Fazuľkový prívarok
Fazuľkový prívarok

Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. júna 2020
Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept)
Foto: sracz

Prečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa. Z jedného Alex pripravil rýchle jedlo ruského námorníctva (flotu) s makarónmi. Zobraziť celý popisPrečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa. Z jedného Alex pripravil rýchle jedlo ruského námorníctva (flotu) s makarónmi. My, La Franconi-áci a neskôr aj „ženijní špagáti” sme si jedlo tiež náležite vážili, tak som zo svojho taniera mäsa pripravil perkelt. Mohol som ho nazvať aj „žižkárensky, alebo ženistický”, ale „flot” mi v ušiach znie, ako hukot mora, či oceánu. Receptom som tak vzdal úctu a vážnosť nielen potravinám, ale aj nositeľom prúžkovaných tričiek.

6-8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Prívarok:
750-800 g mladá
2-3 KL
2-3 KL
2-3 ks
12-15 ks
6-7 ks
12-15 ks
10-12 ks (vetvičky)
2-3 KL (lístočky)
2-3 ks (vetvičky)
2-3 strúčiky
2-3 PL (alebo olivový)
1 PL
1/2 ČL
3-4 PL
2-3 PL
3-4 PL hustá
120-150 ml
2-3 PL
Perkelt mix:
2-3 PL (alebo olivový)
240-250 ml
1 000-1 200 g z vývaru (bravčové, hovädzie, kuracie a morčacie)
2-3 KL
2-3 KL
1/2 ČL
podľa potreby
1 ČL
2-3 strúčiky
500-600 ml (mix)




Postup

  1. 1

    Než zovrela voda s 3 PL soli, umyl, očistil a na 3-4 cm kúsky som pokrájal mladú zelenú fazuľku; naozaj mladú, lebo som z nej nemusel ostraňovať „fúzy” a aj pri krájaní som pod nožom cítil, že je mäkká a naozaj „šesťtýždňová”, ako sme ju nazývali ešte v mojich detských i chlapčenských rokoch. Do väčšieho drôteného čajového sitka som uložil sušený ligurček, guličky čierneho aj nového korenia a „adidasku” bobkového listu.

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravil som si halúzky petržlenovej vňate, pol zväzku mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami”, po dve 10-12 cm vetvičky rozmarínu a už kvitnúceho tymianu.

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zlial som si obvarenú fazuľku (časť z jej vývaru som ponechal na dokončenie), pridal k nej kúsky tymianových vetvičiek, pokrájanú petržlenovú vňať aj s halúzkami, lístočky tymianu a pretlačené strúčiky cesnaku.

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V samostatnej rajnici som pripravil zálievku. Na oleji som spenil 6-7 pokrájaných mladých cibuliek, odstavil, zasypal sladkou mletou paprikou, pridal 2-3 PL masla a

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po rozpustení 2-3 PL hladkej múky

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pomocou „metličky” do voňava vymiešal zápražku a keď sa medzi jej bublinkami objavili prvé dierky, zalial som ju odloženým vývarom z fazuliek a miešal až do požadovanej hustoty.

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridal som kyslú smotanu a po rozmiešaní zálievku

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nalial na už čakajúcu uvarenú zelenú fazuľku (už bez bez vetvičiek rozmarínu a čajového sitka s jeho obsahom).

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dielo som „korunoval” šľahačkovou smotanou alias „šlahetkou”.

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kapiový krém podľa rcp mojej presladkej Mamky sa mi už minul, eröš Pištu by som tu darmo zháňal, tak som „hranu” mojej lahôdky dosiahol pikantnou „Mina Harissou” a aby sa mi

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na povrchu prívarku nevytvorila kožka, vložil som naň „oriešok” masla.

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    S perkeltom som nemal veľa práce, lebo som ho zostavil z už uvareného „nakockovaného” mäsa zo štyroch druhov kosťovice. Na oleji som spenil druhú polovicu pokrájaného zväzku mladej cibuľky, pridal lístky z ružičkového kelu, zmiešal, podusil.

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vložil mäso, okorenil červenou mletou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením a rascou, korením na kuracie mäso a soľou. Po premiešaní a ohriatí na prevádzkovú teplotu, som zostavu

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    zalial „kosťo-mäsovým” vývarom, dochutil pretlačeným cesnakom, premiašal, dovaril a

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    podával ako „šperk” na prívarku z mladej fazuľky. Všimnite si, prosím, že aj vrcholec rozkvitnutého tymianu je možné použiť na dekoráciu.

    Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu