Foto: ancicka
U nás na spiši v oblasti Spišského Hradu so zemiakového cesta robili sa - varia "KOKOŠKY".Mnohý ich poznajú ako zemiakové šúľanca.Tento spôsob je jednoduchší,čo Zobraziť celý popisU nás na spiši v oblasti Spišského Hradu so zemiakového cesta robili sa - varia "KOKOŠKY".Mnohý ich poznajú ako zemiakové šúľanca.Tento spôsob je jednoduchší,čo sa týka prípravy.Tento recept by som zaradila medzi tie recepty od babičky. Od oka preto, lebo naše babičky všetko varili a pripravovali od oka. Každé jedno jedlo ktoré pripravili chutilo výborne, nemalo chybu a nepotrebovali k tomu važenie. Verím, že nebude problém podľa tohto receptu si uvariť také fajnékokošky.Skúste a vychutnajte si.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g varené |
|
2 ks |
|
1 dl teplá |
|
podľa potreby |
|
50 g (alebo margarín) |
|
Posýpka: | |
100-150 g mletý |
|
podľa chutí |
|
podľa potreby spražené |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Väčšinou používam dusené zemiaky,čo sa zvyšia od obeda.Do misky pridám k zemiakom vajcia,trošku soli vodu a maslo mäkké,
-
2
a taktiež postupne dosypujem múku múku.Múky pridám toľko aby cesto bolo vláčne,nie mäkké,ani tvrdé,také akurát.
-
3
Vypracujem cesto na hladko.Pre menej skúsené gazdinky,je dobré si cesto vyložiť na dosku a dobré ho prehniesť.Cesto nechám trochu odstáť,tak 15 min.Lepšie sa potom s ním pracuje,lebo sa uvoľní lepok.
-
4
Potom si cesto rozrežem na niekoľko častí a urobím šúľok ,
-
5
o priemere hrubého paľca a pokrájam nožíkom asi na centimetrové kúsky.
-
6
Medzi tým si postavím osolenú vodu zovrieť a ked voda zovrie,tak v nej kokošky uvarím.
-
7
medzi tým ako sa kokošky varia dám si do misky za 1 PL cukru a zalejem ju vodou,len tak aby bol cukor vo vode a nechám ho zovrieť a hned odstavím.Taktiež si spražím na omastenie maslo.
-
8
Kokošky treba variť pár min,tak3-4.
-
9
Kým sa kokošky varia,tak si do druhej misky pripravím studenú vodu a po uvarení kokošky do nej ceditkom povýberam a hned ich scedím.Je to z toho dôvodu,že cesto sa nezlepuje a ostane pekné hladké.
-
10
Nakoniec ich maslom omastím,premiešam,
-
11
posýpem makom,/alebo môže byť posýpka zo strúhanky/,
-
12
a zalejem cukrovým sirupom.
-
13
Premiešam a každý dostane vidličku do ruky a chutí jedná radosť.Dodrú chuť!
-
14
Z tohto cesta robievam aj gomboce.
Diskusia k receptu