Polievka z čiernookej fazule fotorecept
Foto: sracz
Existuje viac ako 600 kultivarov fazule. „Strakatá, švabľuvka, hnedá, biela, fialová i čierna papuča”. No predovšetkým strakatá. Ja ju doslova zbožňujem už od Zobraziť celý popisExistuje viac ako 600 kultivarov fazule. „Strakatá, švabľuvka, hnedá, biela, fialová i čierna papuča”. No predovšetkým strakatá. Ja ju doslova zbožňujem už od detských čias. S mojím otcom, B. P. i s bratom Imrichom som ju menil aj za mäso. Tu som objavil „čiernookú” (Blackeye Peas) a pripravil podľa našej technológie domácej fazuľovej polievky z rodinnej šperkovnice. Chutí mi aj „Záhoráčka” Elenky a Mariána Kleisovcov, či „nežná” Paľka Mikulíka a „na zobky” tety Veroniky Uličnej, všetci už B. P.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250-330 g suchá (Blackeye Peas) |
|
500-600 g |
|
350-400 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
250 g (alebo kaleráb) |
|
10-12 ks |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL (Nahrin) |
|
2-3 KL |
|
Zápražka: | |
2-3 PL |
|
240-250 ml |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 PL (alebo krupica) |
|
250-330 ml |
|
Okrem toho: | |
250 g (fliačky) |
|
Postup
-
1
Tak ako aj Vy i ja som začal večer, kedy som fazuľu v miske zalial vodou a ráno j zlial, premyl a nanovo zalial vlažnou vodou.
-
2
Potom som vo varnom hrnci uvaril údené bravčové rebierka a obvaril údenú klobásu; vybral z hrnca, vývar precedil a spolu s mäsom odložil.
-
3
Do prázdneho hrnca som preložil scedenú namočenú fazuľu a zalial ju vodou, keď voda zovrela, fazuľu som precedil, premyl, vrátil do hrnca, zalial vodou a po zovretí opäť precedil, premyl, presypal späť do hrnca a tentoraz zalial odloženým vývarom z klobásy a údených rebier. Nechal priviesť do varu a medzitým som očistil a pokrájal všetku zeleninu, pridal ju k variacej sa fazuli, spolu s bobkovým listom, pretlačeným cesnakom, polovičkou mocca lyžičky (ML) čerstvo mletého čierneho korenia a kopcovitou PL korenia na mäso „Nahrin”. No a mal som čas na „leháro”, lebo bolo načim počkať, než sa fazuľa uvarí.
-
4
Nuž a potom sa išlo do finále, kedy som pripravil cibuľovú zápražku. Do rajnice som postrúhal cibuľu, zalial ju olejom a opražil až jemne zhnedla a krásne zavoňala, sňal z ohrevu a praženie zastavil („stopol“) maslom.
-
5
Po premiešaní som cibuľový základ zápražky posypal dobrou kopcovitou PL mletej sladkej papriky, zmiešal,
-
6
vrátil na ohrev a zasypal 2 „kopcom” PL polohrubej múky, lebo hrubú už dávno nemám.
-
7
Priebežným premiešavaním som počkal než sa zo zápražky vyvarila „múčna pachuť” a objavili sa v nej dierky, kedy som ju zalial 3-4 naberačkami polievky.
-
8
Zápražku som cez sitko vmiešal do polievky. Poznámka i odporúčanie: roky rokúce sme i som potom použitú cibuľu „vykydával” do odpadu, keď som sa oženil, môj syn Bobeš mi sitko „znárodnil” a cibuľu s chuťou zjedol. Ja som ju asi pred rokom ochutnal a veruže som sa synovi nedivil, lebo chutila výborne. Od vtedy som si ju pridával do svojej porcie a po čase (asi pol roku), svete div sa, ochutnala cibuľu zo zápražky aj moja krajšia „Polovička” a od vtedy ideme „bratsky pol&pol”. Skúste ochutnať aj Vy a nezabudnite nás informovať, čo Vy na to.
-
9
Do hotovej polievky som vrátil pokrájané údené mäso aj klobásu, zasypal ju polovicou pokrájanej petržlenovej vňate, pridal uvarené cestoviny,
-
10
aj klobásovo guľášovú zmes „Urblík KN” a dochutil soľou.
-
11
A už len nalial jednotlivé porcie do tanierov, posypal druhou polovicou vňate.
-
12
Do mrazivého a zasneženého popoludnia, táto dobrota „s lyžicou nastojato“ prišla naozaj vhod.
Diskusia k receptu