Makové závinčeky

narsila - bez fotkynarsila, 11. februára 2015
Makové závinčeky
Foto: narsila

Keďže je u nás pri závinoch vždy najväčšia bitka o "patky", nechala som sa inšpirovať receptom na krásne mini záviny od @Jenni a Zobraziť celý popisKeďže je u nás pri závinoch vždy najväčšia bitka o "patky", nechala som sa inšpirovať receptom na krásne mini záviny od @Jenni a skombinovala som viacero receptov z netu, z ktorých som si povyberala čo sa mi páčilo a bolo po chuti.. Použila som minimum cukru, kto má rád sladšie, nech si osladí.. Tak dúfam, že bude po chuti aj vám.. :)

Suroviny

Cesto:
300 g
180 ml vlažné
1 ks
1/3  kocky
1  PL
1 bal.
1  ČL
1 ks na kôru
štipka
Plnka:
150g celý
2 ks
1  PL
1 bal.
1  ČL mletá




Postup

  1. 1

    Do tretiny mlieka pridáme med a droždie a necháme vzísť kvások. Múku zmiešame so zvyškom mlieka a ostatnými ingredienciami a pridáme hotový kvások. Kto chce sladšie, pridá med alebo cukor. Vypracovala som hladké cesto. Dosť lepí, takže som ho pomúčila a prikryté nechala na teplom mieste vykysnúť.

  2. 2

    Medzi tým som vidličkou popučila banány a pridala mak. Mám rada celé zrniečka, kto obľubuje mletý, použije ten. Pridala som ešte lyžicu kokosového oleja, škoricu a vanilkový cukor. Treba plnku ochutnať a nesladiť hneď, veľa závisí od zrelosti banánov. Nemixovala som, ale vidličkou premiešala celú zmes, až držala pekne po kope.

  3. 3

    Vykysnuté cesto som rozválala na velký plát, treba ho dobre pomúčiť, inak bolo krásne vláčne a veľmi dobre sa s ním pracovalo. Natrela som ho plnkou, zrolovala a nakrájala na hrubšie kolieska. Akurát sa mi pomestili na jeden plech. Nechala som ich ešte podkysnúť a potrela som ich rozšlahaným vajíčkom. Piekla som na 180 stupňov do zlata.

  4. 4

    Po vybratí z rúry som ich ešte horúce potrela vodou. Krásne sa lesknú, sú chutné, nie príliš sladké. Napriek špaldovej múke nestvrdli a posledné dva kúsky boli výborné ku káviče a "kakauku" aj na tretí deň na raňajky :)

    Makové závinčeky - obrázok 4

Diskusia k receptu

anina6
krásne závinčeky, vydarili sa ti. tiež rada pečiem zo špaldovej múky.
martamm
@Narsila , dostala si ma hlavne plnkou, nenapadlo ma nikdy mak kombinovať s banánom, ale určite to skúsim, tiež sa mi páči, že si závin nakrájala a piekla každý kúsok osobitne, hotový pokrm vyzerá naozaj lákavo :)
mezi
Pozor, banany predavane u nas, pecene, su rakovinotvorne
narsila
Hehe dobre, ja som kludna.. Ked vidim kolko receptov je tu robenych v mikrovlnke, kolko z nich obsahuje kadejake vegety a glutamaty a ine smaky, naozaj sa mojich pecenych bananov neobavam.. :P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia