Foto: pivonka
Už oddávna mám vo svojich receptoch tri koláče, kde do cesta idú zemiaky. Mala som k nim nedôveru a až @Mijaita ma svojim receptom Zobraziť celý popisUž oddávna mám vo svojich receptoch tri koláče, kde do cesta idú zemiaky. Mala som k nim nedôveru a až @Mijaita ma svojim receptom na "bramborové bábovičky" povzbudila, aby som ich vyskúšala. Toto je prvý z nich a má veru niekoľko výrazných plusov: jednoduchý, chutný, lacný a ešte sa môžeme pri maškrtení utešovať, že je zdravý, veď je tam mak. Ak by vám nebodaj ostal, neostarne, nevysuší sa, zachováva si čerstvosť.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zemiaky si uvaríme deň vopred. Teraz ich pretlačíme. Mak zomelieme, rozmiešame s PDP, vanilkovým cukrom, škoricou a klinčekmi. Žĺtky, práškový cukor a trošku mlieka si vyšľaháme. pridáme zvyšné mlieko a rozmiešame.
-
2
Pridáme pretlačené zemiaky, krupicu (v recepte nebola špecifikovaná, ja som použila detskú), mak a postrúhanú citrónovú kôru.
-
3
Naostatok opatrne primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh.
-
4
Na plech (30x40) dáme pečiaci papier a cesto naň nanesieme.
-
5
Vo vyhriatej rúre upečieme do ružova - u mňa asi 15 min/180°C.
-
6
Z vychladnutého koláča stiahneme papier, potrieme ríbezľovým lekvárom, prekrojíme napoly a preložíme na seba. Vrch poprášime mletým cukrom. Pokrájame na rezy. Ja na tom krájaní musím ešte popracovať.
@srnkas , tak to vôbec netuším, sladké zemiaky som ešte nejedla. Ak vyskúšaš, daj vedieť, aký bol výsledok.
Nech sa vám koláčik vydarí.
varecha.pravda.sk/recepty/obrateny-piskotovo-makovy-jablc...
varecha.pravda.sk/recepty/obrateny-piskotovo-makovy-jablc...