Foto: domi454
Keď mi na výstave Danubius Gastro darovali tento recept na tradičné bratislavské rožky mala som ich chuť hneď vyskúšať, no veľmi som neverila, že Zobraziť celý popisKeď mi na výstave Danubius Gastro darovali tento recept na tradičné bratislavské rožky mala som ich chuť hneď vyskúšať, no veľmi som neverila, že sa podaria. Hneď na druhý deň sme ich upiekli a sú ÚŽASNÉ. Recept je na 20ks bratislavských rožkov.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
160 g |
|
160 g |
|
128 g |
|
32 g |
|
3,2 g |
|
10 g |
|
40 g (alebo 1ks) |
|
3,2 g |
|
|
|
56 g studená |
|
Orechová plnka: | |
160 g mleté |
|
40 g |
|
7 g |
|
5 g |
|
38 g horúce |
|
Maková plnka: | |
140 g mletý |
|
40 g |
|
12 g |
|
10 g |
|
10 g |
|
38 g horúce |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Začneme orechovou plnkou.
-
3
Zmiešame suroviny ma orechovú plnku a zalejeme horúcim mliekom a dobre zamiešame. (Ja som dala 10g medu a 30g cukru.)
-
4
Makovú plnku urobíme rovnako - zamiešame suroviny a všetko zalejeme horúcim mliekom.
-
5
Plnky dáme vychladnúť a potom ručne gúľame guľky - 10ks z každej plnky.
-
6
Na cesto zmiešame dobre margarín s múkou a potom pridáme ostatné suroviny. Kvások netreba nijak špeciálne pripravovať.
-
7
Zamiesime a dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto.
-
8
Po vykysnutí rozdelíme na 20 rovnakých kúskov.
-
9
Jeden kúsok vyvaľkáme na ovál.
-
10
Do stredu dáme plnku a zvinieme a vytvarujeme rožok podľa vloženej plnky.
-
11
Bratislavské rožky plnené orechmi majú tvar písmena "C".
-
12
Bratislavské rožky plnené makom majú tvar podkovy, aby sme rozoznali rožky.
-
13
Necháme 10 minút kysnúť a potrieme jedným vajcom a žĺtkom. Dáme do chladu vysušiť. Potom ich vyberieme a opäť potrieme, ale tentoraz len žĺtkom a necháme 30 minút ešte kysnúť.
-
14
Rožky pečieme pri teplote 190°C asi 15 minút. Mali by mať po upečení mramorovanú štruktúru vrchnej kôrky.
-
16
Dobrú chuť!
uved-oprav-v popise práce ..ktoré majú tvar podkovy..a ktoré =C= citujem:
"Bratislavské rožky plnené orechmi majú tvar podkovy...
Bratislavské rožky plnené orechmi majú tvar písmena "C"."
lákavá dobrota..
autorka už opravila bez komentára..pôvodne to bolo-ako som skopírovala..
okey..maj dobrý deň..:-)
400. Prešporské orechovníky a makovníky
Na tablici vymiesi sa 56 deka múky, 10 deka masla, 10 deka bravčovej masti. Zatým dá sa 4 deka droždí v štvrť litre mlieka rozpustených, dva žĺtky, 6 deka cukru, málinko soli. Cesto vymiesi a vytrepe sa rukou, kým sa nedelí od rúk a od lopára. Ak by bolo tvrdé, prileje sa mlieka. Rozdelí sa hneď na tri kusy — a každý kus zase na 12 kusov, tak že je koláčikov 36. Každý kúsok rozvaľká sa asi na dlaň a cez prostriedok natre sa plnkou, zkrúti a sohne na spôsob podkovky alebo rožka. Nesmú sa tuho zakrúcať. Kladú sa na pomastený plech, potrú sa vajíčkom, nechajú sa podkysnúť a pečú dosť strmo.
Plnka maková: štvrť kila utlčeného alebo umletého maku zavarí sa do hustého syrupu zo štvrť kg cukru. Príchuť: citronové kôrky alebo vanília.
Orechová plnka: štvrť kila pomletých orechov, omrvinky z jednoho rožka vsypú sa do hustého syrupu zo štvrť kila cukru. Príchuť: citronové kôrky.
Read more: zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...
Úžasne sa vydarili, určite mali v Amerike úspech.
Ďakujeme za pravý tradičný recept, nech sa autorka nehnevá, ten margarín tam nepatrí. Ale zase sa jej podarilo krásne nafotiť a popísať , ako rohlícky vytvarovať.
Prosím si recept na to cesto , ktoré používate....... :-)
Do origos urcite nepatri margarin