Kyslá polievka - ragovka
Foto: an3da
Kyslá polievka, alebo u tunajších Srbov kisela čorba. Takáto polievka sa varí k svadobnému obedu. Domáci názov "ragovka" pochádza asi z názvu ragú.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500-600 g (slepačie, hovädzie, aké máte) |
|
5-6 ks |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 ks |
|
|
|
1 bal. |
|
3 ks |
|
(alebo ocot) |
|
Postup
-
1
Mäso nakrájame na kocky. Dáme do panvice, zalejeme vodou, pridáme soľ a položíme na sporák. Keď začne vrieť, stíšime plyn, pozbierame penu. Po asi hodine pridáme celú cibuľu a zeleninu, celé korenie.
- 2
Keď je aj zelenina mäkká, pridáme bobkový list a po desiatich minútach ho vyberieme. Odoberieme si 4-5 naberačiek polievky tak, že položíme sitko a berieme čistú polievku do malej panvice, nech trochu vychladne.
- 3
Do polievky pridáme ryžu. Kým sa ryža uvarí, vyšľaháme vajíčka so smotanou a pridáme odobratú polievku. Vypneme sporák, necháme asi 5 minút, aby polievka odstála a potom pomaly vlejeme smotanu s vajíčkami. Treba odhadnúť správny čas a nezrazí sa. Polievku si každý dochutí citrónovou šťavou alebo octom.
- 4
Ak nemáte radi ryžu alebo vajíčka, urobte si zátrepku z múky a smotany. A môžete si pridať i mletú papriku.
Tiež mäsová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, nám chutí. V nedeľu hlavne robíme vývar, polievku, ale niekedy príde chuť na kyslovku. V reštauráciách je trochu inšia ale rovnako chutná.
Treba sa zvyknúť. A môže byť aj bezmäsitá varianta, vajíčka sa môžu rozšľahať do polievky a zasmažka môže byť z múky a mlieka.