Kurací perkelt s koreňovým petržlenom fotorecept
Foto: sracz
Na vyše „dospelé kolená“ som si obľúbil jednoducho pečenú koreňovú zeleninu a zvlášť petržlen. To bol štart na pokus jeho použitia aj v Zobraziť celý popisNa vyše „dospelé kolená“ som si obľúbil jednoducho pečenú koreňovú zeleninu a zvlášť petržlen. To bol štart na pokus jeho použitia aj v kombinácii s mäsom v podaní perkeltu. Neobjavil som síce „Ameriku“, ale chutilo nám neúrekom. Lahôdkový efekt bol zvýšený, teda aspoň u nás, i pečeným petržlenom na perkelte. Snažíme sa byť v jedení „dobrí“, lebo pri poslednej krvnej kontrole nám namerali vyššie hodnoty cukru. Podľa odborníkov by nám v našom snažení mala pomôcť aj dobrá „bezškrobová“ zelenina.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL (rastlinný) |
|
1 000-1 200 g (bez kostí a kože) |
|
250-333 g |
|
3 ks (zelená, červená a oranžová) |
|
2-3 ks (Roma) |
|
2-3 ks žlté stredné |
|
5-7 ks |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
1 KL (Nahrin) |
|
3-4 PL (pikantná) |
|
2-3 strúčiky |
|
600-750 ml (alebo voda ) |
|
2-3 vetvičky |
|
|
|
Príloha: | |
|
Postup
-
1
...ešte olej a koreniny a je to všetko.
-
2
Kuracinu som pokrájal na väčšie kúsky a opiekol na oleji. Potom som ich preložil na pomocný tanier.
-
3
Vo výpeku som do sklovita orestoval pokrájanú cibuľu.
-
4
Pridal som pokrájanú zeleninu, krátko orestoval.
-
5
Posypal korením, pridal pretlačený cesnak a
-
6
pikantný krém „Harissa“ (kto nemá, použije svojho „silného Piťa“, alebo iný života budič).
-
7
Variaci, či dusiaci, sa komplet som dokončil navrátením opečených kúskov kuraciny,
-
8
premiešal, zalial horúcim kuracím vývarom a „ozdobil voničkou“ vetvičiek tymianu.
-
9
Po dobrej ½ hodine som mohol servírovaný perkelt doplniť kúskami opečeného petržlenu a „kostovníkom“ popriať dobrú chuť k obedu.
-
10
Jeseň je síce už studená (dokonca aj sv. Martin prišiel k nám na bielom koni), ale jej farby zohrievajú aspoň oči a dušu.
Diskusia k receptu