Kurací perkelt s koreňovým petržlenom fotorecept
Na vyše „dospelé kolená“ som si obľúbil jednoducho pečenú koreňovú zeleninu a zvlášť petržlen. To bol štart na pokus jeho použitia aj v Zobraziť celý popisNa vyše „dospelé kolená“ som si obľúbil jednoducho pečenú koreňovú zeleninu a zvlášť petržlen. To bol štart na pokus jeho použitia aj v kombinácii s mäsom v podaní perkeltu. Neobjavil som síce „Ameriku“, ale chutilo nám neúrekom. Lahôdkový efekt bol zvýšený, teda aspoň u nás, i pečeným petržlenom na perkelte. Snažíme sa byť v jedení „dobrí“, lebo pri poslednej krvnej kontrole nám namerali vyššie hodnoty cukru. Podľa odborníkov by nám v našom snažení mala pomôcť aj dobrá „bezškrobová“ zelenina.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 3-4 PL (rastlinný) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 000-1 200 g (bez kostí a kože) | 
                                                             | 
                                                    
| 250-333 g | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks (zelená, červená a oranžová) | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 ks (Roma) | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 ks žlté stredné | 
                                                             | 
                                                    
| 5-7 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 KL (Nahrin) | 
                                                             | 
                                                    
| 3-4 PL (pikantná) | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 600-750 ml (alebo voda ) | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 vetvičky | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| Príloha: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
...ešte olej a koreniny a je to všetko.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Kuracinu som pokrájal na väčšie kúsky a opiekol na oleji. Potom som ich preložil na pomocný tanier.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Vo výpeku som do sklovita orestoval pokrájanú cibuľu.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Pridal som pokrájanú zeleninu, krátko orestoval.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Posypal korením, pridal pretlačený cesnak a
                                                     - 
                                                    6
                                                    
pikantný krém „Harissa“ (kto nemá, použije svojho „silného Piťa“, alebo iný života budič).
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Variaci, či dusiaci, sa komplet som dokončil navrátením opečených kúskov kuraciny,
                                                     - 
                                                    8
                                                    
premiešal, zalial horúcim kuracím vývarom a „ozdobil voničkou“ vetvičiek tymianu.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Po dobrej ½ hodine som mohol servírovaný perkelt doplniť kúskami opečeného petržlenu a „kostovníkom“ popriať dobrú chuť k obedu.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Jeseň je síce už studená (dokonca aj sv. Martin prišiel k nám na bielom koni), ale jej farby zohrievajú aspoň oči a dušu.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu