Zapekaná kapusta
Zapekaná kapusta

Zapekaná kapusta

bugout - fotkabugout, 8. apríla 2021
Zapekaná kapusta
Foto: bugout

Doma to jedlo volám koložvárska kapusta aj keď som si vedomý toho, že to nie je správne. Skrátka som chcel jedlo ponášajúce sa na Zobraziť celý popisDoma to jedlo volám koložvárska kapusta aj keď som si vedomý toho, že to nie je správne. Skrátka som chcel jedlo ponášajúce sa na koložvársku a nejaký rýchly a efektívny postup prípravy. Robím to len pre seba, preto sa babrať s vrstvením zložiek kvôli jednej, dvom porciám odmietam. V duchu hesla aj tak to pôjde na jednu kopu sa jedlo v jednej kope aj pripravuje (presne ako môj granadír).

30 minút
na 180 °C

Suroviny

120 g
120 g mleté
1/2 hrnčeka
kúsok
1 ks menšia
1 strúčik
1 bal.
podľa chuti (alebo niečo iné pikantné)




Postup

  1. 1

    Klobásy stačí naozaj kúsok, doslova pár koliesok, pekne to celé prevonia. Podľa toho či ju máme čerstvú alebo suchšiu ju aj použijeme, čerstvejšiu na začiatok opečieme spolu s mäsom a cibuľou. Ak máme suchšiu, pridáme ju až s vodou. Raz som mal doma "navyše" jeden zemiak, tak som ho nakrájal a pridal do zmesi a tiež to bolo dobré...

  2. 2

    Najskôr opečieme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak, klobásu a mleté mäso. Keď je všetko pekne opečené, pridáme ryžu a zalejeme vodou (na pol hrnčeka ryže, necelý hrnček vody). Ochutíme soľou, korením, mletou červenou paprikou a niečím pikantným ak chceme (ja dávam erös pištu), dobre premiešame a zakryté varíme 15 minút na slabom výkone. Vmiešame kyslú kapustu, ochutnáme a podľa potreby prípadne ešte dochutíme.

  3. 3

    Zmes premiestnime do zapekacej nádoby a na vrch rozotrieme kyslú smotanu. Dáme zapiecť na cca pol hoďku na 180 °C. Predpokladám, že varenie by sa dalo vypustiť a po opečení a zaliatí vodou skrátka robiť v rúre, ale nikdy som to neskúšal.

    Zapekaná kapusta  - obrázok 3

Diskusia k receptu

zahra
Robim podobne:cibula maso, cesnak, kysla kapusta, paprikova pasta a na to ochutena zemiakova kasa s pikantnym syrom.
1x bugout
boxik
Konečne aj niečo jedlé ,je jedno či sa to podobá na koložvársku kapustu ,hlavné je že použité suroviny a postup dávajú záruku ,že to aj chutí.
1x bugout
bugout
@boxik ďakujem za pozitívny koment, obzvlášť po tom ako si sfúkol brokolicovú polievku.... A áno je to naozaj chutné, klobása, mleté mäso a kapusta je super kombinácia. Dobré môže byť aj alternatíva čo dala @zahra len tam už ide moja pohodlnosť, zemiakovu kašu skrátka neurobím ako ryžu v jednom hrnci so všetkým ostatným. A priznám sa, že som nikdy takto kašu nezapekal, mám ju rád skrátka kašovitú, krémovú a poliatu nejakým výpekom z mäsa alebo omáčkou.
zahra
@bugout (9.4.2021 18:38)

Ked nebudes lenivy, vyskusaj. Kasa ostane kremova s trochou chrumkaveho a jedlo je stavnate z masa,cibule,cesnaku, kapusty a paprikovej pasty.:}}} Aj so seitanom je super.
zahra
@boxik (9.4.2021 16:28)

Vsetky jeho recepty su super, mam v KK nanho zvlast kategoriu, neulozila som si nieco malo, co robim tak isto ako on. Paci sa mi,ze ma rad roznorodost, tiez skusam cely svet aj ked mam mnoho potravinovych intolerancii, naucila som sa ich nahradit tym, co mozem.
1x bugout
bugout
@zahra určite mám na pláne niekedy niečo také vyskúšať, keďže zamiakovu kašu mám veľmi rád.... zatiaľ bol v hre pastiersky koláč, ale s kapustou sa mi to páči veru viac. Seitan dávaš väčšie kusy alebo ho nakrájaš na drobno???
1x zahra
zahra
@bugout (9.4.2021 19:58)

Tak, ako by si to robil s masom.A ano, je to nas pastiersky kolac.:}}}
bugout
@zahra mäso by som prehnal mlynčekom. Ale obávam sa že zo seitanu by potom bolo blato :-))
1x zahra
zahra
@bugout (10.4.2021 09:59)

Prepac, maso krajam na kocky.:))) Seitan tak isto. Lebo robim aj s masom pre priatelov na najvacsom pekaci.:)))
drajan
Tiež robím "koložvár" tak, že nevrstvím ale všetko zmiešam. Podľa mňa je to chutnejšie, všetko je šťavnaté, výbornej chuti. Dobrú chuť!
1x bugout
45678
Chválim, nielen tento tvoj recept, ale aj ostatné, ktoré si zverejnil, dnes som sa inšpirovala týmto receptom a ja som nakoniec aj smotanu zamiesala do zmesi, omylom:-)) a vôbec to neubralo na chuti, ani vzhľade. Vďaka :-)
manya
Podobne robím aj ja, mleté mäso nahradím perkeltom, na dno pekáča dám uvarené zemiaky na kocky, "koložvársky mix" a navrch znovu ochutené zemiaky a zalejem šľahačkovou smotanou, zapečiem, je to vynikajúca kalorická bomba.
bugout
@manya predpokladám, že to robíš zo zvyšku perkeltu? Keď už nechcete jesť perkelt, nie? Alebo robíš cielene kvôli tomu perkelt? Ja takto zvyknem tiež vymýšľať keď niečoho urobím viac.... Napríklad chilli čo som naposledy pridával bežne končí v burite alebo quessadille. Sú skrátka jedlá ktorých len tak neurobím dve porcie a potom rozmýšľam čo s tým...
manya
@bugout (13.4.2021 21:03)

Sme doma dvaja a keď zostane snažím sa v niečom použiť alebo zamrazím a príležitostne použijem.
leaela
@bugout
Aj ja robim takuto s malymi obmenami....
Napcham pomedzi este aj cca 1cm kruzky surovych krumplov,necham viac stavy pri duseni masa aby sa mi uvarili(resp.udusili) a hotovo,mam to aj s prilohou.... ;)
Pekny vikend prajem vsetkym ;-)

1x bugout
leaela
@leaela (4.9.2021 19:02)

Pardon,zabudol som napisat,ze peciem zakryte cca 45-60 min a samozrejme dokoncim zapecenim odkryteho...
:-)


1x bugout
afataga
Urcite aj takto sa da, nemam nic proti, mozno aj skusim. Ale bez klobasy, ta mi tam nepasuje. Klobasu si radsej dame grilovanu, pecenu, alebo varenu, popr. v lece, balkanskej fazuli a pod.
1x bugout
bugout
@leaela (4.9.2021 19:07)
Keď mám navyše zemiak prihodím ho tiež, ale cielene to nerobím. (ako prílohu tam mám už ryžu) Raz mi skrátka ostal nejaký jeden dva zemiaky tak som ich prihodil...
@afataga klobásy dávam naozaj len pár koliesok pre vôňu... Mne tam skrátka pasuje, ale komu nie nedá. Niekde som dokonca videl recept na koložvársku, že ako mäso použili čerstvú klobásu vytlačenú z čreva (presne tak ako taliani niekedy používajú salsicciu)