Zahýbance fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 3. marca 2015

Znovu oprašujem babičkovské recepty, tento je z knihy Márie Jelinkovej, málo surovín, všetky dostupné a výsledok? Chutia ako pirôžky, skúste...

30 minút
príprava
40 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
900 g varené v šupke
160 g
1 ks
1/2 ČL
Plnka jablková:
500 g
2 ks
1/2 ks na šťavu
2 PL
Plnka mrkvovo-maková:
350 g strúhaná
150 g mletý
2 ks
1 PL rozpustené
1-2 PL horúca
1/2 ks
2 PL
1-2 PL na potretie po upečení
podľa chuti na posypnie




Postup

  1. 1

    Pripravíme suroviny...

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky uvaríme v šupke, dobré sú uvarené deň vopred, ak nie, nevadí, uvarte a nechajte dobre vychladnúť. Zemiaky pretlačte, alebo postrúhajte, pridajte žĺtko, múku a vypracujte cesto. Rozdeľte na polovice.

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablká nastrúhame, trochu vyžmýkame zo šťavy, pridáme škoricový cukor, šťavu z citróna a med, premiešame. Mak zomelieme, mrkvu nastrúhame, polejeme rozpusteným maslom, trochou vody, pridáme cukor a med a tiež dobre premiešame. Plnka by nemala byť riedka, preto vodu radšej pridávajte po lyžičke.

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto dáme na papier na pečenie, rozvaľkáme, podsypeme múkou, aby sa neprilepilo, na jednu polovicu natrieme plnku a preklopíme, dobre popritláčame a preložíme na plech, to isté zopakujeme aj s druhou časťou cesta. Tu asi vznikol názov :)

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme zhruba 40 minút, pokiaľ povrch nezíska zlatú farbu, ešte horúce potrieme roztopeným maslom. Pokrájame na kúsky, podľa potreby posypeme práškovým cukrom a je to hotové... Ak ste doma len dvaja, tak Vám bude stačiť polovičná dávka, lebo jeden Zahýbanec má rozmery 30x25 cm...

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kukulienka71
Zase niečo nové od našich babičiek, boli veru veľmi vynaliezavé. zemiakové cesto s tými plnkami je výborné, mak a mrkva spolu je pre mňa novinka hodná nasledovania. Výborne!
afataga
taka mega piroha, usetreny kopec roboty a piplacky, super napad, podla nazvu som myslela, ze niekto zahyba :-)
tiginko
téda Zuzi, aké pekné slovenské calzone si napiekla! Nie som si istá, že ich budem aj ja piecť, ale tú mrkvovo-makovú plnku určite niekde použijem, neskutočne sa mi páči
havino
no teda @zuzanka , mne sa to páči, krutci nál, kopec sacharidov, to ber tak, že hundrem na to, že sme dvaja a jeden Dia, tak pre nás dvoch nič, uložím si ich, ked nás bude viac, ako dosť, ja by rada ochutnala, takéto jednoduchosti a hlavne makové mám rada, veľmi lákavá foto
evanaaa
Tiež som sa pozastavila nad týmto receptom.....ja, keď vidím niečo, čo sa mi zapáči a je to sladké, už uvažujem ako z toho spraviť pochúťku aj pre diabetikov, stačí zameniť múku, alebo aspoň jej časť za inú a cukor za dobré sladidlo...... @havino , nezúfaj, dá sa aj Dia........ inak, @zuzanka1367 , ako pozerám, si šikovná a máš tu dobré recepty, tak len pekne pokračuj :)
aandulka
Nádherný recept. Stále hľadám nejaké babičkovské recepty, veď keď ony dokázali nakŕmiť veľa krkov z málo surovín, museli to byť svojím spôsobom umelkyne. Milujem staré dobré recepty.5*ukladám KK
babucka
Nase babicky su nevysychajucou studnou vybornych receptov a preto budu vzdy zive a nezabudnute.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia