Kuracie stehná à la Znojmo fotorecept
Foto: sracz
Môj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval som si Znojmo a jeho malebný kraj. Vínka i jedlá Zobraziť celý popisMôj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval som si Znojmo a jeho malebný kraj. Vínka i jedlá tam sú výborné a to platí aj o jeho uhorkách. V Peorii som nedostal uhorky a v Des Moines okru, tak som siahol po kompromise. Okru som v Arizone zaváral v znojemskom náleve podľa priateľa @Klukodvody a pretože v bieloruskom obchode som kúpil hríbiky v sladkokyslej marináde, zostavil som vlastnú verziu kuracích stehien, s tradičnou technológiou znojemskej roštenky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2-3 PL |
|
240-250 g |
|
2-3 ks |
|
240-250 ml |
|
500 ml veľká |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
600-800 ml |
|
2-3 KL |
|
350 g |
|
3-4 PL |
|
3-4 ks uvarené natvrdo |
|
500 g (orzo) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Tu je pripravené všetko, čo som potreboval, okrem dobrého noža, malej i veľkej lyžice a talianskej „mandolíny“ na krájanie. Kuracie stehná som zbavil kože a následne vykostil (použijem ich pri varení zeleninovej polievky s PL na stojato). Rozložené plátky mäsa som zľahka vyklepal hánkami ruky,
-
2
obojstranne ich posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a hornú stranu jemne potrel plnotučnou „Liptov“ horčicou a nechal zopár minút zladiť chute.
-
3
Čas som využil na pokrájanie a vyškvarenie slaniny na troške kukuričného oleja a následne vo výpeku opiekol odpočinuté plátky; opekanie som začal stranou bez horčice.
-
4
Teraz som medzičas využil na pokrájanie („mandolína” na obr. v pozadí) a postrúhanie zelerových stoniek, zelenej hrubostennej papriky a
-
5
veľkej žltej cibule, ktoré som po vybratí opečených kuracích stehien, orestoval na výpeku,
-
6
podlial kuracím vývarom, po prevretí vložil späť plátky mäsa a spoločne ich asi pol hodinku povaril do mäkkej konzistencie; opäť ich vyložil na pomocnú tácňu a v šťave krátko podusil pokrájané hríbiky z marinády, šťavu zahustil kukuričným škrobom „rozkvedlaným“ v studenej „decinke“ kuracieho vývaru (kto chce, môže použiť hladkú múku, alebo postrúhaný zemiak).
-
7
Do takto vyladenej šťavy som vrátil plátky mäsa a
-
8
komplet nadstavil vajíčkami na tvrdo, pokrájanými na kocky, jemne premiešal, dochutil a minútku-dve nechal spoločne „prebublať“.
-
9
Nuž a servírované so slovenskou ryžou, ozdobené petržlenovými lístočkami a plátkami tunajších sterilizovaných uhoriek chutili a aj na tanieri vyzerali veľmi dobre!
Diskusia k receptu