Tradičné bratislavské rožky fotorecept

domi454 - fotkadomi454, 2. februára 2015
Tradičné bratislavské rožky (fotorecept)
Foto: domi454

Keď mi na výstave Danubius Gastro darovali tento recept na tradičné bratislavské rožky mala som ich chuť hneď vyskúšať, no veľmi som neverila, že sa podaria. Hneď na druhý deň sme ich upiekli a sú ÚŽASNÉ. Recept je na 20ks bratislavských rožkov.

6
porcií
80 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
160 g
160 g
128 g
32 g
3,2 g
10 g
40 g (alebo 1ks)
3,2 g
56 g studená
Orechová plnka:
160 g mleté
40 g
7 g
5 g
38 g horúce
Maková plnka:
140 g mletý
40 g
12 g
10 g
10 g
38 g horúce

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme orechovou plnkou.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame suroviny ma orechovú plnku a zalejeme horúcim mliekom a dobre zamiešame. (Ja som dala 10g medu a 30g cukru.)

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Makovú plnku urobíme rovnako - zamiešame suroviny a všetko zalejeme horúcim mliekom.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnky dáme vychladnúť a potom ručne gúľame guľky - 10ks z každej plnky.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto zmiešame dobre margarín s múkou a potom pridáme ostatné suroviny. Kvások netreba nijak špeciálne pripravovať.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zamiesime a dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vykysnutí rozdelíme na 20 rovnakých kúskov.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Jeden kúsok vyvaľkáme na ovál.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do stredu dáme plnku a zvinieme a vytvarujeme rožok podľa vloženej plnky.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Bratislavské rožky plnené orechmi majú tvar písmena "C".

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Bratislavské rožky plnené makom majú tvar podkovy, aby sme rozoznali rožky.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Necháme 10 minút kysnúť a potrieme jedným vajcom a žĺtkom. Dáme do chladu vysušiť. Potom ich vyberieme a opäť potrieme, ale tentoraz len žĺtkom a necháme 30 minút ešte kysnúť.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Rožky pečieme pri teplote 190°C asi 15 minút. Mali by mať po upečení mramorovanú štruktúru vrchnej kôrky.

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 16

    Dobrú chuť!

    Tradičné bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
@domi
uved-oprav-v popise práce ..ktoré majú tvar podkovy..a ktoré =C= citujem:
"Bratislavské rožky plnené orechmi majú tvar podkovy...
Bratislavské rožky plnené orechmi majú tvar písmena "C"."
lákavá dobrota..
pekné ich máš, mám veľmi podobný recept po mame, tiež miešanú múku, ja mám aj maslo, aj masť, pomer z hlavy neviem, aj štrudle z toho cesta pečiem, teraz na Vianoce som ich piekla, ale tie som už s vajcovým poterom nesušila v prievane
musí sa to nechať sušiť v chlade? ja mám len panelákovú kuchyňu bez špajze a ani balkón nemám....tak neviem kam s týýýým. Ibaže by som si od domovníka vypýtala kľúče od sušiarne :-)? Ale teraz vážne, poraďte mi je to nutné, alebo budú dobré aj bez sušenia v chlade? ďakujem
Nechcem znevažoveť recept, ale tradičné Prešporské rožky neobsahujú margarín, ale bravčovú masť a maslo.

400. Prešporské orechovníky a makovníky
Na tablici vymiesi sa 56 deka múky, 10 deka masla, 10 deka bravčovej masti. Zatým dá sa 4 deka droždí v štvrť litre mlieka rozpustených, dva žĺtky, 6 deka cukru, málinko soli. Cesto vymiesi a vytrepe sa rukou, kým sa nedelí od rúk a od lopára. Ak by bolo tvrdé, prileje sa mlieka. Rozdelí sa hneď na tri kusy — a každý kus zase na 12 kusov, tak že je koláčikov 36. Každý kúsok rozvaľká sa asi na dlaň a cez prostriedok natre sa plnkou, zkrúti a sohne na spôsob podkovky alebo rožka. Nesmú sa tuho zakrúcať. Kladú sa na pomastený plech, potrú sa vajíčkom, nechajú sa podkysnúť a pečú dosť strmo.

Plnka maková: štvrť kila utlčeného alebo umletého maku zavarí sa do hustého syrupu zo štvrť kg cukru. Príchuť: citronové kôrky alebo vanília.

Orechová plnka: štvrť kila pomletých orechov, omrvinky z jednoho rožka vsypú sa do hustého syrupu zo štvrť kila cukru. Príchuť: citronové kôrky.

Read more:  zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Práve som dorobila tieto vynikajúce rohlíky. 100 kusov. Ja sa za 20 kusov ani babrať nebudem. 4 dávky naraz. Zajtra je Juraja, takže zoberie aj do práce kukávičke tak polovicu. Sú všetky orechové. Mak sa mi nechcelo mlieť. Sú ozaj vynikajúce a veľmi odporúčam tieto rožky robiť.Robila som presne podľa receptu ani jednu ingredienciu som nemenila. Všetky recepty na Bratislavské rožky si vyhodím a zostanú len tieto, aby som náhodou nedumala ktoré to boli. Mala som niektoré v prievane, ale najlepšie pukali čo boli v chladničke.. Takže žienky do toho a neobanujete. Ďakujem za vynikajúci recept.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Pardon, jednu ingredienciu som zmenila a to hrubú múku za polohrubú, a k tomu hladkú ako je písané.
tak ja sa tyzden trapim co vziat so sebou do Ameriky na sluzobku, vsak viete, nieco typicke slovenske pre kolegov, uz som aj horalky/tatranky/venceky nakupila no stale mi to neprislo to prave orechove. az jednu noc ma osvietilo - vsak bratislavske rozky!!! tie sa mi cestou nerozbiju (snad) a su trvanlive. tak som chvilku nurala po recepte, nakoniec mi tento prisiel taky najsamlepsi, namiesto margarinu som dala maslo, do orechovej plnky som musela dat trosku struhanky bo plnka bola nejako redsia, do makovej som musela zase pridat navyse mlieko aby som to mohla tvarovat a nesypalo sa mi to na vsetky strany. Mala som dokopy 45 kuskov - 1 gulicka plnky okolo 23g a 1 gulicka cesta 27g, su teda podstatne vacsie ako tie, co mas na obrazku, ale su famozne. Robila som ich z dvojitej davky, kvoli jednej davke by som ani nezacala :-) s cestom sa pracovalo uplne super, tu makovu plnku budem musiet este doladit (ale to bude asi tou makovo-cukrovou zmesou co sa mi podarilo kupit lebo ine nemali), trosku sa mi nespravilo uplne vzorovanie ako malo, ale na chuti to neubralo...veeela plnky, malo cesticka. mnam. Dakujem za receptik.

Pridaj komentár k receptu: