to zabaliť do mastného papiera . Zasmejeme sa a ja sa vraciam domov . Mlieko prelejem do vysokého , smaltovaného hrnca , do sporáka pridám dva-tri polienka dreva a lopatku uhlia a hrniec položím na sporák . Približne po pol hodine sa prevarí a ja si ešte také horúce odoberiem do hrnčeka a prilejem k nemu , z kovovej kanvice , trochu uvarenej melta kávy . Kým trochu vychladne sadám si na kuchynskú linku k oknu , nohy vykladám na rebrovaný , liatinový radiátor a pomedzi muškáty pozorne sledujem ľudí čo prechádzajú popod okno po chodníku . Už by tam totiž každú chvíľku mala prejsť moja láska , suseda , ktorá býva o tri vchody vedľa . Pošlem jej vzdušný bozk , ona na mňa zažmurká a to je znamenie , že sa večer stretneme pri rieke na lavičke a budeme sa zdokonaľovať v jazýčkovom bozkávaní . A možno mi zase dovolí siahnuť si na jej prsia . Káva mierne vychladla a na jej povrchu sa vytvorila kožka . Zvráskavená, nechutne vyzerajúca a ešte nechutnejšie chutiaca . Kávovou lyžičkou ju opatrne odstraňujem z hrnčeka priamo do smaltovaného drezu , chlapsky si pripaľujem otcovi ukradnutú Bystricu , posrkávam z kávy a teším sa na večer .

Teraz :

Mierne nachmelený prichádzam zo zasadnutia invalidných , predčasných a starobných dôchodcov , ktoré sa konalo v priľahlom pohostinskom zariadení a kde sa riešili aktuálne politické , športové a zdravotné problémy . Chceli sa medzi nás zamiešať aj nečlenovia , tí ktorý si objednávajú len červenú alebo žltú limonádu , ale boli vykázaní pivnou väčšinou do vedľa susediacej cukrárne .
Z chladničky vyberám krabicové , 1,5% mlieko . Pre istotu skontrolujem dobu trvanlivosti . Je do 28 . 04 .2014 , takže sa nemusím obávať že je skazené . Nalejem si do hrnčeka , ohrejem v mikrovlnke , pridám lyžičku instantnej kávy a kocku cukru a odchádzam na balkón . Zapálim si Marllboro a pozorujem šedú trávu , šedé tuje a šedú cestu na ktorej sa objaví manželka v bielom aute . Pošlem jej vzdušný bozk , ona na mňa zažmurká a ... ďalej to poznáte . Len v jednom sa to nezhoduje . Na povrchu kávy sa mi neurobila žiada zvráskavená , nechutná kožka .
Prečo ???

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
tá kožka na uvarenom mlieku mi veľmi chutila. ale musela som ju vyloviť prstom, ináč to nebolo to pravé orechové. :-))
damisa
stefanm@presne , zaspomínali sme si s Tebou, musím povedať , že tá kožka na mlieku vybratá prstom mi veľmi chutila. :D
babidka
Ejeeeej , na tie mliecne konvy v mliekarni sa pamatam aj ja :-) Akurat , ze u nas v mliekarni pani mliekarka pouzivala 1/4 litrovu nadobku na naberanie mlieka :-) @stefanm , keby si si kupoval mliecko od farmara alebo aspon z mliekomatu - tu skaredu , nechutnu kozticku na mlieku by si mal aj dnes:-)
sovka62
Do mliekárne sme chodili hneď ráno, konvička nás čakala už naplnená, ten kto mal službu mal povinnosť odovzdať ju riadne umytú hneď po vyučovaní. Bola to zmenšenina takej, z akej sa čapovalo mlieko a na vrchnáku mala mosadzný štítok s otcovým menom, lebo v mliekárni sa ich schádzalo viac rovnakých. A ani sme neplatili, rodičia to vyrovnali raz za týždeň. Kým sme odišli do školy, bolo mlieko prevarené a odložené na studené dlaždice v komore (v lete do pivnice), káva vypitá k raňajkám a veru aj tá koža zjedená. Ona sa spravila na mlieku, keď sa prevarilo. Predbiehali sme sa, kto sa k nej dostane prvý s krajcom chleba, lebo práve na ten chlieb sme ju vytiahli prstami. Bola výborná, na spodnej na nej bola smotana, takže chlebík s kožou bol pochúťkou.
Vysvetlenie prečo na tvojej bielej káve nemáš kožu, je úplne jednoduché. Teraz je mlieko homogenizované a to krabicové ultra vysoko zohriate. Takže koža sa vlastne nemá z čoho vytvoriť, lebo ani na obyčajnom prevarenom sa ti po vychladnutí a opätovnom zohriatí už neurobí.
Ak ti chýba, poslúchni @babidku a konečne ju budeš môcť opäť vyhadzovať.
kora
Ráno som vstávala o pol siedmej aby som zatopila v studenom sporáku,pretože rodičia chodili skoro ráno do práce,bývali sme v rodinnom dome a ústredné kúrenie sme nemali.Potom som zobrala umyté fľaše od mlieka,zobrala papierovú desaťkorunáčku nachystanú na stole a išla do obchodu.Moji bratia zatiaľ ešte vylihovali,ale sme sa menili,každý týždeň mal službu druhý.Kúpila som mlieko s fialovým vrchnákom,rožky a 15 dkg parízera,to boli raňajky,mlieko prevarené,otec večer navaril meltu s cigorkou,lebo ja som mala rada len takú čiernu kávu bez mlieka a k tomu čerstvý chrumkavý rožok s maslom.Tú kožku z mlieka som mala len pre seba,pretože moji bratia ju nechceli.Bola to pochúťka.A keď sme boli u babky na prázdninách,tak sme mali mlieko rovno spod kravky,bolo ešte teplé a s penou navrchu,pánečky,lahoda.Dnes aby som si aspoň trochu pripomenula tie mladé časy,tak si kúpim mlieko z automatu,trochu si ho prihrejem a napením,k tomu čerstvo upečený rožok a spomienky na všetky tie dobré veci čo boli a už nikdy nebudú.Niekedy ma prepadá taká nostalgia,že len ležím a premietam si v mysli staré časy.Starká nám varievala puding,na ktorého chuť neviem zabudnúť.Varila ho z kakaa,maizeny,žĺtkov a cukru,bol vynikajúci,starká žiaľ odišla a recept nenechala.Skúšala som ho uvariť niekoľkokrát,ale nepodaril sa taký ako robila ona.
evanaaa
Napriek tomu, že veľa ľudí tú kožku nemalo rado, ja som ju mala a nielen kožku, ale aj mierne prihorené mlieko keď sa zlialo, som zo dna hrnca vyškrabovala. Môj muž ju tiež mal rád, ale ak sa objavila na kakau a káve, vlastne ani nie kožka, ale ako to on nazýval - škralupy, tak už ten nápoj nevypil.
hannah22
.... škraloup z mlieka mi nechýba, nemala som rada prevarené mlieko ,ale chýba mi ten čas malín nezralých a tešenia sa na dotyky a nesmelé bozky, dodnes si spomínam na prvú pusu na našom mostíku ..... a čo sa chutí týka...naše chutové bunky časom strácajú cit a už len spomínam ako mi chutilo kakao a lupačka (rožok) za 1,60 Kčs v mliečnych lahodkach na námestí MMM v Ke, márne som si skúšala uvarit podobné, tá chuť sa kamsi stratila..... :)