Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s paletou vôní fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. augusta 2020
Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept)
Foto: sracz

Vďaka mojim štedrým hríbovým „3om kráľom“, prof. Krúpovi, Ďurkovi Davalovi a TibÝkovi Nagyovi, nemusím sušenými hubami „šanovať“. Dávno som si v praxi osvojil, že každé jedlo s hubami, do priam šľachtického stavu povýši na jemno pomletá sušená borievka (jalovec). Mám jej ešte viac ako litrovú zásobu, vlastnoručne nazbieranú nad Zádielskou dolinou. Dobrá zemiaková polievka nie je zlá, ale predsa len by som si na nej už rád pochutnal aj vo verzii z čerstvých húb zo slovenských lesov, lúk a strání.

6-8
porcií
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 ml (hríby a kuriatka)
500-600 g
240-250 ml pokrájaná nadrobno
2-3 PL
240-250 ml pokrájaný
2-3 ks
1 ks (feferónka)
3-4 strúčiky
2-3 PL
1 000-1 200 g
2-3 ČL čerstvo mletá (jalovec)
podľa potreby
3-4 KL
1 ČL
1 KL
2-3 KL
2-3 PL domáca
podľa potreby (horúca)
3-4 vetvičky
240-250 ml (petržlenová a zelerová)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Torzo vstupnej zostavy; do pozornosti si dovoľujem upriamiť pohľad na kôpku sušenej borievky, hneď zľava, bez ktorej si nedokážem predstaviť žiadne jedlo s hubami.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som uložil dve poriadne hrste sušených hríbov a kuriatok, ktoré som na dve hodinky zalial vlažnou vodou.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mrazničku pred sťahovaním bolo potrebné „vyrabovať“, tak som z nej vybral „škrečkovsky“ odložené kosti, kože a výrez z kuracích stehien a s PL „Nahrin“ korenia na kuracie mäso z nich pripravil vývar. U nás, na mojom rodnom „Vihodze“ stále platí, „šicko, co večše jak voš, odlož“!

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    „Defilé“ korenín, zľava borievka v mlynčeku, soľ, korenie „Nahrin“ na kuracinu, čierne korenie v drviči, majorán sušený a mletá sladká paprika, doplnená hrubou múkou na podsyp a škvarená bravčová masť na zvýraznenie domácich chutí polievky.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vyššieho hrnca som postrúhal väčšiu červenú (nie je to dogma) cibuľu, zalial ju olejom a minútku – dve podusil.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridal som pokrájaný pór, stonkový zeler a jalapeño (ale na druhu pikantnej papričky naozaj nezáleží), zmiešal a podusil.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posypal hrubou múkou a jemne opražil.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložil som pokrájané zemiaky, nadstavil domácou masťou s drobnými škvarkami zo dna nádoby.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridal namočené huby aj s ich voňavou vodou a naplátkované strúčiky cesnaku.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dolial som horúcu vodu podľa toho, koľko potrebujem polievky a nechal priviesť do varu.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz som ohrev znížil na minimum, vložil halúzky čerstvého umytého tymianu z „vlastného chovu“ a nechal variť, až sa mi konzistencia húb zapáčila (necelá ¾ hodinka).

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nádherne voňajúcu polievku som podával v porcelánových kotlíkoch a až pred mojimi „stravníkmi“ posypal čerstvo pokrájanými lístkami petržlenovej a zelerovej vňate. Moje ruže tu na všetko spaľujúcom slnku dostali „poriadne zabrať“, tak som porciu ovenčil vrcholcom kvitnúceho tymianu.

    Zemiaková polievka s paletou vôní (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Zatiaľ 2 komentáre