Zeleninová miLiliová polievočka mojej vnučky fotorecept
Foto: sracz
Polievka je „grunt“, platilo to u našincov po meči i po praslici. Snažil som sa a podnes snažím, ideu základu polievok, vštepiť aj do Zobraziť celý popisPolievka je „grunt“, platilo to u našincov po meči i po praslici. Snažil som sa a podnes snažím, ideu základu polievok, vštepiť aj do dušičiek mojich vnúčeniec. Samko je síce „pobehaj a vetroplach“, ale Lilinka už má za sebou prvé úspechy ako s pekáčom, tak aj s vareškou. Zeleninové polievky sú vzhľadom na variantný výber dostupných či dostupných prvkov substancií v obľube aj detí. Táto uzrela „svetlo sveta“ v čase, keď moja 2-3-ročná princeznička premenovala miliónovú polievku na „mililiovú".
porcií
Suroviny
2-3 PL |
|
6-7 ks |
|
1 ks menší |
|
2-3 ks |
|
2-3 ks |
|
2-3 ks |
|
1 ks malý |
|
1 ks menší |
|
1 ks menšia |
|
400-500 g |
|
6-7 ks |
|
240-250 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1 PL čerstvý |
|
240-250 g mrazený |
|
Halušky (noky): | |
240-250 ml |
|
1-2 ks |
|
štipka |
|
2-3 PL zmäknuté |
|
Postup
-
1
Každý správny „gazdiniak“ a to o šikovnej gazdinke ani nehovorím, má svoj zaručený recept na zeleninovú polievku. Kto chce zacítiť vôňu a chuť tej mojej, môže ma kľudne „skopírovať“ a tak bude sedieť pri našom stole. Na oleji v hrnci na polievku som orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, menší pór aj s jeho zelenou časťou a C-čka stonkového zeleru.
-
2
Pokiaľ som očistil ďalšiu zeleninu a
-
3
pripravil suroviny pre maslové „ňočky“-haluštičky
-
4
touto „mandolínou“, vynikajúcim pomocníkom, som rýchlo pokrájal koreňovú zeleninu a
-
5
vložil ju k orestovanému základu a hneď zasypal okorením (do veľkého drôteného „vajíčka“ som vložil sušený ligurček, lebo čerstvý mi zahynul, a usporený orez z kuriatok na paprikáš).
-
6
Premiešal, nechal 5-6 minút spoločne podusiť, vložil „vajíčko“ s kuracinou a zalial horúcou vodou.
-
7
Polievku som priviedol do varu a po spenení znížil ohrev a nechal polievku variť, až bola mrkva mäkká.
-
8
Pridal som rozmrazený hrášok.
-
9
A cez „haluškátor“ pretlačil vypracované cesto na nokerdle.
-
10
Povaril, pridal polovicu pokrájanej petržlenovej a zelerovej vňate.
-
11
Polievku som za horúca servíroval posypanú druhou polovicou zelenej vňate a ozdobenú vrcholcovým kvietkom tymianu.
-
12
Boli sme naplno vyťažení prípravami na opätovné sťahovanie, tentoraz späť do Des Moines, ale narodeniny mojej krajšej „prišahanej polovičky“ sme oslávili ako sa patrí t. j. „bečuletešňe“!
Diskusia k receptu