Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky fotorecept
Foto: sracz
Prečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa. Z jedného Alex pripravil rýchle jedlo ruského námorníctva (flotu) s makarónmi. Zobraziť celý popisPrečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa. Z jedného Alex pripravil rýchle jedlo ruského námorníctva (flotu) s makarónmi. My, La Franconi-áci a neskôr aj „ženijní špagáti” sme si jedlo tiež náležite vážili, tak som zo svojho taniera mäsa pripravil perkelt. Mohol som ho nazvať aj „žižkárensky, alebo ženistický”, ale „flot” mi v ušiach znie, ako hukot mora, či oceánu. Receptom som tak vzdal úctu a vážnosť nielen potravinám, ale aj nositeľom prúžkovaných tričiek.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Prívarok: | |
750-800 g mladá |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 ks |
|
12-15 ks |
|
6-7 ks |
|
12-15 ks |
|
10-12 ks (vetvičky) |
|
2-3 KL (lístočky) |
|
2-3 ks (vetvičky) |
|
2-3 strúčiky |
|
2-3 PL (alebo olivový) |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
3-4 PL |
|
2-3 PL |
|
3-4 PL hustá |
|
120-150 ml |
|
2-3 PL |
|
Perkelt mix: | |
2-3 PL (alebo olivový) |
|
240-250 ml |
|
1 000-1 200 g z vývaru (bravčové, hovädzie, kuracie a morčacie) |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
1/2 ČL |
|
podľa potreby |
|
1 ČL |
|
2-3 strúčiky |
|
500-600 ml (mix) |
|
Postup
-
1
Než zovrela voda s 3 PL soli, umyl, očistil a na 3-4 cm kúsky som pokrájal mladú zelenú fazuľku; naozaj mladú, lebo som z nej nemusel ostraňovať „fúzy” a aj pri krájaní som pod nožom cítil, že je mäkká a naozaj „šesťtýždňová”, ako sme ju nazývali ešte v mojich detských i chlapčenských rokoch. Do väčšieho drôteného čajového sitka som uložil sušený ligurček, guličky čierneho aj nového korenia a „adidasku” bobkového listu.
-
2
Pripravil som si halúzky petržlenovej vňate, pol zväzku mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami”, po dve 10-12 cm vetvičky rozmarínu a už kvitnúceho tymianu.
-
3
Zlial som si obvarenú fazuľku (časť z jej vývaru som ponechal na dokončenie), pridal k nej kúsky tymianových vetvičiek, pokrájanú petržlenovú vňať aj s halúzkami, lístočky tymianu a pretlačené strúčiky cesnaku.
-
4
V samostatnej rajnici som pripravil zálievku. Na oleji som spenil 6-7 pokrájaných mladých cibuliek, odstavil, zasypal sladkou mletou paprikou, pridal 2-3 PL masla a
-
5
po rozpustení 2-3 PL hladkej múky
-
6
pomocou „metličky” do voňava vymiešal zápražku a keď sa medzi jej bublinkami objavili prvé dierky, zalial som ju odloženým vývarom z fazuliek a miešal až do požadovanej hustoty.
-
7
Pridal som kyslú smotanu a po rozmiešaní zálievku
-
8
nalial na už čakajúcu uvarenú zelenú fazuľku (už bez bez vetvičiek rozmarínu a čajového sitka s jeho obsahom).
-
9
Dielo som „korunoval” šľahačkovou smotanou alias „šlahetkou”.
-
10
Kapiový krém podľa rcp mojej presladkej Mamky sa mi už minul, eröš Pištu by som tu darmo zháňal, tak som „hranu” mojej lahôdky dosiahol pikantnou „Mina Harissou” a aby sa mi
-
11
na povrchu prívarku nevytvorila kožka, vložil som naň „oriešok” masla.
-
12
S perkeltom som nemal veľa práce, lebo som ho zostavil z už uvareného „nakockovaného” mäsa zo štyroch druhov kosťovice. Na oleji som spenil druhú polovicu pokrájaného zväzku mladej cibuľky, pridal lístky z ružičkového kelu, zmiešal, podusil.
-
13
Vložil mäso, okorenil červenou mletou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením a rascou, korením na kuracie mäso a soľou. Po premiešaní a ohriatí na prevádzkovú teplotu, som zostavu
-
14
zalial „kosťo-mäsovým” vývarom, dochutil pretlačeným cesnakom, premiašal, dovaril a
-
15
podával ako „šperk” na prívarku z mladej fazuľky. Všimnite si, prosím, že aj vrcholec rozkvitnutého tymianu je možné použiť na dekoráciu.
Diskusia k receptu