Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa fotorecept
Foto: sracz
O tom, že talianske rizotá sú vďaka svojej chuti a pestrosti slávne na celom svete niet pochýb. Ale ani naše slovenské, čo sa týka Zobraziť celý popisO tom, že talianske rizotá sú vďaka svojej chuti a pestrosti slávne na celom svete niet pochýb. Ale ani naše slovenské, čo sa týka chuti, v ničom nezaostáva. Viac ako polstoročie ho pripravujem tak, ako ma to naučili moje dobré víly, Mamka Aňuci a Babička lady Ann, obe už dávno v Nebeskej kuchyni. Chcel som si overiť ako zvládnem variant à la Italia. Pripravuje sa s extra ryžou, bielym vínom, ktoré nám najviac chutí a je tekutejšie a mazľavejšie ako to, ktoré najviac ľúbil môj dobrý otec Tati.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6-8 PL |
|
56 g (aj s olejom) |
|
240-250 ml pokrájaný (biela časť) |
|
240-250 ml |
|
2-3 ks |
|
240-250 ml veľká pokrájaná |
|
750-900 g (portobello, crimini) |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
1 KL |
|
1 ČL jemne pomleté |
|
2-3 KL domáca |
|
podľa potreby |
|
6-8 strúčikov |
|
340-400 g (guľatá Arborio alebo Carnaroli) |
|
480-800 ml (kvalitné) |
|
800-900 ml |
|
240-250 ml strúhaný |
|
240-250 ml |
|
Na dekoráciu: | |
(zelená časť) |
|
Postup
-
1
Nie je toho treba veľa, ale na kvalite veľmi záleží, lebo ovplyvňuje finálnu chuť „diela“.
-
2
V nízkom hrnci som rozohrial „štangličku“ masla,
-
3
preložil 56 g konzervu ančovičiek aj s olivovým olejom a nechal splynúť do teplej konzistencie, pridal pokrájanú bielu časť póru (zelenú použijem na ozdobu, či do praženice) a červenú cibuľu a asi 5 minút orestoval.
-
4
Potom nasledovali na „C-čka“ pokrájané zelerové stonky a hrubostenná zelená paprika.
-
5
Po premiešaní a navodení „tepelnej jednoty“ došiel čas aj na zliaty obsah 4 x 427 g konzerv sterilizovaných húb portobello a crimini. Súhlasím, že s čerstvými drobnými hríbikmi by výsledné dielo chutilo najsamlepšejšie!
-
6
Povrch húb som zasypal korením na prípravu kuracieho mäsa, červenou sladkou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením (ani korením 4 farieb by som nič nepokazil), jemne pomletou borievkou (jalovcom) a domáca vegetou s mletými sušenými hubami. Vrcholec obsadili pretlačené strúčiky cesnaku (talianska kuchyňa tvrdí, že s cibuľou opatrne, ale cesnakom nešetriť!)
-
7
Zostavu som premiešal a asi 5-7 minút podusil.
-
8
Potom som do pripraveného polotovaru vsypal „Arborio“ ryžu (ale vhodná je aj carnaroli) a premiešavaním popražil zo 3-4 minúty a
-
9
neprestávajúcim miešaním a postupným podlievaním 2 hrnčekami dobrého polosuchého vína (zásada je, na varenie používaj víno, ktoré Ti najviac „šmakuje”), ja som tentoraz naďabil na „Peter r. 2012” z vinice na Slovinsku a nezabudol som ani na pol hrnčeka (120-150 ml) strúhaného parmezánu.
-
10
V ďalšom som budúce „risotto“ postupne podlieval skoro litrom kúpeného kuracieho vývaru (ale mohol by som použiť bársaký mäsový, alebo aj domácu kuraciu či hovädziu polievku).
-
11
Neprestávajúc v miešaní a „furtom“ podlievaní vývarom, som sa dočkal až ryža zmäkla a dosiahla polotekutú konzistenciu.
-
12
Hotové risotto som podával posypané parmezánom, rezancami zelenej časti póru a ozdobené celými malými hlavičkami húb crimini. P. S.: nedávno som ochutnal variant zmiešaný s kúskami varenej brokolice a pokrájaného grilovaného kuraťa. …a tiež som si pochutnal!
Diskusia k receptu