Zapekaná kapusta
Foto: bugout
Doma to jedlo volám koložvárska kapusta aj keď som si vedomý toho, že to nie je správne. Skrátka som chcel jedlo ponášajúce sa na Zobraziť celý popisDoma to jedlo volám koložvárska kapusta aj keď som si vedomý toho, že to nie je správne. Skrátka som chcel jedlo ponášajúce sa na koložvársku a nejaký rýchly a efektívny postup prípravy. Robím to len pre seba, preto sa babrať s vrstvením zložiek kvôli jednej, dvom porciám odmietam. V duchu hesla aj tak to pôjde na jednu kopu sa jedlo v jednej kope aj pripravuje (presne ako môj granadír).
na 180 °C
Suroviny
120 g |
|
120 g mleté |
|
1/2 hrnčeka |
|
kúsok |
|
1 ks menšia |
|
1 strúčik |
|
|
|
1 bal. |
|
podľa chuti (alebo niečo iné pikantné) |
|
Postup
-
1
Klobásy stačí naozaj kúsok, doslova pár koliesok, pekne to celé prevonia. Podľa toho či ju máme čerstvú alebo suchšiu ju aj použijeme, čerstvejšiu na začiatok opečieme spolu s mäsom a cibuľou. Ak máme suchšiu, pridáme ju až s vodou. Raz som mal doma "navyše" jeden zemiak, tak som ho nakrájal a pridal do zmesi a tiež to bolo dobré...
- 2
Najskôr opečieme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak, klobásu a mleté mäso. Keď je všetko pekne opečené, pridáme ryžu a zalejeme vodou (na pol hrnčeka ryže, necelý hrnček vody). Ochutíme soľou, korením, mletou červenou paprikou a niečím pikantným ak chceme (ja dávam erös pištu), dobre premiešame a zakryté varíme 15 minút na slabom výkone. Vmiešame kyslú kapustu, ochutnáme a podľa potreby prípadne ešte dochutíme.
- 3
Zmes premiestnime do zapekacej nádoby a na vrch rozotrieme kyslú smotanu. Dáme zapiecť na cca pol hoďku na 180 °C. Predpokladám, že varenie by sa dalo vypustiť a po opečení a zaliatí vodou skrátka robiť v rúre, ale nikdy som to neskúšal.
Tiež kapusta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ked nebudes lenivy, vyskusaj. Kasa ostane kremova s trochou chrumkaveho a jedlo je stavnate z masa,cibule,cesnaku, kapusty a paprikovej pasty.:}}} Aj so seitanom je super.
Vsetky jeho recepty su super, mam v KK nanho zvlast kategoriu, neulozila som si nieco malo, co robim tak isto ako on. Paci sa mi,ze ma rad roznorodost, tiez skusam cely svet aj ked mam mnoho potravinovych intolerancii, naucila som sa ich nahradit tym, co mozem.
Tak, ako by si to robil s masom.A ano, je to nas pastiersky kolac.:}}}
Prepac, maso krajam na kocky.:))) Seitan tak isto. Lebo robim aj s masom pre priatelov na najvacsom pekaci.:)))
Sme doma dvaja a keď zostane snažím sa v niečom použiť alebo zamrazím a príležitostne použijem.
Aj ja robim takuto s malymi obmenami....
Napcham pomedzi este aj cca 1cm kruzky surovych krumplov,necham viac stavy pri duseni masa aby sa mi uvarili(resp.udusili) a hotovo,mam to aj s prilohou.... ;)
Pekny vikend prajem vsetkym ;-)
Pardon,zabudol som napisat,ze peciem zakryte cca 45-60 min a samozrejme dokoncim zapecenim odkryteho...
:-)
Keď mám navyše zemiak prihodím ho tiež, ale cielene to nerobím. (ako prílohu tam mám už ryžu) Raz mi skrátka ostal nejaký jeden dva zemiaky tak som ich prihodil...
@afataga klobásy dávam naozaj len pár koliesok pre vôňu... Mne tam skrátka pasuje, ale komu nie nedá. Niekde som dokonca videl recept na koložvársku, že ako mäso použili čerstvú klobásu vytlačenú z čreva (presne tak ako taliani niekedy používajú salsicciu)