Foto: narsila
Keďže je u nás pri závinoch vždy najväčšia bitka o "patky", nechala som sa inšpirovať receptom na krásne mini záviny od @Jenni a Zobraziť celý popisKeďže je u nás pri závinoch vždy najväčšia bitka o "patky", nechala som sa inšpirovať receptom na krásne mini záviny od @Jenni a skombinovala som viacero receptov z netu, z ktorých som si povyberala čo sa mi páčilo a bolo po chuti.. Použila som minimum cukru, kto má rád sladšie, nech si osladí.. Tak dúfam, že bude po chuti aj vám.. :)
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
180 ml vlažné |
|
1 ks |
|
1/3 kocky |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
1 ks na kôru |
|
štipka |
|
Plnka: | |
150g celý |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
1 ČL mletá |
|
Postup
-
1
Do tretiny mlieka pridáme med a droždie a necháme vzísť kvások. Múku zmiešame so zvyškom mlieka a ostatnými ingredienciami a pridáme hotový kvások. Kto chce sladšie, pridá med alebo cukor. Vypracovala som hladké cesto. Dosť lepí, takže som ho pomúčila a prikryté nechala na teplom mieste vykysnúť.
- 2
Medzi tým som vidličkou popučila banány a pridala mak. Mám rada celé zrniečka, kto obľubuje mletý, použije ten. Pridala som ešte lyžicu kokosového oleja, škoricu a vanilkový cukor. Treba plnku ochutnať a nesladiť hneď, veľa závisí od zrelosti banánov. Nemixovala som, ale vidličkou premiešala celú zmes, až držala pekne po kope.
- 3
Vykysnuté cesto som rozválala na velký plát, treba ho dobre pomúčiť, inak bolo krásne vláčne a veľmi dobre sa s ním pracovalo. Natrela som ho plnkou, zrolovala a nakrájala na hrubšie kolieska. Akurát sa mi pomestili na jeden plech. Nechala som ich ešte podkysnúť a potrela som ich rozšlahaným vajíčkom. Piekla som na 180 stupňov do zlata.
- 4
Po vybratí z rúry som ich ešte horúce potrela vodou. Krásne sa lesknú, sú chutné, nie príliš sladké. Napriek špaldovej múke nestvrdli a posledné dva kúsky boli výborné ku káviče a "kakauku" aj na tretí deň na raňajky :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu