príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme z vonkajšej strany priečne zárezy.
- 2
Potom ho dôkladne osolíme a okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom a olejom. Dbáme na to, aby sa všetko dostalo aj do zárezov. V prikrytej nádobe ho odložíme do chladničky na 15-20 hodín.
- 3
Pokvapkáme ho citrónovou šťavou a do zárezov napcháme kúsky klobásy. Orechy posekáme nadrobno, pridáme nastrúhaný syr, trochu masla, na hrudky rozdrobené syry, hrozienka, petržlenovú vňať a nasekanú vňať cibule (pažítky).
- 4
Kúsky klobásy a cibule chvíľu posmažíme a po vychladnutí pridáme k vymiešanej mase. Všetko spolu premiešame. Plnkou vyplníme brucho ryby, ktoré pomocou ihly a nite zašijeme.
- 5
Na vopred pripravený jemne vymastený alobal naukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu a hrudky masla. Na takto pripravenú vrstvu uložíme zubáča a dôkladne ho zabalíme do alobalu (2 - 3 vrstvy), pričom dbáme na to, aby bol z každej strany obložený hrudkami masla a kolieskami cibule. Pečieme ho na rošte 30-45 minút.
- 6
V polovici pečenia ho obrátime na druhú stranu. Po upečení ho opatrne rozbalíme a uložíme na oválnu misu. Pridáme k nemu prílohu a ozdobíme ho zelenou vňaťou cibule, pažítkou, petržlenovou vňaťou, prípadne aj citrónom nakrájaným na mesiačiky.
- 7
Vhodnou prílohou sú na mesiačiky nakrájané zemiaky, mierne predvarené a dohneda vysmažené na oleji. Podľa chuti môžeme k ešte horúcim zemiakom pridať nastrúhaný tvrdý syr.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu