Maková roláda fotorecept

ywett - fotkaywett, 24. januára 2015
Maková roláda (fotorecept)
Foto: ywett

Pre milovníkov maku ;-)

25 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
4 PL
4 PL
1 PL
1/2 na kôru
Plnka:
250 g mletý
podľa chuti
podľa chuti
200 ml horúce

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr vyšľaháme sneh, vymiešame žĺtky s cukrom do penista a pridáme šťavu z citróna. V preosiatej múke rozmiešame citrónovú kôru a dáme do žĺtkovej masy. Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

    Maková roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie a upečieme na 180 °C 10-12 minút. Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku a po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.

    Maková roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Makovú plnku si pripravíme tak, že rozmiešame pomletý mak s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zalejeme horúcim mliekom, alebo trošku povaríme (možno bude stačiť aj menej mlieka cca 150ml). Ja som pridala ešte jedno postrúhané jablko a necháme vychladnúť.

    Maková roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, dáme dole papier a natrieme makovou plnkou a opäť zavinieme.

    Maková roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prajem dobrú chuť!

    Maková roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...

    Maková roláda (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

afataga
paradna je, ja by som dala aj hrozienka, alebo brusnice a cvrk rumu :-)
1x ywett
elixir
Vyzerá krásne a aj jednoducho a foto je priam umelecká. Dala by som si veru. :)
1x ywett
marienka44
@Ywett , názorná ukážka, ako má vyzerať roláda. Krásne fotky a precízna práca.
V bode č. 4 píšeš: ...a dáme dole papier... Keď si dávala ten papier dole, roládu si asi musela otočiť "dole hlavou". Inak to nejde.
Ešte malá poznámka. Ja by som citrónovú šťavu radšej pridala do bielkov (tak sa to doporučuje pri príprave snehu, rýchlejšie sa vyšľahajú bielky) ako do žĺtkov. Do šľahaných bielkov okrem pár kvapiek cit. šťavy sa doporučuje aj štipka soli.
Ukladam recept do mojej KK.
1x ywett
havino
no tak mne si opäť ulahodila, vieš kolko krát som sa zahrávala s myšlienkou, že upiecť piškótu s makom? ver, že príde na rad, foto profíka
@lyali , šikulka, ako vždy :-) obe ich máte krásne
1x ywett
ywett
@izabelka , @3sandra3 , @terinka55 , @methi , @afataga , @babkamt , @safran , @katka78 , @elixir , ďakujem dievčatá :)

@marienka44 , ďakujem a aj za radu a ohľadom bodu číslo 4...myslela som tak, že ako som roládu opatrne rozvinula, hneď som pomaly a postupne dávala dole papier.

@lyali , ešte raz ďakujem za peknú fotku, roláda sa ti krásne vydarila :)

@havino , ak vyskúšaš nech chutí a ďakujem (a profíka určite nie, ja amatér :)

@medovnicek , ďakujem :)
babav
@ywett , ta je krasna . Jednoduchy recept , ale aka dobrota....5*KK.