Foto: Pravda, Marek Velček
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku, zelená zasa v Anglicku. Má vysoký podiel Zobraziť celý popis Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku, zelená zasa v Anglicku. Má vysoký podiel vitamínu C a vysokú výživnú, no nízku kalorickú hodnotu. Je preto skvelá pre redukčné diéty.
porcie
príprava
na 130 °C
Postup
-
1
Kuracie prsia rozmixujeme, pridáme soľ, korenie, brandy, šľahačku a žĺtky a vytvoríme kurací fáš, ktorý použijeme ako plnku do prepelice. Prepelicu vykostíme, osolíme, okoreníme, potrieme kuracím fášom, prípadne na mozaiku pridáme nejaký šalátik a zvinieme do roládky a dáme upiecť na 130 °C asi 13 minút. Špargľu očistíme škrabkou a dáme ju variť do osolenej vody asi na 6 minút.
- 2
Špargľu vyberieme a rýchlo zachladíme, aby ostala pekne zelená. Pór si nakrájame na jemné rezance, speníme na masle, podlejeme šľahačkou a pridáme trochu hnedej omáčky. Pridáme vopred uvarenú ryžu, dochutíme soľou a korením a podľa chuti aj čerstvým tymianom či pažítkou. Na záver pridáme parmezán, ktorý ryžu spojí. Parmezánovými hoblinami možno posypať aj hotové rizoto.
- 3
Náš tip: Balotínka čiže jedlo pripravené z vykostenej hydiny, natreté plnkou a stočené do rolky je klasickou pochúťkou anglickej vyššej spoločnosti. Pôvod jedla možno vystopovať už vo viktoriánskych či edvardiánskych časoch. Ak chceme mať rizoto k balotínke nadýchané, na záver doň pridáme 30-percentnú našľahanú šľahačku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu