Zubáč s klobásovou plnkou

redakcia - fotkaredakcia, 25. júla 2009
1200 minút
príprava
30-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-2,5 kg
2-3 strúčiky
1-2 ks
2 PL
1 PL
100-150 g
100 g
100-150 g
100 g
10-15 ks
1-2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme z vonkajšej strany priečne zárezy.

  2. 2

    Potom ho dôkladne osolíme a okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom a olejom. Dbáme na to, aby sa všetko dostalo aj do zárezov. V prikrytej nádobe ho odložíme do chladničky na 15-20 hodín.

  3. 3

    Pokvapkáme ho citrónovou šťavou a do zárezov napcháme kúsky klobásy. Orechy posekáme nadrobno, pridáme nastrúhaný syr, trochu masla, na hrudky rozdrobené syry, hrozienka, petržlenovú vňať a nasekanú vňať cibule (pažítky).

  4. 4

    Kúsky klobásy a cibule chvíľu posmažíme a po vychladnutí pridáme k vymiešanej mase. Všetko spolu premiešame. Plnkou vyplníme brucho ryby, ktoré pomocou ihly a nite zašijeme.

  5. 5

    Na vopred pripravený jemne vymastený alobal naukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu a hrudky masla. Na takto pripravenú vrstvu uložíme zubáča a dôkladne ho zabalíme do alobalu (2 - 3 vrstvy), pričom dbáme na to, aby bol z každej strany obložený hrudkami masla a kolieskami cibule. Pečieme ho na rošte 30-45 minút.

  6. 6

    V polovici pečenia ho obrátime na druhú stranu. Po upečení ho opatrne rozbalíme a uložíme na oválnu misu. Pridáme k nemu prílohu a ozdobíme ho zelenou vňaťou cibule, pažítkou, petržlenovou vňaťou, prípadne aj citrónom nakrájaným na mesiačiky.

  7. 7

    Vhodnou prílohou sú na mesiačiky nakrájané zemiaky, mierne predvarené a dohneda vysmažené na oleji. Podľa chuti môžeme k ešte horúcim zemiakom pridať nastrúhaný tvrdý syr.

Recept je zaradený do kategórií:
Ryby sladkovodné, Hlavné jedlá, Pečené, 50 špecialít z rýb

Diskusia k receptu