Kuracie stehná à la Znojmo fotorecept
Môj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval som si Znojmo a jeho malebný kraj. Vínka i jedlá Zobraziť celý popisMôj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval som si Znojmo a jeho malebný kraj. Vínka i jedlá tam sú výborné a to platí aj o jeho uhorkách. V Peorii som nedostal uhorky a v Des Moines okru, tak som siahol po kompromise. Okru som v Arizone zaváral v znojemskom náleve podľa priateľa @Klukodvody a pretože v bieloruskom obchode som kúpil hríbiky v sladkokyslej marináde, zostavil som vlastnú verziu kuracích stehien, s tradičnou technológiou znojemskej roštenky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 6 ks | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 240-250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 240-250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 500 ml veľká | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 600-800 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 350 g | 
                                                             | 
                                                    
| 3-4 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 3-4 ks uvarené natvrdo | 
                                                             | 
                                                    
| 500 g (orzo) | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Tu je pripravené všetko, čo som potreboval, okrem dobrého noža, malej i veľkej lyžice a talianskej „mandolíny“ na krájanie. Kuracie stehná som zbavil kože a následne vykostil (použijem ich pri varení zeleninovej polievky s PL na stojato). Rozložené plátky mäsa som zľahka vyklepal hánkami ruky,
                                                     - 
                                                    2
                                                    
obojstranne ich posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a hornú stranu jemne potrel plnotučnou „Liptov“ horčicou a nechal zopár minút zladiť chute.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Čas som využil na pokrájanie a vyškvarenie slaniny na troške kukuričného oleja a následne vo výpeku opiekol odpočinuté plátky; opekanie som začal stranou bez horčice.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Teraz som medzičas využil na pokrájanie („mandolína” na obr. v pozadí) a postrúhanie zelerových stoniek, zelenej hrubostennej papriky a
                                                     - 
                                                    5
                                                    
veľkej žltej cibule, ktoré som po vybratí opečených kuracích stehien, orestoval na výpeku,
                                                     - 
                                                    6
                                                    
podlial kuracím vývarom, po prevretí vložil späť plátky mäsa a spoločne ich asi pol hodinku povaril do mäkkej konzistencie; opäť ich vyložil na pomocnú tácňu a v šťave krátko podusil pokrájané hríbiky z marinády, šťavu zahustil kukuričným škrobom „rozkvedlaným“ v studenej „decinke“ kuracieho vývaru (kto chce, môže použiť hladkú múku, alebo postrúhaný zemiak).
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Do takto vyladenej šťavy som vrátil plátky mäsa a
                                                     - 
                                                    8
                                                    
komplet nadstavil vajíčkami na tvrdo, pokrájanými na kocky, jemne premiešal, dochutil a minútku-dve nechal spoločne „prebublať“.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Nuž a servírované so slovenskou ryžou, ozdobené petržlenovými lístočkami a plátkami tunajších sterilizovaných uhoriek chutili a aj na tanieri vyzerali veľmi dobre!
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu