Foto: zuzanka1367
Znovu oprašujem babičkovské recepty, tento je z knihy Márie Jelinkovej, málo surovín, všetky dostupné a výsledok? Chutia ako pirôžky, skúste...
príprava
na 185 °C
Suroviny
Cesto: | |
900 g varené v šupke |
|
160 g |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
Plnka jablková: | |
500 g |
|
2 ks |
|
1/2 ks na šťavu |
|
2 PL |
|
Plnka mrkvovo-maková: | |
350 g strúhaná |
|
150 g mletý |
|
2 ks |
|
1 PL rozpustené |
|
1-2 PL horúca |
|
1/2 ks |
|
2 PL |
|
1-2 PL na potretie po upečení |
|
podľa chuti na posypnie |
|
Postup
-
1
Pripravíme suroviny...
-
2
Zemiaky uvaríme v šupke, dobré sú uvarené deň vopred, ak nie, nevadí, uvarte a nechajte dobre vychladnúť. Zemiaky pretlačte, alebo postrúhajte, pridajte žĺtko, múku a vypracujte cesto. Rozdeľte na polovice.
-
3
Jablká nastrúhame, trochu vyžmýkame zo šťavy, pridáme škoricový cukor, šťavu z citróna a med, premiešame. Mak zomelieme, mrkvu nastrúhame, polejeme rozpusteným maslom, trochou vody, pridáme cukor a med a tiež dobre premiešame. Plnka by nemala byť riedka, preto vodu radšej pridávajte po lyžičke.
-
4
Cesto dáme na papier na pečenie, rozvaľkáme, podsypeme múkou, aby sa neprilepilo, na jednu polovicu natrieme plnku a preklopíme, dobre popritláčame a preložíme na plech, to isté zopakujeme aj s druhou časťou cesta. Tu asi vznikol názov :)
-
5
Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme zhruba 40 minút, pokiaľ povrch nezíska zlatú farbu, ešte horúce potrieme roztopeným maslom. Pokrájame na kúsky, podľa potreby posypeme práškovým cukrom a je to hotové... Ak ste doma len dvaja, tak Vám bude stačiť polovičná dávka, lebo jeden Zahýbanec má rozmery 30x25 cm...
Diskusia k receptu