Mak

Mak ako ingrediencia v receptoch:

  • Šúľance s makom, orechmi, zmrzlinou, šľahačkou a čokoládou

    Šúľance s makom, orechmi, zmrzlinou, šľahačkou a čokoládou

    Uvarené, ošúpané a vychladnuté zemiaky zomelieme, zmiešame s rozšľahaným vajcom, pridáme múku, krupicu, cukor, soľ, vypracujeme tuhšie cesto.

  • Recept bez obrázku

    Buchty na pare

    Do rýchlokysky preosejeme múku, primiešame k nej droždie s cukrom premiešané v teplom mlieku. Rozohrejeme 30 g masla a pridáme spolu so žĺtkom a štipkou soli k múke. Cesto lopatkou dobre zamiešame a necháme kysnúť 15–20 minút.

  • Recept bez obrázku

    Lekvárové pirohy s makom

    Múku preosejeme spolu so soľou, pridáme žĺtok a vodu podľa potreby. Vymiesime cesto, ktoré necháme na pomúčenej doske odležať.

  • Recept bez obrázku

    Šúľance

    Deň vopred uvarené zemiaky v šupke očistíme, pretlačíme alebo postrúhame. Pridáme krupicu, vajcia, soľ a vypracujeme cesto.

  • Recept bez obrázku

    Jablkový koláč s polevou

    Žĺtky vymiešame s cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  • Recept bez obrázku

    Hroznový závin

    Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 2 mm. Suroviny na plnku rozdelíme tak, aby vyšli na dva záviny.

  • Makový závin

    Makový závin

    Do časti vlažného mlieka pridáme trochu cukru, droždie a pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, žĺtok, roztopený tuk, kvások a soľ.

  • Recept bez obrázku

    Makový koláč

    Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme olej, mlieko, múku s práškom do pečiva a dobre premiešame.

  • Recept bez obrázku

    Martinské rezy

    Múku, tuk a smotanu dôkladne zmiesime a zabalené cesto odložíme aspoň na pol hodiny do chladu. Jablká očistíme a najemno postrúhame.

  • Bratislavské rožky

    Bratislavské rožky

    Múky a práškový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, pokrájaný tuk a čiastočne spracujeme na cesto.

  • Recept bez obrázku

    Dolky starej mamy

    Do preosiatej múky vlejeme kvások z mlieka, cukru a droždia, pridáme celé vajcia, masť, trošku cukru a soli. Premiešame a vypracujeme redšie cesto.

  • Domáci makovník

    Domáci makovník

    Múku zmiešame s trochou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom, vysypeme do nádoby, dáme vykysnúť kvások s trochou mlieka a osladíme.

  • Spišské pirohy – lekvárové s makom

    Spišské pirohy – lekvárové s makom

    V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.

  • Marhuľovo–maková marmeláda

    Marhuľovo–maková marmeláda

    4 poháre po 375 ml



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist