Cuketové lasagne
Foto: norikus
V tomto recepte nahrádzam lasagne cuketami, najlepšie je využiť ešte mladé cuketky (t.j. do cca 20 cm). Ak sú po ruke iba veľké, Zobraziť celý popisV tomto recepte nahrádzam lasagne cuketami, najlepšie je využiť ešte mladé cuketky (t.j. do cca 20 cm). Ak sú po ruke iba veľké, môžu sa použiť aj také, len je potreba zbaviť ich strednej časti so semienkami. Bylinky som tiež použila, aké som zrovna mala vysadené, dajú sa zamieňať a kombinovať a tým budú lasagne vždy trošku odlišné.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 kg mleté |
|
2 ks |
|
5 ks |
|
3 strúčiky |
|
4 ks mladá (alebo 2 ks veľké) |
|
200 g |
|
200 g |
|
1-2 ks |
|
|
|
Koreniny a bylinky: | |
3 ČL |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
|
Postup
-
1
Nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji. Pridáme k nej mleté mäso (ja zvyknem používať 50 % bravčové, 50 % hovädzie), sprudka smažíme a zároveň miešame, až kým nie je celá masa osmažená. Počas toho môžeme pridať pretlačený cesnak, množstvo podľa chuti.
- 2
K mäsu pridáme nakrájané paradajky, ktoré sme zbavili šupiek, alebo použijeme paradajky z konzervy (2 ks). Osolíme.
- 3
Stíšime plameň a zakryjeme, necháme podusiť pol hodinu.
- 4
Medzitým umyjeme mladé cukety, odrežeme konce a pozdĺžne ich nakrájame na dlhé, polcentimetra tenké plátky.
- 5
Plátky cukety poriadne posolíme a necháme odležať 10 minút. Soľ z nich vytiahne vodu. Ja však vždy ešte plátky buď poriadne osuším utierkou, alebo najčastejšie ich sprudka opečiem na panvici s kvapkou oleja. Nastrúhame syr a zmiešame s 1-2 vajíčkami.
- 6
Keď máme pripravené cukety, mäso aj syr, začneme vrstviť: Na spodok misy dáme tenulinkú vrstvu mäsa (asi 2 PL) a na ňu ukladáme plátky cukety tak, aby bol pokrytý celý povrch. Na cuketu následne uložíme prvú polovičku mäsovej zmesi a na to prvú polovičku syrovej zmesi. Poukladáme druhu polku opäť v poradí cuketa, mäso, syr. Takto máme hotovo, môžeme dať piecť. Ak nevieme, čo s veľkou úrodou cukiet, môžeme ešte jednu cuketku nakrájať na tenké kolieska a poukladať navrch. Nezabudnime posoliť.
- 7
Lasagne zakryjeme a dáme piecť na 40 minút na 200 stupňov. Na konci pečenia lasagne odokryjeme, zvýšime teplotu na 230 stupňov a ešte cca 5 minút zapekáme.
Tiež cuketové lasagne:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Syrovu zmes som vytvorila zo syru a vajicok, ale kľudne sa môžu vynechať :)