Recepty, kde je maslo
	
       
 
	          
	            Lacné keksy z bryndze
	          
  V preosiatej múke rozmiešame
soľ,  pridáme maslo, 
bryndzu,  vajce,  smotanu
alebo mlieko a zamiešame. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Zapekané palacinky s bryndzou
	          
  Bežným spôsobom upečieme
12 palaciniek a naplníme
ich bryndzovou náplňou. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Kysnutý koláč z bryndze
	          
  Do teplej múky pridáme
soľ,  vykysnutý kvások,  žĺtok
a teplé mlieko.  Cesto dobre
vypracujeme a necháme na
teplom... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Pikantná bryndza
	          
  Bryndzu vymiešame so
zmäknutým maslom, 
postupne pridáme sardelovú
pastu,  mlieko,  horčicu, 
mletú papriku a soľ. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Bryndzová nátierka
	          
  Všetky suroviny spolu dobre
vymiešame a natierame na
čerstvý chlieb alebo pečivo
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šmirkas
	          
  Maslo vymiešame, 
pridáme bryndzu, 
nakrájanú cibuľu,  červenú
papriku a zmiešame. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Chrumkavá ryba
	          
  Tuniaka uvaríme na mäkko
v mierne octovej,  slanej
vode s bobkovým listom a po
odkvapkaní šťavy vyberieme z neho... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Spišské pirohy – lekvárové s makom
	          
  V šupke uvarené,  olúpané
a vychladnuté zemiaky
prelisujeme alebo
najemno zomelieme. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Plnená hus
	          
  Hus očistíme,  umyjeme
a osušíme.  Odrežeme
konce krídiel,  krk a osolíme
ju zvnútra aj zvonka. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šarišská roláda
	          
  Mäso rozdelíme na 2 časti, 
orez pomelieme a veľký
kus si prerežeme a nakrojíme.  Vyklepeme čo najväčší
plát.... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Panenková roláda
	          
  Mäso po dĺžke rozkrojíme
a jemne rozklepeme na čo
najväčší plát.  Posolíme ho
a okoreníme. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Mäsová polievka soľanka
	          
  Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla.  Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky,  rovnako aj... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Praženica na lyonský spôsob
	          
  Do šálky vlejeme vajcia,  pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny.  
        
      
    
	
       
 
	          
	            Vajcia na bretónsky spôsob
	          
  Vajcia uvaríme,  očistíme a zohrejeme v rúre.  Potom ich polejeme štipľavou omáčkou a posypeme nakrájanou... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Slimáky s cesnakovým maslom
	          
  V rajnici varíme 2 minúty víno,  vývar,  estragón a 125 ml vody.  Potom pridáme... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)
	          
  Cesto pripravíme tak,  že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Nákyp Nanette
	          
  Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku,  zalejeme vodou a pridáme hrozienka... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šampiňónové paštétky v cestíčku
	          
  Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku,  ktorú urobíme z masla a múky a po... 
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Bretónsky koláč 
	          
  Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor,  žĺtky,  trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru.... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Palacinky plnené mandľovým krémom 
	          
  Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr,  aby sa uležalo.  Do misy... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Koláč s grapefruitovým krémom
	          
  Formu vymastíme maslom a z lístkového cesta v nej upečieme koláč.  
        
      
    
	
       
 
	          
	            Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob
	          
  Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.  
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šalát zo šampiňónov
	          
  Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky.  Osolíme ich a na masle podusíme na miernom ohni.... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Jarabice po burgundsky 
	          
  Jarabice najskôr očistíme a vypitveme.  Rozpolíme ich a na masle opečieme.  
        
      
    
	
       
 
	          
	            Divá kačica na víne
	          
  Slaninu pokrájame,  dáme ju do kastróla a vyškvaríme.  Pridáme polovicu masla.  Rozporciovanú kačicu osolíme,... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Srnčie predné mäso
	          
  Mäso pokrájame na stredne veľké kúsky a osolíme.  Cibuľky dáme variť do vody na 10 minút.... 
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Králik po provensálsky 
	          
  Králika rozporciujeme,  osolíme a prešpikujeme slaninou.  Na masle ho z oboch strán opečieme.  
        
      
    
	
       
 
	          
	            Francúzska roštenka
	          
  Vykostenú roštenku očistíme,  nakrájame na plátky,  naklepeme z oboch strán na tenko a posolíme... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Plnené bravčové kotlety s jablkami
	          
  Plnku pripravíme tak,  že všetky prísady zmiešame (stúhanka,  strúhaný zeler,  maslo,  mlieko, ... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Karfiolová krémová polievka
	          
  Karfiol,  mrkvu a pór nakrájame na väčšie kúsky a dáme ich variť do posolenej vriacej vody.... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Francúzska polievka s cibuľou
	          
  Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky.  Prudko ju opečieme na masti.  Potom ju zalejeme... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Guláš z kapra
	          
  Cibuľu posekáme,  papriky rozpolíme,  zbavíme semien a nakrájame na rezance.  Zeler nakrájame na kocky,... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Filé z morskej šťuky s dusenou mrkvou
	          
  Mrkvu umyjeme,  očistíme a pokrájame na prúžky.  V kastróle zohrejeme 2 PL masla a mrkvu... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Cestoviny so špenátom 
	          
  Umytý špenát neosušíme a dáme ho rovno do hrnca,  kde ho dusíme.  Keď spľasne, ... 
        
      
      

Lacné keksy z bryndze
V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme maslo, bryndzu, vajce, smotanu alebo mlieko a zamiešame.

Zapekané palacinky s bryndzou
Bežným spôsobom upečieme 12 palaciniek a naplníme ich bryndzovou náplňou.

Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...

Pikantná bryndza
Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, postupne pridáme sardelovú pastu, mlieko, horčicu, mletú papriku a soľ.

Bryndzová nátierka
Všetky suroviny spolu dobre vymiešame a natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo

Šmirkas
Maslo vymiešame, pridáme bryndzu, nakrájanú cibuľu, červenú papriku a zmiešame.

Chrumkavá ryba
Tuniaka uvaríme na mäkko v mierne octovej, slanej vode s bobkovým listom a po odkvapkaní šťavy vyberieme z neho...

Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.

Plnená hus
Hus očistíme, umyjeme a osušíme. Odrežeme konce krídiel, krk a osolíme ju zvnútra aj zvonka.

Šarišská roláda
Mäso rozdelíme na 2 časti, orez pomelieme a veľký kus si prerežeme a nakrojíme. Vyklepeme čo najväčší plát....

Panenková roláda
Mäso po dĺžke rozkrojíme a jemne rozklepeme na čo najväčší plát. Posolíme ho a okoreníme.

Mäsová polievka soľanka
Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla. Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj...

Praženica na lyonský spôsob
Do šálky vlejeme vajcia, pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny.

Vajcia na bretónsky spôsob
Vajcia uvaríme, očistíme a zohrejeme v rúre. Potom ich polejeme štipľavou omáčkou a posypeme nakrájanou...

Slimáky s cesnakovým maslom
V rajnici varíme 2 minúty víno, vývar, estragón a 125 ml vody. Potom pridáme...

Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)
Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...

Nákyp Nanette
Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...

Šampiňónové paštétky v cestíčku
Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...

Bretónsky koláč
Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....

Palacinky plnené mandľovým krémom
Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy...

Koláč s grapefruitovým krémom
Formu vymastíme maslom a z lístkového cesta v nej upečieme koláč.

Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob
Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.

Šalát zo šampiňónov
Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme ich a na masle podusíme na miernom ohni....

Jarabice po burgundsky
Jarabice najskôr očistíme a vypitveme. Rozpolíme ich a na masle opečieme.

Divá kačica na víne
Slaninu pokrájame, dáme ju do kastróla a vyškvaríme. Pridáme polovicu masla. Rozporciovanú kačicu osolíme,...

Srnčie predné mäso
Mäso pokrájame na stredne veľké kúsky a osolíme. Cibuľky dáme variť do vody na 10 minút....

Králik po provensálsky
Králika rozporciujeme, osolíme a prešpikujeme slaninou. Na masle ho z oboch strán opečieme.

Francúzska roštenka
Vykostenú roštenku očistíme, nakrájame na plátky, naklepeme z oboch strán na tenko a posolíme...

Plnené bravčové kotlety s jablkami
Plnku pripravíme tak, že všetky prísady zmiešame (stúhanka, strúhaný zeler, maslo, mlieko, ...

Karfiolová krémová polievka
Karfiol, mrkvu a pór nakrájame na väčšie kúsky a dáme ich variť do posolenej vriacej vody....

Francúzska polievka s cibuľou
Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme...

Guláš z kapra
Cibuľu posekáme, papriky rozpolíme, zbavíme semien a nakrájame na rezance. Zeler nakrájame na kocky,...

Filé z morskej šťuky s dusenou mrkvou
Mrkvu umyjeme, očistíme a pokrájame na prúžky. V kastróle zohrejeme 2 PL masla a mrkvu...

Cestoviny so špenátom
Umytý špenát neosušíme a dáme ho rovno do hrnca, kde ho dusíme. Keď spľasne, ...
 Suroviny
Suroviny Mäso
Mäso Zelenina+ strukoviny
Zelenina+ strukoviny Ovocie
Ovocie Mliečne +syry
Mliečne +syry Cestoviny +prílohy
Cestoviny +prílohy Ryby
Ryby Huby
Huby Orechy+ semienka
Orechy+ semienka Bylinky+ koreniny
Bylinky+ koreniny Sladkosti+ pochutiny
Sladkosti+ pochutiny Tekutiny
Tekutiny Oleje
Oleje