Ruské dedičstvo alebo berlínska špecialita

zemo - fotkazemo, 13. októbra 2009

V roku 1980 som bol v Berlíne. Tam mi nesmierne zachutila soljanka. Domorodci z NDR ju považovali za svoju špecialitu. Vôbec im nevadilo, že Zobraziť celý popisV roku 1980 som bol v Berlíne. Tam mi nesmierne zachutila soljanka. Domorodci z NDR ju považovali za svoju špecialitu. Vôbec im nevadilo, že polievku v roku 1945 do Nemecka privandrovali ruskí vojaci.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
1 PL
400 g
2 ks
3 ks
1 l
1/2 l
 KL
 KL
 medzi prsty
 PL
 KL
 medzi prsty
2 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájame nadrobno, opražíme do sklovita v oleji a pridáme pretlak a lyžicu vývaru. Varte asi 5 minút.

  2. 2

    Potom pridáme pokrájané filé na kocky (strana cca 3 cm), uhorky na tenšie kolieska, soľ, bobkový list, mleté korenie, rajčiny bez šupiek pokrájané na malé kocky, horúci mäsový vývar, uhorkový nálev a všetko spolu varíme asi 10 minút.

  3. 3

    Hotovú polievku dáme do tanierov, kde sme predtým vložili koliesko citróna, posekanú petržlenovú vňať, estragón a kôpor. Ak chcete, pridajte kapary a za lyžicu kyslej smotany.

Diskusia k receptu

jolkipalki
:-) no toto nema nic s Ruskou kuchyňou. To je uz nemecka verzia. Zbožňujem originál Салянку . Toťižto ruská saľanka je druhe jedlo. A je tam mäso a nie ryba. Za 15 rokov v Rusku by som to mal hadam vedieť.
zemo
Zdrastvuj molodec! Und hat ich etwas anderes gesagt? Ja znáju, što rechte saljanka in Russland (kde som mimochodom nikdy v živote nebol) ins na tabličke mit mjaso.:) Ale neviem, či som trafil dobre, ak poviem, že sa robí z už uvareného alebo inak tepelne spracovaného. A vklastne sa nakrája len to, čo sa doma nájde. Daj vedieť aj ostatným! Za dlhých ruských nocí ti skôr ujde čas. Pozdravljau teba s prazdnikom dobrého papania!
jolkipalki
Privet pisateľ:-) musim sa ospravedlniť. Nedalo mi to. Saľanka je aj polievka. Hlavne na Done ju robia z ryby. Kamos mi poslal recept kde sa davaju jesetrove ryby, ale aj file z zubacov, kaprov, šťuka, rybia plotica a ako pozeram tak tam idu aj hlavy ryb. A fakt su tam aj kysle uhorky:-) takze v Nemecku mali spravny recept. Tak toto si vyskusam:-))))) Vek živy, vek učis. Nasi Moskovcania volaju Saljanku fakt druhe jedlo - kapusta s mäsom a smotanou:-)
janadelfi
Ja som jedla "Soljanku" v NDR v 1981 bolo tam bravčové a kuracie mäso, zelenina skoro všetka, bola to dobrá hustá polievka. Ja som bola v 6-tom mesiaci a zblajzla som celú misku, lebo to podávali v miskách takých 1 litrových. Druhé som ani neskúsila.... Podľa všetkého je Soljanky veľa druhov..... Na tú moju spomínam, ale ešte som ju nevarila.....asi skúsim :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia