Koložvárska kapusta
Koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta podľa mňa fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. septembra 2021
Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept)
Foto: sracz

U nás už od dávna nazývaná ako skladaná. Variantov na jej technológiu je veľa. V tomto recepte si Vám dovoľujem predstaviť aj ja svoj. Možno, že zachutí aj u Vás doma. Perkelt som pripravil z krásneho kusa bravčového pliecka. Aj medzi nami sa ale našli „borci“, uprednostňujúci bôčik, lebo vraj, podľa nich, je lahodne šťavnatý. Prechod na mäsité pliecko bol podmienený „ultimátom“ mojej dcérky, niekedy v 80. rokoch, ktorá rázne odmietala jesť mastné mäsá. ...a čo neurobíte pre svoju princezničku!

10-12
porcií
70 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

Perkelt:
2-3 PL
240-250 g prerastená
1 ks žltá veľká
1 200-1 500 g
2-3 KL
1 KL
3-4 KL
1 KL
2-3 KL
2-3 KL
3-4 strúčiky
240-250 ml hrubostenná
240-250 ml (Roma)
750-850 ml (alebo voda)
Ryža:
2-3 KL
500-600 g
1 000-1 200 ml horúca
2-3 KL
2-3 KL
Kapusta:
2-3 PL
120-150 g prerastená
1 000-1 200 ml (bez šťavy)
2-3 KL
1 KL
Okrem toho:
3-4 PL
340-350 g
240-250 ml
podľa potreby (na vymastenie pekáča)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo väčšom hrnci som vyškvaril pokrájanú slaninu a na nej orestoval nakrájanú veľkú žltú cibuľu.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čas som využil na pokrájanie bravčového pliecka (Lumberjack-ovia použijú pol na pol s bôčikom, alebo iba bôčik), tentoraz na menšie kúsky, kto chce, môže mäso pomlieť na väčšej „šajbe“ s priemerom asi 6-8 mm), veľkej mäsitej papriky a troch „Roma“ paradajok.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kúsky mäsa som do biela „zatiahol“ na slaninovo-cibuľovom základe.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne osolil a okorenil (mleté čierne korenie, Nahrin, mletá sladká i pálivá paprika, salsa pikantná, kto rád „ostrejšie“ môže použiť klobásovú zmes Urblík KN, Mina Harissa Marocco, Chopped Calabrian Peppers, alebo domáceho „mocného Piťa“), pridal pretlačený cesnak. Ale každý si svoj „paprikáš“ okorení podľa svojho jazyka a rodinných tradícií. Všetko som premiešal.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krátko podusil, pridal pokrájanú papriku i paradajky,

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zalial vývarom (lebo mi ostal po „koscelkovej“ polievke, ale stačí aj horúca voda) a po premiešaní povaril až bolo mäso tak na ¾ mäkké (ešte sa bude dozapekať spolu s ryžou, kapustou, klobásou a smotanou). Kvalitu „zálievky“ sme tradične skontrolovali tzv. „kromkovou próbou“.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzičas som využil na uvarenie ryže.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A podusenie kyslej (nevyžmýkanej) kapusty na ďalšej slanine a cibuli.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz som mohol jednotlivé zložky skladať do alumíniového pekáča 30x50 cm (vystriekaného olejovo-múčnou emulziou a vysypaného jemnou strúhankou) v poradí: kapusta, ryža, mäso,

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pokrájané kolieska klasickej údenej klobásy a paprikovanej klobásy (žiaľ čabiansku ani gombaseckú tu „nesplaším ani za živého svätého“), nezabudol som ani na hustú kyslú smotanu, ktorou som nešetril, nasledovali ďalšie vrstvy v už uvedenom poradí a

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ukončenie hornou vrstvou kapusty,

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ktorú som zalial „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, posypal troškou jemnej strúhanky a nechal skoro hodinu zapiecť v rúre vyhriatej na 180 °C.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    S domácim rascovým chlebíkom nám naozaj chutilo, ale „šmakuje“ aj za studena, pri náhodnom prebehnutí okolo sporáka.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...a pohľad v reze po prvých porciách.

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...ešte nostalgia pri pohľade na rozkvitnutý pomarančovník v našej bývalej záhrade v Peorii. Kto raz dušou a srdcom precítil túto vôňu, nikdy na ňu nezabudne. Ak máte možnosť, zájdite si pod takýto strom, hlboko nosom potiahnite a „inhalujte“ túto vôňu aj do zásoby!

    Koložvárska kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

haji
Recept psaný srdcem, o tom není pochyb. Vůni kvetoucího pomerančovníku jsem naživo neměla tu příležitost zachopit, prožít. Věřím, že se mi to "nějak" podaří. Díky za sdílení! Zdravím a přeji pohodu a hlavně pevné zdraví tobě i celé rodině!
sovka62
Roboty ako na kostole, Feri, ale výsledok stojí za to. Doteraz (asi tri razy v živote) som koložvársku varila podľa receptov z kuchárskej knihy. Vždy mi z toho vyšla akási suchšia masa, nikdy to nebolo to pravé podľa mojich predstáv. Tak som to už pred rokmi vzdala s tým, že už nikdy viac.
Ale nalomil si ma, skúsim ešte raz podľa teba, len sa musí trochu ochladiť, pre mňa je to zimné jedlo.
klukodvody
Zdravíme kamaráde vzdálený. No tak asi až přijedeš, tak si to určitě uděláme. Budu trénovat.
Moc Vás tam Tebe a Tvojí drahou ženu zdravíme a opatrujte se.
2x sracz a haji
sracz
Ďakujem Vám všetkým priatelia ďalekí, ale srdcom a kumštom veľmi blízki! Potešila ma Vaša pozornosť a verím, že sa tento recept podarí aj vo Vašich kychyniach a hlavne, že Vám bude po chuti! Majte krásne dni plné pohody a spoločnosti úprimných dobroprajných ľudí!
sracz
Máš moje úprimné poďakovanie milá @Haji a stáleho obdivovateľa kumštu aj Tvojej kuchyne!
1x haji
sracz
Vďaka Ti buď prenáramná Evka milá, @Sovka62. Získali sme jeden druhého už pred vyše desaťročím ja nikdy nezabudnem prezrieť štýl realizácie receptov Tvojej varešky. Napriek tomu, že sme rovesníci, veľa som sa pri Tebe poučil a následne zrealizoval aj nniektoré Tvoje nápady a technológie. Robota v šurci za šporákom ma baví už od dávno odídeného detstva i mladosti a jej objem ma doteraz "nezunoval"! Dobre Ty vieš, že varíš rád pre toho (tých) ktorého ľúbiš, ktorý si Ťa váži a pri ktorom si rád navždy i nafurt. Tvoj argument ma evokoval k tomu, že som v bode 9.): ... v poradí: kapusta, ryža, mäso, mohol dopísať aj zálievku či vývar z mäsa! Ak sa niektorá z milých Čučoriedok redakcia dostane, čírou náhodou, k prečítaniu týchto riadkov, poprosím ju, nech to doplní za mňa! Vopred veľmi pekne ďakujem. Takže Evka, šťavy si radšei urob viac ako menej, veď ak by zvýšila, môžeš ju alternatívne použiť v dačom inom! ... ta ňe? Nech sa Ti darí a chutí i naďalej!
sracz
Múdro rečieš @Kvakac kamarát a za mojim stolom by si jedol "velikó žečkó"! Maj aj Ty krásne dni plné pohody!
sracz
Si veľmi milá a pozorná @Terinka55 priateľka vzácna! Ďakujem Ti a želám krásne dni.
sracz
Srdečná Ti buď veľká vďaka Jožka @Klukodvody kamarát a oponent z mojeho milovaného Moravského Slovácka. Pochvala od odborníka Tvojeho veku a hlavne Tvojich kvalít poteší mnohonásobne. Ty trénovať naozaj nemusíš, ale na spoločný "slalom" v kuchyni sa "tuze" tešíme a spoločne zrealizujeme juhomoravsko_východoslovenský viacboj. Úprimný pozdrav Tebe a Saške, "ľubce še a trimce še jak še kľišče"!
mlska
Fantázia, bez akejkoľvek pripomienky. Ale predsa, keby som to mala teraz na tanieri:-)
1x sracz