Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kuracie stehná à la Znojmo fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. augusta 2021
Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept)
Foto: sracz

Môj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval som si Znojmo a jeho malebný kraj. Vínka i jedlá Zobraziť celý popisMôj variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou, či s knedľou. Zamiloval som si Znojmo a jeho malebný kraj. Vínka i jedlá tam sú výborné a to platí aj o jeho uhorkách. V Peorii som nedostal uhorky a v Des Moines okru, tak som siahol po kompromise. Okru som v Arizone zaváral v znojemskom náleve podľa priateľa @Klukodvody a pretože v bieloruskom obchode som kúpil hríbiky v sladkokyslej marináde, zostavil som vlastnú verziu kuracích stehien, s tradičnou technológiou znojemskej roštenky.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
2-3 PL
240-250 g
2-3 ks
240-250 ml
500 ml veľká
2-3 KL
2-3 KL
600-800 ml
2-3 KL
350 g
3-4 PL
3-4 ks uvarené natvrdo
500 g (orzo)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Tu je pripravené všetko, čo som potreboval, okrem dobrého noža, malej i veľkej lyžice a talianskej „mandolíny“ na krájanie. Kuracie stehná som zbavil kože a následne vykostil (použijem ich pri varení zeleninovej polievky s PL na stojato). Rozložené plátky mäsa som zľahka vyklepal hánkami ruky,

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    obojstranne ich posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a hornú stranu jemne potrel plnotučnou „Liptov“ horčicou a nechal zopár minút zladiť chute.

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čas som využil na pokrájanie a vyškvarenie slaniny na troške kukuričného oleja a následne vo výpeku opiekol odpočinuté plátky; opekanie som začal stranou bez horčice.

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz som medzičas využil na pokrájanie („mandolína” na obr. v pozadí) a postrúhanie zelerových stoniek, zelenej hrubostennej papriky a

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    veľkej žltej cibule, ktoré som po vybratí opečených kuracích stehien, orestoval na výpeku,

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podlial kuracím vývarom, po prevretí vložil späť plátky mäsa a spoločne ich asi pol hodinku povaril do mäkkej konzistencie; opäť ich vyložil na pomocnú tácňu a v šťave krátko podusil pokrájané hríbiky z marinády, šťavu zahustil kukuričným škrobom „rozkvedlaným“ v studenej „decinke“ kuracieho vývaru (kto chce, môže použiť hladkú múku, alebo postrúhaný zemiak).

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do takto vyladenej šťavy som vrátil plátky mäsa a

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    komplet nadstavil vajíčkami na tvrdo, pokrájanými na kocky, jemne premiešal, dochutil a minútku-dve nechal spoločne „prebublať“.

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nuž a servírované so slovenskou ryžou, ozdobené petržlenovými lístočkami a plátkami tunajších sterilizovaných uhoriek chutili a aj na tanieri vyzerali veľmi dobre!

    Kuracie stehná à la Znojmo (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia