Mäsová polievka
Mäsová polievka

Kyslá polievka - ragovka

an3da - fotkaan3da, Kysáč, 12. septembra 2021
Kyslá polievka - ragovka
Foto: an3da

Kyslá polievka, alebo u tunajších Srbov kisela čorba. Takáto polievka sa varí k svadobnému obedu. Domáci názov "ragovka" pochádza asi z názvu ragú.

15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g (slepačie, hovädzie, aké máte)
5-6 ks
3 ks
2 ks
1 ks
 podľa chuti
 podľa chuti
2-3 ks
1 bal.
3 ks
 (alebo ocot)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky. Dáme do panvice, zalejeme vodou, pridáme soľ a položíme na sporák. Keď začne vrieť, stíšime plyn, pozbierame penu. Po asi hodine pridáme celú cibuľu a zeleninu, celé korenie.

  2. 2

    Keď je aj zelenina mäkká, pridáme bobkový list a po desiatich minútach ho vyberieme. Odoberieme si 4-5 naberačiek polievky tak, že položíme sitko a berieme čistú polievku do malej panvice, nech trochu vychladne.

  3. 3

    Do polievky pridáme ryžu. Kým sa ryža uvarí, vyšľaháme vajíčka so smotanou a pridáme odobratú polievku. Vypneme sporák, necháme asi 5 minút, aby polievka odstála a potom pomaly vlejeme smotanu s vajíčkami. Treba odhadnúť správny čas a nezrazí sa. Polievku si každý dochutí citrónovou šťavou alebo octom.

  4. 4

    Ak nemáte radi ryžu alebo vajíčka, urobte si zátrepku z múky a smotany. A môžete si pridať i mletú papriku.

Recept je zaradený do kategórií:
Srbská kuchyňa, Obed, Polievky, Večera, Varené

Diskusia k receptu

marianne
Ľúbim kyslé polievky. Väčšinou varím strukovinové: šošovicová, kyslá fazuľová so sušenými slivkami, hubová......ale aj táto z koreňovej zeleniny môže byť výborná.
2x an3da a haji
izabella929
Možno preto že majú spoločnú hranicu, ale obdivujem v Maďarsku pripravené polievky s mäsom a zeleninou a napokon ju zahustia smotanou.Nikdy som to nevyskúšala, hoci to vyzerá zaujímavo.Tento istý spôsob používajú aj v Rumunsku.Mám rada kyslé polievky so strukovín a húb. Je to už iba na zvážení, či by mi to chutilo.Ale to tvoje ragú vyzerá lákavo.
2x an3da a haji
an3da
@izabella929 (13.9.2021 09:01)

Ďakujem, nám chutí. V nedeľu hlavne robíme vývar, polievku, ale niekedy príde chuť na kyslovku. V reštauráciách je trochu inšia ale rovnako chutná.
an3da
@marianne (13.9.2021 07:29)

Treba sa zvyknúť. A môže byť aj bezmäsitá varianta, vajíčka sa môžu rozšľahať do polievky a zasmažka môže byť z múky a mlieka.