Recepty, kde je mäso
Kyslá polievka - ragovka
Kyslá polievka, alebo u tunajších Srbov kisela čorba. Takáto polievka sa varí k svadobnému obedu....
Pastierske jahňacie rebrá a fašírky z podbrušiny
Jednoduché jahňacie rebrá, ktoré si aj pastier oviec dokáže ľahko urobiť. Dnes som pripravila aj...
Koložvárska kapusta podľa mňa
U nás už od dávna nazývaná ako skladaná. Variantov na jej technológiu je veľa. V...
Kuracie stehná à la Znojmo
Môj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval...
Cuketové lasagne
V tomto recepte nahrádzam lasagne cuketami, najlepšie je využiť ešte mladé cuketky...
Špagety s omáčkou z lúpanej šošovice
Ľahké, jednoduché a rýchle jedlo, ktoré
hravo zvládne každý.
Zemiaky na paprike s kuracinou
Ak dočítate môj recept, určite väčšina so šomraním skonštatuje, veď je to variant obyčajného zemiakového paprikáša (po starokošicky „paprikáškrumpli“)!...
Hovädzie na shiitake a judášovom uchu
Variantov na prípravu mäsa s paletou húb je v slovenskej kuchyni nespočetne mnoho. Rád s voňavou...
Zapekaná kapusta
Doma to jedlo volám koložvárska kapusta aj keď som si vedomý toho, že to nie je správne. Skrátka
som chcel jedlo ponášajúce sa na koložvársku a nejaký rýchly a efektívny postup prípravy....
Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa
O tom, že talianske rizotá sú vďaka svojej chuti a pestrosti slávne na celom svete niet pochýb. Ale ani naše slovenské, čo sa týka
chuti, v ničom nezaostáva....
Kapustová polievka so scirankou k MDŽ
Tradícia štedrovečernej kapustnice v prvý deň vianočných sviatkov je na Slovensku neodškriepiteľná. Dokonca povýšená nad
zákon. Ale prečo by si našinec nemohol na polievke z kyslej kapusty pochutiť aj v priebehu roka....
Ázijské variácie s ryžovým papierom
Máme radi ázijskú kuchyňu. Preto rada skúšam jedlá z nej aj doma, zvlášť v tejto...
Domáca pečená sekaná s luxusnou omáčkou
Názov som nevymyslel ja, pochádza z pôvodného receptu, ktorý som našiel na internete, len...
Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou
Nový rok by sa nemal začať ničím, čo má perie, preto odchádzajúci starý, ukončím...
Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke
Kúpil som väčšie balenie „viedenských” párkov, ktoré vzhľadom pripomínali naše dávne „nedemokratické” spišské,
ktoré podobne...
Bezlepkový slaný vrkoč
Zo 100 ml teplého mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút nakysnúť....
Pečené mleté mäso
Recept som našla na YT a je podľa Romana Paulusa. Nelíši sa od sekanej, len...
Bolognese (Bolonská omáčka)
Asi najvydarenejšie aké som robil...
A recept napíšem aj s množstvom
surovín, aby som vedel aj...
Mäsom plnený kapustový list na hubách
K mletému mäsu primiešame nakrájanú žemľu namočenú v mlieku, vajcia,
korenie a soľ. Kapustové...
Zeleninová miLiliová polievočka mojej vnučky
Polievka je „grunt“, platilo to u našincov po meči i po praslici. Snažil som sa a podnes snažím, ideu základu polievok, vštepiť aj
do dušičiek mojich vnúčeniec....
Šošovicové cestoviny s fazuľovým lečom a mäsom
Recept, po ktorom siahnem, keď neviem, čo by som na rýchlo urobila.
Zemiaková polievka s paletou vôní
Vďaka mojim štedrým hríbovým „3om kráľom“, prof. Krúpovi, Ďurkovi Davalovi a TibÝkovi Nagyovi, ...
Španielska ryža s mletým mäsom
Veľmi chutné a nenáročné jedlo podobné rizotu, ktoré sa môže podávať ako príloha alebo samostatný chod....
Kuracina vyprážaná v cestíčku po mojom
Tentoraz niečo ľahšie, aj keď vyprážané. Čítal som a dokonca aj použil niekoľko druhov...
Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky
Prečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa....
Hamburger s batatovými hranolkami
Do mletého mäsa pridáme 2 pretlačené strúčiky cesnaku, osolíme a vytvarujeme mäso do okrúhlej placky...
Gemerské guľky trochu inak
Tieto gemerské guľky sú
ľahko stráviteľné a
chuťovo výrazne a to
preto, lebo si mäsové
výrobky...
Kurací paprikáš s cuketkou a zelerovými stonkami
Som náležite hrdý na pestrosť slovenskej kuchyne, ale i šikovnosť rúk jej nežnejšej, s
prepáčedním,...
Polievka z údeného mäsa so zemiakmi
Tak na tento variant obľúbenej slovenskej polievky ma inšpiroval švagor Luxi. Podobne,
ako môj otec...
Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine
Výraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko
na to kedy sa „vy-odkopali” z...
Čevapčiči s ajvarom - národné jedlo Chorvátska
Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Najznámejší je hajdučki ćevap, ktorý sa pripravoval nad otvoreným...
Tofu sviečková na smotane
Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, nastrúhanú zeleninu, zalejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový...

Kyslá polievka - ragovka
Kyslá polievka, alebo u tunajších Srbov kisela čorba. Takáto polievka sa varí k svadobnému obedu....

Pastierske jahňacie rebrá a fašírky z podbrušiny
Jednoduché jahňacie rebrá, ktoré si aj pastier oviec dokáže ľahko urobiť. Dnes som pripravila aj...

Koložvárska kapusta podľa mňa
U nás už od dávna nazývaná ako skladaná. Variantov na jej technológiu je veľa. V...

Kuracie stehná à la Znojmo
Môj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval...

Cuketové lasagne
V tomto recepte nahrádzam lasagne cuketami, najlepšie je využiť ešte mladé cuketky...

Špagety s omáčkou z lúpanej šošovice
Ľahké, jednoduché a rýchle jedlo, ktoré hravo zvládne každý.

Zemiaky na paprike s kuracinou
Ak dočítate môj recept, určite väčšina so šomraním skonštatuje, veď je to variant obyčajného zemiakového paprikáša (po starokošicky „paprikáškrumpli“)!...

Hovädzie na shiitake a judášovom uchu
Variantov na prípravu mäsa s paletou húb je v slovenskej kuchyni nespočetne mnoho. Rád s voňavou...

Zapekaná kapusta
Doma to jedlo volám koložvárska kapusta aj keď som si vedomý toho, že to nie je správne. Skrátka som chcel jedlo ponášajúce sa na koložvársku a nejaký rýchly a efektívny postup prípravy....

Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa
O tom, že talianske rizotá sú vďaka svojej chuti a pestrosti slávne na celom svete niet pochýb. Ale ani naše slovenské, čo sa týka chuti, v ničom nezaostáva....

Kapustová polievka so scirankou k MDŽ
Tradícia štedrovečernej kapustnice v prvý deň vianočných sviatkov je na Slovensku neodškriepiteľná. Dokonca povýšená nad zákon. Ale prečo by si našinec nemohol na polievke z kyslej kapusty pochutiť aj v priebehu roka....

Ázijské variácie s ryžovým papierom
Máme radi ázijskú kuchyňu. Preto rada skúšam jedlá z nej aj doma, zvlášť v tejto...

Domáca pečená sekaná s luxusnou omáčkou
Názov som nevymyslel ja, pochádza z pôvodného receptu, ktorý som našiel na internete, len...

Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou
Nový rok by sa nemal začať ničím, čo má perie, preto odchádzajúci starý, ukončím...

Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke
Kúpil som väčšie balenie „viedenských” párkov, ktoré vzhľadom pripomínali naše dávne „nedemokratické” spišské, ktoré podobne...

Bezlepkový slaný vrkoč
Zo 100 ml teplého mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút nakysnúť....

Pečené mleté mäso
Recept som našla na YT a je podľa Romana Paulusa. Nelíši sa od sekanej, len...

Bolognese (Bolonská omáčka)
Asi najvydarenejšie aké som robil... A recept napíšem aj s množstvom surovín, aby som vedel aj...

Mäsom plnený kapustový list na hubách
K mletému mäsu primiešame nakrájanú žemľu namočenú v mlieku, vajcia, korenie a soľ. Kapustové...

Zeleninová miLiliová polievočka mojej vnučky
Polievka je „grunt“, platilo to u našincov po meči i po praslici. Snažil som sa a podnes snažím, ideu základu polievok, vštepiť aj do dušičiek mojich vnúčeniec....

Šošovicové cestoviny s fazuľovým lečom a mäsom
Recept, po ktorom siahnem, keď neviem, čo by som na rýchlo urobila.

Zemiaková polievka s paletou vôní
Vďaka mojim štedrým hríbovým „3om kráľom“, prof. Krúpovi, Ďurkovi Davalovi a TibÝkovi Nagyovi, ...

Španielska ryža s mletým mäsom
Veľmi chutné a nenáročné jedlo podobné rizotu, ktoré sa môže podávať ako príloha alebo samostatný chod....

Kuracina vyprážaná v cestíčku po mojom
Tentoraz niečo ľahšie, aj keď vyprážané. Čítal som a dokonca aj použil niekoľko druhov...

Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky
Prečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa....

Hamburger s batatovými hranolkami
Do mletého mäsa pridáme 2 pretlačené strúčiky cesnaku, osolíme a vytvarujeme mäso do okrúhlej placky...

Gemerské guľky trochu inak
Tieto gemerské guľky sú ľahko stráviteľné a chuťovo výrazne a to preto, lebo si mäsové výrobky...

Kurací paprikáš s cuketkou a zelerovými stonkami
Som náležite hrdý na pestrosť slovenskej kuchyne, ale i šikovnosť rúk jej nežnejšej, s prepáčedním,...

Polievka z údeného mäsa so zemiakmi
Tak na tento variant obľúbenej slovenskej polievky ma inšpiroval švagor Luxi. Podobne, ako môj otec...

Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine
Výraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko na to kedy sa „vy-odkopali” z...

Čevapčiči s ajvarom - národné jedlo Chorvátska
Slovo ćevap pochádza z tureckého kebap. Najznámejší je hajdučki ćevap, ktorý sa pripravoval nad otvoreným...

Tofu sviečková na smotane
Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, nastrúhanú zeleninu, zalejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový...