Zahýbance fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 3. marca 2015

Znovu oprašujem babičkovské recepty, tento je z knihy Márie Jelinkovej, málo surovín, všetky dostupné a výsledok? Chutia ako pirôžky, skúste...

30 minút
príprava
40 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
900 g varené v šupke
160 g
1 ks
1/2 ČL
Plnka jablková:
500 g
2 ks
1/2 ks na šťavu
2 PL
Plnka mrkvovo-maková:
350 g strúhaná
150 g mletý
2 ks
1 PL rozpustené
1-2 PL horúca
1/2 ks
2 PL
1-2 PL na potretie po upečení
podľa chuti na posypnie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme suroviny...

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky uvaríme v šupke, dobré sú uvarené deň vopred, ak nie, nevadí, uvarte a nechajte dobre vychladnúť. Zemiaky pretlačte, alebo postrúhajte, pridajte žĺtko, múku a vypracujte cesto. Rozdeľte na polovice.

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablká nastrúhame, trochu vyžmýkame zo šťavy, pridáme škoricový cukor, šťavu z citróna a med, premiešame. Mak zomelieme, mrkvu nastrúhame, polejeme rozpusteným maslom, trochou vody, pridáme cukor a med a tiež dobre premiešame. Plnka by nemala byť riedka, preto vodu radšej pridávajte po lyžičke.

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto dáme na papier na pečenie, rozvaľkáme, podsypeme múkou, aby sa neprilepilo, na jednu polovicu natrieme plnku a preklopíme, dobre popritláčame a preložíme na plech, to isté zopakujeme aj s druhou časťou cesta. Tu asi vznikol názov :)

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme zhruba 40 minút, pokiaľ povrch nezíska zlatú farbu, ešte horúce potrieme roztopeným maslom. Pokrájame na kúsky, podľa potreby posypeme práškovým cukrom a je to hotové... Ak ste doma len dvaja, tak Vám bude stačiť polovičná dávka, lebo jeden Zahýbanec má rozmery 30x25 cm...

    Zahýbance (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Zase niečo nové od našich babičiek, boli veru veľmi vynaliezavé. zemiakové cesto s tými plnkami je výborné, mak a mrkva spolu je pre mňa novinka hodná nasledovania. Výborne!
taka mega piroha, usetreny kopec roboty a piplacky, super napad, podla nazvu som myslela, ze niekto zahyba :-)