Foto: ywett
Pre milovníkov maku ;-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
1/2 na kôru |
|
Plnka: | |
250 g mletý |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
200 ml horúce |
|
Postup
-
1
Najskôr vyšľaháme sneh, vymiešame žĺtky s cukrom do penista a pridáme šťavu z citróna. V preosiatej múke rozmiešame citrónovú kôru a dáme do žĺtkovej masy. Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.
-
2
Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie a upečieme na 180 °C 10-12 minút. Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku a po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.
-
3
Makovú plnku si pripravíme tak, že rozmiešame pomletý mak s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zalejeme horúcim mliekom, alebo trošku povaríme (možno bude stačiť aj menej mlieka cca 150ml). Ja som pridala ešte jedno postrúhané jablko a necháme vychladnúť.
-
4
Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, dáme dole papier a natrieme makovou plnkou a opäť zavinieme.
-
5
Prajem dobrú chuť!
-
6
...
V bode č. 4 píšeš: ...a dáme dole papier... Keď si dávala ten papier dole, roládu si asi musela otočiť "dole hlavou". Inak to nejde.
Ešte malá poznámka. Ja by som citrónovú šťavu radšej pridala do bielkov (tak sa to doporučuje pri príprave snehu, rýchlejšie sa vyšľahajú bielky) ako do žĺtkov. Do šľahaných bielkov okrem pár kvapiek cit. šťavy sa doporučuje aj štipka soli.
Ukladam recept do mojej KK.
@lyali , šikulka, ako vždy :-) obe ich máte krásne
@marienka44 , ďakujem a aj za radu a ohľadom bodu číslo 4...myslela som tak, že ako som roládu opatrne rozvinula, hneď som pomaly a postupne dávala dole papier.
@lyali , ešte raz ďakujem za peknú fotku, roláda sa ti krásne vydarila :)
@havino , ak vyskúšaš nech chutí a ďakujem (a profíka určite nie, ja amatér :)
@medovnicek , ďakujem :)